26 januari är dag 26 på Fiber Focus Month. Vintrig pasta- och grönsakssoppa är dagens recept! Det är dags för första årstidsgrönsakssoppan för 202y! 🍲
Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och 2024 blir det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa. Gröna linser i Somrig lins- och grönsakssoppa, och nu belugalinser Höstig lins- och grönsakssoppa.
Gul lök är i säsong året om (Säsongens bästa). Morot är i säsong i hela året (ICA). Rotselleri är i säsong juli-mars enligt SydGrönt, men Säsongens bästa säger augusti-mars. Medan färskpotatis är i säsong maj-augusti, ligger höst- och vinterpotatis kvar och skördas i september-oktober. Sedan förvaras de i kyllager (Säsongens bästa). Brysselkålens säsong är oklar. Ekolådan säger: "I Sverige skördas ekologisk brysselkål från oktober till december/januari." Äkta vara säger att svensk brysselkål skördas mellan september och mars. Årstiderna säger november-april.
Vintrig pasta- och grönsakssoppa
Mängd: 3 st 100 cl skålar
Ingredienser:
1 medium gul lök
1 morot (~ 75 g)
115 g rotselleri
190 g fast potatis
120 g brysselkål
30 g solrosolja
12 dl vatten
8 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1 msk torkad persilja
100 g Pasta Natura Conchiglie Amaranto, Teff e Quinoa (~ 190 g kokt)
Garnering:
10 g färsk persilja
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och finhacka morot. Skala och finhacka rotselleri. Skala och finhacka potatis. Skölj brysselkål. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, morot, rotselleri och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 10-11 minuter och rör om då och då. Tillsätt potatis och brysselkål. Tillsätt potatis och brysselkål. Koka i 12-13 minuter. Ta bort kastrullen. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp. Koka pasta i 14-15 minuter. Rör om då och då. Häll i durkslag. Blanda i pasta, havremjölk, salt, vitpeppar och persilja. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Fa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar