lördag 20 juni 2020

20 Kryddblandningar

Här kommer en last med 20 Kryddblandningar!


1. Greek Seasoning
2. Dhania Jeera
3. Aussie BBQ Spice
4. Aliño Criollos en Polvo
5. Aliño Completo
6. Fiskkrydda
7. Tuscan Seasoning
8. Vietnamese Curry Powder
9. Zanzibar Curry Powder
10. Singaporean Curry Powder
11. Nyonya Curry Powder
12. Afghan Spice Rub
13. Dhaba Tadka Powder
14. Massalé
15. Massalé Réunionaise
16. Chole Masala Powder
17. Kopan Masala
18. Bengali Garam Masala
19. Pakistani Garam Masala
20. Bezar

Som alltid använder jag endast malna kryddor. Om det står grön kardemumma och/eller svart kardemumma eller bruna senapsfrön eller gula senapsfrön, använder jag helt enkelt malen kardemumma och malen senap (Colman's). 

1. Greek Seasoning

Grekiska kryddor som går bra till icke-grekisk mat med!

Mängd: ca 5 g

Ingredienser:
2 tsk torkad oregano 
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk salt

Instruktioner:
Blanda oregano, persilja, timjan, svartpeppar, vitlök, kanel, muskotnöt, mejram och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

2. Dhania Jeera

Dhania Jeera är populärt i Gujarat, Indien och består av två ingredienser: Dhania (koriander) och spiskummin (Jeera). Dhania Jeera använder jag i: Vintrig grönsakssoppa

Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
4 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin

Instruktioner:
Blanda koriander och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

3. Aussie BBQ Spice

Australien är känt för sin förkärlek till barbecue. Använd den här kryddblandningen till en marinad! (Jag skippade celery salt).

Mängd: ca 65 g

Ingredienser:
4 msk malen paprika
1 msk malen senap
1 msk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen vitlök
1 tsk malen lök
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk torkad timjan

Instruktioner:
Blanda paprika, senap, koriander, svartpeppar, vitlök, lök, cayennepeppar och timjan i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

4. Aliño Criollos en Polvo

Aliño Criollos en Polvo är en venezuelansk kryddblandning.

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen paprika
1 msk malen vitpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk malen spiskummin
1 krm malen gurkmeja

Instruktioner:
Blanda koriander, paprika, vitpeppar, oregano, timjan, spiskummin och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

5. Aliño Completo

Aliño Completo är en chilensk krydddblandning som uppfanns av Enrique Helfmann på 40-talet. Basingredienserna är koriander, spiskummin, oregano och svartpeppar. Aliño Completo använder jag i: Broccoli- och linssoppa

Mängd: ca 20 g

Ingredienser:
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk malen svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, svartpeppar och oregano i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

6. Fiskkrydda

Testa att göra egen fisk med aubergine och använd den här kryddblandningen!  

Mängd: ca 70 g

Ingredienser:
2 msk torkad dill
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad persilja
2 tsk torkad timjan
2 tsk malen vitlök
2 tsk malen ingefära 
2 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen paprika
1 msk malen koriander 
1 msk salt 

Instruktioner:
Blanda dill, dragon, persilja, timjan, vitlök, ingefära, svartpeppar, paprika, koriander, salt och Citronpeppar i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

7. Tuscan Seasoning

Den här kryddblandningen från Toscana är lik Italian Seasoning som består av oregano, basilika, rosmarin, mejram och timjan. (Jag skippade fänkål).

Mängd: ca 10 g

Ingredienser:
2 tsk malen vitlök
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad salvia
1 msk torkad oregano

Instruktioner:
Blanda vitlök, mejram, timjan, basilika, rosmarin, salvia och oregano i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

8. Vietnamese Curry Powder

Vietnamesiskt currypulver. (Jag skippade fänkål, lagerblad och stjärnanis).

Mängd: ca 50 g

Ingredienser:
2 msk malen gurkmeja
1 msk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk malen chili
2 tsk malen vitlök
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda gurkmeja, kanel, koriander, chili, vitlök, muskotnöt, spiskummin och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

9. Zanzibar Curry Powder

Zanzibar är en tanzanisk ö i Östafrika. (Jag skippade fänkål). 

Mängd: ca 40 g

Ingredienser: 
2 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen senap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen paprika
1 krm malen cayennepeppar
1 krm ICA Sötströ

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, senap, kanel, gurkmeja, paprika, cayennepeppar och sötströ i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

10. Singaporean Curry Powder 

Singapores currypulver.

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
3 msk malen koriander
2 tsk malen chili
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen gurkmeja
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma

Instruktioner: Bland koriander, chili, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja, kanel, kryddnejlika och kardemumma i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

11. Nyonya Curry Powder

Nyonya Curry Powder används i det malaysiska köket. (Jag skippade fänkål).

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen chili
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen senap

Instruktioner:
Blanda gurkmeja, chili, kardemumma, muskotnöt, kryddnejlika, spiskummin, koriander, svartpeppar, ingefära, kanel och senap i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

12. Afghan Spice Rub

Enligt "threeovens" inlägg på Food.com uppfanns Afghan Spice Rub av en afghansk man som har säljer grillat kött i Manhattan.

Mängd: ca 30 g 

Ingredienser:
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen koriander
1 msk malen gurkmeja
2 msk malen svartpeppar
2 msk malen spiskummin

Instruktioner:
Blanda kardemumma, koriander, gurkmeja, svartpeppar och spiskummin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

13. Dhaba Tadka Powder

Dhaba är en restaurang vid vägar i indiska subkontinenten. I en linsgryta, Dhaba Dal, används den här kryddblandningen. (Jag skippade fänkål och muskotblomma).
Mängd: ca 40 g

Ingredienser:
1 msk malen spiskummin 
1 msk malen koriander 
1 tsk malen gurkmeja 
1 tsk malen kryddnejlika 
½ tsk malen kanel
½ tsk malen chili

Instruktioner: 
Blanda spiskummin, koriander, gurkmeja, kryddnejlika, kanel och chili i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

14. Massalė

Massalé är Seychellernas version av garam masala.

Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
3 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen chili
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, svartpeppar, muskotnöt, kanel, chili, kardemumma och kryddnejlika i en burk.


Förvaring: Förvara i skafferi.

15. Massalė Réunionnais

Réunion är en fransk ö i indiska oceanen. Det här är öns garam masala. (Jag skippade bockhornsklöver).

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk malen senap
1 msk malen svartpeppar
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, senap, svartpeppar, gurkmeja och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

16. Chole Masala Powder

Chole Masala Powder är en kryddblandning om används i kikärtsgrytan Chole Masala.

Mängd: ca 15 g

Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen chili 
1 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1 nypa malen muskotnöt

Instruktioner:
Blanda koriander, chili, spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika, kanel, kardemumma och muskotnöt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

17. Kopan Masala

Kopan Masala används på Kopantemplet, ett tibetanskt tempel i Nepal.

Mängd: ca 30 g

Ingredienser:
2 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen svartpeppar
1 nypa malen muskotnöt

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika, kanel, svartpeppar och muskotnöt i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

18. Bengali Garam Masala

Bengali Garam Masala används i Bangladesh och Indien.

Mängd: ca 35 g

Ingredienser:
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

19. Pakistani Garam Masala 

Pakistans version av Garam Masala.

Mängd: ca 15 g

Ingredienser:
2 msk malen spiskummin 
1 tsk malen svartpeppar 
½ tsk malen kryddnejlika 
1 krm malen kardemumma 

Instruktioner:
Blanda spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika och kardemumma i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

20. Bezar

Bezar är en kryddblandning från Förenade Arabemiraten.  

Mängd: ca 25 g

Ingredienser:
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen chili 

Instruktioner:
Blanda koriander, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar