torsdag 17 november 2022

Höstig bön- och grönsakssoppa

Inkräktarna har fortsatt komma! 🙀🙀🙀 I lördags såg jag en kattunge! I söndags såg jag den svartvita katten. I måndags kom den igen och TIGGER SÅG DET!!!


I tisdags var det ännu värre! ORANGE KATTE OCH KATTUNGE BRÅKADE!!! OM TIGGERS TRÄD!!!!


🙀🙀🙀 


SÅ JÄVLA RUDE!!!

I tisdags 10:53 kom den orangea katten, 13:39 kom en kattunge och 13:41 kom den svartvita. 
Igår 11:50 kom kattunge, 15:14 kom svartvita katten och 15:21 kom den tillbaka!!!
Idag har jag bara sett en inkräktare, den svartvita. 


Stackars lilla livet!!! 

Nu till receptet. Det är idag dag 17 på World Vegan Month och dags för sista årstidsgrönsakssoppan för 2022. Som vanligt innehåller Höstig bön- och grönsakssoppa bara svenskodlade grönsaker. 

Gul lök är i säsong året om (Säsongens bästa). Svensk säsong för Butternut squash är september-december (Säsongens bästa). Rotselleri är i säsong juli-mars enligt SydGrönt, men Säsongens bästa säger augusti-mars. SydGrönt säger att kålrot är i säsong augusti-december, medan Säsongsmat säger september-juni. 

Observera! När jag googlade för att se koktid på kålrot lärde jag mig detta av Spisa"Koktid för färska, mindre bitar 8-12 minuter. Koktid äldre kålrot i bitar upp till 35 minuter." 

* Med mitt recept blir mungbönorna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet lät jag de stå så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa


Höstig bön- och grönsakssoppa 

Mängd: 15 st 90 cl skålar 

Ingredienser:
1 gul lök 
1 butternut squash (~ 1020 g)
1 rotselleri (~  500 g)
2 kålrötter (~ 800 g) 
Olivolja 
50 dl vatten
1500 g kokt sabut moong dal  *
20 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
2 msk torkad timjan 
1 krm malen svartpeppar 
6 msk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala butternut squash. Skär bort toppen och botten. Dela på långsidan. Skrapa ur kärnhuset. Finhacka.
Skala rotselleri. Finhacka. Skala kålrot. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök, butternut squash och rotselleri i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i kålrot och vatten. Koka i 18-19 minuter och rör om då och då. Skölj mungbönor i en sil. Blanda i mungbönor, havremjölk, timjan, svartpeppar och salt. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Hasta la vista!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar