onsdag 30 juli 2025

Atay bil na'na

30 juli Ă€r Marockos nationaldag! đŸ‡Č🇩 Atay bil na'na, marockanskt myntate, Ă€r dagens recept. Atay Ă€r te, bil Ă€r med och na'na Ă€r mynta pĂ„ arabiska.
Andra namn Àr "Thé à la Menthe, Etzai or Atay" ("Cooking the Mediterranean Way" av Alison Behnke, Anna Christoforides och Lazaros Christoforides, sida 58).

Patricia Crocker skriver pĂ„ sida 74 i "Taste of the Kasbah": 
"For Moroccan tea, keep the following essentials in mind: the tea must be green, with a mild flavour; the mint must be fresh (absolutely not dried), and it must be spearmint; the tea is traditionally very sweet (there is always sugar in the bottom of the glasses in Morocco); serve it in small glasses with several fresh mint sprigs in each glass."

Spear mint Àr grönmynta/krusmynta, by the way (Wikipedia).

Ruth Barnes skriver pÄ sida 21 i "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours":
"Morocco's national drink, mint tea, is served in restaurants and homes throughout the country. It is drunk after meals, with dessert, and throughout the day. It is ceremoniously poured from a height into small tea glasses and served with mint fresh leaves."


Receptet pĂ„ Mint Tea Atay bil na'na pĂ„ sida 21 i "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours" innehĂ„ller 10.67 dl vatten, 1 liten bunte grönmyntablad, 2 1/2 tsk "Chinese gunpowder green tea" och 4 msk socker.

Vatten kokas upp i vattenkokare eller kastrull. Mynta sköljs och torkas med kökspapper eller kökshandduk. Tekanna rengörs 'with a small amount" av kokande vatten som sedan slÀngs. Te och "a little more" kokande vatten blandas i. Mynta, socker, 10.67 dl kokande vatten blandas i. TÀcks med lock. Vilas i 4 minuter. HÀlls i 4-6 glas. Serveras med dessert.

Receptet pÄ Moroccan Mint Tea pÄ sida 74 i "Taste of the Kasbah" innehÄller 1 rÄgad "dried green tea, one with good strong flavour", ca 20 fÀrska grönmyntakvistar och 4 msk - 1.18 dl socker och kokande vatten.

Tekanna rengörs med kokande vatten som sedan slÀngs. Te och "enough spearmint to loosely fill the pot about three-quarters full" tillsÀtts. Minst 4 msk socker hÀlls i. Tekannan fylls med kokande vatten. Vilas i 5 minuter. 2 eller 3 kvistar hÀlls i 2-4 glas. Te hÀlls i tesil i glas.

Lois Sinaiko Webb och Lindsay Grace Roten gör Moroccan Mint Tea pĂ„ sida 10 i "Holidays of the World Cookbook for Students" (2011) med 4.74 dl kokande vatten, 1 msk grönt te, 4 msk socker, 4 msk fĂ€rsk grönmyntablad och 14.22 dl kokande vatten 

Tekanna rengörs med kokande vatten som sedan slÀngs. Te, socker, grönmyntablad och vatten hÀlls i tekanna. TÀcks med lock. Vilas i minst 3 minuter. "To serve tea hot as they do in Morocco, pour into heat-proof, juice-sized glasses, garnish with a sprig of spearmint leaf and slowly sip tea."

Holly Sinclairs recept i "World Cuisine at Home: International Family Menus & Recipes From Around the World" görs med 4.74 dl "loosely packed fresh mint leaves", 5 msk strösocker, 2 msk löst grönt te och 14.22 dl kokande vatten.

Mynta, socker och te hÀlls i en kastrull. Vatten blandas i. Lock lÀggs pÄ. Vilas i 5-7 minuter. Silas och serveras.

Receptet pÄ Etzai pÄ sida 123 i "Nordafrikanska kokboken: exotiska delikatess frÄn Marocko, Tunisien och Algeriet" av Hilaire Walden innehÄller 1 1/2 msk löst grönt te, kokande vatten, 3 msk socker och en nÀve grönmyntablad.

Te hÀlls i en tekanna som rymmer 9 dl. "en kopp kokande vatten" hÀlls i och hÀlls ut "det Àr bara till för att skölja tebladen." Socker och mynta tillsÀtts. "HÄll kastrullen med kokande vatten 30 cm ovanför tekannan och hÀll vattnet över tebladen (det tillför syre till teet)." Blandas ordentligt. Serveras mycket hett. "HÀll det ocksÄ nu frÄn en höjd av 30 cm."

Jag utgick frÄn "Sharing Morocco: Exotic Flavors from My Kitchen to Yours", "Taste of the Kasbah" och "Holidays of the World Cookbook for Students" (2011).

Jag köpte Chinese gunpowder green tea pĂ„ Aldo. 


Atay bil na'na 

MĂ€ngd: 4 st 30 cl glas

Ingredienser:
10 g fĂ€rsk mynta (~ 4 msk blad) 
1 msk Chinese gunpowder green tea
4 msk ICA Sötströ 
10 1/2 dl kokande vatten 

Instruktioner:
Skölj mynta. Dra av blad. Torka. HÀll vatten i vattenkokare. Koka upp. Blanda mynta, te och sötströ i en tekanna/kastrull. Blanda i kokande vatten. LÀgg pÄ lock. Vila i 4-5 minuter. StÀll sil över glas. HÀll i sil. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Bslama!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar