Det är dags för andra årstidsgrönsakssoppan för 2024! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och 2024 blir det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Och delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa.
Det är samma koncept som tidigare: bara svenskodlade grönsaker.
Gul lök finns året om, men svenska säsongen är faktiskt inte hela året, som jag trodde. ICA säger: "Säsongen för svensk gul lök sträcker sig från början av september till slutet av april, resten av året importeras den." Ekolådan säger: "I Sverige skördas ekologisk färsk gul lök med blast från juni till augusti. Gul lök som ska lagras skördas från augusti till oktober och finns att köpa i affären långt in på senvintern." Och "Svensk säsong: Gul lök finns hela året. [...] Löken torkas efter skörd och håller sedan länge – vid rätt förvaring." säger Säsongens bästa.
Morot är i säsong i hela året (ICA). Svenska jordärtskockor är i säsong september-maj enligt Säsongsmat. Ekologiska jordärtskockor är i säsong augusti-maj enligt Sydgrönt.
Svensk spenat är i säsong maj-juni och september-oktober enligt Årstiderna.
* Med mitt recept blir linserna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet kokade jag de så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa
Vårig lins- och grönsakssoppa
Mängd: 2 st 100 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot (~ 125 g)
350 g jordärtskockor
50 g spenat
25 g solrosolja
8 dl vatten
2 tsk torkad persilja
200 g kokta delade gula linser *
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och finhacka morot. Skala och finhacka jordärtskocka. Skölj spenat. Riv. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll schalottenlök, morot och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Tillsätt jordärtskockor. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 15-16 minuter och rör om då och då. Häll i spenat och persilja. Koka i 2-3 minuter och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Skölj linser i en sil. Blanda i linser, havremjölk, salt och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Baybay!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar