26 juli Ă€r Kubas nationaldag! đšđș Dagens recept Ă€r Mojo con Tomate.
Mojo Àr namnet pÄ flera sÄser med varierande ingredienser men baseras oftast pÄ olivolja, pimienta (chili), vitlök, paprika, spiskummin eller koriander och andra kryddor. Mojo kommer frÄn Kanarieöarna. De primÀra varianterna Àr mojo verde, mojo rojo och mojo picón.
Andra lÀnder har egna versioner dÀr syror som vinÀger eller citrussaft kan lÀggas till. Mojo kom till Karibien och Kuba via immigranter frÄn Kanarieöarna (Wikipedia).
Jag utgick frÄn sida 15 i "Comida Cubana: A Cuban Culinary Journey" av Marcella Kriebel. Beskrivningen sÀger
"Lots of Cuban recipes call for sauces that can be made ahead and kept on hand for use in a variety of dishes. Mojo sauce is omnipotent in Cuba, and everyone has their preferred way of making it, depending on whether they use it to marinate fish or pork, or as a dressing or vegetables or salad. The Word mojo, derived from the African Yoruba tradition, means 'little spell' or 'magic.' [...] Use as a base for cooking beans or meat, or as a topping on cooked eggs or rice."
"In Cuban cooking, mojo applies to any sauce made with garlic, olive oil, or pork lard, and a citrus juice, traditionally bitter orange juice" (Wikipedia). PÄ samma sida Àr recept pÄ Mojo Clåsico som innehÄller olivolja, vitlök, bitterapelsinsaft, spiskummin och salt.
Mojo con Tomate
MĂ€ngd: ca 305 g
Ingredienser:
1 silverlök
3 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika (~ 85 g)
50 g olivolja
120 g tomatpuré
1 1/4 dl vatten
2 tsk vitvinsvinÀger
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk salt
Ingredienser:
Skala och finhacka silverlök och vitlök. Skölj paprika. KÀrna ur och finhacka. VÀrm en spisplatta pÄ medelvÀrme. HÀll lök, paprika och olivolja i en kastrull. FrÀs i 10-11 minuter. TillsÀtt vitlök. FrÀs i 1 minut. SÀnk vÀrmen till lÄg. HÀll i tomatpuré, vatten, vitvinsvinÀger, spiskummin och salt. Sjuda i 7-8 minuter och rör om dÄ och dÄ. Servera rumsvarmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Nos vemos!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar