Det är dag 20 på Fiber Focus Month och det är dags för första årstidsgrönsakssoppan för 2023! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Det är samma koncept som tidigare: bara svenskodlade grönsaker.
Rödlök är i säsong hela året (Säsongens bästa). Morot är också i säsong i hela året (ICA). Säsongen för palsternackor är inte helt tydlig. ICA och Säsongsmat säger hela året,
medan Sydgrönt säger juli-juni och
Kunskapskokboken säger juli-mars.
Det är blandat när det gäller grönkålens säsong. Säsongsmat säger oktober-februari, Säsongens bästa och Årstiderna säger oktober-mars, Sydgrönt och Från Sverige säger juni-februari. Det beror väl på sort, tänker jag.
Det här året lägger jag till ärtor och i den första är det kikärtor.
* Med mitt recept blir kikärtorna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet lät jag de stå så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa
Vintrig ärt- och grönsakssoppa
Mängd: 11 st 90 cl skålar
Ingredienser:
1 rödlök
2 morötter (~ 230 g)
2 palsternackor (~ 315 g)
80 g grönkål
Olivolja
30 dl vatten
1000 g kokta kikärtor *
20 dl vatten
20 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
4 msk torkad persilja
1 krm malen svartpeppar
6 msk salt
Instruktioner:
Skala och finhacka rödlök. Skala och finhacka morot och palsternacka. Skölj grönkål. Riv i bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, rödlök, morot och palsternacka i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i grönkål och vatten. Koka i 11-12 minuter och rör om då och då. Skölj kikärtor i en sil. Blanda i kikärtor, vatten, havremjölk, persilja, svartpeppar och salt. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Hasta la vista!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar