Äpple- och aprikosgranola är dagens recept. Fantastiskt gott! 😍
Men vad är granola? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia).
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (Healthline, Wikipedia).
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits" (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli.
Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question...
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown" (Wikipedia).
Äpple- och aprikosgranola
Mängd: ca 515 g
Ingredienser
50 g naturella valnötter
30 g naturella mandlar
100 g ICA I Love Eco Ekologiska Aprikoser Soft
5 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
20 g rapsolja
30 g Nick's Fiber Syrup
1 dl färsk äpplejuice
20 g Urtekram Äppletärningar
10 g russin
1 dl riven kokos
1 msk hampafrön
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
Instruktioner: .
Finhacka valnötter och mandlar. Grovhacka aprikos. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda valnötter, mandlar och havregryn i en skål. Tillsätt rapsolja, fiber syrup och äpplejuice. Blanda. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Sprid ut granola. Rosta mitt i ugnen i 19-20 minuter. Rör om efter 10 minuter. Låt svalna i 10 minuter. Blanda i aprikos, kokos, hampafrön, kanel och kardemumma. Tillsätt granola och blanda. Servera rumsvarmt.
Förvaring: Förvara i lufttätt.
See ya later, alligator!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar