Det är dag 30 på Pasta Month och Vegetarian Month. Höstig pasta- och grönsakssoppa är dagens recept! Det är dags för sista årstidsgrönsakssoppan för 2025! 🍲
Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och i 2024 blev det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa. Gröna linser i Somrig lins- och grönsakssoppa, och belugalinser i Höstig lins- och grönsakssoppa.
För 2025 är det pasta! Conchiglie i Vintrig pasta- och grönsakssoppa. Sedanini i Vårig pasta- och grönsakssoppa. Makaroner i Somrig pasta- och grönsakssoppa.
Dagens soppa innehåller fusilli. Och goa grönsaker, såklart!
Gul lök är i säsong året om (Säsongens bästa). Palsternacka är också i säsong hela året enligt Naturskyddsföreningen, men SydGrönt säger juli-juni och Kunskapskokboken säger juli-mars.
Pumpans säsong är september-december (Säsongens bästa).
Det är lite oklart för mig, när det gäller grönkålens säsong. Säsongsmat säger oktober-februari, Säsongens bästa och Årstiderna säger oktober-mars, Sydgrönt och Från Sverige säger juni-februari. Det beror väl på sort, tänker jag.
Höstig pasta- och grönsakssoppa
Mängd: 6 st 120 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
1 palsternacka (~ 175 g)
1/4 butternut (~ 300 g) (~ 215 g efteråt)
200 g blomkålsbuketter
30 g grönkålsblad
30 g solrosolja
20 dl vatten
200 g Barilla Senza Glutine Fusilli (~ 420 g kokt)
12 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 1/2 msk salt
1 msk torkad persilja
1 tsk malen vitpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och finhacka palsternacka. Skala, kärna ur och finhacka butternut. Skölj blomkål. Skär i små buketter. Skölj grönkål. Riv i bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, palsternacka, butternut, blomkål och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Tillsätt grönkål och vatten. Höj värmen till hög. Koka i 15-16 minuter och rör om då och då. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Häll i fusilli. Koka i 11-12 minuter. Rör om då och då. Häll i durkslag. Blanda i fusilli, havremjölk, salt, persilja och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Baybay!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar