Idag är dag 26 Vegetarian Month och Österrikes nationaldag! 🇦🇹 Dagens recept är Steirische Kürbiscremesuppe! Steirische=från Steiermark, kürbis=pumpa, creme=grädde och suppe=soppa.
Taste of Travel säger:
"Steiermark är känt för sina pumparelaterade produkter. För er som inte kommer från Österrike är Steiermark en av Österrikes nio delstater. Pumpor odlas där på mer än 12 000 hektar – främst för produktion av pumpafrönolja. I Österrike garneras därför ofta pumpasoppa med rostade pumpafrön eller pumpafrönolja."
Reisehappen säger:
"Du behöver inte skala den ljusorangea Hokkaido-pumpan, eftersom skalet, till skillnad från andra pumpasorter, är mycket tunt och kan tillagas och ätas tillsammans med pumpan."
Reisehappen gör Steirische Kürbissuppe med 1 Hokkaidopumpa, 1 lök, 1 vitlöksklyfta, lite smör, 1 liter grönsaksbuljong, salt, nymalen vitpeppar, en nypa muskotnöt, 150–200 ml grädde. Garneras med lite pumpafröolja och rostade pumpafrön.
Pumpa kärnas ur och tärnas. Lök och vitlök skalas och finhackas. Smör värms i en stor kastrull. Lök och vitlök fräses. Pumpa rostas "kort". Buljong, salt, peppar och muskotnöt tillsätts. Sjudas tills mjuk. Mixas slätt med stavmixer. Grädde blandas i. Soppan värms upp. Vatten eller buljong kan späda ut soppan om den är för tjock. Salt och peppar blandas i. Hälls i djupa skålar. Pumpafröolja ringlas över. Pumpafrö strös över.
Steirische Spezialitäten gör Steirische Kürbiscremesuppe med 500 g pumpa (hokkaido, butternut), 1 lök, 1-2 vitlöksklyftor, neutral olja/smör, 6 dl grönsaks- eller kycklingsoppa, salt, peppar, muskot, lite ingefära (valfritt) och 1 1/2 vispgrädde (valfritt).
Garneras med pumpafröolja och rostade pumpafrön.
Pumpa kärnas ur och tärnas. Lök och vitlök skalas och finhackas. Olja eller smör hälls i en kastrull. Pumpa rostas "kort". Soppa, salt, peppar, muskotnöt och lite ingefära tillsätts. Sjudas tills mjuk. Mixas i en mixer. Vispgrädde blandas i. "Du kan också hoppa över den vispgrädde; pumpakrämsoppan smakar utmärkt utan den och har en underbart krämig konsistens. Om soppan fortfarande är för tjock, späd den bara med lite vatten eller buljong!" Hälls i skål. Pumpafröolja ringlas över. Pumpafrö strös över.
Graz gör Steirische Kürbissuppe med 500 g pumpa, 2 msk neutral vegetabilisk olja, 1 lök, 5 dl grönsakssoppa, 125 ml vispgrädde, salt och peppar.
Pumpa kärnas ur, skalas eventuellt och skärs i ca 2 cm bitar. Lök skalas och grovhackas. Olja hälls i en kastrull. Lök fräses tills genomskinlig. Pumpa rostas "tills den är ljus- till medelbrun, beroende på vad du föredrar". Soppa hälls i. Sjudas i ca 15-30 minuter tills mjuk, "beroende på pumpatyp och tärningarnas storlek". Mixas slätt med stackars eller matberedare. Kan silas. Vispgrädde, salt och peppar blandas i. Hälls i skål. Vispad grädde hälls på. Pumpafröolja ringlas över.
80 ml vispgrädde, ca 1/2 tsk salt.
Garneras med en sked vispad grädde och lite pumpafröolja. Serveras med brunt eller vitt bröd.
Pumpa kärnas ur och skärs i ca 2 cm tärningar. Lök skalas och fintärnas. Olja hälls i en kastrull eller stekpanna på medelhög till hög värme. Lök fräses i cab2 minuter tills genomskinlig. Pumpa rostas på hög värme i ca 5 minuter. Buljong hälls i. Sjudas under lock i ca 10 minuter tills mjuk. Mixas med stavmixer. Vispgrädde och salt blandas i. "Soppan är mycket krämig och relativt tjock. Om du föredrar den lite tunnare, späd den med lite vatten eller mer soppa." Hälls i skål. Garneras med vispad grädde och pumpafröolja.
Advent Austria gör Steirische Kürbiscremesuppe med 1 kg pumpakött, 1 medelstor lök, 3 vitlöksklyftor, smör, 1 liter kycklingbuljong, 1 1/2 dl vispgrädde, salt och peppar.
Garneras med 1 dl vispgrädde, pumpafröolja och pumpafrön
Pumpa skalas, kärnas ur och tärnas. Lök och vitlök skalas och finhackas. Smör hälls i en kastrull. Lök och vitlök fräses. Pumpa steks "kort". Kycklingbuljong hälls i. Sjudas under lock i 30 minuter. Vispgrädde, salt och peppar blandas i. Kokas upp. Mixas med stavmixer. Vispgrädde vispas till styva toppar. Soppa hälls i skål. Garneras med vispad grädde, pumpafröolja och pumpafrön.
Koch Rezepte gör Original Steirische Kürbiscremesuppe med 850 g pumpakött, skalad och urkärnad, 1 lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk smör, 5 dl grönsaksbuljong, 1/2 tsk torkad mejram, 1/2 tsk kumminfrön, salt, peppar, 200 g gräddfil och 1 bunte gräslök. Garneras pumpafröolja.
Pumpa skalas, urkärnas och grovhackas. Lök och vitlök skalas och finhackas. Smör hälls i en kastrull. Lök och vitlök fräses. Buljong, salt, peppar, mejram och kumminfrön blandas i. Sjudas under lock i ca 30 minuter. Gräddfil hälls i. Kokas upp. Mixas slätt med stavmixer. Sjudas i 2 minuter. Gräslök sköljs och skivas tunt. Soppa hälls i skål. Garneras med gräslök och pumpafröolja.
Det finns också recept med potatis.
Nöm gör Steirische Kürbiscremesuppe med 125 ml vispgrädde (36%), 2 grönsaksbuljongtärningar, 1 liter vatten, 600 g hokkaido, 2 potatisar, 1 lök, 2 vitlöksklyftor, hackade, 2 tsk olivolja och 1 tsk muskotnöt. Garneras med 1 msk pumpafröolja, 1 msk pumpafrön och 50 g färsk persilja.
Grönsaksbuljongtärning löses upp i vatten. Kokas upp. Kastrullen tas bort. Lök och vitlök skalas och finhackas. Pumpa kärnas ur och skärs i ca 3 cm kuber. Potatis skalas och skärs "även den i små kuber". Lök fräses i olivolja. Vitlök, potatis, pumpa, grönsaksbuljong och muskotnöt tillsätts. Sjudas i ca 30 minuter. Tas bort från värmen. Svalnas i ca 10 minuter. Pumpafrö torrostas på låg värme. Persilja sköljs och grovhackas. Soppan mixas slätt. Kokas upp. Vispgrädde, salt och peppar blandas i. Garneras med pumpafröolja, pumpafrön och persilja.
Küchen Götter gör Steirische Kürbissuppe med 500 g hokkaido, 150 g mjölig potatis, 1 lök, 2 msk smör, 2 1/2 dl kött- eller kycklingbuljong, salt och peppar, 1 1/2 msk crème fraîche, 2 kvistar färsk dill, 1-2 msk citronsaft.
Garneras med 1/2 msk crème fraîche, 1 msk pumpafröolja och 2 msk pumpafrön.
Pumpa kärnas ur och skärs i små bitar. Potatis skalas och fintärnas. Lök skalas och fintärnas. Smör värms. Pumpa och lök fräses. Potatis, buljong, salt och peppar tillsätts. Kokas upp. Värmen sänks till låg till medelvärme. Sjudas under lock i ca 25 minuter tills mjuk. Pumpafrön torrostas i en stekpanna. Dill sköljs, skakas torr och hackas. Crème fraîchen blandas tills slät. Soppa mixas. Crème fraîche, dill, salt, peppar och citronsaft blandas i. Hälls i skål. Garneras med crème fraîche, pumpafröolja och rostade pumpafrön.
Steirische Kürbiscremesuppe
Mängd: 2 st 120 cl skålar
Ingredienser:
1 medel gul lök
3 vitlöksklyftor
1 Hokkaidopumpa (~ 800 g) (~ 600 g efteråt)
20 g solrosolja
10 g
5 dl vatten
1 dl Valio Oddlygood Easy Cooking Gluten Free
1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen muskotnöt
Garnering:
Rostade pumpafrön
Pumpafröolja
Instruktioner:
Skala och grovhacka lök och vitlök. Skala och kärna ur pumpa. Skär i 2 cm bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll solrosolja i en kastrull. Fräs lök i 3-4 minuter. Häll i pumpa. Fräs i 5-6 minuter. Sänk värmen till medel. Tillsätt grönsaksbuljongpulver och vatten. Sjuda under lock i 15-16 minuter tills mjuk. Ta bort kastrullen. Mixa slätt med stavmixer. Blanda i havregrädde, salt, vitpeppar och muskotnöt. Häll i skål. Ringla över pumpafröolja och strö över pumpafrön. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Tschüssi!









Inga kommentarer:
Skicka en kommentar