onsdag 21 juli 2021

Somrig grönsakssoppa

Goda nyheter! Jag är godkänd på delprov 1, 2 och 3 i Kyrka och teologi i pandemiernas tid.🥳🎊🎉 Bara två delprov kvar.


Nu är det dags för Somrig grönsakssoppa! Tidigare i år har jag gjort Vintrig grönsakssoppa och Vårig grönsakssoppa.

Salldslök är i säsong maj-oktober (Sydgrönt). Champinjoner är i säsong hela året (Sydgrönt). Blekselleri (stjälkselleri är samma sak) är juli-september (Naturskyddsföreningen). 
Pak choi (bok choy) är i säsong juli- oktober (Säsongsmat). 

Alla grönsaker i soppan är svenskodlade förutom vitlöken.




Somrig grönsakssoppa

Mängd: 4 st 90 cl skålar 

Ingredienser:
4 salladslökar
4 vitlöksklyftor 
4 blekselleristjälkar (~ 105 g)
2 pak choi (~ 360 g) 
6 champinjoner (~ 145 g)
Olivolja
1 tsk malen ingefära 
15 dl vatten
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk salt
1 msk citronsaft

Instruktioner:
Skala salladslök. Skölj. Skär bort botten och det gröna. Finhacka. Skala och finhacka vitlök. Skölj blekselleri. Skär bort botten. Dra bort blad. Finhacka. Skölj pak choi. Skär bort botten. Finhacka. Borsta champinjoner. Dra bort stammarna. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, salladslök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja, Afghan Palau Masala och ingefära. Fräs i 1 minut. Häll i rapsolja. Fräs i 6 minuter. Häll i blekselleri. Fräs i 6 minuter. Tillsätt pak choi. Fräs i 6 minuter. Häll i champinjoner. Fräs i  6 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 11-12 minuter och rör om varannan minut. Ta bort kastrullen. Tillsätt havremjölk, salt och citronsaft. Blanda. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Fa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar