Vårig pasta- och grönsakssoppa är dagens recept! Det är dags för första årstidsgrönsakssoppan för 2025! 🍲
Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och i 2024 blev det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa. Gröna linser i Somrig lins- och grönsakssoppa, och belugalinser i Höstig lins- och grönsakssoppa.
För 2025 är det pasta! Conchiglie i Vintrig pasta- och grönsakssoppa. Dagens soppa innehåller sedanini. Och goa grönsaker, såklart!
Svensk purjolök är i säsong från maj till december (Säsongens bästa). Babyspenats svenska säsong är maj-juni (Årstiderna). Palsternacka är också i säsong hela året (Naturskyddsföreningen). Svenska jordärtskockor är i säsong september-maj enligt Säsongsmat. Ekologiska jordärtskockor är i säsong augusti-maj enligt Sydgrönt.
Vårig pasta- och grönsakssoppa
Mängd: 3 st 100 cl skålar
Ingredienser:
10 cm vit purjolök
1 palsternacka (~ 130 g)
180 g jordärtskockor
50 g babyspenat
30 g solrosolja
10 dl vatten
2 tsk torkad persilja
100 g Garant Eko Ekologisk Linspasta Sedanini (~ 225 g kokt)
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Instruktioner:
Skölj purjolök. Skiva tunt. Skala och finhacka palsternacka. Skala och finhacka jordärtskocka. Skölj spenat. Riv. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll purjolök, palsternacka och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Tillsätt jordärtskocka. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 15-16 minuter och rör om då och då. Häll i spenat och persilja. Koka i 2-3 minuter och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Koka sedanini i 7-8 minuter och rör om då och då. Häll i durkslag. Blanda i sedanini, havremjölk, salt och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Fa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar