söndag 10 augusti 2025

Come y Bebe

10 augusti är Ecuadors nationaldag! 🇪🇨 
Dagens recept är Come y Bebe.
Global Kitchen Travels säger:
"Ecuadorian Come Y Bebe is a drinkable South American fruit salad that is especially popular in Colombia and Ecuador, although you may also find it in other South American countries."

Laylita's Recipes säger:
"Come y bebe, which literally translates as eat and drink, is an Ecuadorian tropical fruit salad made with fruits including papaya, bananas, pineapple and orange juice, the fruit is cut in small pieces and usually has a good amount of orange juice so that you can actually drink it. This is a very refreshing drink or dessert for the summer.
[...]
The most basic –and traditional – come y bebe that I’ve had consisted of just papaya, bananas and orange juice. I add the pineapple because that’s the way my mom made it and also because I love that combination of smooth papaya, sweet banana and crunchy tartness of the pineapple. You can also add other types of fruit if you like, mangos are a good option. Some people also add watermelon, berries, grapes, etc. [...] You can also replace or mix the orange juice with passion fruit juice."


Laylita's Recipes tar saft från 10 apelsiner, ca 10.67 dl, 1 stor papaya, skalad, urkärnad och tärnad, 1 ananas, tärnad, 6 bananer, tärnade, socker/honung efter smak. Kan serveras med vispgrädde. 
"You can also add additional fruits like mango, watermelon, berries, etc if you would like. You can also replace or mix the orange juice with passion fruit juice."

Papaya, ananas och banan blandas i "a large non-reactive bowl". Apelsinsaft och socker blandas i. Serveras direkt eller kyls i ca 30 minuter


Recipes from Ecuador tar saft från 10 apelsiner, 1 stor, mogen papaya, tärnad, 1 ananas, tärnad, 6 mogna/omogna bananer, tärnade, 6 mogna mangos, tärnade, socker/honung.

Papaya, ananas, banan och mango blandas i en skål. Apelsinsaft blandas i. Socker kan tillsättas. Serveras direkt eller kyls i minst 30 minuter 


Food Corners recept innehåller 2.37 dl apelsinsaft, 145 g papaya, tärnad, 150-200 g banan, tärnad, 165 g mango, tärnad, socker/honung. Kan serveras med glass eller vispgrädde.

Papaya, banan och mango blandas i en skål. Apelsinsaft blandas i. Socker kan tillsättas. Serveras direkt eller kyls i ca 30 minuter.
 



Pandemonium Nosherys recept innehåller 304 g vattenmelon, tärnad, 1/2 papaya, tärnad, 1 ananas, tärnad, 2 mangos, tärnade, 1 banan, tärnad, 304 g vattenmelon, tärnad, 14.22-18.96 dl apelsinsaft, honung/socker (valfritt).

Vattenmelon hälls i en mixer. Mixas slätt. 
Papaya, ananas, mango och vattenmelon hälls i en kanna. Puré och apelsinsaft blandas i. Kyls i minst 30 minuter. Honung kan tillsättas. Banan blandas i precis före servering. Serveras väldigt kallt.

     
 

Global Kitchen Travels använder saft från 7 apelsiner, ca 7.11 dl, 150 g vattenmelon, tärnad, 330-420 g ananas, tärnad, 218 g papaya, tärnad och/eller 248 g mango, tärnad, 2 bananer, hackade, 8.29 dl "mixed fruit puree strained pineapple, papaya & watermelon".

Apelsiner pressas. Puré görs med "any combination of fruits" i en mixer. Mixas väl. Hälls i sil till "smooth and clear" puré. Saft och puré blandas i en kanna. Vattenmelon, ananas, papaya och banan blandas i. Kyls. Serveras kallt.


Pandemonium Noshery säger:
"To make this you want to cut the fruit into small, uniform, pieces before adding to the orange juice. There are several ways to make this recipe. The base is always orange juice. Papaya and pineapple seem to also be the standard, from there a few other fruits seemed pretty universally used. So I used them. Watermelon? yes, please! Other additions I saw frequently were fresh coconut, apples, cantaloupe, orange segments, grapes, and really just about any other fruits and berries you like. When chopping watermelon, it usually releases a lot of liquid, make sure and save it to add with the orange juice. You can even use some extra and crush it up to add to the orange juice."


Global Kitchen Travels påpekar:
"Make sure you cut the fruit very small. You should be able to just slurp up the fruit as you drink. A spoon is not necessary.
If the fruit is ripe and sweet, no additional sweetener is needed.
This should last about 3 days in the refrigerator, but watermelon turns sour rather quickly. If you would like it to last longer, sub another fruit for the watermelon like mango, peaches or nectarines. I would also omit the banana if you want to keep it longer."

Tips från mig! För att få ut mest apelsinsaft, ta rumsvarma apelsiner och rulla dem före

Jag utgick från Laylita's Recipes


Come y Bebe

Mängd: 11 st 30 cl glas

Ingredienser:
10 rumsvarma apelsiner (9 dl saft) 
1 ananas (~ 870 g) (~ 440 g efteråt)
1 stor papaya (~ 780 g) (~ 520 g efteråt)
6 bananer (~ 810 g) (~ 510 g efteråt)

Instruktioner:
Rulla apelsin fram och tillbaka. Dela och pressa ur saft i skål. Skär bort toppen på ananas. Skala. Skär i 1/2-1 cm bitar. Skala papaya. Kärna ur. Skär i 1/2-1 cm bitar. Skala banan. Skär i 1/2-1 cm bitar. Blanda ananas, papaya och banan i apelsinsaften. Kyl i 30 minuter. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tinkunakama!

lördag 2 augusti 2025

Persiljahavregrynsgröt

2 augusti är Örtens dag! Temadagen är första lördagen i augusti. Temadagar säger:
"Örtens dag instiftades av Svenska örtasällskapet för att öka kunskapen om och intresset för örter samt deras användningsområden. Syftet är att lyfta fram örternas kulturhistoria och betydelse inom både matlagning, medicin och traditionell folktro i Sverige. Dagen firas ofta med guidningar i örtagårdar, föreläsningar och praktiska workshops där deltagare får lära sig känna igen och använda olika örter. Ett vanligt inslag är att besöka svenska klosterträdgårdar eller hembygdsmuseer som visar hur örter odlades och användes förr. På senare år har intresset ökat för ekologisk odling och hållbar användning av örter, vilket har gett dagen en modern relevans."

Persiljahavregrynsgröt är dagens recept. Det låter märkligt, jag vet, men det är supergott!

Jag utgick från Havregrynsgröt. Dekorerade med hampafrön, persilja och solrosfrön. 


Persiljahavregrynsgröt

Mängd: 1 st 80 cl skål, ca 565 g 

Ingredienser:
1/2 tsk salt 
3 msk torkad persilja 
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
6 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 

Instruktioner:
Häll salt, persilja, havregryn och havremjölk i en kastrull. Värm en spisplatta på medelvärme. Puttra i 4-5 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Hej hej! 

onsdag 30 juli 2025

Atay bil na'na

30 juli är Marockos nationaldag! 🇲🇦 Atay bil na'na, marockanskt myntate, är dagens recept. Atay är te, bil är med och na'na är mynta på arabiska.
Andra namn är "Thé à la Menthe, Etzai or Atay" ("Cooking the Mediterranean Way" av Alison Behnke, Anna Christoforides och Lazaros Christoforides, sida 58).

Patricia Crocker skriver på sida 74 i "Taste of the Kasbah": 
"For Moroccan tea, keep the following essentials in mind: the tea must be green, with a mild flavour; the mint must be fresh (absolutely not dried), and it must be spearmint; the tea is traditionally very sweet (there is always sugar in the bottom of the glasses in Morocco); serve it in small glasses with several fresh mint sprigs in each glass."

Spear mint är grönmynta/krusmynta, by the way (Wikipedia).

Ruth Barnes skriver på sida 21 i "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours":
"Morocco's national drink, mint tea, is served in restaurants and homes throughout the country. It is drunk after meals, with dessert, and throughout the day. It is ceremoniously poured from a height into small tea glasses and served with mint fresh leaves."


Receptet på Mint Tea Atay bil na'na på sida 21 i "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours" innehåller 10.67 dl vatten, 1 liten bunte grönmyntablad, 2 1/2 tsk "Chinese gunpowder green tea" och 4 msk socker.

Vatten kokas upp i vattenkokare eller kastrull. Mynta sköljs och torkas med kökspapper eller kökshandduk. Tekanna rengörs 'with a small amount" av kokande vatten som sedan slängs. Te och "a little more" kokande vatten blandas i. Mynta, socker, 10.67 dl kokande vatten blandas i. Täcks med lock. Vilas i 4 minuter. Hälls i 4-6 glas. Serveras med dessert.

Receptet på Moroccan Mint Tea på sida 74 i "Taste of the Kasbah" innehåller 1 rågad "dried green tea, one with good strong flavour", ca 20 färska grönmyntakvistar och 4 msk - 1.18 dl socker och kokande vatten.

Tekanna rengörs med kokande vatten som sedan slängs. Te och "enough spearmint to loosely fill the pot about three-quarters full" tillsätts. Minst 4 msk socker hälls i. Tekannan fylls med kokande vatten. Vilas i 5 minuter. 2 eller 3 kvistar hälls i 2-4 glas. Te hälls i tesil i glas.

Lois Sinaiko Webb och Lindsay Grace Roten gör Moroccan Mint Tea på sida 10 i "Holidays of the World Cookbook for Students" (2011) med 4.74 dl kokande vatten, 1 msk grönt te, 4 msk socker, 4 msk färsk grönmyntablad och 14.22 dl kokande vatten 

Tekanna rengörs med kokande vatten som sedan slängs. Te, socker, grönmyntablad och vatten hälls i tekanna. Täcks med lock. Vilas i minst 3 minuter. "To serve tea hot as they do in Morocco, pour into heat-proof, juice-sized glasses, garnish with a sprig of spearmint leaf and slowly sip tea."

Holly Sinclairs recept i "World Cuisine at Home: International Family Menus & Recipes From Around the World" görs med 4.74 dl "loosely packed fresh mint leaves", 5 msk strösocker, 2 msk löst grönt te och 14.22 dl kokande vatten.

Mynta, socker och te hälls i en kastrull. Vatten blandas i. Lock läggs på. Vilas i 5-7 minuter. Silas och serveras.

Receptet på Etzai på sida 123 i "Nordafrikanska kokboken: exotiska delikatess från Marocko, Tunisien och Algeriet" av Hilaire Walden innehåller 1 1/2 msk löst grönt te, kokande vatten, 3 msk socker och en näve grönmyntablad.

Te hälls i en tekanna som rymmer 9 dl. "en kopp kokande vatten" hälls i och hälls ut "det är bara till för att skölja tebladen." Socker och mynta tillsätts. "Håll kastrullen med kokande vatten 30 cm ovanför tekannan och häll vattnet över tebladen (det tillför syre till teet)." Blandas ordentligt. Serveras mycket hett. "Häll det också nu från en höjd av 30 cm."

Jag utgick från "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours", "Taste of the Kasbah" och "Holidays of the World Cookbook for Students" (2011).

Jag köpte Chinese gunpowder green tea på Aldo. 


Atay bil na'na 

Mängd: 4 st 30 cl glas

Ingredienser:
10 g färsk mynta (~ 4 msk blad) 
1 msk Chinese gunpowder green tea
4 msk ICA Sötströ 
10 1/2 dl kokande vatten 

Instruktioner:
Skölj mynta. Dra av blad. Torka. Häll vatten i vattenkokare. Koka upp. Blanda mynta, te och sötströ i en tekanna/kastrull. Blanda i kokande vatten. Lägg på lock. Vila i 4-5 minuter. Ställ sil över glas. Häll i sil. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Bslama!

lördag 26 juli 2025

Bananhavregrynsgröt

Bananhavregrynsgröt är dagens recept! 🍌😍
Garnerade med gojibär, hampafrön och tranbär


Bananhavregrynsgröt

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 890 g

Ingredienser:
2 bananer (~ 385 g) 
1 nypa salt 
1 msk ICA Sötströ
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
6 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 

Instruktioner:
Skala och grovhacka banan. Häll i en kastrull. Mosa med sked. Tillsätt salt, sötströ, havregryn och havremjölk. Värm en spisplatta på medelvärme. Puttra i 5-6 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Tschüssi! 

onsdag 23 juli 2025

Salata Baladi

23 juli är Egyptens nationaldag! 🇪🇬 Dagens recept är Salata Baladi. Salata betyder sallad och Baladi betyder “local/of the country” (Nomad Paradise). 

196 Flavors utvecklar:
"The expression al-baladi is a short and useful expression, very popular in Egypt, literally meaning 'of the country'. [...]
However, salata baladi can also be translated as 'countryside salad' and baladi is also translated as 'my country', 'my nation', 'my region' or 'my village'. Salata baladi therefore means 'the salad of my country'."

"Salata Baladi is also known among Egyptians as Salata Khadra which means green salad" säger Chez Nermine.

Det uttalas "sah-LAH-tah bah-LAH-dee" 
skriver Chelsey Luciow på sida 17 i
"Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World".

Nomad Paradise säger:
"While variations of this salad can differ depending on region and preference, salata baladi always contains diced or chopped tomatoes, cucumber, and onions. It is tossed in a dressing of white vinegar and oil, with various herbs and seasonings, such as parsley. [...] Again, while it may not be seen as traditional, some versions of this salad use onion slices rather than diced onion. [...] Our recipe uses a dressing of white vinegar, lemon juice, and olive oil. Regional variations can see this salad made with one, some, or all of these ingredients, depending on preference. [...] Sumac, mint, and garlic are some additional ingredients found in variations of this salad. Again, as mentioned above, this may not be seen as authentic salata baladi."

Hur stort ska man skära? Nomad Paradise säger:
"In salata baladi, the ingredients are chopped and diced, but often larger and not as finely as in the likes of Persian salad shirazi and other salads from the region."

Dobber Nation Loves säger:
"We suggest slicing the vegetables uniformly, using a sharp French knife to achieve a small dice. We don’t like big chunky vegetables in our Egyptian Salad. If you can slice small cubes of cucumber, tomato, peppers and onion, the salad will appear like a finely minced salsa."


Nomad Paradise tar 2 små gurkor/1 stor gurka, 2-3 stora tomater, 1/2 medium rödlök, 1 msk citronsaft, 1 msk "white vinegar", 1 msk olivolja, 1 msk färsk persilja, finhackad, 1 msk färsk koriander, finhackad, 1/2 tsk jodfritt salt/grovt havssalt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar.

Gurka, tomat och rödlök grovhackas. Hälls i en skål. Persilja och koriander tillsätts. Citronsaft, vinäger, olivolja, salt och svartpeppar blandas i en skål. Dressing blandas i. 


Chez Nermine använder 500 g körsbärstomater, i fjärdedelar eller hälften, 4-5 persiska gurkor, "seeded" och tärnad, 1 rödlök, finhackad, 4 msk olivolja, 1 msk ättika, 1 msk limesaft, 1 msk vatten (valfritt), 1 liten rödlök, tärnad, 1 tsk torkad mynta, 2 msk färsk bladpersilja, grovhackad, salt och peppar. 

Tomat, gurka och rödlök blandas i en skål. Olivolja, ättika, limesaft, vatten, mynta, bladpersilja, salt och peppar blandas i en burk. Skakas väl. Rödlök tillsätts. Skakas. Dressing blandas i precis innan servering så grönsaker "won’t wilt".

Chelsey Luciows recept på sida 17 i
"Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World" innehåller 2 engelska gurkor, tärnade, 4 tomater, tärnade, 1 bunte färsk persilja, hackad, 1 msk vinäger, saft från 1/2 lime, 1 tsk salt, 1/2 tsk peppar, 1 msk torkad mynta och 1 liten rödlök, tärnad.

Gurka, tomat och persilja blandas i en skål. Resterande ingredienser blandas i. Serveras direkt.


Dr. Ope Banwos recept i "Egyptian Concoctions" innehåller 3 fasta plommontomater, tärnade, 2 minigurkor, tärnade, 3 msk färsk persilja, finhackad, 1 röd paprika, tärnad, 1 liten rödlök, tärnad, saft från 1 citron, 1 msk ättika, 1/2 tsk fleur de sel, 1/2 tsk malen spiskummin, 1/2 tsk malen chili, 2 msk olivolja. 

Allt blandas i en skål. 



196 Flavors tar 3 fasta plommontomater, tärnade, 2 minigurkor, tärnade, 3 msk färsk persilja, finhackad, 1 grön paprika, tärnad, 1 liten rödlök, tärnad, saft från 1 citron, 1 msk ättika, 1/2 tsk fleur de sel, 1/4 tsk malen spiskummin, 1/4 tsk malen chili, 2 msk olivolja.

Allt blandas i en skål. 



Dobber Nation Loves använder 1 gurka, fint tärnad, 1.18 dl rödlök, finhackad, 2.37 dl färsk persilja, finhackad, 1 röd paprika, fint tärnad, 1 bifftomat, fint tärnad, 4 msk olivolja, skal och saft från 3 citroner, 1/2 krm malen spiskummin, 1/2 krm malen chili, 1/2 krm sumak och 1/2 tsk strösocker.

Gurka, rödlök, persilja, paprika och tomat blandas i en skål. Olivolja, citronsaft, citronskal, spiskummin, chili, sumak och strösocker blandas i. 

Jag utgick från Nomad Paradise, "Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World" och 196 Flavors.


Salata Baladi 

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 860 g

Ingredienser:
1 liten rödlök 
2 små gurkor (~ 350 g) 
4 stora fasta tomater (~ 450 g) 
5 g färsk persilja (3 msk efteråt) 
1 msk citronsaft
1 msk ättika 
25 g olivolja 
1/2 tsk salt 
1 krm malen svartpeppar 

Ingredienser:
Skala och finhacka rödlök. Skölj och tärna gurka i 1/2-1 cm bitar. Skölj och tärna tomat i 1/2-1 cm bitar. Skölj och finhacka persilja. Häll allt i en skål. Blanda citronsaft, ättika, olivolja, salt och svartpeppar i en skål. Blanda i dressingen. Servera rumstempererat.

Förvaring: Förvara i kyl.

Yalla bye!

söndag 20 juli 2025

Äpplehavregrynsgröt

Tigger update! 


5 juli 


7 juli var Schnucki-Putzi på TORTYRHUSET! 🙀 Hon var så snäll och sa hej hej till djurskötaren.


Vi var på återbesök för diabetes. De behövde bara kolla blodet. Det tog ett tag och flera försök att få fram blod. 


😿


Tigger sa TYDLIGT att hon ville hem! 😾 



12 juli myste hon med sin mamma 😍


17 juli 🥰


Igår tog jag ut Tigger 12:52. Efter hon nosade på busken nosade hon på rör. 


Sen drog jag henne till annan buske. Men hon gick mot stigen och vägen. Och gick mellan träd ut på stigen! 


Där var spännande löv. Nåt luktade gott och hon rullade sig på marken.


Men så gick MENSCHEN förbi! Tiggerlina var så modig! 


Sen gick vi till andra sidan, mot granngården. Där åt hon smarrigt gräs! 🤤🔊
Vi kom hem 13:04. 12 minuter är nytt rekord för 2025! 


Imorse myste vi. Kattalina fick pussar! 🥰

Nu till dagens recept: Äpplehavregrynsgröt! 😍 Garnerade med torkade äppletärningar, hampafrön och gojibär.


Äpplehavregrynsgröt

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 940 g 

Ingredienser:
2 äpplen (~ 280 g) (~ 220 g efteråt)
1 nypa salt 
1 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
3 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
4 dl färsk äpplejuice 

Instruktioner:
Skölj äpple. Skala och grovriv. Häll äpple, kanel, sötströ, havregryn, havremjölk och äpplejuice i en kastrull. Värm en spisplatta på medelvärme. Puttra i 5-6 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Mirupafshim!

måndag 14 juli 2025

Pistou

14 juli är Bastiljdagen, dvs Frankrikes nationaldag! 🇨🇵 Pistou är dagens recept. 
Wikipedia säger:
"Pistou (Provençal: pisto (classical) or pistou (Mistralian), pronounced [ˈpistu]), or pistou sauce, is a Provençal cold sauce made from cloves of garlic, fresh basil, and olive oil and sometimes almonds, bread crumbs or potatoes. It is somewhat similar to the Ligurian sauce pesto, although it lacks pine nuts and cheese; some versions include cheese and/or almonds. [...] The key difference between pistou and pesto is the absence of cheese in pistou."

Taste Atlas säger:
"Pistou is a Provençal cold sauce much akin to the Italian pesto, except it does not include nuts and cheese. The traditional pistou recipe consists of only basil, garlic, olive oil, salt, and pepper. The sauce is best prepared by hand, traditionally in a mortar and pestle. Pistou is a key ingredient in soupe au pistou, a Provençal dish that resembles minestrone. It is eaten as a starter, spread on slices of bread, used as a dipping sauce, or added to other dishes, such as pasta, meats, fish, and vegetables. [...] Pistou should be prepared manually in a mortar and pestle. The garlic should be pounded to mash into a paste, while the basil should be ground against the sides of the mortar. Remember to use those two motions when preparing the sauce. [...] Food processors or blenders are not advised for preparing pistou. However, if you'd like to use one, here are things to be mindful of. First, place the bowl of the processor in the freezer for 1 hour to chill the blades, which prevents overheating the basil and changing its taste. [...] Although traditional pistou sauce only has basil, garlic, and olive oil as ingredients, variations exist. Hence, you will find recipes that employ cheese, particularly parmesan, breadcrumbs, tomatoes, potatoes, and vinegar or lemon juice."


Martha Rose Shulman skriver på sida 76 i "Mediterranean Harvest: Vegetarian Recipes from the World's Healthiest Cuisine: A Cookbook":
"Pistou is the Niçoise version of Pesto Genovese (page 74), and is most often used as a final enrichment for vegetable soup (as in Soupe au Pistou, page 155). Unlike its Italian cousin, pistou is not made with pine nuts, so it has a different texture. It also contains more cheese, and it can include a tomato."

Marie Asselin säger i "French Appetizers": 
"Ever wondered about the difference between French pistou and Italian pesto? It's simple: pistou does not contain pine nuts, and the cheese is optional, too. There probably are as many pistou recipes as there are French cooks, but I like mine like Julia Child made hers-with a bit of tomato flesh blended in, which adds a nice touch of acidity. When you store it in a jar, pour a thin layer of olive oil to fully cover the top of the pistou before closing the jar. This will keep the pistou from browning. Serve with crudités or Chicken and Olive Meatballs, as a topping for soup or a spread over baguette slices, or in a sandwich. Pistou can also dress up pasta or serve as a condiment for grilled or braised meats, fish, and seafood."

New York Times Cooking säger:
"Purists will only use a mortar and pestle for pesto. I like the results I get using a hand blender inside a straight-sided jar. As long as you make the full batch, this is the best machine to use, as it purées the basil much more efficiently than a food processor."

Recept utan ost
Paola Gavins recept på sida 104 i"French Vegetarian Cooking" innehåller 113 g färsk basilika, 6 msk olivolja, 4 vitlöksklyftor, krossade, salt och nymalen svartpeppar.

Basilika, olivolja och vitlök hälls i en mixer. Mixas långsamt tills det är hackat. Mixas på hög hastighet tills slätt. Salt och svartpeppar blandas i.


New York Times Cooking gör pistou med 1-2 vitlöksklyftor, 4.74 dl "fresh basil leaves, tightly packed", salt, nymalen svartpeppar, 5.27 msk olivolja, 40 g parmesan, nyriven/mix av pecorino Romano och parmesan.

Med stavmixer, hälls vitlök, basilika, salt och olivolja "in a pint jar". Stavmixer sätts rakt ner. Mixas slätt. Kan behöva stoppa och skrapa. När det är slätt tillsätts ost. Blandas eller mixas. 

Med matberedare med stålblad hälls vitlök i och mixas. Skrapas. Basilika, salt, svartpeppar och olivolja tillsätts. Mixas till slätt och krämigt. Parmesan hälls i och "pulse until well combined".

Med mortel, hälls en handfull basilikablad i morteln i taget. Mosas med stöt. Vitlök, salt och svartpeppar och mosas till en pasta. Olivolja och parmesan "arbetas in".

Maria Zihammou gör pistou på sida 78 i "Fransk bistro" med 2 vitlöksklyftor, 1 kruka färsk basilika, 100 g gruyèreost/parmesanost, 1/2 dl olivolja och nymalen svartpeppar.

Vitlök och basilika finhackas. Ost rivs och blandas i med vitlök och basilika i en mortel. Mosas med stöt "en stund". Smakas av med peppar. 


Geraldine Leverds recept på sida 48 i "The New French Kitchen: Modern Takes on Favorite Classic Dishes" innehåller 4.74 dl (40 g) "fresh basil leaves", 1 vitlöksklyfta, finhackad, 60 g parmesan, riven, 3 msk olivolja, 1 msk citronsaft och 1 nypa "fleur de sel or sea salt".

Alla ingredienser hälls i en hög behållare. Mixas med stavmixer till en pasta. "(You can use a countertop blender or food processor, but the texture won't be ideal.)"




Taste France Magazine använder 1 "bunch" färsk basilika, 2 vitlöksklyftor, skalad och grovhackad, 2 msk olivolja, 5 tsk Emmentaler (valfritt), 2 msk olivolja och en nypa salt.

Basilika sköljs och torkas. Hälls i mortel. Vitlök, olivolja och Emmentaler tillsätts. Mosas till en slät pasta. Olivolja tillsätts sakta. Salt blandas i.


Det finns också recept med tomat.


David Lebovitz recept på pistou innehåller 1 stor vitlöksklyfta, skalad, 1 generös nypa salt, 4.74 dl (40g) "gently packed fresh basil leaves", 4 msk olivolja, 1 liten tomat, "peeled, seeded, and diced" och 45 g parmesan, riven. 

Vitlök och salt mosas till en pasta i en mortel. Basilika grovhackas och hälls i morteln. Mosas tills "relatively smooth". Olivolja hälls i sakta under mosande. Tomat och parmesan hälls i och stöts. 


Marie Asselins recept i "French Appetizers" innehåller 1 vitlöksklyfta, 1 tsk jodfritt salt, 4.74 dl "fresh basil leaves [...] gently packed", 4 msk plommontomater, hackade, 4 msk olivolja och 30 g parmesan, riven (valfritt).

Allt hälls i en matberedare. Mixas "until finely and evenly chopped", skrapas om det behövs. Kan mixas längre för slätare konsistens.


Receptet på sida 76 i "Mediterranean Harvest: Vegetarian Recipes from the World's Healthiest Cuisine: A Cookbook" av Martha Rose Shulman innehåller 2-4 stora vitlöksklyftor; skalade, 4.74 dl "tightly packed fresh basil leaves", 1/4-1/2 tsk salt, 1.18 dl olivolja, 1 liten tomat, "peeled, seeded, and chopped" (valfritt), 118 g nyriven parmesan/mix av Gruyère och Parmesan, nymalen svartpeppar.

Om matberedare med stålblad används hälls vitlök i. Skrapas. Basilika och salt tillsätts. Mixas till finhackat. Skrapas. Olivolja hälls i sakta med matberedaren på. Tomat mixas i.  Hälls i en skål. Parmesan, svartpeppar och salt blandas i.

Om mortel används hälls vitlök, salt och 1 msk olivolja i en mortel. Mosas till en pasta. En handfull basilika tillsätts i taget. Mosas. Tomat hälls i och mosas. Olivolja arbetas sakta i. Parmesan, svartpeppar och salt blandas i.


Jag utgick från "The New French Kitchen: Modern Takes on Favorite Classic Dishes" och New York Times Cooking. Jag åt med penne. 👌


Pistou

Mängd: 1 st skål, ca 160 g

Ingredienser:
40 g basilikablad (från 2 krukor)
2 vitlöksklyftor
70 g olivolja 
50 g Green Vie Parveggio
1/2 krm salt 
1 nypa malen svartpeppar 

Instruktioner: 
Skölj basilika och dra av blad. Skala och grovhacka vitlök. Häll basilika, vitlök och olivolja i en hög kanna. Mixa med stavmixer tills slätt. Tillsätt parmesan. Mixa tills slätt. Blanda i salt och svartpeppar. 

Förvaring: Förvara i kyl.

À plus tard!

söndag 13 juli 2025

Açaí na tigela

Açaí na tigela är dagens recept. 😍 Smoothie bowl med granola från Brasilien 🍌🫐🇧🇷 Delicioso! 👌

Açaí na tigela betyder "Açaí in the bowl".
Det kommer från Pará och Amazonas. Huvudingrediensen är fryst puré av frukten från açaípalmen. (Wikipedia). Wikipedia
beskriver smaken som "an 'earthy' or creamy taste" och [i]ts texture is granular before blending and it has a tartness from its high acidity content, making its taste appealing". 
Açaí na tigela serveras som smoothie bowl, oftast sötad med guaranásirap, och med vanliga toppings som granola och banan.

Carissa Bonham påstår i "Beautiful Smoothie Bowls : 80 Delicious and Colorful Superfood Recipes to Nourish and Satisfy" att Açaí na tigela är ursprunget till smoothie bowls.

"The roots of smoothie bowls can be traced back to Brazilian Açaí Bowls. A bowl of mashed açaí berries and other toppings (including savory ones like shrimp and fish!) was a traditional Amazonian dish that started making its way to large Brazilian cities in the 1970s. Eventually frozen açaí pulp was brought to the United States in the early 2000s, and frozen açaí bowls could be found in both California and Hawaii where surfers and sun worshippers would eat them as a healthy meal or snack. Unlike the savory bowls from the Amazon, these were usually blended with bananas and a sweetener of some sort and topped with fruit and granola.

More recently, the idea of an açaí bowl has expanded to include frozen smoothies of all colors both with and without actual açaí. As açaí is no longer a requisite ingredient, the name of the broader phenomenon of frozen smoothies in bowls with toppings is now called a 'smoothie bowl' or sometimes a "(name of key ingredient) bowl'-like 'pitaya bowl' or 'mango bowl.'"

Luiza Medeiros Monteiro Barros säger i "Brazilian Recipes": 
"The original recipe uses guarana, which is not widely available everywhere. You can replace it with sugar and the juice of one orange; but the taste is not the same."

Karen Keller beskriver det på sida 112 i "Portuguese For Dummies" som "Amazonian fruit sorbet in a large bowl, topped with granola and sometimes honey, this dish is a favored beach food of Brazilian surfers." 

Luke Waterson skriver på sida 174 i "The World's Best Street Food : Where to Find it & How to Make it" av Lonely Planet Food om Açaí na Tigela: 
"Based on the frozen pulp of the Amazonian superfood açai, this popular granola-and-syrup-topped kiosk treat is a delectable start to the day. [...] The antioxidant- and protein-rich açai berry starts life on a palm in the Brazilian Amazon, but açai na tigela is a fruity concoction that's most popular on the coast. It consists of açai pulp topped with banana, granola and guarana syrup: a perfect early-morning pick-me-up."

Sarah Reid säger i "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them" av Lonely Planet Food att
açai bowl/açai na tigela är "a mixture of slightly thawed, super-healthy Amazonian açai berries blended with liquid (such as guarana, almond milk, coconut water or apple juice) and served in a bowl topped with fresh fruit, granola and/or nuts, providing a crunchy counterpoint to the softness of the açai mixture."

Vidare säger Sarah att traditionella brasilianska toppings är skivad banan och lite granola men västerländska ställen erbjuder ofta dessutom blåbär, kokoschips, frön och nötter.

Açai, puré eller pulver, ger den djupa mörklila färgen. Mängden vätska avgör konsistensen: "the milkier the liquid, the creamier the mixture will be."

Smakar "a little bit like blackberries mixed with dark chocolate". Konsistensen liknas med "lightly-defrosted gelato". 

Flora Wiström skrev 3 juni 2015:
"Açaí går att köpa i fryst form, men det är dyrt och ganska svårt att få tag på (finns på nätet och i hälsokostbutiker). Jag använder mig i stället av pulverformen som jag har köpt via Amazon. Fortfarande dyrt, men billigare i jämförelse."

Hur uttalas açai? 
Under min arbetsprövning på Ginger Hälsobar har jag fått höra flera varianter av det. Ackaj och asaj hör jag oftast. 
Det uttalas ah-sah-ee, och hela namnet som ah-sah-ee nah tee-zheh-lah, enligt sida 112 i "Portuguese For Dummies" av Karen Keller.




Luiza Medeiros Monteiro Barros gör Açaí na tigela i "Brazilian Recipes" med 1 kg fryst Açaí -Pulp, 1 banan, "cut into pieces", 400 g guaranasirap. "Normally served with Granola. Other fruits such as strawberries or kiwis can be used. Also Pacoca, frost flakes, chocolate sprinkles, milk powder, shredded coconut, chopped nuts. Honey or Ovaltine are a tasty solution, too." 

Allt mixas i mixer. Hälls i skål. Fryses i ca 20 minuter. Serveras direkt. 


Angela Jacobino gör i "Dieta do Bom Humor" med 400 g açaí, 2 bananer och 5 matskedar guaranasirap. Garneras med 60 g granola.

Açaí, banan och guaranasirap hälls i en mixer. Mixas slätt. Hälls i en skål. Granola hälls över.

Receptet på sida 35 i "Prática Ed. 24 : Receitas Liquidificador" av EdiCase Publicações (2023) innehåller 100 g fryst açaí-massa, 1 stor banan, sojamjölk efter smak. Garneras med granola. 

Açaí, 2/3 av bananen och sojamjölken mixas i en mixer. Sojamjölk hälls i efter behov. Hälls i en skål. Granola och 1/3 banan hälls över. 


Receptet på sida 175 i "The World's Best Street Food : Where to Find it & How to Make it" av Lonely Planet Food innehåller 100 g fryst açai pulp, 1/2 banan, "generous squeeze of" guaranasirap/honung och 2 isbitar. Garneras med 1/2 banan, granola och a "further dollop of" guaranasirap. 

Açai pulp, halv banan, guaranasirap och isbitar mixas "until fairly smooth". "Avoid blending too long or the pulp will start to melt." Hälls i en skål. Banan skivas. Banan, granola och guaranasirap hälls över. Serveras direkt.


StreetSmart Brazil tar 350 g fryst açaí-massa, isbitar (valfritt), 1-2 bananer och 60 ml guaranásirap. Garneras med skivad banan, granola och honung.

Açai-massa, is, banan och guaranásirap mixas till en tjock purée. Hälls i en skål. Garneras med skivad banan, granola och honung.





Food52 använder 1 fryst banan, en skvätt kokosvatten/mandelmjölk/sojamjölk/apelsinjuice, 100-200 g fryst açaí-massa, 5 tsk guaranasirap/agavesirap/rörsocker/honung. Garneras med en handfull granola, skivad frukt "(Banana/Kiwi/Strawberry/Blueberry, etc)". 

Banan, vätska och sötning mixas. Açai-massa krossas och tillsätts. "I use two to create a really creamy, sorbet-like texture. If you choose to use one, I would make sure not to use too much liquid in the above step so it stays thick!" Hälls i skål. Garneras med granola och frukt.


DelishGlobe tar 400 g fryst açaímassa, 1 mogen banan, skivad,  1.18 dl blandade bär (jordgubbar, blåbär, hallon), 4 msk granola, 1 msk honung (valfritt), 4 msk kokosvatten/mandelmjölk,  Garneras med 1 skivad banan, "any additional fresh fruits you’d like to use, such as strawberries, mango, or kiwi", 2 msk jordnötssmör/mandelsmör (valfritt) och kokosflakes (valfritt). 

Açaímassa tinas i rumstemperatur i ca 5 minuter. Açaímassa, banan, bär, kokosvatten hälls i en mixer. Mixas på hög hastighet i 1-2 minuter "until the mixture becomes smooth but thick, like a sorbet. If it’s too thick to blend, add a little more coconut water or almond milk to achieve the right consistency". Honung kan tillsättas och mixas igen. Hälls i skålar. "The consistency should be thick enough to hold toppings without them sinking, think of a creamy sorbet texture." Garneras. 



Amigo Foods tar 200 g fryst açaí-massa, 1 banan, en skvätt apelsinjuice/vatten, 1/2 msk agavesirap (valfritt). Garneras med granola, kokos, 1/2 skivad banan, skivade jordgubbar, skivad kiwi, och blåbär.

Açaí-massa, banan, apelsinjuice och agavesirap mixas "until all is combined but still has a thick consistency". En skvätt apelsinjuice kan tillsättas. Hälls i en skål. Garneras.


Receptet på sida 56 i "Eat to Love : Where Health Meets Flavor [115+ Nourishing and Adaptable Plant-Forward Recipes from a Nutritional Chef: A Cookbook]" av Mikaela Reuben innehåller 100 g frysta osötad açaíbär, 2.37 dl fryst hackad banan, 78 g frysta blåbär, 4 msk filtrerat vatten/växtbaserad mjölk, 4 msk färsk apelsinjuice, 1/2-1 msk spirulinapulver. Garneras med handfull av färska blåbär/jordgubbar/hallon/björnbär, "sprinkling of" osötade kokosflakes/hampafrön/granola, och 1 msk mandelsmör (valfritt).

Açaíbär, banan, blåbär, vatten, apelsinjuice och spirulinapulver hälls i en mixer. Mixas på låg hastighet tills slätt. "Add more liquid if necessary to blend completely (but remember, this is a bowl, not a smoothie-you want it thick)". Hälls i en skål. Garneras. Serveras direkt. 


Receptet i "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them" av Lonely Planet Food innehåller 1 rågad msk frystorkat açaipulver/ca 110 g  "slightly thawed açai pulp", 1 rågad msk malna frön "(chia, flax, sunflower etc)", 1.18 dl mandelmjölk/kokosmjölk/kokosvatten/äpplejuice, 75 g frysta blåbär och/eller skivad banan. Garneras med ca 40 g färska bär i säsong och/eller fikon, 1 1/2 mogen banan, skivad, 2 msk granola/müsli/havregryn, 1 msk frön/andra toppings "(try flaxseed, chia seeds, shredded coconut, jungle peanuts and/or bee pollen)". 

Açai mixas med frön, vätska och blåbär. "Add more liquid until it reaches the desired consistency, according to your personal taste." Hälls i en skål. Garneras med bär, banan, granola och frön. Serveras direkt. 


BBC Good Food gör Acai bowl med 2 tsk açaípulver, handfull frysta bär, 1/2 väldigt mogen banan, hackad, handful isbitar, 1 dl vatten. Garneras med 1 tsk coconut flakes, 5 "pineapple chunks, 1/2 passionsfrukt, 1 msk "toasted oats" (valfritt).  

Açaípulver, bär, banan, isbitar, och vatten hälls i en stark mixer. Mixas slätt. Hälls i en skål. Garneras. 




Flora Wiström tar 1 msk açaípulver, 1 banan, 2 dl frysta bär, "typ hallon och blåbär (jag använde en blandning av blåbär, björnbär, tranbär, hallon och lingon)" och
1 msk jordnötsmör (valfritt). Garneras med färska jordgubbar, färska blåbär, bipollen, rostade pumpafrön.

Axçaípulver, banan, bär och jordnötssmör mixas. "konsistensen ska vara krämig och inte rinnig." Hälls i en skål. Garneras. 


Proteinbolaget gör Acai bowl med 1-2 frysta bananer "(skär bananen i mindre bitar innan du lägger in den i frysen så blir det lättare att mixa)", 1-2 dl frysta blåbär, 1 msk açaípulver och 50 g mjölk/mandelmjölk/sojamjölk. Garneras med gojibär, jordnötssmör, kokos, chiafrön och färska bär. 

Banan, blåbär, açaípulver och mjölk mixas. Hälls i en skål. Garneras med gojibär, jordnötssmör, kokos, chiafrön och färska bär. 

Receptet på sida 30 i "Green Kitchen Travels : Hälsosam vegetarisk mat från hela världen" av David Frenkiel och Luise Vindahl innehåller 300 g frysta jordgubbar, lätt upptinade, 2 frysta skivade bananer, 4 msk açaípulver, ca 2 1/2 dl osötad mandelmjölk/valfri mjölk, 2 msk "av något av följande: nöt- eller frösmör, växtbaserat proteinpulver (hampafrö, råris, groddade ärter eller frön) eller blötlagda nötter eller frön". 
Garneras med färsk frukt, skivad, hampafrön, bipollen, gojibär, flytande honung (valfritt).

Jordgubbar, banan, açaípulver och mjölk hälls i en "stark höghastighetsmixer".  Nötsmör, proteinpulver eller blötlagda nötter eller frön tillsätts. Mixas till en slät kräm. "Konsistensen ska vara som mjukglass." Hälls i skål. Garneras med skivad frukt, hampafrön, bipollen, gojibär och honung.

Jag utgick från "Eat to Love : Where Health Meets Flavor [115+ Nourishing and Adaptable Plant-Forward Recipes from a Nutritional Chef: A Cookbook]", "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them", Flora Wiström och Proteinbolaget.


Açaí na tigela 

Mängd: 1 st 80 cl skål, ca 410 g 

Ingredienser:
2 bananer (~ 375 g) (~ 230 g efteråt)
150 g frysta blåbär 
15 g açaípulver 
10 g agavesirap 
2 tsk färsk apelsinjuice

Garnering:
1 banan (~ 110 g) 
70 g Äpple- och aprikosgranola 
10 g agavesirap 

Instruktioner:
Skala banan. Grovhacka. Frys i 1 timme. Häll banan, blåbär, açaípulver, agavesirap och apelsinjuice i en matberedare. Mixa 1-1 1/2 minut på låg hastighet tills så slätt som det går. Häll i skål. Frys i 30 minuter. Skala och skiva banan. Garnera med banan, granola och agavesirap. 

Förvaring: Förvara i kyl.
 
Adeus!