mÄndag 30 september 2019

25 kryddblandningar

"I feel nice, like sugar and spice" đŸ˜‰đŸŽ” HĂ€r kommer 25 olika kryddblandningar. 

1. Pepparkakskrydda

2. Cajun Seasoning
3. Gulaschkrydda
4. Quatre Épices
5. Grillkrydda för kyckling
6. Grillkrydda för kött
7. Mixed spice
8. Baharat
9. Chili con Carne-krydda
10. LebkuchengewĂŒrz
11. Chaikrydda
12. Apple Pie Spice
13. Pumpkin Pie Spice
14. Indian Garam Masala
15. Speculaaskruiden
16. Citronpeppar 
17. Kycklingkrydda
18. Jamaican Jerk
19. Dabeli Masala
20. Stroganoffkrydda
21. Adobo Seco
22. KöttfÀrskrydda
23. Ras el hanout
24. Italian Seasoning
25. Tacokrydda


1. Pepparkakskrydda 

Pepparkakskrydda Ă€r ett mĂ„ste för klassiska svenska pepparkakor! Pepparkakskrydda anvĂ€nder jag i: Banan- och pepparkakssmoothie, och   

MĂ€ngd: ca 90 g

Ingredienser:
6 msk malen ingefÀra
6 msk malen kanel
3 msk malen kardemumma
3 msk malen kryddnejlika

Instruktioner:
Blanda ingefĂ€ra, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

2. Cajun Seasoning

Cajuner Ă€r en etnisk grupp i Louisiana, USA. I deras kök anvĂ€nds den hĂ€r kryddblandningen. 

MĂ€ngd: ca 70 g

Ingredienser:
1 msk salt
1 msk malen lök
1 msk malen svartpeppar 
1 msk malen cayennepeppar 
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
2 1/2 msk malen paprika
1 1/2 tsk malen chili

Instruktioner:
Blanda salt, lök, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, timjan, paprika och chili i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

3. Gulaschkrydda 

Gulasch Ă€r en klassisk ungersk soppa, men Gulaschkrydda kan anvĂ€ndas till vad som helst. 

MĂ€ngd: ca 90 g

Ingredienser:
3 msk malen paprika
2 msk malen cayennepeppar
1 msk malen chili
1 msk malen svartpeppar 
1 msk malen lök
1 msk malen brödkummin
2 tsk salt

Instruktioner: 
Blanda paprika, cayennepeppar, chili, svartpeppar, lök, brödkummin och salt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

4. Quatre Épices 

Quatre Épices Ă€r en fransk kryddblandning som betyder "fyra kryddor". 
 

MĂ€ngd: ca 100 g

Ingredienser:
4 msk malen vitpeppar 
4 msk malen ingefÀra
4 msk malen muskotnöt
3 msk malen kryddnejlika 

Instruktioner:
Blanda vitpeppar, ingefÀra, muskotnöt och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

5. Grillkrydda för kyckling 

Jag anvĂ€nder varken grill eller kyckling, men den hĂ€r kryddblandningen Ă€r för smaskig för att utelĂ€mna. 

MĂ€ngd: ca 160 g

Ingredienser:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprika
2 msk salt
2 msk malen lök
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin 
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar 
1 msk torkad rosmarin 

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, paprika, salt, lök, timjan, spiskummin, muskotnöt, cayennepeppar och rosmarin i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

6. Grillkrydda för kött 

Marinera vad du vill med den hÀr kryddblandningen. Svamp Àr ett utmÀrkt val!

MĂ€ngd: ca 155 g

Ingredienser:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprika
2 msk salt
2 msk malen lök
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin 
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar 

Instruktioner:
Blanda svartpeppar, paprika, salt, lök, timjan, spiskummin, muskotnöt och cayennepeppar i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

7. Mixed spice

Mixed spice Ă€r en brittisk kryddblandning som anvĂ€nds i mjuka kakor och smĂ„kakor. 

MĂ€ngd: ca 45 g

Ingredienser:
3 msk malen koriander 
3 msk malen kanel
1 1/2 tsk malen muskotnöt 
1/2 tsk malen ingefĂ€ra 
1/2 tsk malen kryddnejlika 

Instruktioner:
Blanda koriander, kanel, muskotnöt, ingefÀra och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

8. Baharat

Baharat Àr arabiska för "kryddor"

MĂ€ngd: ca 75 g

Ingredienser:
3 msk malen paprika
3 msk malen spiskummin
1 1/2 msk malen svartpeppar
1 1/2 msk malen koriander
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma 
1 tsk malen kryddnejlika 

Instruktioner:
Blanda paprika, spiskummin, svartpeppar, koriander, muskotnöt, kanel, kardemumma och kryddnejlika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

9. Chili con Carne-krydda 

Vem tycker inte om Chili con Carne? 

MĂ€ngd: ca 75 g

Ingredienser: 
1 1/2 msk malen spiskummin 
1 1/2 msk malen muskotnöt
3 msk malen lök
3 msk malen paprika
1/2 tsk salt
1 tsk malen koriander
2 tsk malen chili

Instruktioner:
Blanda spiskummin, muskotnöt, lök, paprika, salt, koriander och chili i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

10. LebkuchengewĂŒrz  

Som vi svenskar har pepparkakskrydda, har tyskar LebkuchengewĂŒrz.  

MĂ€ngd: ca 75 g

Ingredienser:
6 msk malen kanel
2 msk malen kryddnejlika 
2 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kardemumma 
1 tsk malen ingefĂ€ra 

Instruktioner:
Blanda kanel, kryddnejlika, muskotnöt, kardemumma och ingefÀra i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

11. Chaikrydda 

Chai betyder "Te" pĂ„ mĂ„nga sprĂ„k, men drycken vi tĂ€nker pĂ„ Ă€r Masala Chai, indiskt te. 

MĂ€ngd: ca 65 g

Ingredienser: 
3 msk malen kanel
3 msk malen kardemumma 
1 1/2 msk malen ingefĂ€ra 
1 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kryddnejlika
1 1/2 tsk malen muskotnöt

Instruktioner: 
Blanda kanel, kardemumma, ingefÀra, kryddpeppar, kryddnejlika och muskotnöt i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

12. Apple Pie Spice 

Apple Pie Spice Ă€r en amerikansk kryddblandning som anvĂ€nds till det mest amerikanska bakverket nĂ„gonsin: Apple Pie! 

MĂ€ngd: ca 60 g

Ingredienser:
6 msk malen kanel
2 msk malen muskotnöt
1 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen kardemumma 

Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt, kryddpeppar och kardemumma i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

13. Pumpkin Pie Spice 

Ytterligare en amerikansk kryddblandning som anvĂ€nds i paj. 

MĂ€ngd: ca 105 g

Ingredienser: 
6 msk malen kanel
3 msk malen ingefÀra
3 msk malen muskotnöt
3 msk malen kryddpeppar
1 msk malen kryddnejlika

Instruktioner: 
Blanda kanel, ingefĂ€ra, muskotnöt, kryddpeppar och kryddnejlika i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

14. Indian Garam Masala 

Garam Masala görs pĂ„ olika sĂ€tt i olika lĂ€nder. Det hĂ€r Ă€r den indiska versionen. 

MĂ€ngd:  ca 85 g

Ingredienser:
4 msk malen spiskummin 
4 msk malen koriander 
2 msk malen kardemumma 
1 1/2 tsk malen svartpeppar
1 1/2 msk kanel
2 tsk malen kryddnejlika 
2 tsk malen muskotnöt

Instruktioner: 
Blanda spiskummin, koriander, kardemumma, svartpeppar, kanel, kryddnejlika och muskotnöt i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

15. Speculaaskruiden

NederlĂ€ndska pepparkakor, Speculaas, Ă€r som pepparkaor utan pepparkakskrydda utan speculaaskruiden. 

MĂ€ngd: ca 65 g

Ingredienser: 
5 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma 
1/2 krm malen vitpeppar 

Instruktioner:
Blanda kanel, muskotnöt, kryddnejlika, kardemumma och vitpeppar i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

16. Citronpeppar 

Hemmagjord citronpeppar Ă€r inte svĂ„rt att göra, men tar lite tid. 

MĂ€ngd: ca 110 g

Ingredienser:
2 msk citronskal (frÄn 4 ekologiska citroner)
2 msk malen svartpeppar
5 msk salt

Instruktioner:
SÀtt ugnen pÄ 125 grader. Skölj citron. Finriv. LÀgg bakplÄtspapper pÄ en bakplÄt. Fördela ut citronskal. Torka mitt i ugnen i 27-28 minuter. LÄt svalna i 30 minuter. Blanda citronskal, svartpeppar och salt i en burk.


Förvaring: Förvara i skafferi.

17. Kycklingkrydda 

Krydda svamp med kycklingkrydda, kanske?

MĂ€ngd: ca 50 g

Ingredienser:
1 tsk salt
2 tsk malen vitlök
1 msk malen paprika
1 msk malen svartpeppar
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk malen selleri
1 msk malen lök

Instruktioner:
Blanda salt, vitlök, paprika, svartpeppar, timjan, oregano, selleri och lök i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

18. Jamaican Jerk 

Klassisk jamaicansk kryddblandning! 

MĂ€ngd: ca 50 g

Ingredienser: 
1 msk malen vitlök
1 msk malen cayennepeppar
2 tsk malen lök
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad persilja
2 tsk salt
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen svartpeppar 
1/2 tsk malen chili
1/2 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kanel

Instruktioner:
Blanda vitlök, cayennepeppar, lök, timjan, persilja, salt, paprika, kryddpeppar, svartpeppar, chili, muskotnöt och kanel i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

19. Dabeli Masala  

Dabeli Masala Ă€r en indisk kryddblandning som frĂ€mst anvĂ€nds i en indisk hamburgare med potatisfyllning. Dabeli Masala anvĂ€nder jag i: Chana dal- och linssoppa 

MĂ€ngd: ca 95 g

Ingredienser:
1 msk malen kardemumma 
5 msk malen chili
1 msk malen spiskummin 
3 msk malen koriander
1 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika 
1 tsk malen svartpeppar 

Instruktioner:
Blanda kardemumma, chili, spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika och svartpeppar i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

20. Stroganoffkrydda  

Ryska grytan Stroganoff Ă€r inte Stroganoff utan dessa kryddor! 

MĂ€ngd: ca 70 g

Ingredienser: 
3 msk malen paprika
2 msk malen lök
1 msk malen chili
1 msk malen svartpeppar
2 tsk malen citronpeppar
1 tsk salt
1/2 tsk torkad persilja 
1 krm malen gurkmeja 

Instruktioner: 
Blanda paprika, lök, chili, svartpeppar, citronpeppar, salt, persilja och gurkmeja i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

21. Adobo Seco  

Adobo Seco Ă€r en kryddblandning som anvĂ€nds flitigt i Latinamerika. 

MĂ€ngd: ca 105 g

Ingredienser:
4 msk malen vitlök
2 msk torkad oregano
2 msk salt
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen lök

Instruktioner: 
Blanda vitlök, oregano, salt, svartpeppar, gurkmeja och lök i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

22. KöttfĂ€rskrydda 

Krydda din vegofĂ€rs med KöttfĂ€rskrydda! 

MĂ€ngd: ca 85 g

Ingredienser: 
3 msk malen ingefÀra
3 msk malen muskotnöt
1 msk malen vitpeppar
1 msk salt
2 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen cayennepeppar 
1 tsk malen paprika
1 tsk malen lök

Instruktioner:
Blanda ingefÀra, muskotnöt, vitpeppar, salt, kryddpeppar, cayennepeppar, paprika och lök i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

23. Ras el hanout 

Ras el hanout Ă€r en marockansk kryddblandning. 

MĂ€ngd: ca 45 g

Ingredienser:
1 1/2 msk malen koriander
1 msk malen brödkummin 
1 tsk malen ingefÀra
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen anis
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen svartpeppar 
2 tsk malen paprika
2 tsk malen gurkmeja 
2 tsk malen kanel

Instruktioner: 
Blanda koriander, brödkummin, ingefÀra, kardemumma, anis, kryddpeppar, svartpeppar, paprika, gurkmeja och kanel i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

24. Italian Seasoning

Italiensk kryddblandning som passar till soppor. 

MĂ€ngd: ca 35 g

Ingredienser: 
4 msk torkad oregano
4 msk torkad basilika
2 msk torkad rosmarin 
2 msk torkad mejram
2 msk torkad timjan 

Instruktioner: 
Blanda oregano, basilika, rosmarin, mejram och timjan i en burk. 

Förvaring: Förvara i skafferi.

25. Tacokrydda  

Vad Ă€r en taco utan tacokrydda? Tacokrydda anvĂ€nder jag i: BelugalinstacofĂ€rs 

MĂ€ngd: ca 50 g 

Ingredienser: 
2 tsk salt
2 tsk malen lök
2 tsk malen spiskummin 
2 tsk malen cayennepeppar 
1 msk malen chili 
1 msk malen paprika 

Instruktioner: 
Blanda salt, lök, spiskummin, cayennepeppar, chili och paprika i en burk.

Förvaring: Förvara i skafferi.

Adieu! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar