fredag 26 juli 2024

Mojo con Tomate

26 juli Ă€r Kubas nationaldag! 🇹đŸ‡ș Dagens recept Ă€r Mojo con Tomate. 
Mojo Ă€r namnet pĂ„ flera sĂ„ser med varierande ingredienser men baseras oftast pĂ„ olivolja, pimienta (chili), vitlök, paprika, spiskummin eller koriander och andra kryddor. Mojo kommer frĂ„n Kanarieöarna. De primĂ€ra varianterna Ă€r mojo verde, mojo rojo och mojo picĂłn. 
Andra lĂ€nder har egna versioner dĂ€r syror som vinĂ€ger eller citrussaft kan lĂ€ggas till. Mojo kom till Karibien och Kuba via immigranter frĂ„n Kanarieöarna (Wikipedia). 
Jag utgick frÄn sida 15 i "Comida Cubana: A Cuban Culinary Journey" av Marcella Kriebel. Beskrivningen sÀger
"Lots of Cuban recipes call for sauces that can be made ahead and kept on hand for use in a variety of dishes. Mojo sauce is omnipotent in Cuba, and everyone has their preferred way of making it, depending on whether they use it to marinate fish or pork, or as a dressing or vegetables or salad. The Word mojo, derived from the African Yoruba tradition, means 'little spell' or 'magic.' [...] Use as a base for cooking beans or meat, or as a topping on cooked eggs or rice."

"In Cuban cooking, mojo applies to any sauce made with garlic, olive oil, or pork lard, and a citrus juice, traditionally bitter orange juice" (Wikipedia). PĂ„ samma sida Ă€r recept pĂ„ Mojo ClĂĄsico som innehĂ„ller olivolja, vitlök, bitterapelsinsaft, spiskummin och salt. 


Mojo con Tomate

MĂ€ngd: ca 305 g

Ingredienser:
1 silverlök 
3 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika (~ 85 g) 
50 g olivolja
120 g tomatpuré
1 1/4 dl vatten 
2 tsk vitvinsvinĂ€ger 
1/2 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk salt 

Ingredienser: 
Skala och finhacka silverlök och vitlök. Skölj paprika. KÀrna ur och finhacka. VÀrm en spisplatta pÄ medelvÀrme. HÀll lök, paprika och olivolja i en kastrull. FrÀs i 10-11 minuter. TillsÀtt vitlök. FrÀs i 1 minut. SÀnk vÀrmen till lÄg. HÀll i tomatpuré, vatten, vitvinsvinÀger, spiskummin och salt. Sjuda i 7-8 minuter och rör om dÄ och dÄ. Servera rumsvarmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Nos vemos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar