lördag 30 juli 2022

Bananchokladbollar

FYI: RECEPTET ÄR LÄNGST NER, MEN LÄS GÄRNA OM DU INTE VET MYCKET OM SEKTEN JEHOVAS VITTNEN 

Uppdaterad senast: 17/10-2022

Det här är sjätte blogginlägget där jag skriver om sekten Jehovas vittnen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Päron- och spenatbollar där jag skriver om överlappande generationer och blod. I Banan- och chokladkakor jämför jag JV med NXIVM och tar upp bl.a. sexuella övergrepp, skuldbeläggning och indoktrinering. Det fjärde inlägget, Banana Chocolate Overnight Oats, handlar om homosexualitet. Raw chokladbollar är femte blogginlägget och handlar om diverse saker, som vilka ord och uttryck som är förbjudna, samt varför de säger Jehova. 


Först lite backstory: Jag är jätteintresserad av sekter. Min favoritpodd är Sekter, och mina andra favvisar är Cults och VAKNA med Karoline och gäster. Hur kom jag in på sekter, då? Jo för att min mamma föddes in i Jehovas vittnen och lämnade när hon var 21 år. Hon har en FANTASTISK blogg,  Friheten är mitt paradis. Hon är också föreläsare och ska publicera en biografi. Mamma var gästen i Karolines podd i avsnittet "23. Sabina - I det dolda: Incest", så lyssna gärna på det! 


Nu en FYI: Jehovas vittnen har sin egen Bibel så när de nämner Bibeln är det inte den vanliga Bibeln de menar. I första avsnittet i Gud som haver barnen kär, säger Daniel Thurfjell, professor i religionsvetenskap: "Jehovas vittnen har ju en bibeltolkning som skiljer sig lite från huvudfåran av kristna inriktningar." (15:30-15:36). Till exempel så tror inte JV på treenigheten, helvetet, eller på att själen överlever den kroppsliga döden.


I början av juli började jag kolla på Dicte, en serie på Netflix, som mamma skrivit till mig om. Dicte är en dansk dramaserie som handlar om Dicte, en grävande journalist och hennes liv. Serien följer också två detektiver som alltid arbetar med samma fall som Dicte. Varje plot är uppdelat i 2 avsnitt. Det som gjorde att jag blev intresserad var att Dicte var med i Jehovas vittnen! Det nämns ofta, kanske i hälften av avsnitten, men är mer i bakgrunden. Så det spoilar inte hela serien då det framförallt handlar om brotten och undersökningarna. 

Nu när jag sett alla avsnitten har jag kommit fram till att framställningen av JV är till mestadels rätt, men liiiiiite fel.

I början av säsong 1 avsnitt 1 väntar Dicte utanför Rikets sal för att prata med sina föräldrar, men när hon går fram till dem tittar de bara på henne, pratar inte med henne och stänger dörren. Det är alltså väldigt tydligt att Dicte antingen är utesluten eller har skrivit ut sig. Dvs, antingen tvingades hon ut eller så lämnade hon självständigt. 

I avsnitt 3 säger Dicte "Jag hade också en mamma vars tro var viktigare än jag" (Svensk översättning, 38:33 - 38:35). 

I avsnitt 5 säger Dicte något som nog kommer förvåna många: "Det är ingen stor skillnad mellan muslimska extremister och Jehovas vittnen." (Svensk översättning, 18:16 - 18:19)

När mamma för några år sen sa typ samma sak, fast muslimer istället för extremister, blev jag också förvånad. Men hon förklarade att det finns många likheter. Här tar jag upp några!

•Kvinnofientlighet/misogyni 

På JW.org finns enormt mycket material som Jehovas vittnen gett ut. I studieartikel 6, "Mannen är kvinnans huvud", står det:

"ALLA kristna står under Jesus fullkomliga ledarskap. Men när en kristen kvinna gifter sig måste hon underordna sig en ofullkomlig man, och det kan vara en utmaning."

Sedan besvaras frågor som systrar ska tänka på när de ska gifta sig. Extra intressant är fråga 4: "Varför skulle en kvinna kunna tycka att det känns förnedrande att underordna sig sin man?"

Så här svarar JV: 

"4 På grund av sin bakgrund skulle en kvinna kanske kunna tycka att det känns förnedrande att underordna sig sin man. Marisol, en syster som bor i USA, säger: 'Där jag växte upp fick kvinnor hela tiden höra att de måste vara jämställda män på alla områden. Jag vet att det är Jehova som har gjort anordningen med ledarskap och att han inte har gett kvinnor en ledande roll men en som förtjänar respekt. Men det är inte alltid enkelt att ha en balanserad syn på det här med ledarskap.'" 

Observera att det enligt mig och mamma är ytterst tveksamt att dessa vittnen som citeras i materialen finns på riktigt. Vi anser att det är troligt att de bara hittar på. 

Men tillbaka till artikeln. Även fråga 7 är skrattretande: "Vad kan göra det lättare för en gift kvinna att underordna sig sin man?" JV: svar lyder: 

"Vi förstår att en gift kvinna verkligen måste anstränga sig för att underordna sig en ofullkomlig man. Men det kommer att bli lättare för henne att fullgöra den roll som Jehova har gett henne om hon förstår och håller med om de bibliska skälen till att hon ska underordna sig."

Hela artikeln är ju full av denna dynga, men jag vill ta upp lite mer. Fråga 9 lyder,"Vad blir resultatet när en syster respekterar sin mans myndighet?"

Svar: "Budskapet i den här världen är att kvinnor ska strunta i Jehovas normer och att det är förnedrande att underordna sig. Men de som för fram sådana tankar känner inte vår kärleksfulle Gud. Jehova skulle aldrig ge sina älskade döttrar en befallning som är förnedrande för dem. En syster som verkligen försöker fullgöra den roll som Jehova har gett henne bidrar till friden i familjen. (Ps. 119:165) Det blir till nytta för hennes man, för henne själv och även för deras barn."


Kvinnor är INTE jämställda män inom Jehovas vittnen. Kvinnor ska underställa sig män. Kvinnan ska "fullgöra den roll som Jehova har gett henne". 

Det finns hur mycket som helst på Jw.org men det är en kort sammanfattning. Hur jämför islam med JV? Jag vill först säga att jag inte kan garantera att informationen om islam är 100% rätt då jag inte har personlig erfarenhet och bara kan utgå från att rimliga trovärdiga källor ger korrekt information. 

I artikeln "Islamisk kvinnosyn" börjar Nationalencyklopedin med att säga frågan om islamisk kvinnosyn inte är något lätt att svara på:

"Frågan om kvinnosynen är starkt kontroversiell inom islam och någon enhetlighet står knappast att finna, varken i de religiösa källorna som historiska dokument eller i den religiösa tolkningstraditionen."

NE skriver att majoriteten anser att "män och kvinnor är lika inför Gud, men att deras plikter och rättigheter i familjen och i samhället skiljer sig åt." 

And therein lies the rub. Även inom islam är mannen överordnad kvinnan och har större rättigheter. NE tar upp flera sätt som det visar sig på, bl.a: 

• "I familjerättsligt avseende räknas barnen till faderns familj och bestämmanderätt, även om vårdnaden (arabiska hadana) under deras minderårighet är moderns." 

• En muslimsk man kan gifta sig med en kvinna som inte är muslimsk, men en muslimsk kvinna får inte gifta sig med en icke-muslim. 🤔

• Mannen har "ovillkorlig rätt till skilsmässa", men det garanteras inte  hustrun (om hon inte fått den rätten i äktenskapskontraktet)

• Systrar ärver hälften var brödar ärver

• "Två kvinnors vittnesmål motsvarar en mans."

Det är en intressant artikel som tar upp andra saker också. Det framgår att traditionella tolkningar har använts som argument för kvinnofientlighet:

"Den traditionella tolkningen av koranvers (4:34/38) har blivit omdiskuterad och kritiserad i modern tid. Versen har tidigare ofta uppfattats som ett rättfärdigande av mannens överhöghet, men också som en tillåtelse för män att aga sin hustru. Omdiskuterat är också att den traditionella rätten förutsätter att mannen har rätt att förbjuda hustrun att resa ensam eller att arbeta utom hemmet." 

Men detta kritiseras ju kraftigt och artikeln menar att det pågår förändringar. 


Leif Stenberg, professor i islamologi, skriver i artikeln "Synen på män och kvinnor inom rättssystemet och äktenskapet" på SO-rummet: 

"En fråga som aktualiserats under de senaste åren ar [sic] relationen mellan islam och hedersrelaterat våld. Frågor om våld mot kvinnor har diskuterats i flera muslimska länder och är alltså inte aktuella bara i Sverige. Även internationella människorättsorganisationer har drivit kampanjer mot våld mot kvinnor. Kontroll av kvinnor, sexualitet och tankar om att bevara en kultur eller ett samhälle kan motiveras utifrån religiös ideologi. På det sättet kan religionen ses som att den bidrar till att bevara samhällsstrukturer som accepterar våld mot kvinnor. I vissa fall har de som utfört hedersmord även refererat till den religiösa traditionen för att rättfärdiga sina handlingar. I flera andra fall har de inte gjort det. Bland muslimska lärde finns både de som stöder bevarandet av en struktur som bejakar våld mot kvinnor och de som är motståndare till våld och förespråkar ett jämlikt samhälle. I Iran är det t.ex. tillåtet enligt lag för en man att döda sin hustru om han finner henne i sexuellt umgänge med en annan man. I andra muslimska länder är detta inte tillåtet."


• Regler, studier 

Innan möten måste man förbereda sig, på Vakttornsstudier. En gång i veckan där en studieartikel ska studeras. Bibelstudier är en gång i veckan.  Familjestudium är också i alla fall en gång i veckan, där man läser någon av sekten böcker om familjen eller ser på sektens hemska barnfilmer, (sök på Caleb and Sophia på Youtube). 

Personliga studier ska man naturligtvis också ha! Då läser man själv JV:s skrifter och böcker, JV:s Bibel. 

Muslimer ska be fem gånger om dagen (!!!) och kan ske var som helst, men på fredagarna bör middagsbön ske i en moské förklarar Carsten Ryytty, SO-lärare och författare, i artikeln "Islams grunder" på SO-rummet.

• Mat och dryck 

Hanna Hägerland, legitimerad gymnasielärare i religionskunskap, skriver i  artikeln "Att leva som muslim i vardagen" på SO-rummet, om islams regler för mat och dryck. Muslimer får inte äta griskött och blodmat. Kött måste halalslaktas. 

Medan det är välkänt att Jehovas vittnen inte tar emot blod (vilket INTE är sant, se Päron- och spenatbollar), är det kanske mindre välkänt att JV inte får äta blodmat, som blodkorv och blodpudding. Varför? I Frågor från läsekretsen i Vakttornet (studieupplagan) 15 juni 2004 förklaras det med att det i Apostlagärningarna 15:28, 29 står att apostlar och äldre män kom fram till att "kristna måste 'avhålla' sig 'från blod'." 

Ääähhhh... okeeejjjj.... Texten menar då att det innebär att "kristna förtärde inte blod, vare sig färskt eller koagulerat, och inte heller åt de kött från ett djur vars blod inte hade fått rinna av. Att äta mat som innehöll blod, till exempel blodkorv, var också uteslutet. Det skulle vara en överträdelse av Guds lag att inta blod på något av dessa sätt. (1 Samuelsboken 14:32, 33)"



Men hur är det egentligen med alkohol?? När jag gick på gymnasiet hörde/såg jag något att alkohol är förbjudet, men när ämnet kom upp i klassrummet sa en klasskamrat som har en muslimsk förälder, att det inte är förbjudet. Förvirrande, eller hur? Så här skriver Hanna Hägerland:

"Till skillnad från judendomen råder inom islam även förbud mot alkohol. Många liberala muslimer menar å andra sidan att alkoholförbudet inte är totalt och enbart handlar om att man inte ska bli berusad" 


Vad säger Jehovas vittnen? Läran är faktiskt väldigt lik de liberala muslimernas syn! I Bibelfrågor "Vad säger Bibeln om alkohol? Är det en synd att dricka?" står det:

"Bibeln nämner alltså att vin kan ha sina fördelar, men den visar också att det är fel att dricka för mycket och att bli berusad. Så någon som vill följa Bibeln och väljer att dricka alkohol måste dricka med måtta. (1 Timoteus 3:8; Titus 2:2, 3)"

Så alkohol är okej om det är rimligt intag. Men ironiskt nog har alla ex-JV jag träffat (genom mamma) sagt att alkoholberoende är ett stort problem inom sekten. Det beror ju på att olycka och depression är också väldigt vanligt. 


• Kläder

I "Att leva som muslim i vardagen" skriver Hanna Hägerland om klädregler:

"I Koranen framgår att man ska vara anständigt klädd, och det gäller både för män och kvinnor. Som muslim bör man därför inte bära kläder som sitter för tajt. Men vad som anses vara 'anständigt klädd' är upp till var och en att tolka. Kvinnor väljer t.ex. själva om de vill bära en sjal som döljer håret eller inte." 

Lektion 52 "Spelar det någon roll vad vi har för kläder och stil?" i broschyren "Ett hopp om en ljus framtid – Bibelkurs med personlig handledare" tar upp klädregler för JV: 

"Vi vill välja 'lämpliga kläder' och visa 'blygsamhet och gott omdöme' och vi vill alltid se rena och fina ut så att det syns på oss att vi är 'hängivna Gud'. (1 Timoteus 2:9, 10) Här fick vi fyra principer. 1) Vi ska ha 'lämpliga kläder'. Du har säkert sett på mötena att Jehovas vittnen har olika smak. Men våra kläder och våra frisyrer visar alltid att vi har respekt för Gud. 2) Vi vill visa 'blygsamhet', och det betyder att vi inte väljer kläder som är sexiga eller som drar för mycket uppmärksamhet till oss. 3) Vi kan visa 'gott omdöme' om vi inte följer alla trender som kommer och går. 4) Andra ska kunna se på oss att vi är 'hängivna Gud'. (1 Korinthierna 10:31)" 

Vad betyder detta i praktiken? Som mamma säger, de klär sig som gubbar och tanter. Kjolarna ska vara längre ner än knäna. När mamma en gång hade kjol som slutade över knäna fick hon skäll. 

För både muslimska kvinnor och kvinnliga Jehovas vittnen handlar det alltså om att klä sig anständigt och osexigt, att gömma figuren och inte visa mycket hud. 

Alltså inte....



• Rökning

På webbsidan Fråga imamen svarar mufti Mohammed Tosir Miah på frågan "Är det haram (otillåtet) att röka cigaretter?". Åsikter går åt olika håll om rökning. 

"Arabiska lärde är av åsikten att rökning är haram (otillåtet) eftersom det är en långsam metod för självmord och att begå självmord är haram i Islam. Dessutom framkallar det en dålig lukt och är ett slöseri med pengar."

Andra menar att det inte är haram men ska undvikas. "Lärde från den indiska subkontinenten är av åsikten att rökning är Makruh Tahrimi (prohibivt ogillat) då det inte finns tillräckligt med styrka i ovanstående skäl att säga att det är haram."

Vad säger Jehovas vittnens lära? I Bibelfrågor "Är det fel att röka?" står det att medan rökning inkl cigaretter, cigarrer, pipor eller vattenpipor, inte nämns i Bibeln, visar Bibelns principer "att Gud inte godkänner rökning, eftersom det är en förorenande vana som skadar hälsan."

 


• Droger 

Fråga imamen svarar mufti Muhammad Ibn Adam al-Kawthari på frågan "Är marijuana haram?". Kort sagt, ja: 

"Droger såsom marijuana, kokain, opium, etc. är alla förbjudna (haram) på grund av de olika skador som är kopplade till dem."

Som med rökning nämner inte Bibeln "cannabis (även känt som marijuana eller hasch) eller liknande droger", men enligt principerna är "det fel att använda sådana beroendeframkallande substanser" ("Är det fel att röka?"). 


• Spel om pengar

Både islam och Jehovas vittnen förbjuder spel om pengar. Enligt Wikipedia säger Koranen 5:90-91 att spel om pengar är hedniskt och "Djävulens skamliga påfund". 

I Vakna 8 juni 1992 klargörs det att hasardspel är förbjudet i artikeln "Är hasardspel något för kristna?". Varför? Enligt artikeln ger hasardspel upphov till "själviskhet snarare än kärlek, likgiltighet snarare än medkänsla." 

Och ännu värre, girighet:

"Det som driver människor att spela hasard är ofta penningbegär — girighet — en anda som är helt främmande för kristendomen. I Romarna 7:7 säger aposteln Paulus: 'Du skall inte ha begärelse.' Det grekiska ord som här översatts med ”ha begärelse” har innebörden 'längta efter', 'intensivt önska'. Är inte det en träffande beskrivning av spelarens överdrivna önskan att vinna sina medmänniskors pengar? En sådan önskan är helt oförenlig med de kristna idealen om frikostighet och givmildhet."



• Sex utanför äktenskap 

I artikeln "'Den verkliga kulturkonflikten'? Islamisk sexualmoralism i liberala Sverige" i Socialvetenskaplig tidskrift skriver Pernilla Ouis: 

"Det råder i det närmaste konsensus bland muslimer att sexualitetens enda lagliga form i islam är inom det heterosexuella äktenskapet. Utom- och föräktenskapliga förbindelser anses strängt förbjudna och är straffbara handlingar."


Jehovas vittnen håller med! I Ungdomar frågar "Hur kan jag förklara min syn på sex?" står det: 

"Enligt Bibeln är sexuella handlingar något som endast hör hemma mellan en man och en kvinna som är gifta med varandra. (Ordspråksboken 5:18) Någon som verkligen vill respektera Gud ska därför inte vara delaktig i några sexuella handlingar innan han eller hon är gift. (1 Thessalonikerna 4:3–5)"



• Analsex och oralsex 

Fråga imamen säger mufti Muhammad ibn Adam att analsex är helt förbjudet. Oralsex är antingen otillåtet eller ogillat, beroende på olika texter. 

Frågor från läsekretsen i Vakttornet (studieupplagan) 15 juli 2006 klargör att både analsex och oralsex är otillåtet.



• Teokratisk krigföring / taqiyya

(Läs om teokratisk krigföring lägre ner)

2012 skrev Noomi Lappalainen och Vera Lanängen från föreningen Hjälpkällan artikeln "Statsbidraget är en väg till insyn i samfunden" i Svenska dagbladet. I artikeln tar de upp teokratisk krigföring:

"Vi som vuxit upp som Jehovas vittnen lärde oss tidigt hur viktigt det var att visa upp en fin fasad mot myndigheter och i skolan. Vi var fullt medvetna om att de inte delade våra värderingar och att vi inte delade – och aldrig skulle dela – deras grundvärderingar. Givetvis trodde vi inte på demokrati. Vi trodde på teokrati. Vi talade om vår tro på ett sätt sinsemellan, och på ett annat sätt till människor utifrån."


De skriver att islam har egen version av teokratisk krigföring:

"Inom islam kallas denna typ av tillåten lögn för taqiyya: att ljuga för att skydda sin tro från allt som kan betraktas som ett hot mot den."



• Musik

Japp, det finns förbjuden musik. I uppsatsen "Islam, musik och svensk skola" skriver Niklas Hidmark om haram musik. Bl.a om sången handlar om förbjudna saker, om sången är sensuell, om sången får lyssnaren att känna "dåliga" känslor, är det haram. 😳 

JV är lite inne på samma spår. I Ungdomar frågar i Vakna 22 februari 1993 står det på s 25-26:  

"Vi bör därför räkna med att Satan använder musik för att vilseleda människor i dag. Han är 'härskaren över luftens myndighet, den ande som nu är verksam i olydnadens söner'. (Efesierna 2:2) Mycket av dagens musik återspeglar Satans upprorsanda. Och det är inte att undra på, eftersom sådan musik till största delen har skrivits av människor om vilka Bibeln säger att de 'vandrar i sina sinnens fruktlöshet, ... är i mörker vad sinnet angår och utestängda från det liv som hör Gud till'. Ja, att döma av många populära sångares, musikers och kompositörers livsstil har de 'förlorat all moralisk känsla'. — Efesierna 4:17—19."

Därför är rockmusik en risk för kristna unga då rockmusik "förespråkar [...] depraverade handlingar med en aldrig tidigare skådad djärvhet." 😬 



När Michael Jacksons musikvideo Thriller kom ut blev den strikt förbjuden då den var demonisk. Mamma fick aldrig lyssna på hans musik. Det var faktiskt först när han dog 2009 som hon upptäckte hans musik. 

Det var så mycket kritik och anklagelser om satanism att Jackson bad om förlåtelse i Awake!, engelska versionen av Vakna! (M. James Penton) Den engelska ursäkten kom ut i Awake! 22 maj 1984:


"I en annan populär video, Thriller, ses artisten först förvandlas till en 'kattperson', sedan ett dansande 'monster'. Eftersom filmen uppenbarligen inte vill att tittarna ska dra slutsatsen att den främjar spiritism, börjar filmen med ansvarsfriskrivningen: 'På grund av min starka personliga övertygelse vill jag betona att den här filmen inte på något sätt stöder en tro på det ockulta. — Michael Jackson.' Ändå var det så realistiskt att några som såg den erkände att de var förskräckta till en början. Vad var den här kortfilmen tänkt att förmedla? Och hur känner artisten Michael Jackson om det när han ser tillbaka?

'I would never do it again!' says Jackson. 'I just intended to do a good, fun short film, not to purposely bring to the screen something to scare people or to do anything bad. I want to do what’s right. I would never do anything like that again.' Why not? 'Because a lot of people were offended by it,' explains Jackson. 'That makes me feel bad. I don’t want them to feel that way. I realize now that it wasn’t a good idea. I’ll never do a video like that again!' He continues: 'In fact, I have blocked further distribution of the film over which I have control, including its release in some other countries. There’s all kinds of promotional stuff being proposed on Thriller. But I tell them, ‘No, no, no. I don’t want to do anything on Thriller. No more Thriller.’" 


Fun fact! Visste du att Michael Jackson var ett Jehovas vittne? 7 juni 1987 rapporterade Los Angeles Times att Jackson skrivit ut sig 



I avsnitt 7 säger Dictes exman att hon är "Avhoppare från Jehovas" och "Har inte träffat sin mor sen hon var 16." (10:50 - 10:53). Så när Dicte var 16 lämnade hon JV men det klargörs aldrig under hela serien om Dicte var döpt eller inte. Men eftersom hon inte hade kontakt med sina föräldrar antog jag att hon var döpt. 

Så logiskt nog framkommer det i avsnitt 10  att Dictes dotter aldrig träffat morföräldrar morföräldrarna. Anledningen till splittringen mellan dem blir mer tydlig: 

"När hon var 16 blev hon gravid med en utanför Jehovas. Hennes föräldrar tvingades gömma henne för äldsterådet." (Svensk översättning, 12:20 - 12:30)

Det var alltså sex utanför äktenskapet, otukt, och dessutom med en världslig! 🤯 De var tvungna att gömma henne för annars skulle hon bli fälld i dömande kommittén och bli utesluten. 


I säsong 2 avsnitt 1 ringer Dictes pappa till henne, vilket är helt fel om hon faktiskt var döpt och sedan lämnat. Då ska hon ju behandlas som död. Men, om hon aldrig döpte sig så är det okej. Vid det här tillfället har de inte pratat på över 20 år, så det är konstigt att han tar kontakt. 

Senare i samma avsnitt säger Dicte: "Min familj tror att Jehova kan utplåna oss" (Svensk översättning, 25:29 - 25:30). 

Hmmm......  Tänkte de på Armageddon? Det har ju väldigt mycket med Gud/Jehova att göra. I artikeln "Vad är Harmageddon?" i Vakttornet september 2011 står det:

"Ordet Harmageddon förekommer i Uppenbarelseboken och avser ett mycket speciellt krig som kallas 'kriget på Guds, den Allsmäktiges, stora dag'. Då kommer 'kungarna på hela den bebodda jorden' att samlas till ett sista avgörande slag mot Gud.

[...]

Jeremia 25:33 visar att många ogudaktiga människor kommer att avlägsnas från jorden: 'De som blir slagna av Jehova skall på den dagen ligga strödda från jordens ena ände till den andra.'”

Alltså, yes, läran lär ut att bara troende Jehovas vittnen kommer överleva kriget och få leva i paradiset på jorden. Så när Dicte säger "utplåna oss" är det rätt om hon menar oss som i oandliga, icke-vittnen. 


I slutet av avsnittet besöker Dicte pappan på sjukhuset och helt otroligt nog tilltalar mamma henne! Utifrån det jag hade sett fram tills dels hade jag bilden av henne som väldigt religiös och strikt trogen, vilket går emot att prata med den oandliga dottern. Men sen så bekräftar hon min uppfattning och säger:

"Jag tycker att du ska åka hem. Innan nån ser dig" (Svensk översättning, 40.04 - 40:07) 

och

"Du ska inte söka upp oss" (Svensk översättning, 40.15 - 40:16)

Så jag tolkar den gör scenen som att de inte ska ha kontakt alls egentligen, vilket får mig att luta mot att hon var döpt. 

I avsnitt 2 besöker Dicte pappan igen. Då berättar läkaren att han skrivit på ett papper där han förklarar att han vägrar blod. Helt korrekt! När Dicte visar pappret till sin bästa vän, barnmorskan Anne, river Anne upp pappret och säger att det inte är juridiskt bindande. Det stämmer inte, i alla fall inte i Sverige. Tommy Jensen skriver i artikeln "Jehovas vittnens val av medicinsk behandling utan blodtransfusion" i Svensk Kirurgi volym 72 nr 4 2014:

"Jehovas vittnen bär med sig ett juridiskt bindande dokument där det framgår att blodtransfusioner under inga som helst omständigheter får ges. Individen upprättar och har med sig dokumentet för oförutsedda situationer, oavsett om det gäller akuta situationer eller en sjukdom som utvecklar sig så att individen inte kan föra sin egen talan när det gäller att godta eller inte godta behandlingsmetoder. Socialstyrelsen förklarade 1993 att 'alla Vittnen är försedda med ett kort som informerar i aktuell fråga och som skall respekteras av sjukvården'20. Kirurger i Sverige har respekterat det här juridiska dokumentet i årtionden och har därmed respekterat patientens grundläggande självbestämmanderätt i medicinska frågor."

Men säsong 2 sändes 2014, så läget kan ju ha ändrats i Danmark.. 🤷‍♀️ 


När Dicte kommer tillbaka är män i rummet, (som jag antar är äldste), vilket är helt korrekt då de måste säkerställa att inget vittne tar emot blod. 

När avsnitt 5 börjar är samma män där igen, vilket Dicte beskriver sarkastiskt som "hela äldsterådet". Senare träffar Dictes dotter sin morfar för första gången. I avsnitt 6 träffar hon mormorn för första gången. 

I avsnitt 7 och 10, och i säsong 3 pratar Dictes mamma med Dicte. Men det "värsta" var nog när mamman deltog i ett bröllop i en KYRKA!!! Stängt förbjudet att gå in i en kyrka! 


I juli köpte mamma Jenny Küttims bok Sanningsbärarna och jag fick läsa den först, vilket jag gjorde på 3 dagar. Boken är FANTASTISK! Otroligt välskviven och spännande. 



Jag visste redan typ 80% men för någon som inte vet mycket om sekten är det chockerande. Så nu kommer jag ta upp *några* saker boken tar upp. Det finns så mycket att ta upp


• Kläder 

Detta har jag redan skrivit om, så här tar jag bara kort upp vad Jenny nämner. När Jennys storasyster hade på sig tajta kläder och umgicks med killar "vanhedrade" hon deras pappa. 

På sida 53 berättar Jenny något hemskt:

"Innan vi lämnade hemmet skulle pappa precis som vanligt inspektera kjollängderna, och den här dagen hade han valt träpallen istället för knäböjningen. Mina äldre systrar skulle få sätta sig en efter en om kjolen inte kröp ovanför knäet var den okej, såvida den inte var för tajt så klart. Pappa brukade säga att de skulle bli saltstoder som den olydiga hustrun till Lot i Sodom och Gomorra om de bar för åtsittande och korta kläder." 



Jag har ju aldrig läst Bibeln så jag visste inte vad det handlar om, men av det jag hört i filmer och serier visste jag att det var något dåligt. Så jag sökte på Jw.org. I kapitel 10 "Lots fru såg sig tillbaka" i boken "Min bok om Bibeln" förklaras det.

Lot och hans farbror Abraham bodde tillsammans i Kanaans land med många djur som ökade och ökade i antal. När det inte fanns tillräckligt bete delade de på sig och flyttade i två olika håll. Lot flyttade med sin fru och deras två döttrar till ett grönt område med mycket vatten. Staden Sodom var nära och sedan flyttade de dit. Det beslutet fick dåliga konsekvenser:

"Människorna i Sodom och grannstaden Gomorra var väldigt, väldigt onda. Därför bestämde sig Jehova för att förstöra de här städerna. Men Jehova ville rädda Lot och hans familj och skickade två änglar för att varna dem. De sa: 'Skynda er! Lämna staden! Jehova ska förstöra den!'" (Lots fru såg sig tillbaka)

Men Lot tog för lång tid på sig och flydde inte direkt. Änglarna fick påskynda Lot och familjen och sa ”Spring för livet! Se er inte tillbaka, för då kommer ni att dö!" (Lots fru såg sig tillbaka)

Så de flyttade till staden Soar och det "började det regna eld och svavel över Sodom och Gomorra." 😳 Och NU kommer äntligen det Jennys pappa refererade till:

"Lots fru lydde inte Jehova, utan vände sig om för att titta på Sodom. Då förvandlades hon till salt!" (Lots fru såg sig tillbaka)

Då Lot och döttrarna lydde Jehova kom de undan. "Det måste ha känts hemskt för Lot att förlora sin fru, och döttrarna måste ha blivit jätteledsna över att förlora sin mamma. Men samtidigt var de säkert tacksamma för att de hade lyssnat på Jehova." (Lots fru såg sig tillbaka)

Så budskapet är att man ska lyda Jehova. 


MEN DET BLIR VÄRRE! På sida 53-54 skriver Jenny: 

"Pappas regel löd att ju mer attraktiv kvinnan var desto mindre utsmyckad skulle hon vara för att inte väcka nyfikna blickar. Hanna, in fem år äldre syster som ännu inte nått tonåren, brukade förklara det som att de snygga och smala inte fick ha för korta kjolar eftersom de då skulle egga männen i församlingen. Kortare kjolar fick bara knubbiga och fyla systrar ha, för dem skulle ändå ingen titta åt." 




Alltså. What. The. Fuck. 


• Män är överordnade kvinnor

Kvinnor ska lyda och hedra män. Kvinnor är underordnade män i Jehovas vittnen. Eller som Jenny sammanfattar det: "Barn skulle lyda sina föräldrar och mammorna skulle lyda papporna." (Sanningsbärarna, s 93)

Det finns ingen jämställdhet alls. Kvinnors roll är att stötta sina makar, sköta hemmet, föda och uppfostra barn. Kvinnor får inte bli äldste eller ge tal, vilket Jennys upplevde när hon var 6 år. Jenny var väldigt troende och ville ge tal och läsa ur Bibeln i teokratiska skolan i Rikets sal som pojkarna fick. 

"Broder Nyqvist upprepade tre gånger att det inte var passande att jag som flicka försökte ta på mig ledarhatten. Den skulle pojkarna bära, och om jag inte begrep det fick jag inte vara med i den teokratiska skolan längre." (Sanningsbärarna, s 69) 

Pappan var som vanligt en enorm skitstövel: 

"Pappa bara skrattade åt mig och sa att jag måste vara den mest korkade varelse som kommit ut mamma. Hur kunde jag ens få för mig att tro att någon skulle vilja veta en kvinnas åsikter? 'Det enda kvinnor är bra på är att skvallra och egga upp män.'" (Sanningsbärarna, s 70) 


I boken skriver Jenny om andras livsberättelser, bl.a. Minna. Hon blev misshandlad av sin man, vilket äldste var väl medvetna om. När de besökte henne sa de "åt henne att stanna kvar hon sin man, eftersom Bibeln säger att man ska förlåta inte bara sju utan sjuttiosju gånger och göra sin man nöjd. Annars respekterar man inte Jehova." (Sanningsbärarna, s 124)


• Misshandel

Misshandel mot barn och vuxna var vanligt inom sekten. Men sen kom lagen mot barnaga 1979.... 

I Vakna 22 oktober 1979 står det om detta. Först går texten igenom vad lagen innebär och sen blir det intressant. Under underrubriken "Frihet att välja kultur" menar de att barnaga är kulturellt viktigt... 🤔 

På sida 29 står det:

"Ett viktigt medel att bevara sin kultur är att mer eller mindre starkt hålla fast vid denna kulturs barnuppfostringsmönster. Att tvingas följa helt andra uppfostringstraditioner skulle då troligen upplevas som oacceptabelt och omöjligt och som ett orättmätigt intrång i den personliga friheten." 


Under nästa underrubrik, "Svensk lag gäller för alla" kommer meddelandet som gavs på möten i Rikets sal den här tiden.  

"Självklart gäller dock svensk lag för alla som bor i Sverige. Det innebär att aga inte är tillåten för någon, oavsett kultur. Men om en familj önskar tillämpa en uppfostran som är präglad av förhållandevis starka lydnadskrav och hävdande av föräldraauktoriteten, bör detta enligt den nya lagens intentioner respekteras, om det sker med godtagbara metoder. Sådana mål anses dock med fördel kunna uppnås med andra metoder än aga. Avståndstagandet gäller således inte målen för uppfostran. Det anses nämligen att dessa måste var och en få avgöra själv utifrån sin djupgående övertygelse. — Ords. 22:6; Ps. 111:10." (Vakna 22 oktober 1979)


Ex-vittnen jag träffat berättade om hur mötena handlade om hur man skulle hantera detta. För barnaga var ju hur vittnena uppfostrade (läs straffade) sina barn. Det äldste sa i Rikets sal var att den teokratiska lagen står över den världsliga lagen. Alltså, Jehovas vittnen är överordnade rättssamhället och sektens regler är viktigare än samhällets lagar. Ex-vittnen sa att misshandeln fortsatte efter lagen trädde i kraft men att de fick göra det diskret. Ett ex-JV sa att barnen togs ner i källaren i Rikets sal när de inte uppfört sig. 

Efter att barnaga var olagligt fortsatte mamma och hennes syskon att misshandlas under hela 80-talet. 

Misshandel var en stor del av Jennys och hennes syskons uppväxt. Jenny beskriver en gång 1989 när hennes TRE ÅR GAMLA lillasyster kastades ner för trappan. När mamman påpekade att "hon är bara tre år gammal" svarade pappan "Ingen åldersgräns gör stryk när lammen inte är i rätt fåra." (Sanningsbärarna, s 55) 

Samma år kom äldste och hälsade på efter att Jennys systrar berättar för en broder om misshandeln. Pappan beklagade sig: 

"De struntar i mötena. Sminkar sig. Hur ska jag som förälder, som Hans folk, få bukt med denna upproriskhet, näsvishet?" (Sanningsbärarna, s 85). Det var ju självklart inget fel han gjort, de hade "tvingat honom till bestraffningar efter att han beslagit dem med lögner." (Sanningsbärarna, s 85)



Inte ens när Minna förlorade en graviditet pga misshandel sa äldste åt henne att polisanmäla. Först när hon fick hjälp av kvinnojour och socialtjänsten insåg Minna "att hon hade rätt att lämna sin man och att man inte fick bete sig så här mot en kvinna i Sverige. Innan dess hade hon aldrig gått till polisen. Hon hade lärt sig att man inte skulle göra det. Istället skulle man ringa äldstebröderna efter varje övergrepp." (Sanningsbärarna, s 125) 


Minna polisanmälde en gång men äldste tystade henne och fick henne att dra tillbaka anmälan. Minna blev misshandlad innan de blev vittnen men inom sekten var hon ännu mer utsatt än hon var innan då makens beteende accepterades och inga åtgärder togs. 

Minna lämnade sin man och polisanmälde. När makens misshandel mot Ben utreddes fick maken allt stöd. I domstolen vittnade tre bröder för honom, "trots att Ben hade sökt hjälp hos dem och visat blåmärkena." (Sanningsbärarna, s 128) 

Maken nekade och sa att han var emot barnaga. En äldste förhördes av polis och påstod att om man vetat om misshandeln hade de gjort något åt det. Detta är ett exempel på teokratisk krigföring. Som Jenny påpekar, ska äldste inte "samarbeta med polis eller annan myndighetspersonal, eller ens avslöja att de utrett saken för en utomstående." (Sanningsbärarna, s 129) 

Märkligt nog sa en annan äldste att de hade utrett när Ben visat blåmärkena, vilket är emot instruktionerna. 


Domstolen menade att det framkommit misshandel även i Rikets sal: 

"Domstolen konstaterade att misshandel bestående av hårda nypningar tills ben börjat gråta ska ha skett regelbundet på Jehovas vittnens möten 'i samband med läsningen av olika bibliska verser', när han inte hittat skriftstället tillräckligt snabbt." (Sanningsbärarna, s 121)

En äldste fick se blåmärken innan polisen. I polisförhöret frågades Ben om det blev annorlunda efter pappans "straff". Nja, not so much: "...därefter slutade att nypa lika ofta på mötena." (Sanningsbärarna, s 122) 

Uppdatering 8/8-2022: Jag frågade Jenny vad straffet var. Jennys svarade: "Bens pappa fick inga restriktioner. Han blev inte ens utesluten under fängelsetiden." 

Denna barnaga skedde alltså på 2010-talet, över 30 år sedan barnaga blev olagligt. Och eftersom det skedde regelbundet betyder det att ingen i Rikets sal stoppade pappan, vilket säger mycket om sektens syn på "uppfostran". 


• Våldtäkt 

Då "vanlig" misshandel förkommer är det ingen överraskning av sexuell misshandel är vanligt. För de som känner till JV finns det ett välbekant citat av en ex-äldste William Bowen: "Jehovas vittnen är ett paradis för pedofiler" (Sanningsbärarna, s 102). Det är tyvärr verkligen sant. 

2003 sa Bowen så här till Uppdrag granskning: "Om jag var en pedofil skulle jag välja Jehovas vittnen. Då skulle jag kunna gå från församling till församling och alltid säga samma sak till mitt försvar: 'Jag har inte gjort något'" (Sanningsbärarna, s 102). Det är en utmärkt strategi. 



När Jenny gjorde misstaget att avslöja till sin bror hur hennes pappa sexuellt misshandlade henne, fick hon stryk. "Efteråt hade min bror skvallrat till pappa som tagit tillfället i akt att lära honom hur man skulle slå lögnaren ur horor som drog smälek över Gud." (Sanningsbärarna,  113) 

Pappan fick Jenny att tro att "[hon] var en hora som lockade honom till de sexuella övergreppen och att mamma aldrig skulle förlåta mig" (Sanningsbärarna, s 299) Detta hände tyvärr också min mamma. När pedofilen flyttade in fick hon stänga order av sin så kallade mamma att täcka sig även på natten för att det "nu var en man i huset", vilket innebär att det var mammas ansvar att som ETT BARN inte locka EN MAN med SIN KROPP. När mamma äntligen berättade för "mamman" anklagade hon mamma för att stulit hennes man. 

Australian Royal Commission visar tydligt att det ÄR ett systematiskt problem och DET HAR med sekten att göra. Men det höll inte sekten med om: 

"När Jehovas vittnens mellanchefer på avdelningskontoret i Australien förhördes inför kommissionen ville de inte beblanda sig med fallen som hörde till övergrepp inom familjen. De menade att familjeövergreppen borde räknas bort eftersom de inte hade något med institutionen Jehovas vittnen att göra.[...] Ledningen ansåg därför att huvudansvaret för barnen låg hos föräldrarna: de hade inga problem som institution. [...] Om det fanns problem med sexuella övergrepp på barn inom samfundet så var det inte institutionens fel utan skulden låg på den enskilda individen" (Sanningsbärarna, s 159, 160)


Resultatet visade "1006 misstänkta förövare med åtminstone 1800 kända offer i Jehovas vittnens egna rullor" (Sanningsbärarna, s 157, 158) 

Jenny fick interna dokument som innehöll instruktioner om hur äldste ska utreda brott och hantera utövarna. Jenny skriver på sida 189: 

"Jag återvänder till de interna dokumenten och hittar förmaningar om hur äldstebröderna ska ha tillrättavisningssamtal med 'personer som har visat en svaghet'. Råden som de ska ge dem som blivit påkomna är att till exempel inte utsätta sig för situationer där de är ensamma med barn, som övernattning eller att predika från dörr till dörr, och att inte ha dem i sitt knä. 'Detta skyddar inte bara barnen utan hindrar också dem som har förgripit sig på barn från sitt bli frestade.'" 


På nästa sida fick jag reda på nåt nytt. Det är enligt breven till äldste "'avdelningskontoret, inte den lokala äldstekretsen [som] avgör om en person som tidigare har förgripit sig sexuellt på barn ska ses som en potentiell förövare'" (Sanningsbärarna, s 190) 

Så äldste utreder men det är avdelningskontoret som bestämmer om en medlem ska ses som förövare. Det återkommande temat är att inga världsliga utredningar görs av polis och myndigheter och att sektens regler står över lagarna. Jenny pratade med en före detta äldste:

"Brodern suckade och sa att bröderna inför varje lagändring fått lära sig att ringa det svenska avdelningskontoret för att få rätt biblisk tolkning. 'Jag behöver inte tänka själv.'" (Sanningsbärarna, s 227) 

Jenny påpekar att trots det känns som att äldste bestämmer allt och har all makt i församlingen, är de endast mellanmanagement. De följer vad avdelningskontoret säger. 


I Jennys utredning av Kay ringde hon ett offers morbror, som sa: 

"Jehovas vittnen gör inga sexuella övergrepp. De gör ingenting mot barn och inte mot någon annan i samhället heller" (Sanningsbärarna, s 206)

Ett annat offer har liknande inställning som Jennys mamma, dvs att det bara handlar om några rötägg och är inte ett systematiskt problem. Offret, som 2017 var äldste, sa: "Det är en viktig sak det du gör, men kom ihåg att detta bara gäller Kay, det har inget med Jehovas vittnen att göra" (Sanningsbärarna, s 210)



• Tvåvittnesregeln 

Våldtäkt leder till nästa punkt, våvittnesregeln. Jag har kort nämnt tvåvittnesregeln i tidigare inlägg, men nu är det dags att djupdyka in i detta bullshit med hjälp av Jennys bok och mammas blogginlägg. I blogginlägget "BARNKONVENTIONEN ARTIKEL 34 OCH JEHOVAS VITTNEN. 31/1 – 2022" sammanfattar mamma:

"Ett barn som har blivit utsatt för sexuella övergrepp måste med andra ord presentera minst två ögonvittnen till våldtäkten. Om pedofilen/våldtäktsmannen/förövaren blånekar, och det saknas ögonvittnen lägger äldstebröderna 'ärendet' i Jehovas händer."

Som mycket annat skit kommer tvåvittnesregeln från Bibeln. Mamma citerar från äldstebrödernas handbok "Var herdar för Guds hjord": 

“'Ögonvittnen. Det måste finnas två eller tre ögonvittnen, inte bara personer som upprepar rykten. Man kan inte vidta någon åtgärd om det bara finns ett vittne.    (5 Mos. 19:15-17; Joh. 8:17; 1 Tim. 5:19, 24, 25)

Om det finns två eller tre vittnen till samma slags överträdelse, men var och en är vittne till olika fall, kan de äldste ta deras vittnesmål under övervägande. 

Sådana bevis kan godtas för att fastställa skuld, men det är att föredra att man har två vittnen till samma fall av överträdelse.

Ungdomars vittnesmål kan tas under övervägande, och de äldste får avgöra om vittnesmålet låter trovärdigt.

Vittnesmål av icke troende och av personer som är uteslutna eller har tagit avstånd kan också tas under övervägande, men det måste vägas mycket noga.'” 

På sida 155 citerar Jenny ett äldstebrev från 2012:

"Ett enda vittne får inte träda upp mot en man för någon missgärning eller synd. På två vittnens ord eller på tre vittnens ord skall saken fastställas (5 Mos. 19:15). Kravet på att det måste finnas två eller tre vittnen bekräftas av Jesus (Matt. 18:16). Så även om äldstebröderna ska undersöka varje anklagelse kan de enligt Bibeln inte vidta församlingsåtgärder om det inte finns en bekännelse eller två trovärdiga vittnen." 


Vidare skriver Jenny att det i äldstebok från 2015 står: "Det måste finnas två eller tre ögonvittnen, inte bara personer som upprepar rykten; ingen åtgärd kan vidtas om det bara finns ett vittne" (Sanningsbärarna, s 156) 

Men om det bara finns ett vittne???? När en medlem flyttar till en annan församling får äldste ett följebrev där det är obligatoriskt att berätta om eventuella sexuella övergrepp. Här kommer kontroversen: 

"Riktlinjerna är lite mer svajiga ifall brodern skulle förneka anklagelsen eller om det bara finns ett vittnesmål till övergreppet. Då bestämmer avdelningskontoret om informationen ska föras vidare till den nya församlingen" (Sanningsbärarna, s 188) 


Det ska alltså finnas två ögonvittnen (som ska vara Jehovas vittnen, men de måste vara "andliga", duktiga och respektabla för att anses vara trovärdiga) för att dömande kommittén ska göra något. Men det finns mer krav, som mamma förklarar: 

"Detta innebär att om tre syskon blir våldtagna av sin pappa, så räcker det inte med att de berättar för äldstebröderna att de alla tre är utsatta av samma förövare. (Samfundet har egna rättegångar/domstolar som kallas för Dömande kommitté.) Enligt Tvåvittnesregeln måste två syskon bevittnat övergreppet på det tredje syskonet. Barnens/ungdomarnas vittnesmål tas bara under övervägande." (BARNKONVENTIONEN ARTIKEL 34 OCH JEHOVAS VITTNEN. 31/1 – 2022)

Då Minna inte hade två ögonvittnen till misshandeln utredde aldrig äldste i dömande kommitté. Samma sak påpekade Jennys pappa: "Medan mamma torkade bort näsblodet brukade pappa mässa att ingen skulle tro henne om hon inte hade två vittnen till slaget" (Sanningsbärarna, s 126)

Jenny fortsätter: "Vem skulle kunna bevittna övergrepp som skedde i hemmet? Barns vittnesmål räknades ju inte, och sådant som teknisk bevisning fanns aldrig med i bilden. Det klarläggs tydligt i äldstebreven" (Sanningsbärarna, s 126) 

Så när det inte finns två ögonvittnen blir det ingen dömande kommitté och förövaren förblir i församlingen. Jenny berättar om en flicka som var 7 år när hon blev utsatt av en tonåring i församlingen. Gissa vad ni tror hände? "När mamma ändå tog det till äldstebröderna anses det som omöjligt att klara upp eftersom det inte fanns två vittnen till övergreppen varpå saken lades i Guds händer" (Sanningsbärarna, s 222) 

Det är alltså så de säger, de lägger ärendet "i Jehovas händer", vilket innebär att de inte gör ett skit. 

När börjades tvåvittnesregeln användas? Jenny skriver på sida 270:

"[1991] uppdaterades den tredje utgåvan av äldsteboken som nu inkluderade 'övergrepp på barn' som en synd. I den nya lagboken adderades för första gången det specifika beviskravet: 'Det måste finnas två eller tre ögonvittnen, inte bara en som upprepar vad man har hört, ingen åtgärd kan vidtas om det bara finns ett vittne. (5 Mos. 19:15; Joh. 8:17).'" 

Varför blev tvåvittnesregeln obligatorisk? Jenny menar att det kom från skandalen om övergrepp inom katolska kyrkan på 80-talet som ledde till massa stämningar. Detta uppmärksammades: "Katolska kyrkans metoder studeras flitigt av Jehovas vittnens jurister, som fick i uppdrag att göra en plan för hur man skulle hantera gruppstämningar om de även skulle drabba Jehovas vittnen. Och det var alltså ur den processen som tvåvittnesregeln kom att bli praxis för sexuella övergrepp på barn." (Sanningsbärarna, s 271, 272)

Men hur kom de fram till tvåvittnesregeln?  Hon berättar att Nathan Knorr, Fred Franz och Hayden Covington 1949 "djupstuderat Femte Moseboken för att hitta bibelgrund för Tvåvittnesregeln." (Sanningsbärarna, s 272) Tvåvittnesregeln hade använts på 40-talet för att motverka förtalsmål mot ledarna. 

Så pga skandalen om katolska kyrkan ledde 1989 till att "alla kretstillsyningsmän direktivet att internutbilda äldstebröder för en särskild genomgång av Jehovas vittnens egen version" av katolska kyrkans instruktionsmanual vid sexuella övergrepp (Sanningsbärarna, s 272) 

Jenny beskriver att de i äldstebrevet från 1989 fick tydliga instruktioner att inte berätta för omvärlden då "'världsliga människor är snabba att stämma om de anser sina 'rättigheter' vara kränkta'" (Sanningsbärarna, s 272) 

Jenny fick höra av källor kring högkvarteret i New York att ledningen reagerade pga rädsla av rättsliga kostnader. 

"När flodvågen av övergreppsberättelser några år senare hamnade på den styrande kretsens bord bestämde man att tvåvittnesregeln var den praxis som skulle gälla för alla anklagelser om sexuella övergrepp på barn" (Sanningsbärarna, s 272) 

På sida 137 skriver Jenny: 

"I Australien hade den statliga kommissionen identifierat just tvåvittnesregeln som den farligaste praktiken för barn inom Jehovas vittnen. Detta eftersom regeln gjorde att förövare i praktiken alltid gick fria. Fokuset på förvövarnas rättigheter var överväldigande menade de, och det var bara en av flera punkter som möjliggjorde att barn for illa inom sekten" 

Tvåvittnesregeln kommer aldrig tas bort. Det har bekräftas igen och igen och igen. Härliga Kristina som jag träffat flesta gånger, är en aktivist och Jenny skriver om henne. Kristina och Jenny var tillsammans när Kristina ringde Lars Kassholm, som blev medlem i svenska styrelsen 2011, och fick faktiskt jättemånga svar då han trodde att hon var ett vittne och hennes barn var ett offer. När Kristina tog upp tvåvittnesregeln sa Kassholm: "Den kommer aldrig tas bort vettu" (Sanningsbärarna, s 216)
 

"November 2017 deklarerade Gary Breaux (en broder som samarbetar med Den Styrande kretsen) att Organisationen ALDRIG kommer överge Tvåvittnesregeln."




• Dömande kommitté / Labyrinten 

Okej, så jag har nämnt dömande kommittén några gånger nu. Men vad är det? Dömande kommitté är namnet på sektens interna rättegångar där tre äldste agerar domare och nämndemän. 

Så de utreder brott, vilket Jenny påpekar flera gånger, MEN trots det skriver hon att de anser "att de inte utreder brott - de utreder synder" (Sanningsbärarna, s 284) Konstig logik, eller hur? Före detta äldste Abraham sa till Jenny: "Fast vissa synder som är brott utreds också, till exempel pedofili" (Sanningsbärarna, s 284) Exempel passar nog att ge här. Jenny uppger att äldstebreven tar bl.a upp misshandel, våldtäkt och övergrepp på barn, och mord. YES, YOU READ THAT RIGHT: MORD. 😵 
 

Det här visste jag inte om, och det visar väldigt tydligt att ledningen har full koll och inte är omedvetna överhuvudtaget:

"Förutom de blå kuverten hade den australiska kommissionen lyckats komma över ett av Jehovas vittnens nyckeldokument, den så kallade 'labyrinten', eller 'Handling Abuse Matters', som organisationen själva döpt den till. Enkelt uttryckt är labyrinten ett slags flödesschema som togs fram av det lokala australiska avdelningskontoret i ett försök att illustrera för högkvarteret i New York hur komplicerat det var att utreda brott inom församlingen utifrån de lagar som de ålagt dem. Syftet var alltså inte att ifrågasätta de bibliska lagarna, utan att förklara för den styrande kretsen hur sårbar organisationen var när de sekulära myndigheterna kom och bankade på dörren" (Sanningsbärarna, s 160)


Så labyrinten skapades 1997 och beskriver hur de ska göra för att se till att dömande kommittéerna behålls hemliga. Labyrinten används idag även vid brott mot barn. Labyrinten består av 30 rutor och "vägen" äldste tar beror på hur de fick reda på brottet. Generellt finns det två vägar.
1: Någon anklagar en medlem
2: En medlem erkänner brott 

I båda fallen går den äldste som blir informerad till presiderande brodern. Han meddelar "högkvarterets rättsliga avdelning" och de påminner presiderande brodern att säga till den anklagade att hen kan erkänna.
Jenny pratade med Efraim, en före detta äldste, som berättade att i majoriteten av gångerna erkände medlemmen, "oavsett vad anklagelsen handlade om" pga skam  (Sanningsbärarna, s 164) 
Men bara för att förövaren erkänner blir det inte något straff. Jenny berättar om ett fall där en äldste erkänt incest, men för att han bad om förlåtelse hände inget. En pappa erkände incest till äldste men de gjorde inget. År senare erkände han igen. Dottern polisanmälde och han fälldes. 


Om den anklagade inte erkänner berättar äldste att de "kan 'bli tvingade att avslöja information' ifall samhället utanför, det vill säga 'Ceasars system', kräver det." (Sanningsbärarna, s 161) 😈

Det kan finnas uppemot 30 äldste i en församlings äldstekrets. Äldstekretsen pratar om ärendet.

Om det finns två eller tre ögonvittnen till övergreppet är nästa steg en dömande kommitté.

Två äldstebröder utreder anklagelsen om den anklagade nekar. "Utredarna" ger sin bedömning till äldstekretsen.

Utan ögonvittnen och bevis är anklagelsen "en lögn"


Så om den anklagade bara nekar direkt kan hen undvika dömande kommitté, såvida det inte finns ögonvittnen. I det här fallet, läggs ärendet i "Jehovas händer". 



Om det blir en dömande kommitté är tre äldste, offret och den anklagade där. Australiska kommissionen har fått ledningen att inte få barn att möta förövare i dömande kommitté.

När det handlar om sexuella brott frågar äldste ingående om detaljer och gör anteckningar.  Jenny pratade med en före detta äldste om ett fall där en 16-årig tjej blev våldtagen av en världslig klasskamrat. "Äldstebrodern hade efterfrågat vilka samlagsställningar förövaren hade använt" (Sanningsbärarna, s 226) Det är svårt att förställa sig hur kränkande det känns att behöva berätta för äldre män i ledarposition om detta hemska man utsatts för. Men det tänkte inte äldsten på, istället oroade han sig för att inte gjort tillräckligt bra anteckningar. Det blev värre: "Den andre brodern som varit med på utfrågningen av flickan hade frågat om hon 'njöt av det'. Det tyckte äldstebrodern som jag intervjuade var att gå för långt. Han mindes inte vad hon svarade. Den andre brodern däremot tyckte att det var viktigt att veta för att utreda hennes andliga status. För om hon njöt av det hade hon förmodligen inte skrikit som hon borde ha gjort enligt de mosaiska lagarna för att det skulle klassas som en våldtäkt." (Sanningsbärarna, s 227) Detta hände mamma. När hennes sk mamma berättade för äldste att hennes pojkvän våldtagit henne hamnade mamma i dömande kommitté och de frågade om hon hade skrikit och gjort motstånd.



Så om det finns ögonvittnen eller bevis kontaktar äldste rättsliga avdelningen på avdelningskontoret som berättar "hur landets lagstiftning ser ut - det vill säga huruvida äldstebröder är skyddade under tystnadsplikt på grund av kyrkliga privilegier: att informationen de fått fram kan räknas som 'heliga samtal' , eller om landets sekulära lag kräver att de som har vetskap om ett potentiellt brott har en obligatorisk anmälningsplikt till polisen" (Sanningsbärarna, s 162)

I telefonsamtal med Kristina sa Lars Kassholm att "lagstiftningen i Sverige gör dem bakbundna till att samarbeta med det sekulära samhället. 'Det kommer även sen sådan här liten sak in i bilden med att vi vill gärna samarbeta med myndigheter, men samtidigt har vi en tystnadsplikt enligt lag faktiskt, att inte ge ut information'" (Sanningsbärarna, s 215)


Så om lagen säger att äldste måste rapportera gör dem det, eller hur? Näääää!!!!!! De får bara polisanmäla om högkvarteret säger ok vilket de gör då via telefonsamtal.


Här gör Jenny en intressant poäng:


"Förövaren kan även när som helst under processen ångra sig och istället erkänna synden och blir därigenom skyddad, och uppgifterna begravs i församlingens arkiv." (Sanningsbärarna, s 162)


Organisationen utnyttjar undantag för religiösa samfund att rapportera om informationen kom fram i bikt eller själavårdssamtal, eller så kallade herdesamtal.

I slutet av flödesschemat kommer möjligheten att polisen involveras: en världslig rapporterar. Det här är alltså det värsta scenariot:

"Den rutan leder direkt till en 'sekulär utredning' följt av en ruta som varslar äldstebröder om att de kan tvingas 'bryta tystnadsplikten'. Om man står i denna ruta och överväger att samarbeta med samhället måste det beslutet slutligen godkännas av högkvarteret, som alltså är grindvakten till det sekulära samhället, i ruta 30 som är märkt: 'Ge ut information, protokoll eller vittna.'" (Sanningsbärarna, s 163)

Jenny pratade med flera äldste om labyrinten och alla höll med om att det inte finns en chans att någon från sekten skulle polisanmäla. När Kristina frågade Lars Kassholm om övergrepp på barn polisanmäls sa han: "Nej det gör vi faktiskt inte, men vem som helst är fri att anmäla själv, vi hindrar ingen" (Sanningsbärarna, s 215)




Jenny konstaterar: 
"Offren som jag pratat med berättar återkommande att äldstebrödernas rättegångar gick ut på att testa trovärdigheten hos dem som förde fram anklagelsen, alltså dem som varit utsatta, medan inställningen till förövaren var att han skulle få en andra chans till upprättelse" (Sanningsbärarna, s 279) 

Jenny pratade med Efraim, före detta äldste, om dömande kommitté och han sa "att det alltid handlade om att få syndernas förståelse snarare än att ta reda på vad som egentligen hänt." (Sanningsbärarna, s 164)



• Konsekevens av dömande kommitté, uteslutning 

Om den anklagade inte erkänner är det ord mot ord. Då går man till bevis. Finns det trovärdiga vittnen? Foton? Video? Graviditet? Röntgenbilder? Då kan de döma att hen är skyldig. 

Om den anklagade erkänner eller blir fälld, kan hen bli utesluten. Jag frågade mamma "Om förövaren erkänner blir han alltid utesluten?" 

"Inte alltid. Om förövaren ångrar sig, och ber om förlåtelse för sin synd får hen stanna men blir degraderad om det handlar om en äldstebroder. Han har då under en tid inte samma ansvarsuppgifter som tidigare. Förövaren kan få tillbaka sina ansvarsuppgifter efter en tid. "


När någon blir utesluten berättas det i Rikets sal. MEN! Jag frågade mamma om man kan komma tillbaka efter att man blivit utesluten. Hon svarade: 

"Ja. Det brukar ta lång tid (flera månader upptill ett år. I vissa fall ännu längre) innan man blir 'återupptagen' i församlingen/Sanningen som de kallar det för. Som utesluten kan du bli nekad till att bli återupptagen. [...] Vissa pedofiler blir uteslutna men blir sedan återupptagna i församlingen igen."



Chockerande nog skriver Jenny på sida 158 om Australian Royal Commission:

 "Fyrahundra av förövarna uteslöts från församlingen eftersom de inte ansågs vara tillräckligt ångerfulla. Hälften av dem som uteslöts fick senare komma tillbaka till organisationen när de renat sitt hjärta från synder genom föredömligt uppförande. Trettiofem medlemmar hade uteslutits upprepade gånger på grund av övergrepp men ändå fått återvända till församlingen" 


• Konsekevens av dömande kommitté, restriktioner

 

Dömande kommittén kan besluta att medlemmen ska straffas men inte bli utesluten. Det kallas för restriktioner. Det innebär att man behandlas som luft, inga andra vittna får bete sig som att hen existerar. Hen kommer sist till mötet och sitter längst bak på "avfällingsbänken", sedan går hen först. 

Ett till exempel. Jenny pratade med Kay som berättade att han erkände övergrepp till äldste i Norge. I en dömande kommitté erkände han att ha utsatt totalt 40 barn. Äldste dömde honom till "'porneia, sexuell omoral'" (Sanningsbärarna, s 289) Kay sa att de inte var förvånade för han hade erkänt för flera äldste i Sverige och det visste de från följebrev. När Kay pratade med Jenny 2019 hade han restriktioner men ville bli återupptagen. 


• Konsekevens av dömande kommitté, "I Jehovas händer"

Om den anklagade inte erkänner är det ord mot ord. Om äldste anser att offret inte är trovärdigt eller att det inte finns något att styrka anklagelsen, frias den anklagade. Saken lämnas i Jehovas händer. 



Ett exempel! 
Jenny pratade med Sara som föddes in i sekten och blev sexuellt utsatt som barn av en äldste. Det utreddes i en dömande kommitté och eftersom "anklagelsen mot äldstebrodern var så allvarlig" sa riktlinjerna att hon "skulle behöva framföra anklagelsen och möta förövaren öga mot öga" (Sanningsbärarna, s 140) Detta var för mycket för Sara så hon gick inte och därför hörde äldste bara pedofilens sida. Det fanns inga vittnen. Det lades i Jehovas händer. Fastän den anklagade "frias av Gud", sägs det att syndare kommer straffas i slutet ändå av Jehova och inte överleva Armageddon. Silver lining, I guess..... 🤔 


• Konsekevens av dömande kommitté, förflyttning 

Sara behövde alltså se sin förövare varje vecka i Rikets sal. Till sist blev han flyttad till en annan församling. Han blev alltså inte utesluten. 

Äldste kan bestämma att en medlem ska flyttas till en annan församling. Med förflyttning kommer följebrev där det är obligatoriskt att berätta om eventuella sexuella övergrepp, oavsett om de bedöms som trovärdigt eller inte. Följebrevet ska ingående beskriva ärendet och offret och anklagades andliga tillstånd. "Frågorna är detaljerade och många: Hur reagerar han på anklagelserna? Vad minns han? Har han haft problem av sexuell karaktär med vuxna, med porr? Hur är hans andlighet?" (Sanningsbärarna, s 188) 

Inte nog med det, även frågor ska besvaras om offret: "Hur moget är barnet? Beskriver barnet (han eller hon) ett uppförande som någon i hans eller hennes ålder normalt inte vet något om? Är barnet konsekvent när det berättar vad det minns, eller har det ibland svårt att minnas det som påstås ha hänt?" (Sanningsbärarna, s 188) 



Här kommer kontroversen: 

"Riktlinjerna är lite mer svajiga ifall brodern skulle förneka anklagelsen eller om det bara finns ett vittnesmål till övergreppet. Då bestämmer avdelningskontoret om informationen ska föras vidare till den nya församlingen" (Sanningsbärarna, s 188) 


Lars Kassholm sa till Kristina: "Du ska vet att gällande alla dessa fall, om det nu kommer in några, så även om det inte går att bevisa så har organisationen väldigt starka ögon på dem ... Vi varnar i församlingen för sådana som flyttar hit och dit. Finns det en misstanke så brukar vi vidta åtgärder." (Sanningsbärarna, s 216) 


• Konsekvens av dömande kommitté, förtal

Så varför gjorde inte äldste något åt misshandeln av Minna? Varför hamnade inte Minnas man i dömande kommitté? "Min man erkände aldrig inför äldstebröderna att han slagit oss, så det slutade alltid med att ord stod mot ord" (Sanningsbärarna, s 125) Det fanns ju inga ögonvittnen heller.....

Om Minna inte slutade "förtala" maken skulle MINNA STÄLLAS FÖR DÖMANDE KOMMITTÉ. 

När Minna polisanmälde ville hon få hjälp av äldste. Det fick hon inte och fick istället höra: "Ingen kommer vittna för dig, vi har aldrig sett det här och din man kommer anmäla dig för förtal" (Sanningsbärarna, s 126)

BARNKONVENTIONEN ARTIKEL 34 OCH JEHOVAS VITTNEN. 31/1 – 2022 skriver mamma:

"Dessutom kan barnen riskeras att dömas för förtal och bli utfrysta eller uteslutna ur församlingen om de olyckligtvis är döpta." 



Lars Kassholm sa något extremt magstarkt: 

"När Kristina flämtar till på andra sidan läran skyndar sig Kassholm att tillägga att 'de flesta fall i Sverige kommer fram till polisen om föräldrarna vill det' men att 'de flesta föräldrar inte vill anmäla' eftersom organisationen själva har en bättre hantering än polisen" (Sanningsbärarna, s 216) 


Av 1800 offer var det 160 fall som polisen fick reda på om, men bara pga världsliga utanför sekten. 

Men dessa "utredare", är de experter då? NOPE. Äldste är manliga Jehovas vittnen som utvalda av Gud

"Äldstebröderna – som inte är utbildade att förhöra traumatiserade barn, är inga barnpsykologer – ska själva utvärdera äktheten i barnets utsago." (BARNKONVENTIONEN ARTIKEL 34 OCH JEHOVAS VITTNEN. 31/1 – 2022)

Ironiskt nog, skriver Jenny att äldste fick "stänga order om att sluta leka terapeuter ute i församlingarna men att nogsamt utreda och dokumentera övergreppsberättelser" (Sanningsbärarna, s 273) 



• Hjälp från andra vittnen 

När makens misshandel mot Ben utreddes fick maken allt stöd. I domstolen vittnade tre bröder för honom, "trots att Ben hade sökt hjälp hos dem och visat blåmärkena." (Sanningsbärarna, s 128) 

Detta är vanligt. När ett par separerar och en lämnar sekten får sektmedlemmen allt stöd och resurser, speciellt när det gäller vårdnad om barn.


• Homosexualitet 

Som sagt utförligt i Banana Chocolate Overnight Oats, är homosexualitet strängt förbjudet. 

I en studieartikel stod det att man kan bli homosexuell av att onanerar för mycket. "Inom Jehovas vittnen tänker man att homosexualitet är ett inlägg beteende där ingen föds homosexuell av den enkla anledningen att Gud aldrig skulle skapa en homosexuell" (Sanningsbärarna, s 209) 

Ett av Kays offers mamma sa att "'alla såg att han var en sådan där bög' men att 'de trodde att han skulle bli botad efter att han blev ett Jehovas vittne'" (Sanningsbärarna, s 208) Till Jenny sa Kay: "Jehova kommer belöna den som står emot frestelsen" (Sanningsbärarna, s 288) Kay fick bara kvar i norska församlingen så länge som han inte levde som en homosexuell man. "De berättade att de första kristna också varit homosexuella men att de hade ändrat sig med hjälp av Jehovas kraft" (Sanningsbärarna, s 290) 


Det blir ju inte bättre. När Jennys storasyster klippte håret kort blev pappan fly förbannad och sa "att hon såg ut som en lesbisk, en 'dyke', och att han minsann skulle slå flatan ut henne." (Sanningsbärarna, sida 95). 

 

• Sex innan äktenskap 

Som sagt är sex innan äktenskap förbjudet. Men det finns hycklare som vill ses som andliga och bättre men som begår otukt. Mammas sk mamma fick två barn utanför äktenskap och var trots det senare holier than thou och supertroende. Men när mamma var gravid med mig var det en enorm skam för att mamma inte var gift.  


Innan Jennys mamma blev vittne var hon gravid med Jennys äldsta syskon och ansåg inte att de var tvungna att gifta sig. Men när hon började studera predikade vittnen om "det olämpliga i att föda barn i otukt" och därför gifte hon sig (Sanningsbärarna, s 78) 

Hur hemskt är det med sex innan äktenskap? Jenny berättar om en kvinna som "blivit tvångsgift som artonåring efter en våldtäkt av en jämnårig i församlingen för att rädda familjens heder, inte abortera barnet och kunna få vara kvar i församlingen" (Sanningsbärarna, s 223)


• Världsliga världen

Världsliga är alltså icke-vittnen och de lever  omoraliska liv i "Satans värld". De har sex utanför äktenskapet, icke-heterosexuella relationer, röker, dricker för mycket, osv. 

• Syndare  

Det finns många synder som gör att man inte får leva i paradiset efter Armageddon. När Jennys bror dog under oklara omständigheter  var det viktigt att han inte tog sitt liv, för då skulle han inte vara i paradiset då självmord är en synd.
Och som Jennys pappa tjatade om ärver inte syndare Guds rike. 
När han dog sa mamman motsägelsefulla saker. Hon menade att om han inte tog sitt liv skulle de ses i paradiset, trots hans synder (missbruk). Jenny påpekar hyckleriet: 
"Märkligt, tyckte jag, att även syndare kunde ärva Guds rike. Jag frågade mamma vad det var för mening med att leva ett syndfritt liv om man ändå fick högsta belöning oavsett hur man levt? Hon hade inget svar på den frågan." (Sanningsbärarna, s 181, 182)


Pappan ansåg att Jennys systrar var syndare när Rakel under misshandel erkänt  att Rakel och Noomi hade rökt och druckit öl. Den gången var Jenny 5 år men var redan hjärntvättad: 

"När Noomi smällde igen ytterdörren med tiolappen i bakfickan knäppte jag mina händer och bad till Jehova att hon aldrig skulle komma tillbaka igen och förpesta vårt hus och smitta oss med Satan. Hon var smuts" (Sanningsbärarna, s 23) Och Satan är överallt i den världsliga världen.




Jenny var VÄLDIGT TROENDE som liten framtill puberteten. När Jenny var 6 år lärde dagisklassen sig om evolutionen, vilket Jenny självklart förklarade som nonsens eftersom hon visste att Gud skapat allt enligt skapelseberättelsen i Bibeln. När de skulle pyssla fiskar gömde Jenny sig på toaletten för att inte "delta i falska läror."  (Sanningsbärarna, s 68) Jenny såg synder överallt. I klassrummet var bilder på asagudar, dvs falska gudar, som barnen skulle måla. Jenny vägrade för att det gick emot budordet tillbe inte andra gudar. Läraren försökte kompromissa och sa att Jenny kunde måla solen. Det gick inte som läraren tänkt.... 

"Det hade jag gjort, men i svart. Gud sörjde nämligen hur sorgligt hans skapelser på jorden betedde sig. Han var besviken på människan." (Sanningsbärarna, s 68) 



Men inte bara världsliga barn syndade. Jennys bästis som 6 år var inte tillräckligt andlig enligt Jenny: 

"Värst var min bästa vän Carola, ibland tänkte jag att hon kanske egentligen var en demon. Carola hade vid lucia både haft glitter i håret och sjungit om pepparkaksgubbarna. En liten, liten frestelse och Carola hade trillat dit på en gång. Vi var verkligen det svagare könet, som pappa brukade säga. Jag slöt ögonen och bad en kort bön om Carolas räddning och lovade Gud att rapportera in saken till min mentor Magda." (Sanningsbärarna, s 69) 


Jennys indoktrinering fick henne att känna sig som en syndare när hon blev utsatt för incest. "Skulden jag kände över att jag var en syndare som aldrig skulle kunna bli förlåten av Gud om jag inte dog och på så vis blev renad, gjorde att jag började längta efter döden" (Sanningsbärarna, s 113, 114) 


När hon var 12 år hängde hon med kompisar vid kiosken Nickebo, utan att röka eller dricka. Rykten spreds och nådde mamman: "Alla kunde se att när du stod där var du Nickebos lillhora" (Sanningsbärarna, s 134)  Det var inte sant men efter det gav hon upp och började göra uppror. Efter att hon setts dricka kom två äldste för att utreda anklagelsen. Istället för att hamna i dömande kommitté tog Jenny det modiga beslutet att skriva ut sig, dvs att lämna sekten. 


Som tur var hade hon inte döpt sig, så hon kunde fortsätta leva med familjen. Men om hon hade hade döpt sig och sedan skrivit ut sig, hade inte familjen fått prata med henne. Desamma om Jenny hade blivit utesluten av äldste. Hur hade det fungerat eftersom hon var 12 år? Glad you asked! De hade varit tvungna att mata henne och ge henne kläder, husrum, osv, men hade bara gjort minimum. Förutom det hade hon behandlats som luft, fått äta ensam.

Jenny förklarar detta. De återtog kontakt med syndiga systern Noomi men bara för att de fick lov. 

"Till och med mamma hade fått okej av äldstebröderna att umgås med henne eftersom hon aldrig formellt var ett döpt vittne när hon rymde och anmälde pappa. Inom rörelsen fanns en moralisk bakdörr för föräldrar som ville ha kontakt med sina barn: ifall barn lämnade före dopet var det tillåtet att ha kontakt med dem, men om de lämnade efter den symboliska nedsänkningen i dopet skulle de förkastas som avfällingar" (Sanningsbärarna, s 153, 154) 

Jenny slutade tro vid 12 år men kunde fortsätta bo hemma då hon inte var döpt. Så här uttrycker Jenny det: "Eftersom jag hade hoppat av innan jag döpt mig var jag ändå rumsren, jag fick bo hemma, bara jag inte kritiserade religionen" (Sanningsbärarna, s 183) 


• Avfällingar 

I den världsliga världen finns avfällingar/avhoppare, dvs före detta Jehovas vittnen. Avfällingar har lämnat "sanningen" och det gör en "ond" (Sanningsbärarna,  148) 

Jennys storebror skrev ut sig och var alltså en avfälling: "Även efter hans död höll pappa fast vid den synen och behagade inte ens dyka upp på hans begravning; för pappa var David redan död från den stunden han valde bort som ett vittne" (Sanningsbärarna, s 180)  

Medan aktivisten Barbara Andersson är kontroversiell och jag inte köper hennes konspirationsteori som Jenny skriver om, gjorde hon en bra poäng: "Jehovas vittnen har ett elfte budord, du ska inte tala ut i medierna" (Sanningsbärarna, s 106)  Avhoppare som kritiserar är "fiender till organisationen" (Sanningsbärarna, s 308)

Man ska inte tala illa om organisationen. Man ska inte prata om problem för Jehovas vittnen är Guds utvalda folk och de världsliga ska inte veta att Jehovas vittnen har psykisk ohälsa. Image är jätteviktigt! När Jenny skriver om tvåvittnesregeln och dömande kommittéer konstaterar hon: "Allt handlade om att organisationen skulle se bra ut. Det var viktigast" (Sanningsbärarna, s 284)


• Uteslutning

Varför pysslar de med uteslutning? Det är enligt läran en kärlekshandling. Jo, du läste rätt. 

"Vi skulle behandla [Jennys systrar] som 'en rutten lem' tills de självmant återkom. Det gällde att inte ge vika utan för kärlekens skull förkasta dem och utesluta dem från familjen. Det gick inte att ha något mellanting, då skulle syndarna alfith vakna och se sina onda gärningar. Det enda sättet att få dem tillbaka var att inte prata med dem förrän de bett om Guds förlåtelse och i handling visat sin ånger. Modet att förkasta var den sanna kärleksakten, brukade bröderna säga på mötena" (Sanningsbärarna, s 92) 

Detta drabbade Sara, som hon berättade om till Jenny: "Jag hatar dem inte. De är mina föräldrar. Punkt. Och jag vill tro att de känner likadant, att de älskar mig. Det som de gör nu, förkastar mig, är i deras hjärntvättade hjärnor en kärlekshandling. De tror att jag sak få det så svårt och tufft att jag kommer att gå tillbaka och då har de räddat mitt liv" (Sanningsbärarna, s 144) 


 Så pga detta, finns icke-troende kvar och lever dubbelliv.


• Armageddon 

Var kommer allt om Armageddon från? Grundaren av sekten, Charles Taze Russell  skapade en rörelse på slutet på 1800-talet som senare fick namnet Jehovas vittnen. Russell var "Guds språkrör" och var den enda som tolkat Bibeln rätt. Treenigheten och helvetet var inte en del av läran. 

"Till skillnad från andra kristna menade Russell att människan inte har en själ utan att man är en själ och därför inte kan leva vidare efter döden. Både himlen och helvetet saknaf därför större betydelse för vittnena. Centralt däremot är att Jesus kommer att återvända till jorden och upprätta en ny världsordning likt Edens lustgård, och där kommer de som dött som varit rätttrogna ga en chans att återuppstå. Domedagen kommer att inträffa först när Gud samma sammankallat sin himmelska regering som enligt ursprungsprofetian skulle bestå av 144 000 utvalda vita män, de enda människorna som någonsin skulle nå himlen. Russell var säker på att när Jesus armé samlats i himlen skulle jordens undergång komma, och året han siktade in sig på var 1914." (Sanningsbärarna, s 59, 60) 

De levde alltså i "den yttersta tiden". Men det var 108 år sen... Så vad hände då? 

"Praktiskt nog sammanföll Russells profetia om jordens undergång med den största ondskan den morden världen dittills skådat: första världskriget. Så istället för att bli modfälld såg Russell 'nytt ljus' från Gud och skrev om profetian genom att lyfta upp en gammal teoriskiss som gick ut på att Jesus inte skulle återkomma köttsligt till jorden utan som en ande - ett slags osynlig styrande hand. När följarna började tvivla förklarade Russell att Guds son visst hade anlänt 1914, precis som han förutspådde, han var bara osynlig för det mänskliga ögat." (Sanningsbärarna, s 60) 



Så Russell förklarade att världskriget orsakades av en strid "mellan Satan och Jesus i jordens hemisfärer" och "1914 var inte slutet, det var början på tidens ände." (Sanningsbärarna, s 60)

Så vad hände sen? Advokaten Joseph Franklin Rutherford tog över efter Russells död 1916 (Jehovas vittnens årsbok 2017) Rutherford förklarade att Armageddon skulle komma 1925. Så vad gjorde han när 1925 kom och gick? Jenny förklarar på sida 64:

"Jag inser att rörelsen förutspått jordens undergång inte bara en eller två gånger innan jag föddes, utan åtminstone fyra gånger. Och för varje misslyckande hade ledarna använt två välkända tillvägagångssätt för att minska den förvirring som uppstått hos följarna: att helt förtiga saken eller att skriva om historien, precis som Russell hade gjort. För att inte tappa för många följare infördes strängare och strängare förbud mot att ifrågasätta, ställa kritiska frågor eller att jämföra rörelsens litteratur med etablerad forskning. De som ifrågasatte uteslöts och fick inte längre ha kontakt med sin familj."

Rutherford dog 1942 (Jehovas vittnen - förkunnare av Guds kungarike). 1942 blev Nathan Knorr president (Vakttornet 1 oktober 1977). 

1975 var året då Armageddon skulle ske. Pressen uppmärksammade misstaget som ledde till massavhopp och Knorrs avgång. Knorr dog 1977 och Frederick W. Franz utsågs officiellt till president (Vakttornet 15 oktober 1977)

Efter den katastrofen slutade de att ge årtal, men även efter det fortsatte de att predika om den sista tiden. I blogginlägget "DEN ÖVERLAPPANDE GENERATIONEN. 20/2 - 2020" skriver mamma:

"Under min barndom itutades jag att Guds heliga krig skulle bryta ut på åttio-talet, ja allra senast på nittiotalet!" 

Det upplevde Jenny också. Hon skriver att 1989 sa en äldste på ett möte: "'Vi lever i De yttersta dagarna'" (Sanningsbärarna, s 31) 

Och även idag är det den yttersta tiden. Hur vet de att det är den yttersta tiden? Det finns flera tecken. Jehovas vittnen blir förföljda, så här uttryckte Jennys mamma det 2003: "Detta om något är beviset på att ändens tid är kommen, vi är förföljda precis som de sanna kristna under Jesus dagar" (Sanningsbärarna, s 10) 

Det är krig! Första världskriget användes 1914 för att bevisa att Armageddon är på väg. Förintelsen användes också. Hur då? Andra världskrigets "utrotning" av Jehovas vittnen "nämndes ofta som ett nutida exempel på förföljelsen av de sanna kristna, det vill säga oss, Guds utvalda folk" (Sanningsbärarna, s 114) Det handlade inte om de 6 MILJONER judar som dog, utan de ca 1500 vittnen som Holocaust Memorial Day Trust uppger mördades i koncentrationsläger. Jag säger inte att det var rätt att nazisterna förföljde Jehovas vittnen, men kom igen, fokuset var på judarna, inte på Jehovas vittnen. 

Och nu används covid och kriget i Ukraina för att bevisa att Armageddon är på väg. 


• Paradiset 

Så vi har fastställt att syndare inte överlever Armageddon. Bara goda Jehovas vittnen kommer överleva Guds krig. Det räcker inte att vara ett Jehovas vittne på pappret men att inte bete sig "rätt". 

För Jehovas vittnen är inte livet det viktiga, livet är något man måste genomgå för att komma till paradiset. 

Hur kommer paradiset vara? En fantastisk fantasivärld. Alla djur kommer leva i harmoni, inga djur kommer vara rovdjur. Det kommer inte finnas några hälsoproblem. 

Bild från "Vi lär av den store läraren": 



• Förbjudna saker 

Under Rutherfords tid som president kom massa förbud som världsliga förknippar med Jehovas vittnen: "det blev förbjudet att fira högtider, salutera flaggan, rösta i demokratiska val och vaccinera sig" (Sanningsbärarna, s 63) Från förbudet av vaccin kom blodförbudet (se Päron- och spenatbollar)


• Äldstes kontroll 

Äldste kontrollerar att medlemmarna följer reglerna. Det sker på flera sätt. Som Dicte visar, besöker de medlemmar på sjukhus för att se till att de inte tar emot blod. De ansvarar också för förberedning inför förlossning, alltså att sjukvårdskortet är ifyllt där rätten till blodtransfusion avsägs. Även "blodkort till det ofödda barnet" ska finnas, "så det inte finns en chans att barnet råkar får blod i en akut situation" (Sanningsbärarna, s 43)


Det finns även en angiverikultur som ger äldste information om medlemmarnas synder. 


Det äldste får reda på rapporterar de vidare uppåt i organisationen. Jenny skriver: 

"Varje vecka avhandlas enskilda församlingsmedlemmars syn der på ett så kallat äldstemöte, ett slags styrelsemöte som protokollförs, där struliga medlemmar diskuteras internt med andra män som ingår i samma äldstekrets. Det som avhandlas på dessa möten förblir hemligt, eller för att använda organisationens ord: konfidentiellt  Vad som bestäms får den vanliga syndaren ofta aldrig veta, men det kommer påverka följarens framtida status inom församlingen. En del synder måste oavkortat rapporteras direkt upp till en ambulerande kretstillsyningsman som i sin tur avlägger en rapport till det skandinaviska avdelningskontoret. De olika ländernas avdelningskontor delger sedan de verkliga ledarna, som kort och gott går under namnet: den styrande kretsen" (Sanningsbärarna, s 44, 45)


• Ritualisering 

Ritualisering skrev jag om i Banan- och chokladkakor, vilket innebär att hålla medlemmarna konstant upptagna med aktiviteter så att de inte har tid att tänka kritiskt och umgås med andra som kan leda bort en från sekten. I avsnitt 1 av dokumentärserien "Seduced: Inside the NXIVM Cult" intervjuas Rachel Bernstein, "cult exist specialist" och terapeut, som pratar om detta: 

"Cults are very good at ritualizing so much behaviour and that's part of the hamster wheel, doing a lot of activities, doing a lot of things that everyone has to do on a regular basis. And it keeps people so involved, so busy, and also usually, quite exhausted." (35:21 - 35:37)

Detta gör Jehovas vittnen. Jag frågade mamma om aktiviteterna. Nuförtiden är det oftast 2 gånger i veckan vittnen ska vara i Rikets sal på 2 timmar långa möten. 

Innan möten måste man förbereda sig, på Vakttornsstudier. En gång i veckan där en studieartikel ska studeras. 

Bibelstudier är en gång i veckan.  Familjestudium är också i alla fall en gång i veckan, där man läser någon av sekten böcker om familjen eller ser på sektens hemska barnfilmer, (sök på Caleb and Sophia på Youtube. Uppdatering 6/9-2022: se alla svenska filmerna i den här videon)

Personliga studier ska man naturligtvis också ha! Då läser man själv JV:s skrifter och böcker, JV:s Bibel. Minst en gång i veckan.
 

Sen måste man gå i tjänsten, dvs att knacka dörr och värva världsliga. Minst ska man gå i tjänsten 2 timmar i veckan. Riktigt andliga vittnen går minst 10 timmar i veckan, 40-60 TIMMAR I MÅNADEN.  


Det är intressant att läsa hur Jenny beskriver att gå i tjänsten. När hon var 6 år gick hon med sin mentor i tjänsten. De hade distrikskort med information om vilka dörrar de knackat på, t.e.x. var det någon som ville ha Vakna och en man som var villig att lyssna. Det var viktigt att ta noga anteckningar så de visste vilka de skulle spendera tid på 



Att missa aktiviteterna är FARLIGT! 🥶 

När Jenny var 6 år berättade en äldste en historia om en kille som hamnat i fördärv av fotboll. Träningarna var samtidigt som mötena så han missade mötena och han umgicks med världsliga mer än vittnen. 

"Han upphörde därmed att handla enligt exakt kunskap och bestämde sig för att lämna sanningen. Så småningom blev han utesluten och när han inledde militärtjänst året därpå började han använda narkotika" (Sanningsbärarna, s 32)



Som sagt var Jenny indoktrinerad, och vid 6 år övertalade hon sin pappa att få gå på dagis trots att det "världsliga utbildningar inte var sanningsenliga", för att hon på dagis kunde värva barn (Sanningsbärarna, s 50) 

"Tills sist hade han gått med på min önskan efter att mamma gett honom ett nummer av Vakttornet där jag i blyerts strukit under artikelns rubrik: 'Att våga prata om sanningen i skolan'. Längst upp i artikeln stod det att varje barn till ett Jehovas vittne skulle se skolan som sitt eget distrikt, som en möjlighet att predika mer och inte mindre" (Sanningsbärarna, s 50)

Dagis gick inte som Jenny tänkt sig. Ungarna visste inget om Jehova och föräldrarna gick inte heller att värva. De fattade ingenting! 


• Utbildning 

Utbildning är inte prioriterat. Den världsliga grundskolan är obligatorisk men den lär inte ut rätta saker. 

Jenny tyckte att de skulle sluta lära sig om evolutionen och istället lära sig om hur Gud skapade allt på 6 dagar, dvs läsa Bibelns skapelseberättelse. Reaktionen blev inte som Jenny velat.

"Någon i klassen hade skrattat åt sex dagar och jag hade förklarat att allt inte behövde vara bokstavligt. Sex dagar var egentligen sextusen år. En dag hos Gud var tusen människoår, det var så länge jorden hade funnits. Men egentligen räknades bara tiden sedan Jesus föddes för tvåtusen år sedan. Och nej, han föddes inte på julen, det var en klassisk myt som man inte skulle luras att tro på. Han föddes i slutet på oktober, för övrigt samma månad som jag själv var född i (inte för att jag firade min födelsedag). Det fanns ett jätteenkelt sätt att förstå hur duperat samhället blivit av det kommersiella knepet för giriga bankirer att plantera Jesus födelsedag vid jul. Jesus dog vid påsk, det kunde vi alla vara överens om även om det mer korrekta var den fjortonde nisan, alltså den judiska påsken. Och han blev 33,5 år. Ett halvt år. Det är bara att räkna bakåt, inte hamnar du i december i alla fall utan snarare i oktober." (Sanningsbärarna, s 67) 

Läraren ville konstigt nog inte skippa kurslitteraturen för Bibeln. 🤔 

"Sannerligen var det så att fejkad kunskap hade nästlat sig in i skolan precis som bröderna upprepade gånger påmint om från podiet i Rikets sal." (Sanningsbärarna, s 67) Vetenskap, evolutionen, alltså. Jennys pappa sa till henne att inte lyssna på sin idiot till lärare och "slå dövörat till i skolan" istället (Sanningsbärarna, s 67) 


Gymnasieskolan är mycket mer accepterat nuförtiden. Men högre utbildning på högskola och universitet är inte uppskattat. Varför? 

"Ett vanligt tema i breven handlar om hur äldstebröder kan bli bestraffade om de har barn eller fruar som läser på universitetet eftersom 'utbildning gör människor överlägsna och självständiga - själva motsatsen till en kristen personlighet'." (Sanningsbärarna, s 43)

Utbildning lär en FARLIGA GREJER: att tänka kritiskt och att ifrågasätta. Det kan ju leda till att medlemmar slutar tro på sektens bullshit och lämnar. 🥶 

Dessutom tar det tid från att studera och gå i tjänsten. 

En till poäng är att det är helt onödigt! I paradiset kommer det inte behövas läkare för ingen kommer behöva en läkare! Advokater kommer inte behövas! Lustigt nog kommer andra yrken vara viktiga i fantasivärlden: "Däremot behövs både rörmokare och snickare för att bygga hus som Guds folk ska leva i för evigt" (Sanningsbärarna, s 43) 


Så i denna fantasivärld lever alla i harmoni, ingen mår dåligt och ingen dör. Men husen kan inte byggas av Jehova? 🤔


• Teokratiska skolan 

Jehovas vittnen har alltså den rätta skolan, den teokratiska skolan. Det visste Jenny som 6-åring: 

"Den teokratiska skolan var långt mer värdefull än någon världslig utbildning, det var jag säker på. Där fick man den exakta kunskapen i rätt tid, den andliga födan som alla världsliga människor saknade. Bland de värdsliga verkade ingen fatta att Bibeln visst var skriven av Gud och att den innehöll sanningen och om man bara förstod det så skulle man inte behöva slösa en massa dyrbar tid på hittepågrejer i skolan. Oavsett vad alla andra trodde så visste jag att Jehova hade väglett allt skrivande. För säkerhets skull hade jag markerat just de orden Guds ord med den gula pennan alla de hundrasjuttiosex gånger Gud hade upprepat att det var hans ord i mitt favoritbibelkapitel, Psalm 119. Hur mycket tydligare än så kunde det bli? Det var precis som den tillresta brodern sagt under söndagens bibelstudium: 'Jehova sa vad som skulle stå och männen skrev ner det, svårare än så var det inte.' Nej, svårare än så var det inte." (Sanningsbärarna, s 70)


• Teokratisk krigföring 

Jag skrev om teokratisk krigföring i Banan- och chokladkakorI Vakttornets del "Frågor från läsekretsen" från 15 november 1960 står det:

“Såsom en Kristi soldat är han inbegripen i teokratisk krigföring, och han måste utöva strängaste vaksamhet, när han har att göra med Guds fiender. Fördenskull visar Skriften att det är rätt att dölja sanningen för Guds fiender, om man därigenom kan skydda Guds saks intressen.“ 

Så teokratisk krigföring handlar om att sekten får ljuga för att tjäna sina egna intressen. Detta skriver Jenny om flera gånger. Hon pratade med en före detta äldste som berättade att "han som äldstebroder fostrats i att använda teokratisk krigföring - alltså att medvetet ljuga för att skydda organisationen. Det betyder att alla äldstebröder är skolade att kriga mot samhället för Guds skull, och eftersom det är ett ständigt pågående krig är det undantagstillstånd och en lögn räknas inte längre som en lögn utan som en metod för att få igenom Guds vilja" (Sanningsbärarna, s 165) 



• Lawfare

Jenny skriver att teokratisk krigföring blev normen på 50-talet. Detta ledde till att de började använda lawfare på 90-talet. Jenny beskriver lawfare så här: 

"att de med juridiska medel använde ett lands lagstiftning emot landet självt som ett vapen i syfte att vinna politiska, ekonomiska och territoriella fördelar" (Sanningsbärarna, s 234)

Jehovas vittnen använder teokratisk krigföring/lawfare i Sverige. Jehovas vittnens svenska stjärnadvokat, Majeed Alnashi, är Jehovas vittne och advokat. (Han fick lov av ledningen att bli advokat)


• Statsbidrag 

Alnashi stred för att sekten skulle få statsbidrag.

"Alnashi menade att den svenska regeringen såg vittnenas regler på fel sätt. Det fanns inga förbud inom rörelsen över huvud taget , allt var trosfrågor och därför kunde varken nej tack till blodstranfusioner eller avståndstagandet i de demokratiska valen anses vara förtryck av något slag." (Sanningsbärarna, s 235)


De har gett det argumentet innan, att det "är valfritt" och inte "finns förbud", men det är så klart bullshit. I alla fall, Jenny fortsätter:

"Däremot hävdade Alnashi att regeringen istället gått över gränsen när de förbjöd vittnena statsbidrag, eftersom de då la sig i och värderade ett trossamfunds trosläror vilket i högsta grad var att diskriminera och inte respektera religionsfriheten" (Sanningsbärarna, s 235) 


Vad gjorde staten? Nämnden för statligt stöd till trossamfund menade att de inte skulle få statsbidrag för att de inte uppfyllde kraven på flera sätt genom att utesluta, förbjuda blodtransfusioner och utbildning, bryta mot barnkonventionen och barns rättigheter, rättfärdiga våld i nära relationer, särbehandla människor. 

För att få statsbidrag ska samfund uppehålla samhällets grundläggande värderingar, vilket Jehovas vittnen inte gjorde enligt nämnden. 

Alnashi gav inte upp och argumenterade i Högsta förvaltningsdomstolen att de var hycklare då "'trossamfund baserat på Islams trosuppfattningar fick statsbidrag trots att Europadomstolen hade konstaterat att Sharialagarna står i motsats till de demokratiska värderingarna i vårt samhälle /.../ som av somliga betraktas som förkastliga, tex att kvinnor bär slöja, välsignar heligt krig, månggifte, celibat, obligatoriska penningbidrag etc'" (Sanningsbärarna, s 236)

I mean, yeah, good point. Argumentet fungerade. "Högsta förvaltningsdomstolen menade att varken förbudet mot att rösta eller att vägra sina barn blod, höll. Det fanns ingen plikt att rösta i Sverige och det var alla människors rätt att avstå medicinska ingrepp. Domstolen menade att statens utrymme för att inskränka fria och självständiga val var ytterst begränsat även om påbudet kunde vara skadligt för anhängarens välbefinnande" (Sanningsbärarna, s 236) 

Blodet då? Inte ens det fick Högsta förvaltningsdomstolen att tänka om. "Det var ett problem att föräldrarna även nekade sina barn blodtransfusioner. Men efter många och långa argumentationer köpte ledamöterna till sist advokat Majeed Alnashis löfte om att Jehovas vittnen 'alltid uppmuntrade föräldrar att samarbeta med sjukvården' genom att låta barnen omhändertas enligt lagen om vård av unga när de akut behövde blod för att överleva" (Sanningsbärarna, s 237) 


Det var tydligen bara ett justitieråd, Leif Gäverth, som tyckte att det var bullshit och "menade med emfas att man inte kunde kalla tvångsvård av barn 'att samarbeta med sjukvården'." (Sanningsbärarna, s 238) 

Så 2019 fick Jehovas vittnen statsbidrag och 2022 fick de 8.5 miljoner i skadestånd från Justitiekanslern för de år då de inte fått statsbidrag.


• Statens medieråd 

Våren 2019 var den stora snackisen i ex-JV-community rättegången på Södertörns tingsrätt. Mammas vän Kristina, samma Kristina i boken, hade filmat på sammankomsten sommaren 2018 som bevis på att de visade filmer för barn. Vad är problemet med det? Jo, filmerna var inte några barnfilmer. Filmerna handlade om Armageddon. De var professionella med dramatisk musik, närbilder och våldsamma scener. "Okej, men hur är detta ett brott?" tänker någon kanske.

Filmerna hade inte skickats in till Statens medieråd för att få en åldersgräns, vilket var lagbrottet. Om filmerna hade skickats in hade de fått åldersgräns på 15 år, och dessa filmer visades alltså för SMÅBARN på storskärm

I säsong 3 avsnitt 10 av Svenska nyheter pratade Jesper Rönndahl om rättegången



Så varför skickade de bara inte in filmerna? För att de visste att de inte var lämpliga för barn! Varför riskerade de detta? Jo, för filmerna är nu en essentiell del av indoktrineringen! (Jenny skriver att det handlar om 450 filmer om året) Förutom film om Armageddon, handlade det om filmerna med Caleb and Sophia (Kevin och Sofia). 

"Inför rättegången hade framförallt en tecknad film fått extra spinn som adresserade vikten av kärnfamiljen - de som tillhörde någon annan familjekonstellation skulle nämligen bli portade i pärleporten till paradiset. Den tecknade barnserien heter 'Lyd Jehova' och innehåller flera filmer på olika teman om vikten av lydnad för att inte dö. Filmerna förbjuder barn från att leka med trollkarlar och umgås med barn utanför gruppen. I ett avsnitt bråkar två syskon och ett barn somnar under mötet och blir då tillrättavisad och påmind om att det betyder att deras liv är 'Game over' precis som de otrogna som inte tog plats på Noas ark innan syndafloden kom" (Sanningsbärarna, s 240) 

Filmen med trollkarlar är sorglig. Caleb fick en leksak och var glad men sen såg hans mamma den.... 


Så detta ser småbarn på... 

Jag vet inte om den här filmen var en del i åtalet, men i en annan film fick Sophia en slant och ville köpa glass, men till sist valde hon det "rätta" och gav den till församlingen 😣


Tillbaka till rättegången. Alnashi erkände att de brutit mot lagen men argumenterade att domaren och nämndemännen skulle tänka på att en fällande dom skulle "drabba alla trehundratjugo församlingar i Sverige" (Sanningsbärarna, s 241)

De fälldes och äldstebrodern som var ansvarig dömdes att betala 43 000 (Göteborgs-Posten). De överklagade men förlorade i hovrätten (SVT)

Men i alla fall, på sammankomsten sommaren 2019, visades filmer som inte heller skickats in till Statens medieråd. "Huvudnumret på sammankomsten var en dramaproduktion som hade setts av över tiotusen besökare och innehöll en scen där kung Josia uppmanade alla rätttrogna att döda dem som inte tror på den rätte guden - inklusive sina familjemedlemmar" (Sanningsbärarna, s 241, 242)



• Varför stannar vittnen? Upplevd säkerhet 

Det kan upplevas som att sekten ger säkerhet från världen utanför som är farlig. 

Psykiatern Jerrald M. Post skrev mycket om narcissism och ledare. 1986 publicerades Posts artikel "Narcissism and the Charismatic Leader-Follower Relationship" i tidskriften Political Psychology. I den menar Post (1986, s 680) att ledare* som har grandiosa föreställningar om omnipotens attraherar "individuals seeking idealized sources of strength" då ledarna "convey a sense of conviction and certainty to those who are consumed by doubt and uncertainty" 

I sekten har sektledare alla svar och lösningar, vilket kan vara mycket attraktivt. Men Post menar att ledarens* säkerhet är fejk för att dölja eget tvivel: 

"In truth, so profound is the inner doubt that a wall of dogmatic certainty is necessary to ward it off. For them, preserving grandiose feelings of strength and omniscience does not allow of weakness and doubt." 

*Detta kommer från avsnittet om ledare med "mirror-hungry personality" 


• Varför stannar vittnen? Kognitiv dissonans

Jenny refererar till Leon Festinger, Henry Ricken och Stanley Schachters bok "When Prophecy Fails" från 1956 om kognitiv dissonans. Festinger hade gått undercover i en undergångssekt på 1950-talet och skapade begreppet kognitiv dissonans. 

"Festingers forskning visade att det var lättare att acceptera en helt ny förklaring , eller omskrivningar av skeenden, än att ta in att man blivit lurad eller levt ett liv baserat på lögn." (Sanningsbärarna, s 82) 


Jenny skriver att Festinger ansåg att för att sekten skulle kunna överleva trots fallna profetior, måste "den besvikna gruppmedlemmen kunde vända sig till likasinnade för att söka bekräftelse på att historierevisionen var okej" (Sanningsbärarna, s 82)

Jenny applicerar detta på sin familj. Hennes föräldrar och utökad familj, var indoktrinerade och trodde på Armageddon, så när 1975 kom och gick, blev det en andlig kris. 

"När det visade sig att jorden inte gick under krockade deras hela existens med ett hårt faktum som inte gick att komma runt. Om de accepterade faktumet att de blivit lurade av organisationen skulle de också behöva omvärdera allt annat som de studerat och trott på varje vecka. Dessutom skulle mina föräldrar behöva förlika sig med faktumet att de lurat in andra i rörelsen. Plötsligt skulle deras identitet bli lögnare istället för sanningsbärare" (Sanningsbärarna, s 83) 

Det var för mycket att hantera för Jennys föräldrar så de stannade kvar. 



• Varför stannar vittnen? Indoktrinering

Banan- och chokladkakor skriver jag om indoktrinering. I dokumentärserien "Seduced: Inside the NXIVM Cult" säger Dr Janja Lalich: "Over time, you begin to lose your critical thinking abilities. Through this indoctrination process, you don't really know who yourself is, and they're creating a new self for you." (08:49 - 08:58)

Michael Merry (2018) skriver i artikeln "Indoctrination, Islamic schools, and the broader scope of harm" om indoktrinering:

"Indoctrination entails the inculcation of attitudes or beliefs² that are contested, where there is intent to instill those beliefs, and where the methods circumvent important arguments or evidence (Flew, 1966; Gatchel, 1972; White, 1967). An indoctrinated person, John Kleinig writes, will be someone who ‘falls back on implausible claims of self-evidence, continually engages in distortion, resorts to question-begging devices, professes to find reasonably clear objections unintelligible, or becomes chronically unable to feel their weight against his/her position’ (Kleinig, 1982: 29)." 

Merry påpekar att den indoktrinerade kan vara rädd för att lyssna på andra åsikter. Att lyssna på kritik mot Jehovas vittnen är att lyssna på Satan, för det är "demoner" som attackerar "Guds sanna religion".  Det är farligt att lyssna på dessa onda åsikter gör sin andlighet, men ännu farligare då man tänker kritiskt och det MÅSTE undvikas för att hålla medlemmarna indoktrinerade. Så man använder skuld och rädsla.

I studien "Cult membership: What factors contribute to joining or leaving?"  intervjuade Rousselet, et al. (2017) 31 före detta sektmedlemmar i Frankrike. De frågades vad som hade gjort att de  stannade. Några av de mest förekommande faktorerna hade med gruppen att göra: att inte kunna ifrågasätta trosläran, samt "regressive and reassuring feelings resulting from being part of the group" (Rousselet et al., 2017, s 30

 

• Varför stannar vittnen? Hjärntvätt 

Nationalencyklopedin definierar hjärntvätt som en "benämning på metoder att förändra människors attityder, lojaliteter och värderingar"

American Psychological Association definierar mind control som "an extreme form of social influence used to indoctrinate an individual in the attitudes and beliefs of a group, usually one that is religious or political in nature." 

Hjärntvätt/tankekontroll handlar om att kontrollera tankar, känslor, information och förhållanden. Först så märker inte rekryter av det och ju mera som kontrolleras, desto mer avtrubbad blir de. 


Fastän man lämnat Jehovas vittnen betyder det inte att man inte tror på läran. Även 10 år efter mamma lämnade, trodde hon på Armageddon och var rädd när det åskade. När hon var gravid med mig var hon livrädd för hon visste att vi skulle dö i Armageddon. 


• Varför stannar vittnen? Förhållanden 

De andra mest förekommande faktorerna sektmedlemmarna stannade var förhållanden med andra sektmedlemmar (familj eller romantiska förhållanden) eller sektledare, vilket innebar "a feeling of dependence on the group or the cult leader" (Rousselet et al., 2017, s 30


• Varför stannar vittnen? Social utsatthet

Hjärntvätt/tankekontroll kontrollerar allt även vem man får umgås med. Kritiker ska undvikas, vilket kan innebära att arbetskollegor, vänner och familj måste kapas ur ens liv. Utan jobb och hjälp från utomstående blir det svårt att lämna! Detta nämnde också många sektmedlemmar i Rousselet et al., 2017, s 30:

"Moreover, many members mentioned their social precariousness outside of the group, which did not enable them to consider departing. Furthermore, during cult membership, many abandoned their studies or quit their jobs and distanced themselves from their close relatives. Given these conditions, without the support of family or friends, some former cult members felt helpless and found it difficult to resume life from where they had left off." 

Författarna såg att de sektmedlemmar som gav upp studier och jobb tenderade att stanna längre. 


Rousselet et al., 2017, s 27 slår fast att det finns flera likheter mellan beroende och sektmedlemskap:

"Cult membership and addictive disorders share some characteristics: persistence despite damage, initial psychological relief, occupation of an exclusive place in the thoughts of members, high psychiatric comorbidity prevalence, high accessibility, leading to social precariousness and the importance of familial support when leaving." 



Jag vill avsluta med en dröm jag nyligen hade.

Tidig morgon 26 juli vaknade jag av en dröm. På något sätt var jag i min så kallade mormors lägenhet med främlingar. Det var i nutid och jag konfronterade henne liiiiite grann. Scenen var över snabbt 

Något kontor hade gjort ett fel som gjort att vittnen blivit uteslutna. Allt var inte tydligt, men på något sätt var jag och mamma på ett möte med andra drabbade där någon (äldste?) förklarade att den som ville bli återupptagen vara behövde säga till och den som ville bli utesluten skulle säga det. En i taget gick fram. Ingen valde att bli återupptagen. Efteråt kom jag och mamma in i ett rum där någon sa glatt "Välkommen till paradiset!". Det var ett kramkalas och stort firande. Alla satt ner och jag berättade att jag kände tvivel. Jag sa att jag hade drömt flera gånger om att konfrontera henne med tvåvittnesregeln, blod, osv, och att varje gång hade det känts skönt efter jag gjort det i drömmarna. (De drömmarna har jag haft IRL). Jag sa att jag tänkte på om jag skulle gå och konfrontera henne. Alla sa nej. Här eller tidigare tog jag upp en anledning till att jag tänkte på det. Jag sa att jag behövde göra det medan hon är kapabel att förstå vad jag säger och varför alla lämnat henne, dvs pga det hon gjort. 

Där någonstans vaknade jag. 🤷‍♀️


Och nu till receptet: Bananchokladbollar! Jag utgick från mitt recept på Chokladbollar och la till banan 🍌Hur blev de? To. Die. For! 🤤🥳 




Bananchokladbollar 

Mängd: 7 st bollar

Ingredienser:
2 bananer (~ 310 g)
1 nypa salt
4 msk kakao
1 dl riven kokos
1 dl ICA Sötströ 
8 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
100 g rumsvarmt Violife Vioblock
4 msk starkt kallt kaffe
Riven kokos 

Instruktioner:
Skala och grovhacka banan. Mosa i en skål.
Blanda i, kakao, kokos, sötströ och havregryn. Tillsätt smör och nyp ihop. Häll i kaffe. Knåda till en deg. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen. 

Hejdå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar