Det är dags för en ny last med kryddblandningar!
Som vanligt ersätter jag färska örter/kryddor med torkade och malna.
2. Épice Riche
3. South African Gharum Masala
4. Hamburger Seasoning
5. Garlic Herb Seasoning
6. Five Spice Sötströ
7. Stone House Seasoning
8. Fajitakrydda
9. All Purpose Seasoning
10. Chili Seasoning
11. Matafecha
12. Cavallucci Spices
13. Tabil
14. Afghan Palau Masala
15. Seafood Seasoning
16. Vörtkrydda
17. Pav Bhaji Masala
18. Chaat Masala
19. Thuna paha
20. Sal per als arrossos
21. Sandwich Masala
22. Svanuri marili
23. Priprava
24. Saudi Kabsa Spice Mix
25. Arabic Gulf Spice Mix
26. Medovníky Spice Mix
27. Kebabkrydda
28. Italiensk salladskrydda
29. Lebanese Baharat
30. Canada Rub
31. Tonak Masala
32. Kao Mok Gai Spice Blend
33. Dhansak Masala
34. Hawaij
35. Pikante Geflügel
1. Farmer’s Market Herb Seasoning
En kryddblandning som passar till grönsaker.
Mängd: ca 95 g
Ingredienser:
3 msk salt
2 msk malen vitlök
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika
2 tsk torkad timjan
Instruktioner:
Blanda salt, vitlök, rosmarin, basilika och timjan i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
2. Épice Riche
Épice Riche är en kryddblandning från restaurangen Riche i Stockholm.
Mängd: ca 45 g
Ingredienser:
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kryddnejlika
2 msk malen vitpeppar
Instruktioner:
Blanda muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika och vitpeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
3. South African Gharum Masala
Garam Masala från Sydafrika.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen cayennepeppar
1 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda kanel, kryddnejlika, cayennepeppar, koriander och spiskummin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
4. Hamburger Seasoning
Kryddning till hamburgare.
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
2 krm malen cayennepeppar
2 krm ICA Sötströ
2 tsk salt
2 tsk malen svartpeppar
2 msk malen paprika
Instruktioner:
Blanda vitlök, lök, cayennepeppar, sötströ, salt, svartpeppar och paprika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
5. Garlic Herb Seasoning
Påminner om Farmer’s Market Herb Seasoning.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk torkad timjan
1 msk torkad mejram
1 msk torkad oregano
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika
1 msk torkad persilja
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, salt, vitlök, lök, timjan, mejram, oregano, rosmarin, basilika och persilja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
6. Five Spice Sötströ
Det riktiga namnet är Five Spice Sugar, men jag har såklart inte socker, utan sötströ.
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen koriander
3 msk ICA Sötströ
Ingredienser:
Blanda kanel, muskotnöt, ingefära, kardemumma, koriander och sötströ i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
7. Stone House Seasoning
Superenkel kryddblandning.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen vitlök
2 msk flingsalt
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, vitlök och flingsalt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
8. Fajitakrydda
Krydda till fajitas. Fajitakrydda använder jag i: Röd baljväxtsallad
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen cayennepeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 msk malen spiskummin
1 msk malen paprika
1 msk malen chili
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda cayennepeppar, vitlök, lök, spiskummin, paprika, chili och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
9. All Purpose Seasoning
All Purpose kan enligt namnet användas till alla syften.
Mängd: ca 55 g
Ingredienser:
2 tsk torkad persilja
2 tsk malen paprika
2 tsk malen chili
2 tsk malen svartpeppar
2 msk malen vitlök
2 msk malen lök
Instruktioner:
Blanda persilja, paprika, chili, svartpeppar, vitlök och lök i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
10. Chili Seasoning
Stark kryddblandning.
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen vitlök
2 tsk malen lök
2 tsk malen paprika
2 msk malen chili
Instruktioner:
Blanda salt, oregano, svartpeppar, spiskummin, vitlök, lök, paprika och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
11. Matafecha
Matafecha är en kryddblandning som används i etiopisk mat.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 msk malen vitpeppar
1 msk malen kardemumma
1 msk malen kanel
Instruktioner:
Blanda vitpeppar, kardemumma och kanel i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
12. Cavallucci Spices
Cavallucci Spices används i Cavallucci, julkakor från Toscana. Egentligen ska det bara anis i, men jag tycker inte om anis så jag skippade det.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt och koriander i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
13. Tabil
Tabil används i Tunisien och Algeriet.
Mängd: ca 10 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen paprika
1 tsk malen brödkummin
1 tsk malen spiskummin
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda paprika, brödkummin, spiskummin och koriander i en burk.
14. Afghan Palau Masala
Palau Masala från Afghanistan. Afghan Palau Masala använder jag i: Somrig grönsakssoppa
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1 tsk malen svartpeppar
1 msk malen kardemumma
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, kardemumma och spiskummin i en burk.
15. Seafood Seasoning
Kryddblandning specifikt till skaldjur. Jag skippade celery salt.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen paprika
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk salt
2 tsk malen chili
2 tsk malen svartpeppar
1 msk torkad oregano
Instruktioner:
Blanda spiskummin, paprika, vitlök, kök, salt, chili, svartpeppar och oregano i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
16. Vörtkrydda
Vörtbröds kryddblandning.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
1 msk malna pomeransskal
Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, ingefära och pomeransskal i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
17. Pav Bhaji Masala
Pav bhajir en indisk snabbmatsrätt. Pav betyder bröd på hindi. Bhaji är en grönsaksrätt.
Jag skippade fänkål.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 krm malen kryddnejlika
1/2 krm malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel
2 tsk malen chili
1 tsk amchur powder
1 tsk malen svartpeppar
1 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, kanel, chili, amchur powder, svartpeppar, spiskummin och koriander i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
18. Chaat Masala
Chaat är en indisk rätt. Jag ersatte ajwain med brödkummin.
Mängd: ca 65 g
Ingredienser:
1 krm citronsyra
1 krm Indian Garam Masala
2 krm malen svartpeppar
2 tsk amchur powder
2 tsk torkad mynta
2 tsk malen brödkummin
1 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
2 msk kala namak
Instruktioner:
Blanda citronsyra, Indian Garam Masala, svartpeppar, amchur powder, mynta, brödkummin, koriander, spiskummin och kala namak i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
19. Thuna paha
Thuna paha är en kryddblandning från Sri Lanka.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 nypa malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
1/2 krm malen koriander
2 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, kanel, koriander och spiskummin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
20. Sal per als arrossos
Det här är en katalansk kryddblandning. Sal betyder salt, per als betyder för och arrossos betyder ris på katalanska.
Mängd: ca 65 g
Ingredienser:
1 msk malen svartpeppar
2 msk malen paprika
2 msk salt
Ingredienser:
Blanda svartpeppar, paprika och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
21. Sandwich Masala
Sandwich Masala används till Mumbai style sandwiches. Jag skippade fänkål.
Mängd: ca 45 g
Ingredienser:
1 tsk amchur powder
1 tsk malen kanel
1 tsk malen chili
4 msk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda amchur powder, kanel, chili, koriander, svartpeppar och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
22. Svanuri marili
Svanuri marili kommer från Svaneti, Georgien. Svanuri marili använder i: Rostad blomkål
Mängd: ca 95 g
Ingredienser:
1 tsk malen chili
2 tsk malen koriander
2 tsk malen bockhornsklöver
1 msk malen vitlök
4 msk salt
Instruktioner:
Blanda chili, koriander, bockhornsklöver, vitlök och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
23. Priprava
Det här receptet hittade jag i en kokbok vars titel jag inte kommer ihåg. Jag har googlat. På ryska betyder priprava krydda.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1/2 tsk salt
2 tsk malen chili
1 tsk malen svartpeppar
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda salt, chili, svartpeppar, spiskummin och koriander i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
24. Saudi Kabsa Spice Mix
Kryddblandning till kabsa. Jag skippade fänkål.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen koriander
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen paprika
Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, kardemumma, ingefära, koriander, svartpeppar, gurkmeja och paprika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
25. Arabic Gulf Spice Mix
Kryddblandning från persiska viken.
Mängd : ca 30 g
Ingredienser:
1 nypa malen muskotnöt
1 nypa malen kardemumma
1 nypa malen kryddnejlika
1/2 krm malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen svartpeppar
1 msk malen chili
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda muskotnöt, kardemumma, kryddnejlika, kanel, gurkmeja, svartpeppar, chili, koriander och spiskummin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
26. Medovníky Spice Mix
Medovníky är slovakiska honungskakor.
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
Ingredienser:
Blanda ingefära, kryddnejlika och kanel i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
27. Kebabkrydda
Krydda till kebab.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1/2 krm malen kanel
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen paprika
1 msk malen spiskummin
1 msk malen chili
Instruktioner:
Blanda kanel, oregano, timjan, vitlök, paprika, spiskummin och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
28. Italiensk salladskrydda
Kryddblandning som passar till mer än sallad.
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1 nypa malen svartpeppar
1 nypa malen chili
1 tsk malen lök
1 tsk malen vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 msk torkad persilja
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, chili, lök, vitlök, timjan, rosmarin, basilika, oregano och persilja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
29. Lebanese Baharat
Libanons Baharat kallas också för Lebanese Seven Spice. Baharat kommer från Mellanöster och betyder "Kryddor" på arabiska. Baharat varierar beroende på regionen, men enligt Chilipeppermadness finns det tre typer:
- "Traditional – A mixture of paprika, saffron, cardamom, nutmeg, cumin, coriander, and allspice
- Middle Eastern – A mixture of paprika, nutmeg, cardamom, and cumin
- Turkish – All the spices mentioned above with a touch of mint"
Tunisien har rosblad, Saudiarabien har malen loomi (torkad lime), Kuwait har ingefära, Förenade Arabemiraten har kardemumma.
Lebanese Baharat använder jag i: Spenat- och blomkålssoppa
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen spiskummin
1 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kanel
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda kryddnejlika, svartpeppar, muskotnöt, spiskummin, kryddpeppar, kanel och koriander i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
30. Canada Rub
Rub som inte bara kan användas till grillning.
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen paprika
1 tsk malen senap
1 tsk torkad mejram
2 tsk malen vitlök
2 tsk salt
2 msk malen svartpeppar
Instruktioner:
Blanda paprika, senap, mejram, vitlök, salt och svartpeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
31. Tonak Masala
Tonak Masala är en kryddblandning från Goa, Indien.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk malen chili
Instruktioner:
Blanda kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
32. Kao Mok Gai Spice Blend
Kryddblandning till Kao Mok Gai, thailändsk kycklinggryta. Jag skippade lagerblad.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 nypa malen kardemumma
1 nypa malen muskotnöt
1 krm kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen vitpeppar
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda kardemumma, muskotnöt, kryddnejlika, kanel, koriander, svartpeppar, vitpeppar, spiskummin och gurkmeja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
33. Dhansak Masala
Dhansak är en indisk rätt. Dhansak Masala är kryddblandningen till den.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 nypa malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen gurkmeja
1/2 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk malen senap
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk malen chili
Instruktioner:
Blanda kardemumma, kryddnejlika, gurkmeja, bockhornsklöver, senap, svartpeppar, kanel, spiskummin, koriander och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
34. Hawaij
Hawaij är en kryddblandning från Yemen. Hawaij använder jag i: Gul baljväxtsallad
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen spiskummin
1 msk malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda kardemumma, kryddnejlika, koriander, svartpeppar, spiskummin och gurkmeja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
35. Pikante Geflügel
Tysk kryddblandning till kyckling.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad rosmarin
1 tsk malen lök
1 msk malen vitlök
1 msk malen chili
2 msk malen paprika
Ingredienser:
Blanda mejram, rosmarin, lök, vitlök, chili och paprika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
1 msk malen vitlök
1 msk malen chili
2 msk malen paprika
Ingredienser:
Blanda mejram, rosmarin, lök, vitlök, chili och paprika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Byezies!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar