lördag 7 oktober 2023

Höstig ärt- och grönsakssoppa

Det är dags för årstidsgrönsakssoppa igen! Det är fjärde och sista ärt- och grönsakssoppa för året. Samma princip igen, svenska grönsaker och ärtor. Vintrig ärt- och grönsakssoppa har jag kikärtor och i Vårig ärt- och grönsakssoppa gula ärtor. I Somrig ärt- och grönsakssoppa är det gröna ärtor. Den här gången är ärtorna ovanliga: stora gråärtor.

Gul lök är i säsong året om (Säsongens bästa). Morot är i säsong i hela året (ICA)SydGrönt säger att kålrot är i säsong augusti-december, medan Säsongsmat säger september-juni. Rotselleri är i säsong juli-mars enligt SydGrönt, men Säsongens bästa säger augusti-mars. I maj-december är  vitkål säsong enligt Från Sverige, men hela året enligt Naturskyddsföreningen och januari-februari och juni-december enligt ICA.

Observera! Spisa säger: "Koktid för färska, mindre bitar 8-12 minuter. Koktid äldre kålrot i bitar upp till 35 minuter." 

* Med mitt recept blir gråärtorna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet lät jag de stå så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa



Höstig ärt- och grönsakssoppa 

Mängd: 3 st 90 cl skålar 

Ingredienser:
1 gul lök 
1 morot (~ 110 g)  
1 kålrot (~ 190 g) 
130 g rotselleri 
100 g vitkål
2 msk olivolja
8 dl vatten 
20 g fryst persilja 
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
3 msk salt
1 krm malen vitpeppar 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skär bort toppen på morot. Skala och finhacka. Skala och finhacka kålrot och rotselleri. Finhacka vitkål. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och lök och i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt morot, kålrot och rotselleri. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vitkål och vatten. Koka i 23-24 minuter och rör om då och då. Tillsätt persilja. Koka i 3-4 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj ärtor. Blanda i ärtor, havremjölk, salt och vitpeppar. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Baybay!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar