Idag börjar World Vegan Month! Varje november sedan 1994 firas denna temamånad (Vegan Society).
Och 1 november är World Vegan Day! Wikipedia berättar om historien:
"The event was established in 1994 by Louise Wallis, then Chair of The Vegan Society in the United Kingdom, to commemorate the 50th anniversary of the founding of the organisation and the coining of the terms 'vegan' and 'veganism'."
"The event was established in 1994 by Louise Wallis, then Chair of The Vegan Society in the United Kingdom, to commemorate the 50th anniversary of the founding of the organisation and the coining of the terms 'vegan' and 'veganism'."
Varför 1 november? "Speaking in 2011, Louise Wallis said: 'We knew the Society had been founded in November 1944 but didn’t know the exact date, so I decided to go for 1 November, partly because I liked the idea of this date coinciding with Samhain/Halloween and the Day of the Dead – traditional times for feasting and celebration, both apt and auspicious.'" (Wikipedia).
Idag är också starten på Millet & Teff Month/Teff & Millet Month! Whole Grains Council har valt ett fullkorn för varje månad.
Januari: Havregryn
Februari: Korn
Mars: Quinoa
April: Groddade gryn
Maj: Amaranth
Juni: Durra
Juli: Vete
Augusti: Råg och triticale
September: Ris och vildris
Oktober: Majs inklusive popcorn
November: Hirs och teff
December: Bovete
Pumpahirs är dagens recept. Jag utgick från Steirische Kürbiscremesuppe.
Pumpahirs
Mängd: 2 st 120 cl skålar, ca 2300 g
Ingredienser:
1 medel gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 butternut (~ 625 g) (~ 510 g efteråt)
25 g solrosolja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
10 g Renée Voltaire Veggiebuljong
4 dl vatten
1500 g kokt hirs
2 tsk citronsaft
1 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Garnering:
Rostade pumpafrön
Pumpafröolja
Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och kärna ur pumpa. Skär i 2 cm bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, vitlök och solrosolja i en kastrull. Fräs lök i 5-6 minuter. Häll i pumpa, kanel, ingefära och koriander. Höj värmen till hög. Fräs i 5-6 minuter. Sänk värmen till medel. Tillsätt grönsaksbuljongpulver och vatten. Sjuda under lock i 14-15 minuter tills mjuk. Ta bort kastrullen. Blanda i hirs, citronsaft, salt och vitpeppar. Häll i skål. Ringla över pumpafröolja och strö över pumpafrön. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar