söndag 9 maj 2021

35 Kryddblandningar

Det är dags för en ny last med kryddblandningar! 

Som vanligt ersätter jag färska örter/kryddor med torkade och malna. 

1. Farmer’s Market Herb Seasoning
2. Épice Riche
3. South African Gharum Masala 
4. Hamburger Seasoning 
5. Garlic Herb Seasoning 
6. Five Spice Sötströ 
7. Stone House Seasoning 
8. Fajitakrydda
9. All Purpose Seasoning 
10. Chili Seasoning 
11. Matafecha
12. Cavallucci Spices
13. Tabil
14. Afghan Palau Masala
15. Seafood Seasoning 
16. Vörtkrydda 
17. Pav Bhaji Masala 
18. Chaat Masala 
19. Thuna paha
20. Sal per als arrossos 
21. Sandwich Masala 
22. Svanuri marili 
23. Priprava 
24. Saudi Kabsa Spice Mix 
25. Arabic Gulf Spice Mix 
26. Medovníky Spice Mix 
27. Kebabkrydda
28. Italiensk salladskrydda 
29. Lebanese Baharat 
30. Canada Rub
31. Tonak Masala 
32. Kao Mok Gai Spice Blend 
33. Dhansak Masala 
34. Hawaij 
35. Pikante Geflügel



1. Farmer’s Market Herb Seasoning

En kryddblandning som passar till grönsaker. 

Mängd: ca 95 g

Ingredienser:
3 msk salt
2 msk malen vitlök 
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika
2 tsk torkad timjan

Instruktioner:
Blanda salt, vitlök, rosmarin, basilika och timjan i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

2. Épice Riche

Épice Riche är en kryddblandning från restaurangen Riche i Stockholm. 

Mängd: ca 45 g

Ingredienser: 
1 msk malen muskotnöt 
1 msk malen kryddpeppar 
1 msk malen kryddnejlika 
2 msk malen vitpeppar 

Instruktioner:
Blanda muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika och vitpeppar i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

3. South African Gharum Masala

Garam Masala från Sydafrika. 

Mängd: ca 25 g 

Ingredienser:
1 tsk malen kanel 
1 tsk malen kryddnejlika 
1 tsk malen cayennepeppar 
1 msk malen koriander 
2 msk malen spiskummin 

Instruktioner:
Blanda kanel, kryddnejlika, cayennepeppar, koriander och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

4. Hamburger Seasoning 

Kryddning till hamburgare.

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
1 tsk malen vitlök 
1 tsk malen lök
2 krm malen cayennepeppar 
2 krm ICA Sötströ 
2 tsk salt
2 tsk malen svartpeppar 
2 msk malen paprika

Instruktioner:
Blanda vitlök, lök, cayennepeppar, sötströ, salt, svartpeppar och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

5. Garlic Herb Seasoning 

Påminner om Farmer’s Market Herb Seasoning. 

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1/2 tsk malen svartpeppar 
1 tsk salt
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk torkad timjan
1 msk torkad mejram
1 msk torkad oregano
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika 
1 msk torkad persilja 

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, salt, vitlök, lök, timjan, mejram, oregano, rosmarin, basilika och persilja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

6. Five Spice Sötströ 

Det riktiga namnet är Five Spice Sugar, men jag har såklart inte socker, utan sötströ. 

Mängd: ca 50 g

Ingredienser: 
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen kardemumma 
1/2 tsk malen koriander 
3 msk ICA Sötströ 

Ingredienser:
Blanda kanel, muskotnöt, ingefära, kardemumma, koriander och sötströ i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

7. Stone House Seasoning 

Superenkel kryddblandning.

Mängd: ca 35 g

Ingredienser: 
1 msk malen svartpeppar 
1 msk malen vitlök
2 msk flingsalt

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, vitlök och flingsalt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

8. Fajitakrydda

Krydda till fajitas. Fajitakrydda använder jag i: Röd baljväxtsallad 

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
1/2 tsk malen cayennepeppar 
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 msk malen spiskummin 
1 msk malen paprika 
1 msk malen chili
1 msk salt

Instruktioner:
Blanda cayennepeppar, vitlök, lök, spiskummin, paprika, chili och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

9. All Purpose Seasoning 

All Purpose kan enligt namnet användas till alla syften. 

Mängd: ca 55 g

Ingredienser:
2 tsk torkad persilja 
2 tsk malen paprika 
2 tsk malen chili
2 tsk malen svartpeppar 
2 msk malen vitlök
2 msk malen lök 

Instruktioner:
Blanda persilja, paprika, chili, svartpeppar, vitlök och lök i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

10. Chili Seasoning 

Stark kryddblandning. 

Mängd: ca 40 g 

Ingredienser: 
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano 
1 tsk malen svartpeppar 
2 tsk malen spiskummin 
2 tsk malen vitlök 
2 tsk malen lök
2 tsk malen paprika 
2 msk malen chili

Instruktioner:
Blanda salt, oregano, svartpeppar, spiskummin, vitlök, lök, paprika och chili i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

11. Matafecha 

Matafecha är en kryddblandning som används i etiopisk mat. 

Mängd: ca 20 g 

Ingredienser:
1 msk malen vitpeppar 
1 msk malen kardemumma 
1 msk malen kanel

Instruktioner:
Blanda vitpeppar, kardemumma och kanel i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

12. Cavallucci Spices

Cavallucci Spices används i Cavallucci, julkakor från Toscana. Egentligen ska det bara anis i, men jag tycker inte om anis så jag skippade det. 


Mängd: ca 20 g

Ingredienser:
1 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt 
1 msk malen koriander 

Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt och koriander i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

13. Tabil 

Tabil används i Tunisien och Algeriet.  

Mängd: ca 10 g

Ingredienser:
1/2 tsk malen paprika
1 tsk malen brödkummin
1 tsk malen spiskummin 
1 msk malen koriander 

Instruktioner:
Blanda paprika, brödkummin, spiskummin och koriander i en burk.

14. Afghan Palau Masala

Palau Masala från Afghanistan. Afghan Palau Masala använder jag i: Somrig grönsakssoppa 

Mängd: ca 15 g

Ingredienser:
1 tsk malen svartpeppar 
1 msk malen kardemumma 
1 msk malen spiskummin 

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, kardemumma och spiskummin i en burk.

15. Seafood Seasoning 

Kryddblandning specifikt till skaldjur. Jag skippade celery salt. 

Mängd: ca 30 g 

Ingredienser:
1 tsk malen spiskummin 
1 tsk malen paprika
1 tsk malen vitlök 
1 tsk malen lök
1 tsk salt 
2 tsk malen chili
2 tsk malen svartpeppar 
1 msk torkad oregano

Instruktioner:
Blanda spiskummin, paprika, vitlök, kök, salt, chili, svartpeppar och oregano i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

16. Vörtkrydda

Vörtbröds kryddblandning. 

Mängd: ca 20 g

Ingredienser:
1 tsk malen kryddnejlika 
1 tsk malen kardemumma 
1 msk malen ingefära 
1 msk malna pomeransskal

Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, ingefära och pomeransskal i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

17. Pav Bhaji Masala 

Pav bhajir en indisk snabbmatsrätt. Pav betyder bröd på hindi. Bhaji är en grönsaksrätt. 

Jag skippade fänkål. 

Mängd: ca 25 g

Ingredienser: 
1 krm malen kryddnejlika 
1/2 krm malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel
2 tsk malen chili
1 tsk amchur powder 
1 tsk malen svartpeppar 
1 msk malen spiskummin 
2 msk malen koriander 

Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, kanel, chili, amchur powder, svartpeppar, spiskummin och koriander i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

18. Chaat Masala 

Chaat är en indisk rätt. Jag ersatte ajwain med brödkummin.

Mängd: ca 65 g

Ingredienser: 
1 krm citronsyra
1 krm Indian Garam Masala 
2 krm malen svartpeppar  
2 tsk amchur powder 
2 tsk torkad mynta 
2 tsk malen brödkummin 
1 msk malen koriander  
2 msk malen spiskummin 
2 msk kala namak  

Instruktioner:
Blanda citronsyra, Indian Garam Masala, svartpeppar, amchur powder, mynta, brödkummin, koriander, spiskummin och kala namak i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

19. Thuna paha 

Thuna paha är en kryddblandning från Sri Lanka. 

Mängd: ca 20 g

Ingredienser: 
1 nypa malen kryddnejlika 
1 krm malen kardemumma 
1 krm malen kanel
1/2 krm malen koriander 
2 msk malen spiskummin 

Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, kanel, koriander och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

20. Sal per als arrossos

Det här är en katalansk kryddblandning. Sal betyder salt, per als betyder för och arrossos betyder ris på katalanska. 

Mängd: ca 65 g

Ingredienser:
1 msk malen svartpeppar 
2 msk malen paprika
2 msk salt

Ingredienser:
Blanda svartpeppar, paprika och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

21. Sandwich Masala 

Sandwich Masala används till Mumbai style sandwiches. Jag skippade fänkål. 

Mängd: ca 45 g 

Ingredienser: 
1 tsk amchur powder 
1 tsk malen kanel
1 tsk malen chili 
4 msk malen koriander 
1 msk malen svartpeppar 
1 msk salt

Instruktioner:
Blanda amchur powder, kanel, chili, koriander, svartpeppar och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

22. Svanuri marili 

Svanuri marili kommer från Svaneti, Georgien. Svanuri marili använder i: Rostad blomkål 

Mängd: ca 95 g 

Ingredienser:
1 tsk malen chili 
2 tsk malen koriander 
2 tsk malen bockhornsklöver 
1 msk malen vitlök 
4 msk salt

Instruktioner:
Blanda chili, koriander, bockhornsklöver, vitlök och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

23. Priprava 

Det här receptet hittade jag i en kokbok vars titel jag inte kommer ihåg. Jag har googlat. På ryska betyder priprava krydda. 
 
Mängd: ca 20 g

Ingredienser: 
1/2 tsk salt
2 tsk malen chili 
1 tsk malen svartpeppar 
1 msk malen spiskummin 
1 msk malen koriander 

Instruktioner:
Blanda salt, chili, svartpeppar, spiskummin och koriander i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

24. Saudi Kabsa Spice Mix 

Kryddblandning till kabsa. Jag skippade fänkål.


Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
2 tsk malen kryddnejlika 
2 tsk malen kardemumma 
2 tsk malen ingefära 
2 tsk malen koriander 
2 tsk malen svartpeppar 
2 tsk malen gurkmeja 
2 tsk malen paprika

Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, ingefära, koriander, svartpeppar, gurkmeja och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

25. Arabic Gulf Spice Mix 

Kryddblandning från persiska viken. 

Mängd : ca 30 g 

Ingredienser: 
1 nypa malen muskotnöt  
1 nypa malen kardemumma
1 nypa malen kryddnejlika 
1/2 krm malen kanel
1 tsk malen gurkmeja 
2 tsk malen svartpeppar
1 msk malen chili
1 msk malen koriander  
1 msk malen spiskummin 

Instruktioner:
Blanda muskotnöt, kardemumma, kryddnejlika, kanel, gurkmeja, svartpeppar, chili, koriander och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

26. Medovníky Spice Mix 

Medovníky är slovakiska honungskakor. 

Mängd: ca 15 g

Ingredienser:
1 tsk malen ingefära 
1 tsk malen kryddnejlika 
1 msk malen kanel

Ingredienser: 
Blanda ingefära, kryddnejlika och kanel i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

27. Kebabkrydda

Krydda till kebab. 

Mängd: ca 20 g

Ingredienser:
1/2 krm malen kanel
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen paprika 
1 msk malen spiskummin 
1 msk malen chili 

Instruktioner:
Blanda kanel, oregano, timjan, vitlök, paprika, spiskummin och chili i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

28. Italiensk salladskrydda 

Kryddblandning som passar till mer än sallad. 

Mängd: ca 15 g 

Ingredienser: 
1 nypa malen svartpeppar 
1 nypa malen chili
1 tsk malen lök
1 tsk malen vitlök 
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad rosmarin 
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano 
1 msk torkad persilja 

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, chili, lök, vitlök, timjan, rosmarin, basilika, oregano och persilja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

29. Lebanese Baharat 

Libanons Baharat kallas också för Lebanese Seven Spice. Baharat kommer från Mellanöster och betyder "Kryddor" på arabiska. Baharat varierar beroende på regionen, men enligt Chilipeppermadness finns det tre typer:
  • "Traditional – A mixture of paprika, saffron, cardamom, nutmeg, cumin, coriander, and allspice
  • Middle Eastern – A mixture of paprika, nutmeg, cardamom, and cumin
  • Turkish – All the spices mentioned above with a touch of mint" 
Tunisien har rosblad, Saudiarabien har malen loomi (torkad lime), Kuwait har ingefära, Förenade Arabemiraten har kardemumma. 
Lebanese Baharat använder jag i: Spenat- och blomkålssoppa 

Mängd: ca 30 g 

Ingredienser:
1 tsk malen kryddnejlika 
1 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen muskotnöt 
1 tsk malen spiskummin 
1 msk malen kryddpeppar 
1 msk malen kanel
1 msk malen koriander 

Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, svartpeppar, muskotnöt, spiskummin, kryddpeppar, kanel och koriander i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

30. Canada Rub

Rub som inte bara kan användas till grillning.

Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
1/2 tsk malen paprika
1 tsk malen senap
1 tsk torkad mejram
2 tsk malen vitlök
2 tsk salt
2 msk malen svartpeppar 

Instruktioner:
Blanda paprika, senap, mejram, vitlök, salt och svartpeppar i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

31. Tonak Masala 

Tonak Masala är en kryddblandning från Goa, Indien. 

Mängd: ca 20 g 

Ingredienser:
1 krm malen kardemumma 
1/2 tsk malen kryddnejlika 
2 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin 
1 msk malen koriander 
1 msk malen chili 

Instruktioner:
Blanda kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och chili i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

32. Kao Mok Gai Spice Blend 

Kryddblandning till Kao Mok Gai,  thailändsk kycklinggryta. Jag skippade lagerblad. 

Mängd: ca 20 g

Ingredienser: 
1 nypa malen kardemumma 
1 nypa malen muskotnöt 
1 krm kryddnejlika 
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander 
1 tsk malen svartpeppar 
2 tsk malen vitpeppar 
1/2 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk malen gurkmeja 

Instruktioner:
Blanda kardemumma, muskotnöt, kryddnejlika, kanel, koriander, svartpeppar, vitpeppar, spiskummin och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

33. Dhansak Masala

Dhansak är en indisk rätt. Dhansak Masala är kryddblandningen till den. 

Mängd: ca 30 g 

Ingredienser:
1 nypa malen kardemumma 
1 krm malen kryddnejlika 
1 krm malen gurkmeja 
1/2 tsk malen bockhornsklöver 
1 tsk malen senap
1 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin 
1 msk malen koriander 
1 msk malen chili

Instruktioner: 
Blanda kardemumma, kryddnejlika, gurkmeja, bockhornsklöver, senap, svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och chili i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

34. Hawaij

Hawaij är en kryddblandning från Yemen. Hawaij använder jag i: Gul baljväxtsallad

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1/2 tsk malen kardemumma 
1/2 tsk malen kryddnejlika 
1 tsk malen koriander 
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen spiskummin 
1 msk malen gurkmeja 

Instruktioner:
Blanda kardemumma, kryddnejlika, koriander, svartpeppar, spiskummin och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi. 

35. Pikante Geflügel

Tysk kryddblandning till kyckling.

Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk torkad rosmarin
1 tsk malen lök
1 msk malen vitlök
1 msk malen chili
2 msk malen paprika

Ingredienser:
Blanda mejram, rosmarin, lök, vitlök, chili och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

Byezies! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar