23 juli Ă€r Egyptens nationaldag! đȘđŹ Dagens recept Ă€r Salata Baladi. Salata betyder sallad och Baladi betyder “local/of the country” (Nomad Paradise).
196 Flavors utvecklar:
"The expression al-baladi is a short and useful expression, very popular in Egypt, literally meaning 'of the country'. [...]
However, salata baladi can also be translated as 'countryside salad' and baladi is also translated as 'my country', 'my nation', 'my region' or 'my village'. Salata baladi therefore means 'the salad of my country'."
"Salata Baladi is also known among Egyptians as Salata Khadra which means green salad" sÀger Chez Nermine.
Det uttalas "sah-LAH-tah bah-LAH-dee"
skriver Chelsey Luciow pÄ sida 17 i
"Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World".
Nomad Paradise sÀger:
"While variations of this salad can differ depending on region and preference, salata baladi always contains diced or chopped tomatoes, cucumber, and onions. It is tossed in a dressing of white vinegar and oil, with various herbs and seasonings, such as parsley. [...] Again, while it may not be seen as traditional, some versions of this salad use onion slices rather than diced onion. [...] Our recipe uses a dressing of white vinegar, lemon juice, and olive oil. Regional variations can see this salad made with one, some, or all of these ingredients, depending on preference. [...] Sumac, mint, and garlic are some additional ingredients found in variations of this salad. Again, as mentioned above, this may not be seen as authentic salata baladi."
Hur stort ska man skÀra? Nomad Paradise sÀger:
"In salata baladi, the ingredients are chopped and diced, but often larger and not as finely as in the likes of Persian salad shirazi and other salads from the region."
Dobber Nation Loves sÀger:
"We suggest slicing the vegetables uniformly, using a sharp French knife to achieve a small dice. We don’t like big chunky vegetables in our Egyptian Salad. If you can slice small cubes of cucumber, tomato, peppers and onion, the salad will appear like a finely minced salsa."
Nomad Paradise tar 2 smÄ gurkor/1 stor gurka, 2-3 stora tomater, 1/2 medium rödlök, 1 msk citronsaft, 1 msk "white vinegar", 1 msk olivolja, 1 msk fÀrsk persilja, finhackad, 1 msk fÀrsk koriander, finhackad, 1/2 tsk jodfritt salt/grovt havssalt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar.
Gurka, tomat och rödlök grovhackas. HÀlls i en skÄl. Persilja och koriander tillsÀtts. Citronsaft, vinÀger, olivolja, salt och svartpeppar blandas i en skÄl. Dressing blandas i.
Chez Nermine anvÀnder 500 g körsbÀrstomater, i fjÀrdedelar eller hÀlften, 4-5 persiska gurkor, "seeded" och tÀrnad, 1 rödlök, finhackad, 4 msk olivolja, 1 msk Àttika, 1 msk limesaft, 1 msk vatten (valfritt), 1 liten rödlök, tÀrnad, 1 tsk torkad mynta, 2 msk fÀrsk bladpersilja, grovhackad, salt och peppar.
Tomat, gurka och rödlök blandas i en skĂ„l. Olivolja, Ă€ttika, limesaft, vatten, mynta, bladpersilja, salt och peppar blandas i en burk. Skakas vĂ€l. Rödlök tillsĂ€tts. Skakas. Dressing blandas i precis innan servering sĂ„ grönsaker "won’t wilt".
Chelsey Luciows recept pÄ sida 17 i
"Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World" innehÄller 2 engelska gurkor, tÀrnade, 4 tomater, tÀrnade, 1 bunte fÀrsk persilja, hackad, 1 msk vinÀger, saft frÄn 1/2 lime, 1 tsk salt, 1/2 tsk peppar, 1 msk torkad mynta och 1 liten rödlök, tÀrnad.
Gurka, tomat och persilja blandas i en skÄl. Resterande ingredienser blandas i. Serveras direkt.
Dr. Ope Banwos recept i "Egyptian Concoctions" innehÄller 3 fasta plommontomater, tÀrnade, 2 minigurkor, tÀrnade, 3 msk fÀrsk persilja, finhackad, 1 röd paprika, tÀrnad, 1 liten rödlök, tÀrnad, saft frÄn 1 citron, 1 msk Àttika, 1/2 tsk fleur de sel, 1/2 tsk malen spiskummin, 1/2 tsk malen chili, 2 msk olivolja.
Allt blandas i en skÄl.
196 Flavors tar 3 fasta plommontomater, tÀrnade, 2 minigurkor, tÀrnade, 3 msk fÀrsk persilja, finhackad, 1 grön paprika, tÀrnad, 1 liten rödlök, tÀrnad, saft frÄn 1 citron, 1 msk Àttika, 1/2 tsk fleur de sel, 1/4 tsk malen spiskummin, 1/4 tsk malen chili, 2 msk olivolja.
Allt blandas i en skÄl.
Dobber Nation Loves anvÀnder 1 gurka, fint tÀrnad, 1.18 dl rödlök, finhackad, 2.37 dl fÀrsk persilja, finhackad, 1 röd paprika, fint tÀrnad, 1 bifftomat, fint tÀrnad, 4 msk olivolja, skal och saft frÄn 3 citroner, 1/2 krm malen spiskummin, 1/2 krm malen chili, 1/2 krm sumak och 1/2 tsk strösocker.
Gurka, rödlök, persilja, paprika och tomat blandas i en skÄl. Olivolja, citronsaft, citronskal, spiskummin, chili, sumak och strösocker blandas i.
Jag utgick frÄn Nomad Paradise, "Lunch Across Cultures: Recipes from Around the World" och 196 Flavors.
Salata Baladi
MÀngd: 1 st 100 cl skÄl, ca 860 g
Ingredienser:
1 liten rödlök
2 smÄ gurkor (~ 350 g)
4 stora fasta tomater (~ 450 g)
5 g fÀrsk persilja (3 msk efterÄt)
1 msk citronsaft
1 msk Àttika
25 g olivolja
1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Ingredienser:
Skala och finhacka rödlök. Skölj och tÀrna gurka i 1/2-1 cm bitar. Skölj och tÀrna tomat i 1/2-1 cm bitar. Skölj och finhacka persilja. HÀll allt i en skÄl. Blanda citronsaft, Àttika, olivolja, salt och svartpeppar i en skÄl. Blanda i dressingen. Servera rumstempererat.
Förvaring: Förvara i kyl.
Yalla bye!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar