Det är dags för årstidsgrönsakssoppa igen! Det är tredje ärt- och grönsakssoppa för året. Samma princip igen, svenska grönsaker och ärtor. I Vintrig ärt- och grönsakssoppa har jag kikätor och i Vårig ärt- och grönsakssoppa gula ärtor. Den här gången är det gröna ärtor.
Enligt Kunskapskokboken säljs svensk schalottenlök juli-februari. Morot är också i säsong i hela året (ICA). Majrovas svenska säsong är maj-november enligt Säsongsmat, juni-oktober enligt Ekolådan, och juni-november enligt Kunskapskokboken och Årstiderna.
Broccolis svenska säsong är juni-oktober (Allt om mat).
Somrig ärt- och grönsakssoppa
Mängd: 4 st 90 cl skålar
Ingredienser:
4 schalottenlökar
1 morot (~ 220 g)
1 majrova (~ 220 g)
250 g broccoli (~ 130 g efteråt)
500 g frysta gröna ärtor
Olivolja
8 dl vatten
12 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
5 msk salt
1 msk torkad persilja
1 krm malen vitpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka schalottenlök. Skär bort toppen på morot. Skala och finhacka. Skär bort toppen på majrova. Skala och finhacka.
Skölj broccoli. Skär i små buketter. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt ärtor. Koka i 2-3. Ta bort kastrullen. Låt stå i 2-3 minuter. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och schalottenlök och i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt morot och broccoli. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i majrova, och vatten. Koka i 15-16 minuter och rör om då och då. Blanda i ärtor, havremjölk, salt, persilja och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Hasta la vista!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar