onsdag 15 januari 2020

15 Kryddblandningar

15 Kryddblandningar - från USA till Afrikas Horn, från Marocko till Nepal. 

1. Berbere
2. Southwest Spice Mix
3. Nepali Garam Masala
4. African Stew Curry Powder
5. Mitmita
6. Sazón Goya con Culantro y Çúrcuma
7. Iraqi Curry Powder
8. Fall Spice Mix
9. Gâlat dagga
10. Beau Monde Spice Mix
11. Xawaash
12. Advieh
13. Pilau Masala
14. Alamo Zestful Seasoning
15. La Kama


1. Berbere Powder

Berbere Powder är en kryddblandning och röra från Etiopien och Eritrea. 

Mängd: ca 55 g

Ingredienser:
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 nypa malen kanel
1 msk salt
2 msk malen paprika

Instruktioner:
Blanda ingefära, svartpeppar, koriander, kardemumma, kryddnejlika, kryddpeppar, salt och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

2. Southwest Spice Mix

Det här är en kryddblandning från sydvästra USA. Southwest Spice Mix använder jag i:  Spaghetti med plommon- och tomatsås 

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
1 msk malen chili
1 msk malen paprika
2 tsk salt
2 tsk torkad oregano
2 tsk malen koriander 
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen cayennepeppar

Instruktioner:
Blanda chili, paprika, salt, oregano, koriander, spiskummin, svartpeppar och cayennepeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.

3. Nepali Garam Masala

Nepals version av Garam Masala. 

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk malen svartpeppar
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen muskotnöt

Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, svartpeppar, kanel, kardemumma, kryddnejlika och muskotnöt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

4. African Stew Curry Powder

Afrikansk currykrydda. 

Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
3 msk malen spiskummin
1 msk malen svartpeppar
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 nypa malen gurkmeja

Instruktioner:
Blanda spiskummin, svartpeppar, kanel,  kryddnejlika och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

5. Mitmita

Mitmita kommer från Etiopien. 

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
1 msk malen chili
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen kardemumma

Instruktioner:
Blanda chili, spiskummin, kanel, svartpeppar och kardemumma i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

6. Sazón Goya con Culantro y Çúrcuma

Sazón Goya är spanska buljongtärningar och kommer i flera smaker: Sazón Goya con Cilantro y Tomate (med koriander och tomat), Sazón Goya con Azafrán (med saffran). Och den jag har typ gjort, Sazón Goya con Culantro y Achiote (med koriander och annatto). Gurkmeja kan ersätta annatto.  

Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen gurkmeja 
2 tsk torkad oregano
2 tsk salt

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, koriander, spiskummin, gurkmeja, oregano och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

7. Iraqi Curry Powder

Iraks currykrydda. 

Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
2 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen cayennepeppar
1/2 tsk malen paprika

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

8. Fall Spice Mix

Det här är en amerikansk kryddblandning. 

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
1 msk malen ingefära
1 msk malen muskotnöt
3 msk malen kanel
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kardemumma

Instruktioner:
Blanda ingefära, muskotnöt, kanel, kryddpeppar och kardemumma i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

9. Gâlat dagga

Gâlat dagga är Tunisiens Five Spice. Egentligen ska man ha grains of paradise, men man kan ersätta med svartpeppar. Gâlat dagga använder jag i: Lins- och äpplesoppa

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1 msk malen kanel
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen muskotnöt

Instruktioner:
Blanda kanel, svartpeppar, kryddnejlika och muskotnöt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

10. Beau Monde Spice Mix

Ingen vet var den här kryddblandningen kommer ifrån! Det finns måånga versioner, de flesta med malet lagerblad, men det skippade jag.  

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1 msk malen vitpeppar
1 msk malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk malen kanel

Instruktioner:
Blanda vitpeppar, svartpeppar, salt, kryddpeppar, kryddnejlika, muskotnöt och kanel i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

11. Xawaash

Xawaash kommer från Somalia. 

Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
2 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
2 tsk malen gurkmeja

Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, svartpeppar, kanel, kardemumma, kryddnejlika och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

12. Advieh

Advieh är en persisk kryddblandning.

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen kardemumma
2 tsk malen spiskummin

Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt, kardemumma och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

13. Pilau Masala

Kenyas kryddblandning till Pilau (pilaff).

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
2 msk malen paprika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda spiskummin, paprika, kardemumma, svartpeppar och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

14. Alamo Zestful Seasoning

Alamo Zestful Seasoning
Den här kryddblandningen är populär till krabba i Texas. Smaken påminner jättemycket om tacokrydda, vilket inte är konstigt eftersom tacokrydda har nästan samma ingredienser. 

Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
1 msk salt
1 msk malen paprika
2 tsk malen lök
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen cayennepeppar
1 krm ICA Sötströ

Instruktioner:
Blanda salt, paprika, lök, svartpeppar, cayennepeppar och sötströ i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

15. La Kama

La Kama är en marockansk kryddblandning. 

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen ingefära
1 msk malen gurkmeja
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, ingefära, gurkmeja, kanel och muskotnöt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

Adíos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar