fredag 20 januari 2023

Vintrig ärt- och grönsakssoppa

Det är dag 20 på Fiber Focus Month och det är dags för första årstidsgrönsakssoppan för 2023! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa

Det är samma koncept som tidigare: bara svenskodlade grönsaker. 
Rödlök är i säsong hela året (Säsongens bästa). Morot är också i säsong i hela året (ICA). Säsongen för palsternackor är inte helt tydlig. ICA och Säsongsmat säger hela året,

medan Sydgrönt säger juli-juni och

Kunskapskokboken säger juli-mars.

Det är blandat när det gäller grönkålens säsong. Säsongsmat säger oktober-februari, Säsongens bästa och Årstiderna säger oktober-mars, Sydgrönt och Från Sverige säger juni-februari. Det beror väl på sort, tänker jag.


Det här året lägger jag till ärtor och i den första är det kikärtor. 

* Med mitt recept blir kikärtorna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet lät jag de stå så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa


Vintrig ärt- och grönsakssoppa  

Mängd: 11 st 90 cl skålar 

Ingredienser:
1 rödlök
2 morötter (~ 230 g) 
2 palsternackor (~ 315 g) 
80 g grönkål 
Olivolja 
30 dl vatten
1000 g kokta kikärtor *
20 dl vatten
20 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
4 msk torkad persilja 
1 krm malen svartpeppar 
6 msk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka rödlök. Skala och finhacka morot och palsternacka. Skölj grönkål. Riv i bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, rödlök, morot och palsternacka i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i grönkål och vatten. Koka i 11-12 minuter och rör om då och då. Skölj kikärtor i en sil. Blanda i kikärtor, vatten, havremjölk, persilja, svartpeppar och salt. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Hasta la vista!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar