1. Greek Seasoning
2. Dhania Jeera
3. Aussie BBQ Spice
4. Aliño Criollos en Polvo
5. Aliño Completo
6. Fiskkrydda
7. Tuscan Seasoning
8. Vietnamese Curry Powder
9. Zanzibar Curry Powder
10. Singaporean Curry Powder
11. Nyonya Curry Powder
12. Afghan Spice Rub
13. Dhaba Tadka Powder
14. Massalé
15. Massalé Réunionaise
16. Chole Masala Powder
17. Kopan Masala
18. Bengali Garam Masala
19. Pakistani Garam Masala
20. Bezar
Som alltid använder jag endast malna kryddor. Om det står grön kardemumma och/eller svart kardemumma eller bruna senapsfrön eller gula senapsfrön, använder jag helt enkelt malen kardemumma och malen senap (Colman's).
1. Greek Seasoning
Grekiska kryddor som går bra till icke-grekisk mat med!
Mängd: ca 5 g
Ingredienser:
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk salt
Instruktioner:
Blanda oregano, persilja, timjan, svartpeppar, vitlök, kanel, muskotnöt, mejram och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
2. Dhania Jeera
Dhania Jeera är populärt i Gujarat, Indien och består av två ingredienser: Dhania (koriander) och spiskummin (Jeera). Dhania Jeera använder jag i: Vintrig grönsakssoppa
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
4 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda koriander och spiskummin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
3. Aussie BBQ Spice
Australien är känt för sin förkärlek till barbecue. Använd den här kryddblandningen till en marinad! (Jag skippade celery salt).
Mängd: ca 65 g
Ingredienser:
4 msk malen paprika
1 msk malen senap
1 msk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk torkad timjan
Instruktioner:
Blanda paprika, senap, koriander, svartpeppar, vitlök, lök, cayennepeppar och timjan i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
4. Aliño Criollos en Polvo
Aliño Criollos en Polvo är en venezuelansk kryddblandning.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen paprika
1 msk malen vitpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk malen spiskummin
1 krm malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda koriander, paprika, vitpeppar, oregano, timjan, spiskummin och gurkmeja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
5. Aliño Completo
Aliño Completo är en chilensk krydddblandning som uppfanns av Enrique Helfmann på 40-talet. Basingredienserna är koriander, spiskummin, oregano och svartpeppar. Aliño Completo använder jag i: Broccoli- och linssoppa
Mängd: ca 20 g
Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, svartpeppar och oregano i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
6. Fiskkrydda
Testa att göra egen fisk med aubergine och använd den här kryddblandningen!
Mängd: ca 70 g
Ingredienser:
2 msk torkad dill
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk malen vitlök
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen paprika
1 msk malen koriander
1 msk salt
2 msk Citronpeppar
Instruktioner:
Blanda dill, dragon, persilja, timjan, vitlök, ingefära, svartpeppar, paprika, koriander, salt och Citronpeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
7. Tuscan Seasoning
Den här kryddblandningen från Toscana är lik Italian Seasoning som består av oregano, basilika, rosmarin, mejram och timjan. (Jag skippade fänkål).
Mängd: ca 10 g
Ingredienser:
2 tsk malen vitlök
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
1 msk torkad oregano
Instruktioner:
Blanda vitlök, mejram, timjan, basilika, rosmarin, salvia och oregano i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Förvaring: Förvara i skafferi.
8. Vietnamese Curry Powder
Vietnamesiskt currypulver. (Jag skippade fänkål, lagerblad och stjärnanis).
Mängd: ca 50 g
Ingredienser:
2 msk malen gurkmeja
1 msk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk malen chili
2 tsk malen vitlök
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda gurkmeja, kanel, koriander, chili, vitlök, muskotnöt, spiskummin och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
9. Zanzibar Curry Powder
Zanzibar är en tanzanisk ö i Östafrika. (Jag skippade fänkål).
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
2 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen senap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen paprika
1 krm malen cayennepeppar
1 krm ICA Sötströ
Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, senap, kanel, gurkmeja, paprika, cayennepeppar och sötströ i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
10. Singaporean Curry Powder
Singapores currypulver.
Mängd: ca 30 g
3 msk malen koriander
2 tsk malen chili
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen gurkmeja
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
Instruktioner: Bland koriander, chili, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja, kanel, kryddnejlika och kardemumma i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Instruktioner: Bland koriander, chili, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja, kanel, kryddnejlika och kardemumma i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
11. Nyonya Curry Powder
Nyonya Curry Powder används i det malaysiska köket. (Jag skippade fänkål).
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen chili
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen senap
Instruktioner:
Blanda gurkmeja, chili, kardemumma, muskotnöt, kryddnejlika, spiskummin, koriander, svartpeppar, ingefära, kanel och senap i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
12. Afghan Spice Rub
Enligt "threeovens" inlägg på Food.com uppfanns Afghan Spice Rub av en afghansk man som har säljer grillat kött i Manhattan.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen koriander
1 msk malen gurkmeja
2 msk malen svartpeppar
2 msk malen spiskummin
Instruktioner:
Blanda kardemumma, koriander, gurkmeja, svartpeppar och spiskummin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
13. Dhaba Tadka Powder
Dhaba är en restaurang vid vägar i indiska subkontinenten. I en linsgryta, Dhaba Dal, används den här kryddblandningen. (Jag skippade fänkål och muskotblomma).
Mängd: ca 40 g
Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kryddnejlika
½ tsk malen kanel
½ tsk malen chili
Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, gurkmeja, kryddnejlika, kanel och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
14. Massalė
Massalé är Seychellernas version av garam masala.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
3 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen chili
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, svartpeppar, muskotnöt, kanel, chili, kardemumma och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
15. Massalė Réunionnais
Réunion är en fransk ö i indiska oceanen. Det här är öns garam masala. (Jag skippade bockhornsklöver).
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen senap
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, senap, svartpeppar, gurkmeja och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
16. Chole Masala Powder
Chole Masala Powder är en kryddblandning om används i kikärtsgrytan Chole Masala.
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen chili
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1 nypa malen muskotnöt
Instruktioner:
Blanda koriander, chili, spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika, kanel, kardemumma och muskotnöt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
17. Kopan Masala
Kopan Masala används på Kopantemplet, ett tibetanskt tempel i Nepal.
Mängd: ca 30 g
Ingredienser:
2 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen svartpeppar
1 nypa malen muskotnöt
Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika, kanel, svartpeppar och muskotnöt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
18. Bengali Garam Masala
Bengali Garam Masala används i Bangladesh och Indien.
Mängd: ca 35 g
Ingredienser:
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
1 msk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
19. Pakistani Garam Masala
Pakistans version av Garam Masala.
Mängd: ca 15 g
Ingredienser:
2 msk malen spiskummin
1 tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
Instruktioner:
Blanda spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika och kardemumma i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
20. Bezar
Bezar är en kryddblandning från Förenade Arabemiraten.
Mängd: ca 25 g
Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen chili
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen chili
Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Hejsan svejsan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar