"I feel nice, like sugar and spice" đđ” HĂ€r kommer 25 olika kryddblandningar.
1. Pepparkakskrydda
2. Cajun Seasoning
3. Gulaschkrydda
4. Quatre Ăpices
5. Grillkrydda för kyckling
6. Grillkrydda för kött
7. Mixed spice
8. Baharat
9. Chili con Carne-krydda
10. LebkuchengewĂŒrz
11. Chaikrydda
12. Apple Pie Spice
13. Pumpkin Pie Spice
14. Indian Garam Masala
15. Speculaaskruiden
16. Citronpeppar
17. Kycklingkrydda
18. Jamaican Jerk
19. Dabeli Masala
20. Stroganoffkrydda
21. Adobo Seco
22. KöttfÀrskrydda
23. Ras el hanout
24. Italian Seasoning
25. Tacokrydda
1. Pepparkakskrydda
Pepparkakskrydda Àr ett mÄste för klassiska svenska pepparkakor! Pepparkakskrydda anvÀnder jag i: Banan- och pepparkakssmoothie, och
MĂ€ngd: ca 90 g
Ingredienser:
6 msk malen ingefÀra
6 msk malen kanel
3 msk malen kardemumma
3 msk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda ingefÀra, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
2. Cajun Seasoning
Cajuner Àr en etnisk grupp i Louisiana, USA. I deras kök anvÀnds den hÀr kryddblandningen.
MĂ€ngd: ca 70 g
Ingredienser:
1 msk salt
1 msk malen lök
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen cayennepeppar
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
2 1/2 msk malen paprika
1 1/2 tsk malen chili
Instruktioner:
Blanda salt, lök, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, timjan, paprika och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
3. Gulaschkrydda
Gulasch Àr en klassisk ungersk soppa, men Gulaschkrydda kan anvÀndas till vad som helst.
MĂ€ngd: ca 90 g
Ingredienser:
3 msk malen paprika
2 msk malen cayennepeppar
1 msk malen chili
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen lök
1 msk malen brödkummin
2 tsk salt
Instruktioner:
Blanda paprika, cayennepeppar, chili, svartpeppar, lök, brödkummin och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
4. Quatre Ăpices
Quatre Ăpices Ă€r en fransk kryddblandning som betyder "fyra kryddor".
MĂ€ngd: ca 100 g
Ingredienser:
4 msk malen vitpeppar
4 msk malen ingefÀra
4 msk malen muskotnöt
3 msk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda vitpeppar, ingefÀra, muskotnöt och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
5. Grillkrydda för kyckling
Jag anvÀnder varken grill eller kyckling, men den hÀr kryddblandningen Àr för smaskig för att utelÀmna.
MĂ€ngd: ca 160 g
Ingredienser:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprika
2 msk salt
2 msk malen lök
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar
1 msk torkad rosmarin
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, paprika, salt, lök, timjan, spiskummin, muskotnöt, cayennepeppar och rosmarin i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
6. Grillkrydda för kött
Marinera vad du vill med den hÀr kryddblandningen. Svamp Àr ett utmÀrkt val!
MĂ€ngd: ca 155 g
Ingredienser:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprika
2 msk salt
2 msk malen lök
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar
Instruktioner:
Blanda svartpeppar, paprika, salt, lök, timjan, spiskummin, muskotnöt och cayennepeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
7. Mixed spice
Mixed spice Àr en brittisk kryddblandning som anvÀnds i mjuka kakor och smÄkakor.
Mixed spice Àr en brittisk kryddblandning som anvÀnds i mjuka kakor och smÄkakor.
MĂ€ngd: ca 45 g
Ingredienser:
3 msk malen koriander
3 msk malen kanel
1 1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk malen ingefÀra
1/2 tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda koriander, kanel, muskotnöt, ingefÀra och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
8. Baharat
Baharat Àr arabiska för "kryddor"
MĂ€ngd: ca 75 g
Ingredienser:
3 msk malen paprika
3 msk malen spiskummin
1 1/2 msk malen svartpeppar
1 1/2 msk malen koriander
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda paprika, spiskummin, svartpeppar, koriander, muskotnöt, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
9. Chili con Carne-krydda
Vem tycker inte om Chili con Carne?
MĂ€ngd: ca 75 g
Ingredienser:
1 1/2 msk malen spiskummin
1 1/2 msk malen muskotnöt
3 msk malen lök
3 msk malen paprika
1/2 tsk salt
1 tsk malen koriander
2 tsk malen chili
Instruktioner:
Blanda spiskummin, muskotnöt, lök, paprika, salt, koriander och chili i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
10. LebkuchengewĂŒrz
Som vi svenskar har pepparkakskrydda, har tyskar LebkuchengewĂŒrz.
MĂ€ngd: ca 75 g
Ingredienser:
6 msk malen kanel
2 msk malen kryddnejlika
2 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefÀra
Instruktioner:
Blanda kanel, kryddnejlika, muskotnöt, kardemumma och ingefÀra i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
11. Chaikrydda
MĂ€ngd: ca 65 g
Ingredienser:
3 msk malen kanel
3 msk malen kardemumma
1 1/2 msk malen ingefÀra
1 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kryddnejlika
1 1/2 tsk malen muskotnöt
Instruktioner:
Blanda kanel, kardemumma, ingefÀra, kryddpeppar, kryddnejlika och muskotnöt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
12. Apple Pie Spice
Apple Pie Spice Àr en amerikansk kryddblandning som anvÀnds till det mest amerikanska bakverket nÄgonsin: Apple Pie!
MĂ€ngd: ca 60 g
Ingredienser:
6 msk malen kanel
2 msk malen muskotnöt
1 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen kardemumma
Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt, kryddpeppar och kardemumma i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
13. Pumpkin Pie Spice
Ytterligare en amerikansk kryddblandning som anvÀnds i paj.
MĂ€ngd: ca 105 g
Ingredienser:
6 msk malen kanel
3 msk malen ingefÀra
3 msk malen muskotnöt
3 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Blanda kanel, ingefÀra, muskotnöt, kryddpeppar och kryddnejlika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
14. Indian Garam Masala
Garam Masala görs pÄ olika sÀtt i olika lÀnder. Det hÀr Àr den indiska versionen.
MĂ€ngd: ca 85 g
Ingredienser:
4 msk malen spiskummin
4 msk malen koriander
2 msk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen svartpeppar
1 1/2 msk kanel
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen muskotnöt
Instruktioner:
Blanda spiskummin, koriander, kardemumma, svartpeppar, kanel, kryddnejlika och muskotnöt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
15. Speculaaskruiden
NederlÀndska pepparkakor, Speculaas, Àr som pepparkaor utan pepparkakskrydda utan speculaaskruiden.
MĂ€ngd: ca 65 g
Ingredienser:
5 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
1/2 krm malen vitpeppar
Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt, kryddnejlika, kardemumma och vitpeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
16. Citronpeppar
Hemmagjord citronpeppar Àr inte svÄrt att göra, men tar lite tid.
MĂ€ngd: ca 110 g
Ingredienser:
2 msk citronskal (frÄn 4 ekologiska citroner)
2 msk malen svartpeppar
5 msk salt
2 msk citronskal (frÄn 4 ekologiska citroner)
2 msk malen svartpeppar
5 msk salt
Instruktioner:
SÀtt ugnen pÄ 125 grader. Skölj citron. Finriv. LÀgg bakplÄtspapper pÄ en bakplÄt. Fördela ut citronskal. Torka mitt i ugnen i 27-28 minuter. LÄt svalna i 30 minuter. Blanda citronskal, svartpeppar och salt i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
17. Kycklingkrydda
Krydda svamp med kycklingkrydda, kanske?
MĂ€ngd: ca 50 g
Ingredienser:
1 tsk salt
2 tsk malen vitlök
1 msk malen paprika
1 msk malen svartpeppar
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk malen selleri
1 msk malen lök
Instruktioner:
Blanda salt, vitlök, paprika, svartpeppar, timjan, oregano, selleri och lök i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
18. Jamaican Jerk
MĂ€ngd: ca 50 g
Ingredienser:
1 msk malen vitlök
1 msk malen cayennepeppar
2 tsk malen lök
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad persilja
2 tsk salt
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen chili
1/2 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kanel
Instruktioner:
Blanda vitlök, cayennepeppar, lök, timjan, persilja, salt, paprika, kryddpeppar, svartpeppar, chili, muskotnöt och kanel i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
19. Dabeli Masala
Dabeli Masala Àr en indisk kryddblandning som frÀmst anvÀnds i en indisk hamburgare med potatisfyllning. Dabeli Masala anvÀnder jag i: Chana dal- och linssoppa
MĂ€ngd: ca 95 g
Ingredienser:
1 msk malen kardemumma
5 msk malen chili
1 msk malen spiskummin
3 msk malen koriander
1 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
1 tsk malen svartpeppar
Instruktioner:
Blanda kardemumma, chili, spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika och svartpeppar i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
20. Stroganoffkrydda
Ryska grytan Stroganoff Àr inte Stroganoff utan dessa kryddor!
MĂ€ngd: ca 70 g
Ingredienser:
3 msk malen paprika
2 msk malen lök
1 msk malen chili
1 msk malen svartpeppar
2 tsk malen citronpeppar
1 tsk salt
1/2 tsk torkad persilja
1 krm malen gurkmeja
Instruktioner:
Blanda paprika, lök, chili, svartpeppar, citronpeppar, salt, persilja och gurkmeja i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
21. Adobo Seco
Adobo Seco Àr en kryddblandning som anvÀnds flitigt i Latinamerika.
MĂ€ngd: ca 105 g
Ingredienser:
4 msk malen vitlök
2 msk torkad oregano
2 msk salt
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen lök
Instruktioner:
Blanda vitlök, oregano, salt, svartpeppar, gurkmeja och lök i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
22. KöttfÀrskrydda
Krydda din vegofÀrs med KöttfÀrskrydda!
MĂ€ngd: ca 85 g
Ingredienser:
3 msk malen ingefÀra
3 msk malen muskotnöt
1 msk malen vitpeppar
1 msk salt
2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen cayennepeppar
1 tsk malen paprika
1 tsk malen lök
Instruktioner:
Blanda ingefÀra, muskotnöt, vitpeppar, salt, kryddpeppar, cayennepeppar, paprika och lök i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
23. Ras el hanout
Ras el hanout Àr en marockansk kryddblandning.
MĂ€ngd: ca 45 g
Ingredienser:
1 1/2 msk malen koriander
1 msk malen brödkummin
1 tsk malen ingefÀra
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen anis
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen paprika
2 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen kanel
Instruktioner:
Blanda koriander, brödkummin, ingefÀra, kardemumma, anis, kryddpeppar, svartpeppar, paprika, gurkmeja och kanel i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
24. Italian Seasoning
Italiensk kryddblandning som passar till soppor.
MĂ€ngd: ca 35 g
Ingredienser:
4 msk torkad oregano
4 msk torkad basilika
2 msk torkad rosmarin
2 msk torkad mejram
2 msk torkad timjan
Instruktioner:
Blanda oregano, basilika, rosmarin, mejram och timjan i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
25. Tacokrydda
Vad Àr en taco utan tacokrydda? Tacokrydda anvÀnder jag i: BelugalinstacofÀrs
MĂ€ngd: ca 50 g
Ingredienser:
2 tsk salt
2 tsk malen lök
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen cayennepeppar
1 msk malen chili
1 msk malen paprika
Instruktioner:
Blanda salt, lök, spiskummin, cayennepeppar, chili och paprika i en burk.
Förvaring: Förvara i skafferi.
Adieu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar