Dags för ännu fler kryddblandningar! Som alltid använder jag bara malna och torkade kryddor och örter. Jag hittar recept antingen på nätet (99% av gångerna) eller kokböcker. OBS! I regel ändrar jag alltid receptet, oftast att dubbla eller halvera mängderna
Idag är det alltså 40 Kryddblandningar!
1. Biryani Spice Blend
Biryani är en maträtt med ris från muslimer på Indiska subkontinenten
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
2. American Gingerbread Spice Mix
Traditionell svensk pepparkakskrydda innehåller kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Tysk Lebkuchengewürz tillsätter muskotnöt.
Nederländsk Speculaaskruiden innehåller
kanel, muskotnöt, kryddnejlika, kardemumma och vitpeppar.
Amerikansk Gingerbread Spice Mix innehåller kanel, ingefära, muskotnöt, kryddpeppar och kryddnejlika; ibland kardemumma, koriander, svartpeppar.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 nypa malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen muskotnöt
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
1 msk malen kryddpeppar
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
3. Cumin Dipping Salt
En saltblandning från kokboken Persiana.
Mängd: ca 75 g
Ingredienser:
1 nypa malen kanel
2 msk malen spiskummin
2 msk flingsalt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
4. All Dressed Seasoning
All Dressed Seasoning är en popcornkrydda från Kanada.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen lök
1 tsk malen vitlök
1 msk malen paprika
1 msk torkad oregano
3 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
5. Nacho Cheese Seasoning
Nacho Cheese Seasoning låter också perfekt som popcornkrydda. Nacho Cheese Seasoning använder jag i: Spenatquinoa
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
2 tsk salt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen paprika
2 tsk malen lök
2 msk malen chili
2 msk näringsjäst
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
6. Spaghetti Seasoning
Spaghetti Seasoning passar superbra till pasta.
Mängd: ca 115 g
Ingredienser:
1 tsk malen lök
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
1 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
7. Örtagårdskrydda
Örtagårdskrydda passar i sallader. Örtagårdskrydda använder jag i: Vårig bön- och grönsakssoppa
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 tsk flingsalt
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 msk torkad dragon
1 msk torkad persilja
1 msk torkad dill
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
8. Tajine Spices
Tajine är ett kokkärl och en gryta från Nordafrika.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen koriander
1 msk malen paprika
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
9. Ibzar
Ibzar är en kryddblandning från Arabiska gulfen som används i soppan Shawrbat An-Nikhi.
Jag skippade muskotblomma
Mängd: ca 55 g
Ingredienser:
1 krm malen muskotnöt
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen cayennepeppar
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 msk malen spiskummin
2 msk malen svartpeppar
2 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
10. Kuwaiti Baharat
- "Traditional – A mixture of paprika, saffron, cardamom, nutmeg, cumin, coriander, and allspice
- Middle Eastern – A mixture of paprika, nutmeg, cardamom, and cumin
- Turkish – All the spices mentioned above with a touch of mint"
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt
2 msk malen svartpeppar
2 msk malen cayennepeppar
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
11. Turkish Baharat
Turkish Baharat använder jag i: Paprikaquinoa
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 nypa malen kanel
1 tsk torkad mynta
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
12. Baharat Samak
Palestinsk kryddblandning för fisk.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 tsk malen paprika
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
13. Baharat el Kibbeh
Baharat el Kibbeh, eller Kammuneh, är en libanesisk kryddblandning.
Jag skippade rosblad.
Mängd: ca 45 g
Ingredienser:
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen svartpeppar
6 msk malen spiskummin
1 msk torkad mejram
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
14. Beharata Biryani ya zer
Beharata Biryani ya zer är kryddblandningen i Yellow South Kurdish Curry.
Receptet kommer från Legally plantbased och i det står Karî, Kurdish Curry Powder. Men jag kan inte hitta recept på det, så jag använde Iraqi Curry Powder
Mängd: ca 70 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk Iraqi Curry Powder
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk flingsalt
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
15. Falafel Spice Mix
Kryddblandning från Mellanöstern.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen chili
1 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
16. Arabic Seafood Spice Blend
Som namnet antyder används kryddblandningen till skaldjur.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
17. Spanish All Purpose Seasoning
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 krm malen spiskummin
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk malen koriander
1 tsk malen paprika
1 msk malen vitlök
1 msk malen lök
1 msk malen svartpeppar
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
18. Burrito Seasoning
Kryddblandning till burrito
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 krm malen cayennepeppar
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk malen vitlök
1 msk malen paprika
2 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
19. Enchilada Seasoning
Kryddblandning till enchilada. Jag ersatte "dried onion flakes" med malen lök
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
1/2 tsk ICA Sötströ
1/2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen vitlök
1 msk malen chili
1 msk malen paprika
1 msk malen lök
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
20. Dried Herb Bruschetta Mix
Kryddblandning till bruschetta. Dried Herb Bruschetta Mix använder jag i: Somrig bön- och grönsakssoppa
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen chili
1/2 tsk torkad salvia
1 tsk torkad timjan
1 msk torkad persilja
1 msk torkad basilika
1 msk malen vitlök
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
21. Mediterranean Spice Mix
Kryddblandning med medelhavssmaker.
Mängd: ca 10 g
Ingredienser:
1 tsk salt
2 tsk malen vitlök
2 tsk torkad timjan
1 msk torkad oregano
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
22. Mexican Dry Rub
Mex
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1 tsk salt
1 tsk malen lök
1 msk malen vitlök
1 msk malen paprika
1 msk malen spiskummin
1 msk malen svartpeppar
2 msk malen chili
1 msk torkad oregano
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
23. Kansas City Style Dry Rub
Mängd: ca 60 g
Ingredienser:
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk malen chili
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk salt
1 msk ICA Sötströ
2 msk malen paprika
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
24. St Louis Rub
St Louis Rub används till revbensspjäll
Mängd: ca 65 g
Ingredienser:
1 krm malen koriander
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
2 tsk salt
2 tsk malen senap
2 msk malen paprika
2 msk ICA Sötströ
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
25. Carolina BBQ Rub
Mängd: ca 60 g
Ingredienser:
1 tsk ICA Sötströ
1 tsk malen cayennepeppar
2 msk malen paprika
1 msk malen chili
1 msk malen spiskummin
1 msk malen svartpeppar
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
26. Texas Style BBQ Rub
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen cayennepeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk malen paprika
1 msk ICA Sötströ
1 msk malen senap
1 msk malen spiskummin
2 msk malen svartpeppar
2 msk malen chili
2 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
27. Texas Roadhouse Steak Rub
Texas Roadhouse är en restaurang.
Jag skippade majsstärkelse och vitlökssalt.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen vitlök
1/2 tsk malen lök
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen paprika
1 tsk malen chili
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk ICA Sötströ
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
28. St Pete Steak Rub
Kryddblandning från St Petersburg, Florida.
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
1 tsk ICA Sötströ
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen lök
1 tsk malen koriander
1 tsk malen vitlök
1 msk malen chili
2 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
29. Caribbean Spice Mix
Jag skippade fänkål. Caribbean Spice Mix använder jag i: Morotsquinoa
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen bockhornsklöver
2 tsk malen senap
2 tsk malen svartpeppar
2 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
30. Trinidadian Spice Mix
Jag skippade fänkål.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen senap
1/2 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen svartpeppar
2 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
31. Nigerian Curry Powder
Jag skippade rismjöl och fänkål.
Mängd: ca 25 g
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen cayennepeppar
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen senap
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen bockhornsklöver
1/2 tsk salt
1 msk malen ingefära
1 msk malen koriander
1 msk malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
32. Rogan Josh Seasoning
Rogan josh, eller roghan josh, eller rogan ghost är en curry med lamm eller get från Indiska subkontinenten.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen ingefära
2 tsk malen chili
2 tsk malen kanel
2 tsk malen cayennepeppar
2 msk malen paprika
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
2 tsk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
33. Kapha Churna
Vata, pitta och kapha är de tre ayurvediska kroppstyperna. Churna betyder kryddblandning
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1 krm malen cayennepeppar
1 krm malen muskotnöt
1/2 tsk malen senap
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
34. Vindaloo Masala Powder
Vindaloo är en av de starkaste currybladningarna
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk malen cayennepeppar
2 tsk malen chili
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen senap
1 msk malen svartpeppar
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
35. Jalfrezi Masala
Jalfrezi är en bengalisk curry. Jalfrezi Masala använder jag i: Blomkål- och kikärtssoppa
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1/2 tsk amchur powder
1/2 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk malen bockhornsklöver
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen chili
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
36. Tandoori Masala
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk Chaat Masala
1 tsk Indian Garam Masala
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen vitlök
1 msk malen chili
1 msk malen bockhornsklöver
1 msk malen lök
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
37. Tikka Masala Spice Mix
Mängd: ca 10 g
Ingredienser:
1/2 krm malen kryddnejlika
1/2 krm malen gurkmeja
1 krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
1/2 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk amchur powder
1 msk malen chili
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
38. Rajasthani Garam Masala
Jag skippade fänkål. Rajasthani Garam Masala använder jag i: Quinoa- och linssoppa
Mängd: ca 10 g
Ingredienser:
1 nypa malen kardemumma
1 tsk malen koriander
1 tsk malen ajwain
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
39. Thai Seven Spice Mix
Thai Seven Spice Blend, eller Thai 7 Spice Mix, eller Thai Seven Spice.
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen senap
1/2 tsk malen lök
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen chili
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen vitlök
1 tsk salt
1 msk citronpeppar
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
40. Fried Chicken Seasoning
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
1/2 tsk malen cayennepeppar
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 msk malen paprika
1 msk salt
Instruktioner:
Blanda allt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Hejdå!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar