Nu är det dags för sista årstidsgrönsakssoppan för 2024! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och 2024 blir det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa. Delade gula linser i Vårig lins- och grönsakssoppa. Gröna linser i Somrig lins- och grönsakssoppa, och nu belugalinser Höstig lins- och grönsakssoppa.
Gul lök är i säsong året om (Säsongens bästa). Pumpans säsong är september-december (Säsongens bästa). Palsternacka är också i säsong hela året enligt Naturskyddsföreningen, men SydGrönt säger juli-juni och Kunskapskokboken säger juli-mars. SydGrönt säger att kålrot är i säsong augusti-december, medan Säsongsmat säger september-juni. Spetskål är i säsong maj-november enligt Årstiderna, juni-december enligt Från Sverige och juni-december enligt SydGrönt.
Observera! Spisa säger: "Koktid för färska, mindre bitar 8-12 minuter. Koktid äldre kålrot i bitar upp till 35 minuter."
Höstig lins- och grönsakssoppa
Mängd: 4 st 100 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
1/4 butternut (~ 345 g) (~ 140 g efteråt)
1 palsternacka (~ 130 g)
1 kålrot (~ 210 g)
60 g spetskål
30 g solrosolja
12 dl vatten
200 g kokta svarta belugalinser
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
12 dl vatten
200 g kokta svarta belugalinser
10 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1 msk torkad persilja
Garnering:
10 g färsk persilja
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala butternut. Kärna ur och finhacka. Skala och finhacka palsternacka. Skala och finhacka kålrot. Skölj spetskål. Finhacka. Skölj och finriv persilja. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, butternut, palsternacka, kålrot och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i spetskål och vatten. Koka i 20-21 minuter och rör om då och då. Skölj belugalinser. Blanda i belugalinser, havremjölk, salt, vitpeppar och persilja. Häll i skålar. Strö över persilja. Servera varmt.
Skala och finhacka lök. Skala butternut. Kärna ur och finhacka. Skala och finhacka palsternacka. Skala och finhacka kålrot. Skölj spetskål. Finhacka. Skölj och finriv persilja. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, butternut, palsternacka, kålrot och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i spetskål och vatten. Koka i 20-21 minuter och rör om då och då. Skölj belugalinser. Blanda i belugalinser, havremjölk, salt, vitpeppar och persilja. Häll i skålar. Strö över persilja. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Baybay!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar