Tigger update! Igår hälsade mamma på. 😻Tigger sprang fram till sin mamma! As per usual.
MON DIEU. DIOS MIO. HERR GOTT.
Tiggerungen lekte inte med bollen mer. Vi myste istället. Flera gånger.
Imorse sov vi ihop. Och myste. Länge. Och flera gånger. Hon låg mellan mina ben i typ 40 minuter.
Hon spann medan jag klappade henne. 🥰
Senare busade det lilla kattaskrället. Jag hade öppnat multipack med näsdukar och plasten runt var SÅ SPÄNNANDE!
Jävla busiga skitungen! 🤪
Moving on till receptet. Det är dag 10 på Fiber Focus Month och det är dags för första årstidsgrönsakssoppan för 2024! 🍲 Projektet började 2021 med Vintrig grönsakssoppa, Vårig grönsakssoppa, Somrig grönsakssoppa och Höstig grönsakssoppa. Andra året la jag till bönor: navybönor i Vintrig bön- och grönsakssoppa, tetovacbönor i Vårig bön- och grönsakssoppa, black eyed peas i Somrig bön- och grönsakssoppa, sabut moong dal (mungbönor) i Höstig bön- och grönsakssoppa.
Tredje året var det kikärtor i Vintrig ärt- och grönsakssoppa, gula ärtor i Vårig ärt- och grönsakssoppa, gröna ärtor i Somrig ärt- och grönsakssoppa, och stora gråärtor i Höstig ärt- och grönsakssoppa.
Och 2024 blir det linser! Röda linser i nr 1, Vintrig lins- och grönsakssoppa.
Det är samma koncept som tidigare: bara svenskodlade grönsaker. Gul lök finns året om, men svenska säsongen är faktiskt inte hela året, som jag trodde. ICA säger: "Säsongen för svensk gul lök sträcker sig från början av september till slutet av april, resten av året importeras den." Ekolådan säger: "I Sverige skördas ekologisk färsk gul lök med blast från juni till augusti. Gul lök som ska lagras skördas från augusti till oktober och finns att köpa i affären långt in på senvintern." Och "Svensk säsong: Gul lök finns hela året. [...] Löken torkas efter skörd och håller sedan länge – vid rätt förvaring." säger Säsongens bästa.
Morot är i säsong i hela året (ICA). Medan färskpotatis är i säsong maj-augusti, ligger höst- och vinterpotatis kvar och skördas i september-oktober. Sedan förvaras de i kyllager (Säsongens bästa). Det är lite oklart för mig, när det gäller grönkålens säsong. Säsongsmat säger oktober-februari, Säsongens bästa och Årstiderna säger oktober-mars, Sydgrönt och Från Sverige säger juni-februari. Det beror väl på sort, tänker jag.
* Med mitt recept blir linserna mjuka men med tuggmotstånd, men till det här receptet kokade jag de så de var ännu mjukare, så mjuka som jag vill ha de i soppa
Vintrig lins- och grönsakssoppa
Mängd: 2 st 90 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
1 morot (~ 120 g)
200 g fast potatis
70 g grönkål
10 g olivolja
2 dl vatten
6 dl vatten
20 g fryst persilja
1 krm malen vitpeppar
4 lagerblad
8 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
300 g kokta röda linser *
2 tsk salt
2 tsk ICA Sötströ
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Skala och finhacka morot och potatis. Skölj grönkål. Riv i bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och morot i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka i 4-5 minuter. Häll i potatis, grönkål, vatten, persilja och vitpeppar. Koka i 12-13minuter och rör om då och då. Skölj linser i en sil. Blanda i linser, havremjölk, salt och sötströ. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Baybay!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar