söndag 13 juli 2025

Açaí na tigela

Açaí na tigela är dagens recept. 😍 Smoothie bowl med granola från Brasilien 🍌🫐🇧🇷 Delicioso! 👌

Açaí na tigela betyder "Açaí in the bowl".
Det kommer från Pará och Amazonas. Huvudingrediensen är fryst puré av frukten från açaípalmen. (Wikipedia). Wikipedia
beskriver smaken som "an 'earthy' or creamy taste" och [i]ts texture is granular before blending and it has a tartness from its high acidity content, making its taste appealing". 
Açaí na tigela serveras som smoothie bowl, oftast sötad med guaranásirap, och med vanliga toppings som granola och banan.

Carissa Bonham påstår i "Beautiful Smoothie Bowls : 80 Delicious and Colorful Superfood Recipes to Nourish and Satisfy" att Açaí na tigela är ursprunget till smoothie bowls.

"The roots of smoothie bowls can be traced back to Brazilian Açaí Bowls. A bowl of mashed açaí berries and other toppings (including savory ones like shrimp and fish!) was a traditional Amazonian dish that started making its way to large Brazilian cities in the 1970s. Eventually frozen açaí pulp was brought to the United States in the early 2000s, and frozen açaí bowls could be found in both California and Hawaii where surfers and sun worshippers would eat them as a healthy meal or snack. Unlike the savory bowls from the Amazon, these were usually blended with bananas and a sweetener of some sort and topped with fruit and granola.

More recently, the idea of an açaí bowl has expanded to include frozen smoothies of all colors both with and without actual açaí. As açaí is no longer a requisite ingredient, the name of the broader phenomenon of frozen smoothies in bowls with toppings is now called a 'smoothie bowl' or sometimes a "(name of key ingredient) bowl'-like 'pitaya bowl' or 'mango bowl.'"

Luiza Medeiros Monteiro Barros säger i "Brazilian Recipes": 
"The original recipe uses guarana, which is not widely available everywhere. You can replace it with sugar and the juice of one orange; but the taste is not the same."

Karen Keller beskriver det på sida 112 i "Portuguese For Dummies" som "Amazonian fruit sorbet in a large bowl, topped with granola and sometimes honey, this dish is a favored beach food of Brazilian surfers." 

Luke Waterson skriver på sida 174 i "The World's Best Street Food : Where to Find it & How to Make it" av Lonely Planet Food om Açaí na Tigela: 
"Based on the frozen pulp of the Amazonian superfood açai, this popular granola-and-syrup-topped kiosk treat is a delectable start to the day. [...] The antioxidant- and protein-rich açai berry starts life on a palm in the Brazilian Amazon, but açai na tigela is a fruity concoction that's most popular on the coast. It consists of açai pulp topped with banana, granola and guarana syrup: a perfect early-morning pick-me-up."

Sarah Reid säger i "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them" av Lonely Planet Food att
açai bowl/açai na tigela är "a mixture of slightly thawed, super-healthy Amazonian açai berries blended with liquid (such as guarana, almond milk, coconut water or apple juice) and served in a bowl topped with fresh fruit, granola and/or nuts, providing a crunchy counterpoint to the softness of the açai mixture."

Vidare säger Sarah att traditionella brasilianska toppings är skivad banan och lite granola men västerländska ställen erbjuder ofta dessutom blåbär, kokoschips, frön och nötter.

Açai, puré eller pulver, ger den djupa mörklila färgen. Mängden vätska avgör konsistensen: "the milkier the liquid, the creamier the mixture will be."

Smakar "a little bit like blackberries mixed with dark chocolate". Konsistensen liknas med "lightly-defrosted gelato". 

Flora Wiström skrev 3 juni 2015:
"Açaí går att köpa i fryst form, men det är dyrt och ganska svårt att få tag på (finns på nätet och i hälsokostbutiker). Jag använder mig i stället av pulverformen som jag har köpt via Amazon. Fortfarande dyrt, men billigare i jämförelse."

Hur uttalas açai? 
Under min arbetsprövning på Ginger Hälsobar har jag fått höra flera varianter av det. Ackaj och asaj hör jag oftast. 
Det uttalas ah-sah-ee, och hela namnet som ah-sah-ee nah tee-zheh-lah, enligt sida 112 i "Portuguese For Dummies" av Karen Keller.




Luiza Medeiros Monteiro Barros gör Açaí na tigela i "Brazilian Recipes" med 1 kg fryst Açaí -Pulp, 1 banan, "cut into pieces", 400 g guaranasirap. "Normally served with Granola. Other fruits such as strawberries or kiwis can be used. Also Pacoca, frost flakes, chocolate sprinkles, milk powder, shredded coconut, chopped nuts. Honey or Ovaltine are a tasty solution, too." 

Allt mixas i mixer. Hälls i skål. Fryses i ca 20 minuter. Serveras direkt. 


Angela Jacobino gör i "Dieta do Bom Humor" med 400 g açaí, 2 bananer och 5 matskedar guaranasirap. Garneras med 60 g granola.

Açaí, banan och guaranasirap hälls i en mixer. Mixas slätt. Hälls i en skål. Granola hälls över.

Receptet på sida 35 i "Prática Ed. 24 : Receitas Liquidificador" av EdiCase Publicações (2023) innehåller 100 g fryst açaí-massa, 1 stor banan, sojamjölk efter smak. Garneras med granola. 

Açaí, 2/3 av bananen och sojamjölken mixas i en mixer. Sojamjölk hälls i efter behov. Hälls i en skål. Granola och 1/3 banan hälls över. 


Receptet på sida 175 i "The World's Best Street Food : Where to Find it & How to Make it" av Lonely Planet Food innehåller 100 g fryst açai pulp, 1/2 banan, "generous squeeze of" guaranasirap/honung och 2 isbitar. Garneras med 1/2 banan, granola och a "further dollop of" guaranasirap. 

Açai pulp, halv banan, guaranasirap och isbitar mixas "until fairly smooth". "Avoid blending too long or the pulp will start to melt." Hälls i en skål. Banan skivas. Banan, granola och guaranasirap hälls över. Serveras direkt.


StreetSmart Brazil tar 350 g fryst açaí-massa, isbitar (valfritt), 1-2 bananer och 60 ml guaranásirap. Garneras med skivad banan, granola och honung.

Açai-massa, is, banan och guaranásirap mixas till en tjock purée. Hälls i en skål. Garneras med skivad banan, granola och honung.





Food52 använder 1 fryst banan, en skvätt kokosvatten/mandelmjölk/sojamjölk/apelsinjuice, 100-200 g fryst açaí-massa, 5 tsk guaranasirap/agavesirap/rörsocker/honung. Garneras med en handfull granola, skivad frukt "(Banana/Kiwi/Strawberry/Blueberry, etc)". 

Banan, vätska och sötning mixas. Açai-massa krossas och tillsätts. "I use two to create a really creamy, sorbet-like texture. If you choose to use one, I would make sure not to use too much liquid in the above step so it stays thick!" Hälls i skål. Garneras med granola och frukt.


DelishGlobe tar 400 g fryst açaímassa, 1 mogen banan, skivad,  1.18 dl blandade bär (jordgubbar, blåbär, hallon), 4 msk granola, 1 msk honung (valfritt), 4 msk kokosvatten/mandelmjölk,  Garneras med 1 skivad banan, "any additional fresh fruits you’d like to use, such as strawberries, mango, or kiwi", 2 msk jordnötssmör/mandelsmör (valfritt) och kokosflakes (valfritt). 

Açaímassa tinas i rumstemperatur i ca 5 minuter. Açaímassa, banan, bär, kokosvatten hälls i en mixer. Mixas på hög hastighet i 1-2 minuter "until the mixture becomes smooth but thick, like a sorbet. If it’s too thick to blend, add a little more coconut water or almond milk to achieve the right consistency". Honung kan tillsättas och mixas igen. Hälls i skålar. "The consistency should be thick enough to hold toppings without them sinking, think of a creamy sorbet texture." Garneras. 



Amigo Foods tar 200 g fryst açaí-massa, 1 banan, en skvätt apelsinjuice/vatten, 1/2 msk agavesirap (valfritt). Garneras med granola, kokos, 1/2 skivad banan, skivade jordgubbar, skivad kiwi, och blåbär.

Açaí-massa, banan, apelsinjuice och agavesirap mixas "until all is combined but still has a thick consistency". En skvätt apelsinjuice kan tillsättas. Hälls i en skål. Garneras.


Receptet på sida 56 i "Eat to Love : Where Health Meets Flavor [115+ Nourishing and Adaptable Plant-Forward Recipes from a Nutritional Chef: A Cookbook]" av Mikaela Reuben innehåller 100 g frysta osötad açaíbär, 2.37 dl fryst hackad banan, 78 g frysta blåbär, 4 msk filtrerat vatten/växtbaserad mjölk, 4 msk färsk apelsinjuice, 1/2-1 msk spirulinapulver. Garneras med handfull av färska blåbär/jordgubbar/hallon/björnbär, "sprinkling of" osötade kokosflakes/hampafrön/granola, och 1 msk mandelsmör (valfritt).

Açaíbär, banan, blåbär, vatten, apelsinjuice och spirulinapulver hälls i en mixer. Mixas på låg hastighet tills slätt. "Add more liquid if necessary to blend completely (but remember, this is a bowl, not a smoothie-you want it thick)". Hälls i en skål. Garneras. Serveras direkt. 


Receptet i "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them" av Lonely Planet Food innehåller 1 rågad msk frystorkat açaipulver/ca 110 g  "slightly thawed açai pulp", 1 rågad msk malna frön "(chia, flax, sunflower etc)", 1.18 dl mandelmjölk/kokosmjölk/kokosvatten/äpplejuice, 75 g frysta blåbär och/eller skivad banan. Garneras med ca 40 g färska bär i säsong och/eller fikon, 1 1/2 mogen banan, skivad, 2 msk granola/müsli/havregryn, 1 msk frön/andra toppings "(try flaxseed, chia seeds, shredded coconut, jungle peanuts and/or bee pollen)". 

Açai mixas med frön, vätska och blåbär. "Add more liquid until it reaches the desired consistency, according to your personal taste." Hälls i en skål. Garneras med bär, banan, granola och frön. Serveras direkt. 


BBC Good Food gör Acai bowl med 2 tsk açaípulver, handfull frysta bär, 1/2 väldigt mogen banan, hackad, handful isbitar, 1 dl vatten. Garneras med 1 tsk coconut flakes, 5 "pineapple chunks, 1/2 passionsfrukt, 1 msk "toasted oats" (valfritt).  

Açaípulver, bär, banan, isbitar, och vatten hälls i en stark mixer. Mixas slätt. Hälls i en skål. Garneras. 




Flora Wiström tar 1 msk açaípulver, 1 banan, 2 dl frysta bär, "typ hallon och blåbär (jag använde en blandning av blåbär, björnbär, tranbär, hallon och lingon)" och
1 msk jordnötsmör (valfritt). Garneras med färska jordgubbar, färska blåbär, bipollen, rostade pumpafrön.

Axçaípulver, banan, bär och jordnötssmör mixas. "konsistensen ska vara krämig och inte rinnig." Hälls i en skål. Garneras. 


Proteinbolaget gör Acai bowl med 1-2 frysta bananer "(skär bananen i mindre bitar innan du lägger in den i frysen så blir det lättare att mixa)", 1-2 dl frysta blåbär, 1 msk açaípulver och 50 g mjölk/mandelmjölk/sojamjölk. Garneras med gojibär, jordnötssmör, kokos, chiafrön och färska bär. 

Banan, blåbär, açaípulver och mjölk mixas. Hälls i en skål. Garneras med gojibär, jordnötssmör, kokos, chiafrön och färska bär. 

Receptet på sida 30 i "Green Kitchen Travels : Hälsosam vegetarisk mat från hela världen" av David Frenkiel och Luise Vindahl innehåller 300 g frysta jordgubbar, lätt upptinade, 2 frysta skivade bananer, 4 msk açaípulver, ca 2 1/2 dl osötad mandelmjölk/valfri mjölk, 2 msk "av något av följande: nöt- eller frösmör, växtbaserat proteinpulver (hampafrö, råris, groddade ärter eller frön) eller blötlagda nötter eller frön". 
Garneras med färsk frukt, skivad, hampafrön, bipollen, gojibär, flytande honung (valfritt).

Jordgubbar, banan, açaípulver och mjölk hälls i en "stark höghastighetsmixer".  Nötsmör, proteinpulver eller blötlagda nötter eller frön tillsätts. Mixas till en slät kräm. "Konsistensen ska vara som mjukglass." Hälls i skål. Garneras med skivad frukt, hampafrön, bipollen, gojibär och honung.

Jag utgick från "Eat to Love : Where Health Meets Flavor [115+ Nourishing and Adaptable Plant-Forward Recipes from a Nutritional Chef: A Cookbook]", "The World's Best Brunches : Where to Find Them and How to Make Them", Flora Wiström och Proteinbolaget.


Açaí na tigela 

Mängd: 1 st 80 cl skål, ca 410 g 

Ingredienser:
2 bananer (~ 375 g) (~ 230 g efteråt)
150 g frysta blåbär 
15 g açaípulver 
10 g agavesirap 
2 tsk färsk apelsinjuice

Garnering:
1 banan (~ 110 g) 
70 g Äpple- och aprikosgranola 
10 g agavesirap 

Instruktioner:
Skala banan. Grovhacka. Frys i 1 timme. Häll banan, blåbär, açaípulver, agavesirap och apelsinjuice i en matberedare. Mixa 1-1 1/2 minut på låg hastighet tills så slätt som det går. Häll i skål. Frys i 30 minuter. Skala och skiva banan. Garnera med banan, granola och agavesirap. 

Förvaring: Förvara i kyl.
 
Adeus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar