Om en vecka fyller jag 21 år! Jag kan inte fatta det!
Mmm... grönsakssoppa! Varför är den "vintrig"? Jo för att grönsakerna är i säsong på vintern!
Jag har fått olika resultat när jag sökte på "savojkål säsong" på google. Svensk savojkål är i säsong augusti-februari och holländsk mars-april, enligt Kunskapskokboken. Enligt Årstiderna är savojkål i säsong hela året förutom april och maj. Äkta Vara säger september-december. Savojkål är i säsong januari-maj och september-december, enligt Säsongsmat.
Lök, morot och palsternacka är i säsong hela året runt.
Vintrig grönsakssoppa
Mängd: 4 st 80 cl skålar
Ingredienser:
2 gula lökar
2 morötter (~ 175 g)
3 palsternackor (~ 265 g)
1/2 savojkål (~ 330 g)
Rapsolja
2 msk Dhania Jeera
250 g ICA I Love Eco Ekologiska Krossade Tomater
15 dl Valio Oddlygood Barista Oat Drink Gluten Free
15 dl vatten
2 tsk salt
3 msk citronsaft
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skär bort botten på morot och palsternacka. Skala. Finhacka. Skölj savojkål. Ta bort yttre lager. Grovhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja och lök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja och Dhania Jeera. Fräs i 1 minut. Häll i morot och palsternacka. Fräs i 6 minuter. Häll i savojkål. Fräs i 4 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Häll i tomat, havremjölk, vatten, salt och citronsaft. Koka i 45-46 minuter och rör om varannan minut. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Hoş!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar