Nu är det dags för tredje årstidsgrönsakssoppan för 2024! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och 2024 blir det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa. Gröna linser nu.
Det är samma koncept som tidigare: bara svenskodlade grönsaker.
Purjolök är i säsong april-december säger Naturskyddsföreningen. Säsongens bästa säger maj-december. Sydgrönt säger juli-december. Årstiderna säger juli-april.
Morot är i säsong i hela året (ICA). Medan färskpotatis är i säsong maj-augusti (Säsongens bästa).
Svensk blomkål är i säsong juni-november enligt Sydgrönt, Kunskapskokboken och Säsongens bästa.
Broccolis svenska säsong är juni-oktober (Allt om mat).
* Med mitt recept blir linserna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet kokade jag de så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa.
Somrig lins- och grönsakssoppa
Mängd: 3 st 100 cl skålar
Ingredienser:
10 cm purjolök
1 morot (~ 150 g)
1 blomkål (~ 800 g) (~ 290 g buketter)
280 g broccoli (~ 155 g efteråt)
30 g rapsolja
15 dl vatten
200 g kokta gröna linser
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
2 msk salt
1 msk torkad persilja
1 tsk malen vitpeppar
Instruktioner:
Skölj purjolök. Skär bort gröna. Finhacka. Skala och finhacka morot. Skölj blomkål. Skär loss buketter. Skär i mindre buketter. Skölj broccoli. Skär i små buketter. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll purjolök, morot, blomkål, broccoli och rapsolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Koka i 16-17 minuter och rör om då och då. Skölj linser. Blanda i linser, havremjölk, salt, persilja och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Baybay!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar