måndag 17 oktober 2022

Bovetechokladbollar

FYI: RECEPTET ÄR LÄNGST NER, MEN LÄS GÄRNA OM DU INTE VET MYCKET OM SEKTEN JEHOVAS VITTNEN 

Uppdaterad senast: 

Det här är nionde blogginlägget där jag skriver om sekten Jehovas vittnen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Päron- och spenatbollar där jag skriver om överlappande generationer och blod. I Banan- och chokladkakor jämför jag JV med NXIVM och tar upp bl.a. sexuella övergrepp, skuldbeläggning och indoktrinering. Det fjärde inlägget, Banana Chocolate Overnight Oats, handlar om homosexualitet. Raw chokladbollar är femte blogginlägget och handlar om diverse saker, som vilka ord och uttryck som är förbjudna, samt varför de säger Jehova. Bananchokladbollar är det sjätte inlägget (och min favvo) där jag skriver om tv-serien Dicte och boken Sanningsbärarna, och tar upp bl.a. övergrepp, kvinnofientlighet, våvittnesregeln, dömande kommittén, homosexualitet. I sjunde inlägget, Plommon- och jordgubbssmulpaj, jämför jag JV med de exklusiva Plymouthbröderna. Åttonde inlägget Raw banan- och chokladbollar handlar om Clas Svahns bok Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen (2012). 

Först lite backstory: Jag är jätteintresserad av sekter. Min favoritpodd är Sekter, och mina andra favvisar är Cults och VAKNA med Karoline och gäster. Hur kom jag in på sekter, då? Jo för att min mamma föddes in i Jehovas vittnen och lämnade när hon var 21 år. Hon har en FANTASTISK blogg, Friheten är mitt paradisHon är också föreläsare och ska publicera en biografi. Mamma var gästen i Karolines podd i avsnittet "23. Sabina - I det dolda: Incest", så lyssna gärna på det! 


Nu en FYI: Jehovas vittnen har sin egen Bibel så när de nämner Bibeln är det inte den vanliga Bibeln de menar. I första avsnittet i Gud som haver barnen kär, säger Daniel Thurfjell, professor i religionsvetenskap: "Jehovas vittnen har ju en bibeltolkning som skiljer sig lite från huvudfåran av kristna inriktningar." (15:30-15:36). Till exempel så tror inte JV på treenigheten, helvetet, eller på att själen överlever den kroppsliga döden.


20 september såg jag att TV-kritikern Linus Fremin pratat om serien "The Way Down" i Morgonstudion. Jag var tvungen att kolla på den! De första tre avsnitten av "The Way Down: God, Greed, and the Cult of Gwen Shamblin" kom ut 30 september 2021 och de två sista 28 april 2022.
Sektledaren var Gwen Shamblin Lara och det som gör The Remnant Fellowship Church så speciell är att viktminskning och att vara smal är jätteviktigt. Det började med viktminskningsprogram där intuitive eating med portion control användes under the guise of God. 1995 började The Weigh Down Workshops.

Som vanligt finns det skillnader från JV men det finns också likheter som jag nu ska ta upp. Många har jag redan skrivit om i mina tidigare inlägg. 

Avsnitt 1: "The Kingdom"

• Image

Flera personer säger i början av avsnittet att image var viktigt. Allt skulle se bra ut, alla var lyckliga hela tiden. De skulle inte vara olyckliga.

Som alla vet, är ju Jehovas vittnen Guds utvalda folk. Och det går ju inte ihop med olyckliga och omoraliska människor. Det ska inte finnas problem inom Jehovas vittnen berättade två ex-JV i Clas Svahns bok Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen (2012). Det är ju de  världsliga som är oandliga och kriminella, inte Guds rättrogna folk! 

Jehovas vittnen är, som Gwens sekt, lyckliga. Studieartikel 13 "Vi blir lyckligare av att tillbe Jehova" i Vakttornet (Studieupplagan) mars 2022 påstår det.

"Meningen med livet är att tillbe Jehova helhjärtat. När vi gör det får vi ett lyckligt och bra liv och hoppet om att få tjäna Jehova för evigt. (Ords. 10:22) Och dessutom kan vi känna oss lugna och trygga eftersom vi vet att Jehova alltid hjälper oss när vi har problem. (Jes. 41:9, 10) Vi har verkligen många anledningar att känna oss lyckliga när vi tillber Jehova, som är 'värdig att få härligheten, äran och makten'. (Upp. 4:11)"



• Rekrytering  

Glen och Carey berättar om när deras dotter Delaney blev indragen i sekten. Hon gick sista året på high school och höll på att söka till college och komma på vad hon ville göra i livet. Det var en ängslig och osäker tid. Då träffade hon en annan elev på skolan, Jackson, som var med i sekten. 
Hon förändrades, hon delade inte med sig och blev hemlighetsfull. Hon fick en hemlig mobil av sekten och blev åtsagd av Jackson att använda hemlig e-mail och att radera mejl. Hon hade fått ett brev som de tror är från Jackson där det står vad hon ska säga till föräldrarna när de ställer frågor:
"Listen I don’t have all the answers I just know what I've seen. And I don’t want yo answer any questions that could trap be used to trap or confuse me. However, feel free to call them and ask yourself of you want!" 

Pappan frågade om Jackson ville få henne att gå med i sekten, och han sa ja. De fick henne att träffa en ex-medlem men hon vägrade att lyssna. Föräldrarna försökte få henne att lämna men de hade förlorat henne till deras klor. 

Delaney var sårbar när hon blev indragen i sekten. Det är så många går med i sekter. 
I Vakttornet 1 februari 1991 berättar indiska vittnet Lily Arthur om att hon blev vittne när hennes man dött. I Vakna! 8 augusti 1982 berättar australiska urinvånaren Janet Strange att hon blev vittne när hennes mamma dog och hon blev skickad till en vit familj. Alecs berättelse berättas i Vakttornet 15 juni 1994. Alec var 14 år när en vän sköts ihjäl och en annan dog i en bilolycka. Några veckor senare kom ett Jehovas vittne och "gav hans liv ny mening" (Vakttornet 15 juni 1994). Amerikanska krigsveteranen Joe var hemlös i 18 år. En bibliotekarie som var JV visade honom skrifterna och bjöd honom till möte (Vakna! maj 2015).
Argentinske Martín var hemlös, deprimerad och suicidal när han gick på ett möte vilket ledde till att han blev JV (Vakna! maj 2015).
Ladd Stansel missbrukade narkotika tills han började studera med vittnen (Vakna! 22 november 1987). 
Före detta finske idrottare och politikern Olavi J. Mattila började studera JV:s läror när han vårdade sin cancersjuka fru (Vakna! januari 2012). Amerikanska Anthony Morris blev sårad i Vietnamkriget. Tillbaka i USA kände han "ett behov av Guds hjälp och vägledning", han hade "[s]märtsamma minnen [som] hade skapat känslomässiga ärr". Han hade en andlig hunger och gick därför på möte i Rikets sal, berättar han i Vakttornet (Studieupplagan) maj 2015
En kvinna i Grekland blev sviken av partnern och var djupt deprimerad. Hon ville ta livet av sig men sökte istället upp läkare och snart därefter JV (Samhällsinsatser). I Vakttornet 1 maj 1984 under rubriken "Ett äktenskap räddat" står det om en man från Nya Kaledonien. Han och frun ville skilja sig. Men så pratade frun med en granne som var JV och "bibliska principer" räddade deras äktenskap när de blev JV. 
I Vakttornet 15 februari 1977 berättas det om en gift man i Las Vegas som berättade hur JV räddat äktenskapet: ”Om inte min hustru och jag hade börjat studera bibeln tillsammans med Jehovas vittnen, skulle vårt äktenskap inte ha hållit ihop en månad till, det är jag säker på. Så dålig hade situationen blivit.”

I Utrikesbyråns avsnitt "Sektmordet", som handlar om Moonsektens mord på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe, säger Helena Löfgren, fd medlem i Moonsekten och nu psykoterapeut:
"Det är ju ett missförstånd att folk söker sig till en sån här grupp, folk söker sig i allmänhet inte till sekter, utan sekterna väljer dig för att du är attraktiv. Och det är ju så att de också gör det på ett väldigt manipulativt sätt. Och det enda som behövs är att vara på fel plats vid fel tillfälle. Fel plats, du träffar en tillräckligt skicklig manipulatör; och fel tillfälle, att du är sårbar just då. Jag var sårbar för att jag var ung och åkte jorden runt, men du kan vara ny jobbet, komma ur en skilsmässa. Så tillsammans blir det här en situation där det kan uppstå, svårt att hänga kvar vid sig själv, och sitt förnuft och sin möjlighet att fatta fria informerade val. Det är det som är kärnan." (08:47 - 09:29)


• Love bombing

En strategi som typ alla sekter använder för att värva är Love bombning. Jag har nämnt Love bombing innan men inte orkat beskriva det. Termen skapades av Moonsekten på 1970-talet. I kongressrapporten "The Assassination of Representative Leo J. Ryan and the Jonestown, Guyana Tragedy" (1979, s 430) står det: 
"Studies indicate that the Moonies have devised the most sophisticated methods of luring converts. They call the first phase 'love bombing'. Once recruiters spot lonely students, they draw them into friendly conversation that typically ends with an invitation to dinner. Surrounded by smiling strangers who hold their hands and shower them with compliments, the students are then invited to a weekend retreat." 

"På första mötet är medlemmarna mycket kärleksfulla och överväldigande vänliga mot den nya personen. Personer med tidigare erfarenhet från detta berättar att det känns som att välkomnas som en vän eller släkting som varit borta länge och nu kommit tillbaka. Detta trots att personen inte tidigare har träffat någon i gruppen förutom rekryteraren: Sekten tar dock inte emot förutsättningslöst utan har en tydlig agenda , deras mål är att få ytterligare en medlem. Personen i fråga kan dock bli lycklig över uppmärksamheten och känna sig utsedd, och när ytterligare förfrågningar om framtida möten kommer blir det svårt att neka. Vissa får uppgifter redan första mötet eller inbjuden att bli 'bibelstudent' med mera (Nylund, 1998). 
Individen får svar på existentiella frågor som denne kan tänkas ha, och känslan att känna sig utvald att känna till sanningen är ofta stark (Geels & Wikström, 1996)." 

I Catherine Eltons kapitel i boken "Cults"(2012, s 55) står det så här:
"Cult experts call that lavish attention 'love bombing', a common recruitment technique. 'As social beings, we respond well to people who make us feel welcome and secure', notes Janja Lalich, Ph.D., a professor of sociology at California State University, Chico, and a cult expert. 'Love bombing also tends to make the person feel more obligated to comply with requests from the group - requeststo come back again, to give more, to bring friends and so forth.'" 

"The data suggests that all the cults discussed put potential converts under considerable pressure to join, and in all cases employed 'love-bombing', whereby the individual is showered with attention and affection. The effect of this is illustrated in the following quote:
Int 6: Basically I walked in to the service on that very first day and everybody there was my friend. You know you kind of walked in and everbody was so pleased to see you and giving you hugs and saving 'Oh I'm so glad you came along'. And that sort of thing. You kind of got that sense of belonging straight away you know."


Gina Wilson, medlem 1996-2012, säger:
"She loved on everybody, you know, just, lots of love. And, you know, made you feel really great. That was something that I, you know, had missing in me. So I soaked that all up. You know, I was in awe, it was just like 'wow, this person has just been here on this earth to change my life', and so you wanna get around them. I wanted to be her best friend"
(26:25 - 26:47)

När hemlösa Martín gick in i Rikets sal hade han långt hår och skägg, och hade haft på sig samma kläder i månader. Trots det blev han "varmt välkomnad" (Vakna! maj 2015). Också hemlösa Joe blev välkomnad: "Där bemöttes han med vänlighet och respekt"  (Vakna! maj 2015). 

I "Bibeln förändrar liv" berättar spanska Antonio Jiménez om sitt liv. Han var våldsam, drogberoende, hemlös och deprimerad. När han 28 år knackade JV på dörren. Trots att han var ovårdad och kriminell välkomnades Antonio. "Med tiden började jag förlita mig mer på Gud och mina nya vänner i församlingen. Sådan kärlek och omtanke som de visade mig hade jag aldrig upplevt förut" ("Bibeln förändrar liv"). 
Narkotikaberoende Ladd Stansel blev också välkomnad: "Jag måste ha sett udda ut i deras ögon, med jeans och T-shirt och med håret hängande långt ner på ryggen. Men ingen lät mig märka att jag var annorlunda. De välkomnade mig." (Vakna! 22 november 1987). 
Kvinnan i Grekland säger: ”Bland mina kristna bröder och systrar har jag fått uppleva den osjälviska kärlek som jag sökt efter i alla år. [...] Jag har fått sanna vänner som jag kan lita på. Jag känner mig lugn och glad och oroar mig inte för framtiden.”


• Testimonials

Gwen visade medlemmar som gått ned i vikt med TWDW och hade de visa sina kläder som de hade innan. 



Det fick mig att tänka på alla "Testimonials" I JV:s skrifter. Mannen från Nya Kaledonien säger: ”Nu har vi funnit grundvalen för ett verkligt lyckligt familjeliv. Och min hustru och jag är mycket lyckliga över att få berätta för andra om denna lösning på familjeproblem — och faktiskt på alla andra problem som nu möter människor" (Vakttornet 1 maj 1984).

I Vakttornet juli 2015 berättar Janet: 
"Vi har gått igenom många orättvisor som verkat omöjliga att hantera. Men när vi gång på gång vänt oss till Jehova har han öppnat utvägar som jag aldrig skulle kunnat komma på själv. Varje gång jag tackar honom påminns jag om hur mycket han har gjort för mig. Han har alltid kommit till vår undsättning när vi behövt det som mest. Och han har gett mig riktiga vänner – män och kvinnor som verkligen visat sig vara sanna kristna. De finns alltid där för mig och är goda föredömen för mina barn." 

Österrikiska Erika Nöhrer Bright berättar i Vakttornet (Studieupplagan) mars 2018
"Jag är så tacksam över att jag har kunnat vara i heltidstjänsten i över 40 år och haft ett så rikt och givande liv. Walter och jag fick till exempel hjälpa 136 av dem vi studerade med fram till dopet. Naturligtvis hade vi våra motgångar. Men vi lät aldrig det bli en ursäkt för att sluta tjäna vår lojale Gud. Nej, tvärtom. Vi drog oss närmare honom och litade på att han skulle lösa problemen i sin tid och på sitt sätt. Och det gör han ju alltid! (2 Tim. 4:16, 17)" 

Kevin Williams säger i Vakttornet juni 2015:
"För sju generationer sedan bestämde min förfader Thomas Williams sig för att tjäna Jehova Gud. Jag ser det som en verklig välsignelse att detta andliga arv har förts vidare ända ner till mig."

Daniel van Marl från Curaçao berättar i Vakttornet (Studieupplagan) november 2022:
"Jehova har alltid tagit hand om oss och hjälpt oss att vara glada och nöjda. Och vi är så tacksamma för våra barn och att de har valt att tjäna Jehova. Det är så roligt att se att de också har satsat på heltidstjänsten. [...] När jag ser tillbaka på livet ångrar jag ingenting. Jag är så glad att jag bestämde mig för att börja i heltidstjänsten när jag var ung. Det är ett av de bästa beslut jag har tagit!"

Jag anser att alla insändare och berättelser är till för att riktigt trycka in i läsarens hjärna att Jehovas vittnen är det enda riktiga valet för ett lyckligt liv och efterliv. 


• Böcker, skrifter

Båda sekterna har sedan början gett ut egna skrifter som medlemmarna måste köpa. The Weigh Down Workshop sålde DVD, böcker, dagböcker, kassettband. Rafael Martinez, präst och "cult interventionist", säger:
"She was continually cranking out more curriculum, more media with the same message" (28:43 - 28:47)



Det fick mig att tänka på JV som skrivit om samma skit i decennier och fått medlemmar att köpa skrifterna fastän det bara är samma gamla skit.
Jag frågade mamma om Jehovas vittnen köpte nya nummer och böcker fastän det bara var samma innehåll. Självklart! Sen frågade jag om vad som hände om man inte köpte det nya eftersom man redan hade samma hemma. Då sa mamma att det inte existerade, det fanns inte någon som inte köpte.

Jag frågade också mamma hur mycket Vakna! och Vakttornet och böckerna kostade. Mamma kom inte ihåg men det gjorde andra ex-JV. 
På 1950-talet och 1960-talet kostade en tidsskrift 30 öre, en inbunden bok 2.50 kr och en mindre inbunden bok 1.25 kr. 
På 1980-talet gick priserna i taket. På slutet av 1980-talet kostade det 4 kr för Vakna! och Vakttornet tillsammans, 8 kr för en bok.
Innan 2000-talet kostade tidskrifterna 5 kr tillsammans. 

När slutade de ta betalt? På början på 2000-talet blev det "frivilligt" att ge en peng. 
Varför gjorde man så då? Det hade med skatt och redovisning att göra. I USA fick man inte ta betalt för religiös litteratur utan att betala skatt. Så då kom högkvarteret på en fiffig idé: ge ut tidskrifter och böcker "gratis" och be snällt om ett "frivilligt bidrag". 



Bidraget var ju samma som det tidigare priset. Och inte egentligen frivilligt... När denna kreativa redovisningslösning rörde upp problem gav de ut litteraturen gratis.

Vad kan organisationen tjänat på detta? Enligt Jehovas vittnens årsbok 2001 var det drygt 5 700 000 förkunnare 2000. År 2000 var det 24 nummer av Vakna! och 24 nummer av Vakttornet (Studieupplagan). 

Om varje vittne bara köpte hälften, dvs 12 nummer av Vakna! och 12 nummer av Vakttornet (studieupplagan), och ett nummer av varje ihop kostade 5 kr,
skulle organisationen få in 342 000 000 kr. 
Så om alla köpte alla nummer, som goda, trogna vittnen gör, fördubblas det till 684 000 000 kr. 



• Elitism

1999 skapade Gwen The Remnant Fellowship Church. "Remnant" betyder att de är kvarlevorna av den kristna kyrkan, vilket betyder att all andra kristna kyrkor är fel. 

På TWDW sammankomst på The Desert Oasis i Nashville år 2000 sa Gwen: 
"God is rebuilding this city with the righteous remnant, whether you want to be a part of it or not. And just as in [???'s] day, he has chosen only the obedient survivors from the exiles, those who were turned and obeyed his commands" (36:09 - 36:27)

Som vi alla vet, är ju Jehovas vittnen de SANNA kristna och är Guds enda utvalda folk. I lektion 19, "Är Jehovas vittnen kristna på riktigt?" i "Ett hopp om en ljus framtid - Bibelkurs med personlig handledare", konstateras det att ja, Jehovas vittnen är kristna på riktigt. En bildtext lyder: "De som är kristna på riktigt grundar alla sina trosuppfattningar på Bibeln, och de berättar om Bibeln för andra." 

Lektion 19 förklarar att Jehovas vittnen följer den sanna läran: "Jesus sa: '[Guds] ord är sanning.' (Johannes 17:17) Jesus grundade alltid sina trosuppfattningar på Guds ord. Och precis så har vi Jehovas vittnen gjort ända från början. I slutet av 1800-talet var det en liten grupp som började studera Bibeln väldigt noga. De grundade sina trosuppfattningar på det som står i Bibeln, även om det gick emot vad kyrkan lärde ut." 

Vidare står det: "Jehova kallar dem som gör hans vilja för sina vittnen eftersom de står upp för honom. (Hebréerna 11:4–12:1) Gud sa till exempel till sitt folk för flera tusen år sedan: 'Ni är mina vittnen.” (Läs Jesaja 43:10.) Och Jesus kallas ”det trogna vittnet'. (Uppenbarelseboken 1:5) Så 1931 började vi kalla oss Jehovas vittnen. Det är ett namn som vi är stolta över." 

Så Jehovas vittnen tror på Guds ord och följer hans vilja, därför är bara Jehovas vittnen sanna kristna. 


På sida 182 i "Resonera med hjälp av Skrifterna" förtydligas det:
"Gång på gång talar Bibeln om de sanna kristna lärorna som helhet betraktade som 'sanningen', och kristendomen omtalas som 'sanningens väg'. (1 Tim. 3:15; 2 Joh. v. 1; 2 Petr. 2:2) På grund av att Jehovas vittnen grundar alla sina trosuppfattningar, sina normer för uppförandet och sina organisatoriska förfaringssätt på Bibeln, ger deras tro på Bibeln som Guds ord dem den övertygelsen att de verkligen har sanningen. Deras ståndpunktstagande är således inte egocentriskt, utan visar att de är övertygade om att Bibeln är den rätta måttstocken som man skall mäta sin religion efter. De är inte egocentriska, utan ivriga att få dela med sig av sina trosuppfattningar åt andra."

Frågan "Följer inte andra religioner också Bibeln?" svaras nekande:
"Många använder den i någon utsträckning. Men lär och utövar de verkligen vad som sägs i den? Begrunda följande: 1) De har tagit bort den sanne Gudens namn på tusentals  ställen i de flesta av sina bibelöversättningar. 2) Treenighetsläran, deras uppfattning om Gud själv, har lånats från hedniska källor och utvecklades i sin nuvarande form ett par hundra år efter det att Bibelns skrifter var fullbordade. 3) Deras tro på själens odödlighet som grundvalen för fortsatt liv är inte hämtad från Bibeln; den har rötter i det forntida Babylon. 4) Temat i det Jesus predikade var Guds kungarike, och han sände ut sina lärjungar för att de personligen skulle tala med andra om det; men dagens kyrkor talar sällan om detta kungarike, och deras medlemmar utför inte arbetet med att predika 'dessa goda nyheter om kungariket'. (Matt. 24:14) 5) Jesus sade att hans sanna efterföljare lätt kunde kännas igen på deras självuppoffrande kärlek till varandra. Stämmer detta in på kristenhetens religioner, när nationerna går ut i krig? 6) Bibeln säger att Kristi lärjungar inte skulle vara någon del av världen, och den varnar och säger att vemhelst som vill vara världens vän gör sig till Guds fiende; men kristenhetens kyrkor och deras medlemmar är djupt engagerade i nationernas politiska angelägenheter. (Jak. 4:4) Kan man då, med tanke på allt detta, ärligt säga att de verkligen håller sig till Bibeln?" ("Resonera med hjälp av Skrifterna")



• Utvald av Gud

Gina Wilson säger:
"So we were constantly being told every time we were together, and then, you know, the other leaders backing it up, that she was the voice from God, she was the one hearing from God, she was the prophet of God, and who were we to think we could question what God's telling her" (41:19 - 41:39)



Som redan konstaterat är detta HELT FEL! Det är ju Jehovas vittnens styrande krets som är utvalda av Gud! Jag frågade mamma och hon skrev: "Den styrande kretsen anser att de är Guds språkrör. Guds enda direktkanal till hela mänskligheten går via Den styrande kretsen 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️"

• Treenigheten 

När Gwen förklarade att treenighetsläran är fel på The Desert Oasis 2000 blev det skandal. Andra kyrkor tog avstånd och folk skickade tillbaka de böcker, filmer, etc som de köpt. 

I vanliga frågor, "Har Jehovas vittnen ändrat i Bibeln för att den ska passa deras tro?", konstateras det att "Gud är inte en treenighet" och står vidare:
"I den engelska upplagan av vår tidskrift Vakttornet för juli 1882 stod det: 'Våra läsare är medvetna om att vi tror på Jehova och Jesus och den heliga anden, men att vi däremot som fullständigt oskriftenlig förkastar den läran att dessa är tre Gudar i en person eller, som somliga uttrycker det, en Gud i tre personer.'" 

Vakttornet 15 oktober 1993 ges en lååång förklaring, men kort sagt tror JV inte på treenigheten för att det inte stod det i Bibeln. 

Avsnitt 2: "A Family Affair"

• Hyckleri 

Gwen var gift med David Shamblin 1978-2018. Det var inte godkänt för följarna att skilja sig. Gina Wilson säger:
"She has not let any woman divorce their husband ever in that place. And all of us women that had biblical authority, you know, infidelity, we couldn't. All those years we couldn't." (14:37 - 14:54)

Helen Byrd, medlem 2008-2017, säger:
"All of those years, you have told people to suffer through their marriage, but then whenver the spirit hits you, and you've had a whole change of heart, oh, now it's okay yo get divorced" (14:56 - 15:09)

Men 2018 var det helt plötsligt okej för Gwen att skilja sig för att kunna gifta sig med Joe Lara. 🤔 2019 sa Gwen: 
"There's obviously cases of divorce that, you know, God allows, as much as he hates it" 
(14:28 - 14:33)



Så nu kommer några exempel på hyckleri inom JV. Som jag förklarar utförligt i Raw banan- och chokladbollar, är det förbjudet att emot helbod men det är en "samvetsfråga" att ta emot blodfraktioner.

I jakt på material till inlägget kom jag över något annat. Vakttornet (Studieupplagan) december 2014 börjar med ett scenario. En grupp JV-ungdomar har hört om en bra film. De går till bio för att se den men då upptäckter de att reklamaffischen är fulla  av stora vapen och halvnakna kvinnor". 🤯 

Varför fick detta mig att tänka på hyckleri? Jo, därför att JV:s egna filmer om Armageddon är väldigt våldsamma och visar vapen! Vilket syns i videon "Jehovah's Witnesses And Armageddon" av YouTube-kanalen Kristy Ann: 


Videon "Only Jehovah's Witnesses Will survive Armageddon Is Pure BS." från Youtube-kanalen Ex-Jehovah's Witnesses Testimonies består av klipp från dokumentären VICE Versa: Crusaders



Många JV kan festa och dricka sig stupfulla och sedan gå på möte och bete sig som förmer. JV:s policy är att alkohol är okej om det är rimligt intag. Det är fel att bli berusad ("Vad säger Bibeln om alkohol? Är det en synd att dricka?")

En annan grej är smutskastning. När JV gör dåliga saker är det individen som gjort fel för de är bara stackars, ofullkomliga människor. Men när någon med en annan religion gör fel bevisar det att de inte har sanningen. Jenny Küttim berättar i sin fantastiska bok Sanningsbärarna att mammans reaktion på anklagelser om sexuella övergrepp på en pojke av ett annat vittne, var att det det bara handlar om ett rötägg och inte var ett systematiskt problem. Men när skandalerna i katolska kyrkan skedde var det fritt fram att peka fingrar. Så här uttryckte min mamma det: "Organisationen pekade/pekar finger åt Katolska kyrkan pga övergrepp på barn...vilket HYCKLERI!!"

På sida 3 i Vakttornet 1 maj 1997 står det:
"Hur förhåller det sig då med religionen? Hur håller den måttet i fråga om ärlighet och hederlighet? Beklagligt nog är normerna ofta inte högre bland religiösa än bland icke-religiösa. Ett belysande exempel är den romersk-katolske biskopen Eamon Casey, som erkänt sig vara far till en illegitim son, som nu är i tonåren. Enligt den brittiska dagstidningen The Guardian är Caseys fall 'långt ifrån unikt'. Londontidningen The Times skriver likaså: 'Sanningen om biskop Caseys snedsteg är inte att hans försyndelse var exceptionell, utan tvärtom att otrohet mot celibatlöftena varken är något nytt eller något sällsynt.' The Glasgow Herald i Skottland ger uttryck åt samma uppfattning och hävdar att det inte är mer än 2 procent av de romersk-katolska prästerna i USA som har avhållit sig från såväl heterosexuella som homosexuella kontakter. Oavsett om denna uppgift är riktig eller inte, ger den en antydan om vilket rykte katolska präster har i moralfrågor.
Är det, med tanke på ovanstående exempel, möjligt att hålla en hög moralisk standard i dagens omoraliska värld? Är det värt besväret? Vad är inbegripet, och vilka välsignelser för det med sig?"

Och by the way, anledningen till att prästerna våldtog barnen? "Mycket av problemen kommer utan tvivel från det oskriftenliga i att leva i celibat — att man förbjuder präster att gifta sig." (Vakna! 8 december 1990)

Här kommer ett roligt klipp av ExJW Clips som tar upp hyckleri: 



• Stöd vid skilsmässa 

"Sarah" berättar att Gwen hotade henne. Om hon försökte skilja sig skulle kyrkan finansiera makens kamp för vårdnad i rätten. Joe Lara hade barn med Natasha Pavlovich innan han träffade Gwen. Kyrkans advokat stred för honom i vårdnadstvisten. Samma advokat har också hjälpt män vars fruar lämnat och vill få vårdnad, berättar Rachel.

I Sanningsbärarna berättar Jenny Küttim hur Minna och henne son Ben misshandlades av maken. Äldste visste om det och hade sett Bens blåmärken, men trots det vittnade tre bröder för maken. Hon hade alltså lämnat JV och var därför en avfälling . Maken var fortfarande ett vittne. Därför tog äldste hans sida. Detta är vanligt. När ett par separerar och en lämnar sekten får sektmedlemmen allt stöd och resurser, speciellt när det gäller vårdnad om barn.

Varför? För de vill behålla barnen i sekten! 

Avsnitt 3: "Seen But Not Heard"

• Barnmisshandel 

Mycket av tredje avsnittet handlar om misshandel av barn. 
Josef Smith, 8 år, mördades av sina föräldrar, Joseph och Sonya Smith 2003. 11 veckor tidigare dog ett annat av deras barn. Josef stängdes in i en låda. Han blev slagen i huvudet, men han kunde ha kvävts ihjäl också. Distriktsåklagaren sa att han hade skador på hela kroppen förutom handflatorna och fotsulorna. 

Ett tag innan mordet ringde Sonya Smith till Gwen. Sonya sa: "Well first I wanted to thank you. Last week my 7 year old, he was going through some changes, he was very destructive. I did exactly what Tedd told me to do, to spank him of the back of this thighs, take everything out of his room and locked him in there from that Friday until Monday and only left him in the room with his Bible and I just praise God" (15:19 - 15:49)

Så Gwen sa väl att det var hemskt och barnmisshandel? NOPE. Gwen svarade:
"And that's just from obeying, setting those boundaries, making it clear and just following God' lead, and so people need to know there's hope and that's a miracle! You've got a child that's going from just bizarre down to in control. So I praise God!" (15:50 - 16:09)

Hon var inte klar! "We are spoiling these kids. We are, you know, ruining their lives by even letting them think about themselves at all. So thank you Sonya for sharing that" (16:38 - 16:47)



Men det var bara ett undantagsfall.... Eller?

Laura Boone och vänner var barnvakt till flera sektbarn påskhelgen 2003. Josef var ledsen och Laura undrade hur hon kunde hjälpa. Pappan sa att hon skulle "hit him hard". Hon vägrade så han gick in i ett rum och slog sonen. Josef kom ut och var upprörd. Pappan gick med de andra föräldrarna och ingen reagerade.

Varför reagerade inte? Jo, för att sekten lärde de att de skulle slå sina barn för att få "obedient children". 
David Martin, en ledare, sa att han slog sin 2.5 år gamla dotter på benen. Rachel Philips berättar att David Martin sagt på ett möte att han var tvungen att slå sina barn 30 (!!!) gånger för att de skulle lyda. 

Gina Wilson säger att när hennes småbarn inte satt stilla på 3 timmar långa möten skulle hon smiska dem tills de grät. Om de inte grät slog hon inte tillräckligt hårt.
Gina hade gått till Gwen för att få hjälp. Hon kunde inte slå dem och de hjälpte inte heller. Gwen sa att hon skulle använda "glue stick", vilket jag antar är smältlim till limpistol. Hon testade en gång men gjorde det aldrig igen.

"Sarah" säger att andra använde skärp, handen, stekspade, träsked. 



Gwen säger i en inspelning:
"The way you show God that you are answering to him is through obeying your mother and your father on the first time. If you obey the second and the third time, or you are slow to obey, you are being your own God, and nobody playing around like that can ever go to Heaven 'til you-. You will only live for a few years on Earth, and then you will have a horrible afterlife. If you do not obey mommy and daddy the first time, you will be taken out and you will be very, very sorry" (08:43 - 09:21)

I förhör 23 maj 2019 frågades Gwen om hon använt glue stick eller slått barn. Hon svarade: "Never. Never. And this is so taken out of context" (42:39 - 42:42) 🤔 

Hon fick frågan om de utförde fysisk disciplin. Hon svarade:
"No because you don't-, it's not done at the church to start with, it's not-, it's nothing like this aura, that's not there. And it's just, so..." (42:45 - 42:55)




• Teokratisk krigföring 

Gwen intervjuades i programmet "Firm Beliefs" av Phil Williams. Samtalet med Sonya togs upp. Gwen sa att det hade mixtrats med. Phil sa att hon inte sagt till Sonya att det var fel. Då svarade hon "That was not on there!" Phil frågade om hon tyckte det var okej för henne att ljuga om det är för Guds skull. Gwen svarade:
"I believe that if God calls you to, that you had better protect Jerusalem. There's so many cases in here [Bibeln], were, uh, people did that very thing to protect Jerusalem and so they were rewarded" (16:51 - 17:04)

Detta är vad Jehovas kallar teokratisk krigföring. Jag skrev om teokratisk krigföring i Banan- och chokladkakor och Bananchokladbollar

Teokratisk krigföring handlar om att sekten får medvetet ljuga för att skydda sekten och tjäna sina egna intressen. På sida 165 i Sanningsbärarna skriver Jenny Küttim:
"Det betyder att alla äldstebröder är skolade att kriga mot samhället för Guds skull, och eftersom det är ett ständigt pågående krig är det undantagstillstånd och en lögn räknas inte längre som en lögn utan som en metod för att få igenom Guds vilja"


• Kvinnofientlighet 

Gwen sa i en video att mannen är överordnad kvinnan. Rachel Philips berättar att Gwen sa att kvinnan ska lyda sin man. När hennes man ville ha sex och hon inte ville, klagade han till Tedd Anger, en ledare. Candace, en ledare, sa till Rachel att hon skulle dricka ett glas vin eller två, och gå med på det även om hon inte ville. 



Tedd sa till Rachel att sluta ta preventivmedel (för att förbättra libido), och att hon inte skulle bli gravid. Det gjorde Rachel och när hon blev gravid blev hon kritiserad av Tedd. 

Gina berättar:
"The men in that Church are all part of this good ol'boy club, and they expect the women to be subservient. The women are told to lose more weight, be more feminine, be more exciting to your husband, and be more submissive" (31:08 - 31:26)



Jag skriver om JV:s kvinnofientlighet i Banan- och chokladkakor, Bananchokladbollar och Plommon- och jordgubbssmulpaj

Jehovas vittnen anser också att mannen är överordnad kvinnan. Kvinnan ska lyda sin man och barnen ska lyda sin mamma. De hänvisar denna kvinnosyn till Efesierna 5:21–23:
"Hustrurna må underordna sig sina män såsom Herren, eftersom en man är sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud.” (Vakna! 8 december 1996)

I artikeln "Vad innebär en hustrus underordnande" i Vakna! 8 december 1996 står det massa bullshit. 
"En hustrus underordnande innebär inte att hon alltid måste rätta sig efter allt vad hennes man vill. Vad är det som avgör hur hon skall handla? När rätta principer står på spel, kan hon behöva ha en annan mening än sin man. Men hon skall ändå visa att hon har en anda av gudaktigt underordnande.

En hustru skall naturligtvis akta sig för att kringgå sin mans önskan på grund av att hon är egensinnig, hyser agg eller har orätta motiv."

Vad är det här om "gudaktigt underordnande"?
"Det främsta skälet till och drivkraften för en hustru att visa gudaktigt underordnande är att hon vill behaga Jehova, och hon kan göra det genom att samarbeta med sin man och understödja hans beslut." (Vakna! 8 december 1996)


Här kommer mera galla:
"Om den äkta mannen inte är troende, är utmaningen för hustrun ännu större. Men hon skall ändå, så länge som han inte begär att hon skall bryta mot Bibelns lagar, underordna sig. En kristen hustru skall, om han begär att hon skall göra något sådant, reagera på samma sätt som de lärjungar gjorde som av en domstol uppmanades att bryta mot Guds befallningar: 'Vi måste lyda Gud såsom härskare mer än människor.' — Apostlagärningarna 5:29." (Vakna! 8 december 1996)


"Det grekiska ord som Paulus använde i Efesierna 5:21, 22 har innebörden att man av eget initiativ underordnar sig, inte att man tvingas till det. Och man underordnar sig för Herrens skull, inte bara för att äktenskapet skall vara harmoniskt. Det är av fri vilja och med glädje som Kristi smorda församling underordnar sig honom. När en hustru handlar på samma sätt mot sin man, är det mycket troligt att äktenskapet kommer att bli lyckligt och framgångsrikt." (Vakna! 8 december 1996)


"Det kristna underordnandet är balanserat och är till nytta för båda könen. Det leder till något som bara vår kärleksfulle Skapare kan åstadkomma — ett äktenskap som är harmoniskt och där man känner sinnesfrid. — Filipperna 4:7." (Vakna! 8 december 1996)


Vakttornet 15 december 1991 sprutar samma rännskit i artikeln "Vad innebär det att underordna sig inom äktenskap?": 
"NÄR en kristen kvinna gifter sig måste hon göra många justeringar. Och de mest omfattande kanske påverkar hennes frihet. Som ogift vuxen var hon kanske fri att själv fatta många beslut utan att behöva rådfråga någon. Men nu, när hon har en man, är hon förpliktad att rådfråga honom och be honom om lov att göra många av de saker som hon tidigare brukade bestämma om själv. Varför är det så? 

Jo, därför att när människans Skapare gav den första kvinnan i äktenskap till den förste mannen, förordnade han mannen att vara huvudet för sin hustru och de barn som de skulle komma att få. Detta var bara rimligt, eftersom det i varje organiserad grupp av människor måste finnas någon som tar ledningen och fattar de avgörande besluten, och när det gäller äktenskapet påbjöd Skaparen att en man skulle vara 'sin hustrus huvud'. — Efesierna 5:23.

Som stöd för detta lyder den gudomliga anvisningen: 'Hustrurna må underordna sig sina män.' (Efesierna 5:22) Det är två saker som avgör hur en hustru kommer att påverkas av detta: För det första hennes villighet att underordna sig denna ordning och för det andra det sätt varpå hennes man kommer att utöva sin myndighet. När båda makarna i ett äktenskap betraktar denna ordning på rätt sätt, finner de i sanning att den är till välsignelse för hustrun, mannen och deras barn."




• Angiverikultur 

Man kunde inte öppet ifrågasätta för då blev man angiven, berättar Gina Wilson. 
"It did become where you had to fall in line. You had to do what she said. You couldn't question. It was divisive. You'd be called out. You'd be turned in! We were told to turn each other in. I couldn't go to my best friend and say 'something doesn't seem right.' If you're not gonna do what they say, you're not obeying God. And therefore, God's turning away from you and therefore you're going to Hell" (27:43 - 28:08)
När hon sa sin åsikt till sin man hotade han att klaga hos Tedd för att hon inte var underdånig. 

Båda sekterna har en angiverikultur. För att se till att församlingen hålls ren rapporteras allt felaktigt beteende. Jehovas vittnen rapporterar om andra vittnen till äldste. Min mamma blev rapporterad till äldste för otukt av sin så kallade mamma. Detta ledde till dömande kommitté och restriktioner. I ett förtroligt samtal berättade mamma om sin VÅLDÄTKT som sedan användes mot henne och förvandlades till OTUKT. 



By the way, detta hände på 1990-talet.... 


• Counselling

Rachel Philips berättar att om man ifrågasatte, togs man in på "counselling".
"When Gwen said, you know, 'the man is the head of the household. If your husband sayd this, then you do that', you didn't question it, because if you questioned it then you were taken into Leadership for counselling and no one liked going in for counselling with Leadership because it wasn't counselling. It was... torture. Mental torture." (29:15 - 29:33)

Om Gina Wilson inte tog emot sin man, skulle hon åtminstone tvingas gå på counselling och bli övervakad. Eller så skulle hon bli utslängd. 

Tyvärr gick de inte in i detalj om vad counselling innebär, men det låter ju som JV:s dömande kommitté. I Bananchokladbollar förklarar jag noggrant dömande kommittén. 
Väldigt kortfattat är dömande kommitté namnet på sektens interna rättegångar där tre äldste agerar domare och nämndemän. 
Äldste själva menar att "de inte utreder brott - de utreder synder" (Sanningsbärarna, s 284). Men de utreder faktiskt brott! Exempelvis misshandel, våldtäkt och övergrepp på barn, och mord (Sanningsbärarna). De lyssnar på "bevis" och tar beslut. Ofta hemska, förkastliga, chockerande, skandalösa beslut. Läs jättegärna Bananchokladbollar!!!


• Kontroll

Adam Brooks, klinisk psykolog, säger:
"One of the ways that humans learn submission in cultic groups is you're under authority of someone else and they have control over you, like complete control. You would not think twice about disobeying them or if they directly told you 'I need you to do this, you're supposed to do this, God wants you to do this', you would just do it. You might cry out inside of yourself that this isn't the right thing to do, but if you believe by doing this you're saving yourself and maybe saving your children, yeah, you will go back to an abusive husband. You will, if you're told by leadership, you'll do that." (33:17 - 33:48)

Det gjorde Minna flera gånger innan hon lämnade sin våldsamma man.

• Utvald av Gud / profet

Gwen fick frågan i förhör 23 maj 2019 om hon ansåg sig vara en profet. Hon sa:
"You're-, I know, I know, that by the world's definition of a prophet, no. But I do, I do, believe that the Bible teaches of gifts, and that God has, you know, definitely wound up years later, thinking, 'well, maybe I'm, God's using me for something', but I don’t know, I couldn't categorize exactly where you'd put me" (50:47 - 51:17)



Det enda problemet är ju att Jehovas vittnens styrande krets i New York är GUDS SPRÅKRÖR! Här kommer en djupdykning i styrande kretsen. 
Vakttornet (Studieupplagan) maj 2008 står det: "JEHOVAS vittnens styrande krets består av överlämnade och döpta män som är smorda tjänare åt Gud. De representerar den trogna och omdömesgilla slavklassen, som har ansvaret att tillhandahålla andlig mat och vägleda och främja arbetet med att förkunna om Guds kungarike över hela jorden. (Matt. 24:14, 45–47)" 

Vad är det här med "den trogne och omdömesgille slaven"? Då måste vi backa bandet... Så det var så här att Jesus hade undervisat, uppmuntrat och väglett sina apostlar i ca 2 år. Och nu var de på Olivberget. De kollade upp mot himlen där Jesus hade svävat upp och döljts av ett moln. Han försvann. De skulle nu göra vad Jesus hade beordrat de att göra: 
”'Ni skall vara vittnen om mig både i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och till jordens mest avlägsna del.' (Apg. 1:8)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

"Men hur skulle en sådan internationell predikokampanj ledas och organiseras?" De hade blivit lovade hjälp av en helig ande, men när? Skulle Jehova skicka ner ännu en "synlig representant" för att leda dem? 
Mindre än 14 dagar senare sökte apostlarna svar i Skrifterna, bad om vägledning från Jehova, och till sist beslöt sig för att Mattias skulle ersätta Judas Iskariot som den tolfte aposteln. De var tvungna att välja en ny apostel för att fylla "ett viktigt behov rent organisatoriskt" och "spela en mycket viktig roll bland Guds folk" (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

Jag vet inte om artikeln hoppar långt fram nu, men i alla fall, nu är det pingst år 33 v.t. Apostlarna började ta ledningen i den kristna församlingen. "Bibeln säger att 'Petrus trädde fram tillsammans med de elva' och hjälpte en stor skara judar och proselyter att förstå livräddande sanningar. (Apg. 2:14, 15). Många av dem satte tro till budskapet och fortsatte sedan 'att helt ägna sig åt apostlarnas undervisning'. (Apg. 2:42)"  (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 
Apostlarna tog hand om församlingens ekonomi, fokuserade på det andliga behovet hos Guds folk "genom att be och undervisa i Guds ord." "Mogna kristna" fick uppgiften att gå till nya distrikt för att sprida "de goda nyheterna". Efter ett tag kom andra smorda äldste att hjälpa apostlarna ta hand om församlingarna. Och här kommer det:
"Tillsammans utgjorde de en styrande krets som gav vägledning till alla församlingar. (Apg. 15:2)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

Nu hoppar artikeln fram till det första århundradet. Då visste kristna att Jehova gav vägledning till den styrande kretsen genom Jesus, deras ledare. Hur visste de det? 
1: För att den styrande kretsen fick kraft av den heliga anden. Medan alla smorda kristna fick del av den heliga anden, fick apostlarna och andra äldste i Jerusalem specifik hjälp för att klara arbetet som tillsyningsmän. Artikeln ger ett exempel på detta. Den styrande kretsen fick år 49 hjälp av den heliga anden att besluta om omskärelsen. På grund av den här vägledningen fortsatte församlingarna "'att stärkas i tron, och de växte till i antal från dag till dag'. (Apg. 16:4, 5)" När styrande kretsen skrev om beslutet visade brevet tydligt "att de visade Guds andes frukt, däribland kärlek och tro. (Apg. 15:11, 25–29; Gal. 5:22, 23)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017)

2: För den styrande kretsen fick hjälp av änglar. Artikeln ger ett exempel. Cornelius var den förste oomskurne icke-juden som blev kristen. Innan Cornelius döpte sig, uppenbarade sig en ängel för honom och uppfordade honom att skicka efter aposteln Petrus. Petrus predikade för Cornelius och hans släktingar och de fick helig ande, fastän männen inte var omskurna. Apostlarna och andra bröder följde Guds vilja och välkomnade oomskurna icke-judar in i den kristna församlingen. Dessutom understödde änglar predikoarbetet som den styrande kretsen som ansvarade för. (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017)

3: Den styrande kretsen fick vägledning från Guds ord. Apostlarna sökte i Skrifterna när de skulle ta viktiga beslut i lärofrågor eller vägleda församlingarna (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017)

Så då ledde den styrande kretsen då? NÄÄÄ... "Den styrande kretsen hade en ledande roll i församlingen, men de förstod att Jesus var deras verklige ledare."
Så istället för att ta namn från en av apostlarna såg Gud till att de kallades kristna. 
Ändå ansåg Paulus att det var viktigt att den bibliska vägledningen skulle komma från apostlarna och andra män som tog ledningen. Samtidigt sa Paulus ”Men jag vill att ni skall veta att varje mans huvud är Kristus", vilket självklart också gällde för den styrande kretsens medlemmar. Gud hade satt Jesus in charge of församlingsledningen.


Sen hoppar artikeln till 1800-talet. Jehovas vittnen har inte alltid haft en styrande krets. Charles Taze Russell, grundaren av JV, var ensam ledare. Jesus tillsatte "den trogne och omdömesgille slaven" 1919 (3 år efter Russells död) för att Jehovas vittnen skulle få ”mat i rätt tid, men först på 1940-talet började de använda begreppet styrande kretsen i litteraturen (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

Så är den nuvarande styrande kretsen som originalet? Vad bevisar att denna styrande kretsen är "den trogna och omdömesgilla slavklassen"? 

1: Den heliga anden har gett hjälp till den styrande kretsen för att "förstå bibliska sanningar som man tidigare inte förstått", vilket alltså är Russellls omtolkning av Bibeln som "Ingen människa kan ta åt sig äran för att ha upptäckt och förklarat de här djupa sanningarna från Jehova." 
Från den heliga anden fick man dessa totala sanningar, det är den enda förklaringen: "Världen har befunnit sig i andligt mörker i hundratals år, så vad annat än helig ande skulle kunna förklara vår snabbt växande andliga förståelse sedan 1919?" (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

2: Änglarna stödjer styrande kretsen i ansvaret att "samordna ett internationellt predikoarbete som över åtta miljoner förkunnare är engagerade i." (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). (Enligt JV själva är det nu 8 686 980☹). 

Med änglarnas stöd har predikoarbetet gått bra. Artikeln ger exempel: 
"Tänk så många gånger förkunnare har knackat på hos någon som precis har suttit och bett till Gud om hjälp!" 
"Och tänk på tillväxten i länder där våra bröder och systrar utsätts för hårt motstånd. Inget av det här skulle vara möjligt utan övermänsklig hjälp."  (Vakttornet ((Studieupplagan)) februari 2017). 

3: Det sista argumentet är att styrande kretsen blir vägledda av Gud. Detta bevisas med en artikel i Vakttornet 1 oktober 1973. Jag kollade så att det som stod i Vakttornet (Studieupplagan) februari 2017 stämde med Vakttornet 1 oktober 1973. 
På frågan: ”Är människor som inte har brutit sitt beroende av tobak kvalificerade för dop?” gavs svaret ”Bibelns vittnesbörd leder till slutsatsen att de inte är kvalificerade.” (Vakttornet 1 oktober 1973). 
Artikeln kom med hjälp av Bibeln fram till att ett Jehovas  vittne som inte ville sluta röka skulle uteslutas. Så här argumenteras det i Vakttornet 1 oktober 1973:
"Dessa riktlinjer med avseende på andliga och moraliska angelägenheter bland Jehovas kristna vittnen kan för somliga förefalla mycket stränga. Men detta är inte uttryck för någon strävan att handla på ett godtyckligt, diktatoriskt sätt. Strängheten härrör i själva verket från Gud, som uttalar sig genom sitt skrivna ord." 

"Har någon annan religiös organisation varit villig att fullständigt hålla sig till Guds ord, även när det har varit väldigt svårt för en del av medlemmarna att göra det? [...] Den styrande kretsen grundar sina beslut på Guds ord och inte på den allmänna opinionen. Vad visar det? Vem är det som leder Guds folk i dag?" 


VÄNTA LITE HÄR NU! Är styrande kretsen ledare eller inte??? För i Vakttornet (Studieupplagan) februari 2017 står det:
"Ingen i den styrande kretsen betraktar sig själv som en ledare över sina bröder." 

Men i SAMMA artikel står det alltså: 
"Den styrande kretsen grundar sina beslut på Guds ord och inte på den allmänna opinionen. Vad visar det? Vem är det som leder Guds folk i dag?"



Men det är styrande kretsen som bestämmer, så det är helt ologiskt att säga att de inte är organisationens ledare!

Men i alla fall. Vakttornet (Studieupplagan) februari 2017 avslutas med:
"När Jesus återvände till himlen övergav han inte sina efterföljare. (Matt. 28:20) Han hade själv fått uppleva att den heliga anden, änglarna och Guds ord hade hjälpt honom att ta ledningen medan han var här på jorden. Därför har han sett till att den trogne slaven i vår tid får samma hjälp. De smorda kristna som ingår i den slaven 'följer Lammet vart det än går'. (Upp. 14:4) Så när vi följer deras vägledning följer vi vår ledare, Jesus. Snart kommer han att leda oss till evigt liv. (Upp. 7:14–17) Och det är något som ingen mänsklig ledare kan utlova!" 

Hur väljs de här mänskliga männen? Vakttornet (Studieupplagan) juni 2009 konstaterar:
"På liknande sätt är det i dag ett begränsat antal smorda män som har ansvaret att företräda slavklassen. De utgör Jehovas vittnens styrande krets. Dessa män, som utväljs och leds av den heliga anden, har tillsyn över predikoarbetet och det andliga undervisningsprogrammet." 

Men konstigt nog står det i Vakttornet (Studieupplagan) februari 2017:
"Den styrande kretsen är varken inspirerad av Gud eller ofelbar. Därför kan den göra misstag när den ska förklara lärofrågor eller vägleda organisationen." 


Okej. Nu har vi konstaterat det. Men är styrande kretsen profeter? Jag frågade mamma som sa att styrande kretsen inte anser att de är profeter.

Först. Vad är en profet? Så här förklarar Ordförklaringar vad en profet är:
"En person som Gud bekantgör sin vilja och sina avsikter genom. Profeter var Jehovas språkrör, och de förmedlade inte bara förutsägelser, utan också hans undervisning, befallningar och domar. (Am 3:7; 2Pe 1:21)" 

Insikt i Skrifterna, band 2 står det att sanna profeter var, av Gud utvalda, talesmän för Gud som var i Guds ”förtroliga krets”. Gud "uppenbarade sin 'förtroliga angelägenhet'” för profeterna och de framförde budskap. Det var alltså inte vanliga förkunnare.

Vidare står det: 
"Profeterna blev utvalda av Gud och förordnade genom den heliga anden (4Mo 11:24–29; Hes 1:1–3; Am 7:14, 15), som också lät dem få veta vad de skulle förkunna (Apg 28:25; 2Pe 1:21)." (Insikt i Skrifterna, band 2 )



MEN. I Vakttornet (Studieupplagan) mars 2016 står något motsägelsefullt...
"Som Guds språkrör förmedlade [profeter] även Jehovas undervisning, hans befallningar och hans domar. Även om du inte framför några profetior så är du ett språkrör för Gud när du förmedlar det som står i hans ord. (Matt. 24:14)" 

OCH. Detta lyckades jag hitta 60 ÅR TIDIGARE i The Watchtower 1 augusti 1956:
"As Ezekiel was merely the spokesman used by God, so also are those today who are privileged to speak in the name of Jehovah as his message-bearing witnesses." 


Så nu säger de att varje Jehovas vittne är Guds språkrör när hen predikar??? 😲
Jag blev förvirrad. Jag beslöt mig för att som ett sista försök googla på "styrande kretsen" och "profet". And you know what? I hit a gold mine!!!

I tråden "Anklagelsen att Jehovas vittnen skulle profetera." på webbsidan Forum för vetenskap och folkbildning (VOF) skrev vittnet Jonny 12 april 2009 ett svar med rubriken "Styrande kretsen anser själva att de är Guds kanal" som inkluderade fyra citat från skrifterna. 

Så, det första citat. På sida 29 i Vakttornet (Studieupplagan) 15 april 2001 står det:
"Den styrande kretsen däremot är inte förordnad av människor. Den är förordnad av Jesus Kristus." 

Det andra citatet, "'Genom denna talesman (kretsen) har Jehovah fört tillrättavisning och förmaningar till sina vittnen på jorden' Vakttornet 15 aut -61", kunde jag inte hitta på svenska, men med lite tur hittade jag den engelska versionen! 
På sida 491 i The Watchtower 15 augusti 1961 står det: 
"In prophetic fulfillment, Elihu pictures the governing body in Jehovah’s New World society on earth today. Through this zealous spokesman, Jehovah has brought correction and admonition to his witnesses on earth, building them up in right doctrine, cleansing them from sanctimonious religious practices and making clear their responsibility to proclaim his glorious kingdom by Christ.—Job 36:1-6, 11, 12; Ps. 145:10-13." 

Tredje citatet kommer från Tjänsten för Guds kungarike september 2002
"Kom ihåg att vår himmelske Fader har utsett en kommunikationskanal – 'den trogne och omdömesgille slaven'."

Nu sista citatet. På sida 626-627 i boken "Jehovas vittnen - förkunnare av Guds kungarike" från 1994 står det:
"Jehovas vittnen i dag erkänner tidskriften Vakttornet och därmed  besläktade publikationer som de redskap som den trogne och omdömesgille slaven använder till att dela ut andlig mat. De påstår inte att denna slavklass är ofelbar, men de betraktar den som den enda kanal som Herren använder nu under de sista dagarna för den här tingens ordning." 



Mamma hjälpte mig, som vanligt, att hitta källor. På sida 20 i The Watchtower (Study edition) 15 juli 2013 konstateras det:
"That faithful slave is the channel through which Jesus is feeding his true followers in this time of the end. It is vital that we recognize the faithful slave. Our spiritual health and our relationship with God depend on this channel.—Matt. 4:4; John 17:3."

Och på sida 22 slår de fast:
"Who, then, is the faithful and discreet slave? In keeping with Jesus’ pattern of feeding many through the hands of a few, that slave is made up of a small group of anointed brothers who are directly involved in preparing and dispensing spiritual food during Christ’s presence. Throughout the last days, the anointed brothers who make up the faithful slave have served together at headquarters. In recent decades, that slave has been closely identified with the Governing Body of Jehovah’s Witnesses." (The Watchtower ((Study edition)) 15 juli 2013)



To sum up...
• En profet väljs av Gud, enligt Insikt i Skrifterna, band 2

• En profet är Guds talesman/språkrör, enligt Ordförklaringar och Insikt i Skrifterna, band 2 

• Styrande kretsen är Jehovas språkrör, enligt The Watchtower 15 augusti 1961 och The Watchtower (Study edition) 15 juli 2013 och vad som predikas muntligt på möten i församlingarna. 

• Guds kommunikationskanal är "den trogne och omdömesgille slaven", dvs styrande kretsen, enligt Tjänsten för Guds kungarike september 2002 och The Watchtower (study edition) 15 juli 2013  

• Styrande kretsen är förordnad av Jesus Kristus, enligt Vakttornet (Studieupplagan) 15 april 2001
 
• På biblisk tid gav Jehova vägledning till den styrande kretsen genom Jesus enligt Vakttornet (Studieupplagan) februari 2017. (Och den nuvarande styrande kretsen är som den bibliska...)

• Styrande kretsen utväljs och leds av den heliga anden, enligt Vakttornet (studieupplagan) juni 2009
 
• Vanliga Jehovas vittnen är Guds språkrör, enligt Vakttornet (studieupplagan) mars 2016 och The Watchtower 1 augusti 1956

• Styrande kretsen är allihopa Jehovas vittnen. (Duh)



Jag blir, som mamma yr i huvudet. Varför kan det inte bara stå klart och tydligt?

Avsnitt 4: "Revelations"

• Död

29 maj 2021 var Delaney och Jacksons bröllop trots att samma morgon hade en katastrof hänt. 
29 maj 2021 dog ledarna i en flygkrasch. Gwen Shamblin Lara och Joe Lara, David Martin och Jennifer Martin, Jonathan Walters och Jessica Walters, och David Hannah. Elizabeth Shamblin Hannah, Gwens dotter, tog över.

Delaneys föräldrar var chockade att bröllopet ändå tog plats. När de kom dit var alla sektmedlemmarna lika glada som alltid. Ingen verkade veta om vad som skett. Om de visste spelade de som om de inte gjorde det. 
Gina Wilson och Megan Cox, medlem 1996-2006, säger att de inte skulle sörja. De skulle bara vara lyckliga hela tiden. 
Glen, Delaneys pappa, säger flera gånger hur surrealistiskt det var för deras sida som visste att deras älskade ledare alla var döda medan festen pågick. 

Adam Brooks, klinisk psykolog, säger:
"A lot of what cults often do in situations like this is very Orwellian. It will be almost ignored because it does not fit their narrative, that their leader was struck down in an accident that God could have protected her from. If the righteous are protected by the hand of God, who could Gwen have died like that?" (14:19- 14:41)


Varför dog Gwen, som kanske inte var profet, men i alla fall utvald av Gud???
I på sidan 23 i Vakttornet 15 januari 1988 nämns denna paradox:
"Även om Jehova kan rädda sitt folk från olycka, så skyddar han dem inte mot alla motgångar. Det var verkligen motgångar som fick psalmisterna att skriva dessa psalmer. Men Gud ”skall inte låta er bli frestade utöver vad ni kan tåla”, utan skall ”också bereda utvägen”. (1 Korintierna 10:13) Jehova skyddar oss mot andlig undergång. Han kan antingen manövrera händelserna för att eliminera själva olyckan eller också styrka oss, så att vi kan uthärda pressen. Den endräkt vi åtnjuter vid våra kristna möten är till stor tröst och hjälp för oss när det gäller detta. — Psalm 133:1—3."

Det handlade inte specifikt om döden.
På sida 3 i Vakttornet (Studieupplagan) 1 januari 2003 berättas det om Ricardo som förlorade sin fru i cancer. Han tänkte "Gud, varför lät du detta hända?". 
Artikeln säger:
"Inte ens för dem som har en religiös övertygelse är det lätt att hantera lidandet. Du kanske också frågar dig vilken orsak en kärleksfull, allsmäktig Gud skulle ha att tillåta mänskligt lidande. Att finna ett tillfredsställande och sanningsenligt svar på denna förbryllande fråga är viktigt för att vi skall få sinnesfrid och kunna ha ett gott förhållande till Gud. Bibeln ger oss ett sådant svar. I följande artikel kan vi se vad den har att säga om det här." 

Så vad säger nästa artikel, "Tröst för dem som lider"? Jo den förklarar att eftersom Adam och Eva syndade när de åt av den förbjudna frukten var de tvungna att lida och dö. Because, God, y'know. 

Nästa stycke börjar så här:
"Någon kanske frågar sig: Kunde inte Gud bara ha bortsett från Adams och Evas synd?"

SJÄLVKLART INTE, "för det skulle ha undergrävt respekten för hans myndighet och rentav uppmuntrat till framtida uppror och orsakat ännu större lidande. (Predikaren 8:11)" Vidare skulle Gud bli medhjälp om han inte straffade Adam och Eva. "För att vara trogen mot sina egna principer var Gud tvungen att låta Adam och Eva ta konsekvenserna av sin olydnad." (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003

Vi fortsätter! Gud dödade inte Adam och Eva och Satan, som orsakade synden, fastän han kunde det. Varför inte? 
"Adam och Eva skulle då inte ha frambringat någon avkomma som ärvde lidande och död. Men en sådan demonstration av gudomlig makt skulle inte ha bevisat det rättmätiga i att Gud har myndighet över sina förnuftsbegåvade skapelser. Dessutom, om Adam och Eva hade dött barnlösa, skulle det ha betytt att Guds avsikt att uppfylla jorden med deras fullkomliga avkomlingar hade misslyckats. (1 Moseboken 1:28)". (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003

Så Gud lät Adam och Eva fortsätta synda ett tag och "få tillräckligt med tid att uppleva verkningarna av sitt oberoende av Gud." Samtidigt satte Gud igång med att sätta Jesus på jorden för att krossa Satan. "Detta gjorde han genom att offra sitt fullkomliga mänskliga liv och betala lösen för att köpa tillbaka Adams barn från nedärvd synd och död. (Johannes 1:29; 1 Timoteus 2:5, 6)" (Vakttornet ((studieupplagan)) 1 januari 2003

Jaha... Så Jesus lät sig bli mördad för att människor skulle sluta lida: "De som verkligen utövar tro på Jesu offer är lovade att för alltid bli befriade från lidande. (Johannes 3:16; Uppenbarelseboken 7:17)" När ska det hända då? Så här lyder svaret:
"Att Guds myndighet förkastades har lett till ett obeskrivligt lidande. Det är därför lämpligt att Gud använder sin myndighet på ett alldeles särskilt sätt för att göra slut på människors lidande och genomföra sitt ursprungliga uppsåt med jorden. Jesus nämnde denna anordning från Gud när han lärde sina efterföljare att be: 'Vår Fader i himlarna, ... må ditt kungarike komma. Må din vilja ske, såsom i himlen så också på jorden.' (Matteus 6:9, 10)

Den tid Gud har gett människor att försöka styra själva är snart slut. I uppfyllelse av Bibelns profetior upprättades hans rike i himlen 1914 med Jesus Kristus som kung." (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003

Jag skriver om 1914 i Bananchokladbollar och Raw banan- och chokladbollar

Det kommer ske "inom kort" och då kommer det bli magiskt. För Jehovas vittnen, alltså. 
"Under sin korta tjänst här på jorden gav Jesus en försmak av de välsignelser som återupprättandet av Guds styre kommer att medföra för mänskligheten. Evangelierna ger bevis för att Jesus visade medlidande med dem som var fattiga och diskriminerade. Han botade de sjuka, gav mat åt de hungriga och uppväckte de döda. Till och med naturkrafterna lydde hans röst. (Matteus 11:5; Markus 4:37–39; Lukas 9:11–16) Tänk dig in i vad Jesus kommer att göra när han använder sitt lösenoffers renande kraft till nytta för alla lydiga människor! Bibeln lovar att Gud, genom Kristi styre, 'skall torka bort varje tår från deras [människornas] ögon, och döden skall inte vara mer; inte heller skall sorg eller skrik eller smärta vara mer'. (Uppenbarelseboken 21:4)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003


Först då kommer lidandet sluta. But don’t worry, det är runt hörnet!

Nu kommer vi till avslutningen på artikeln som börjar så här:
"Det är verkligen hjärtevärmande att veta att vår kärleksfulle och allsmäktige Gud, Jehova, bryr sig om oss och att han snart kommer att ge lindring åt mänskligheten! Den som är allvarligt sjuk vill för det mesta bli botad från sin sjukdom, även om behandlingen är mycket smärtsam. På samma sätt kan vi klara av vilka svårigheter vi än får uppleva, om vi är medvetna om att Guds sätt att hantera saker och ting kommer att leda till eviga välsignelser." (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003

Sen nämns Ricardo, som förlorade sin fru i cancer.
"Ricardo, som nämndes i föregående artikel, är en av dem som lärt sig att finna tröst i Bibelns löften. 'Efter min hustrus död kände jag en stark önskan att isolera mig', berättar han, 'men jag insåg snart att det inte skulle hjälpa mig att få min hustru tillbaka och att det bara skulle förvärra mitt känslomässiga tillstånd.' I stället höll Ricardo fast vid sin rutin att besöka kristna möten och att tala med andra om Bibelns budskap. 'När jag kände Jehovas kärleksfulla stöd och märkte hur han besvarade mina böner i till synes små saker, drogs jag närmare honom', säger Ricardo. 'Det var den här medvetenheten om Guds kärlek som hjälpte mig att uthärda det som helt klart var den värsta prövning jag någonsin varit med om.' Han medger: 'Jag saknar fortfarande  min hustru väldigt mycket, men jag är nu fullt övertygad om att ingenting som Jehova låter hända kan ge oss någon bestående skada.'

Längtar du, precis som Ricardo och miljoner andra, efter den tid som beskrivs i Jesaja 65:17? Där sägs det att mänsklighetens nuvarande lidanden 'inte [kommer] att bli ihågkomna, inte heller kommer de att stiga upp i hjärtat'. Du kan vara helt övertygad om att det är möjligt för dig att få del av Guds kungarikes välsignelser, om du följer Bibelns uppmaning: 'Sök Jehova, medan han står att finna. Ropa till honom, medan han visar sig vara nära.' (Jesaja 55:6)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003

Och här kommer det fula, för att få se sin anhöriga igen måste man studera den sanna kristna tron, dvs Jehovas vittnen. 
"För att kunna göra detta måste läsning och studium av Guds ord vara en viktig del av ditt liv. Du behöver lära känna Gud och den som han har sänt ut, Jesus Kristus. Sträva efter att leva enligt Guds normer och visa därigenom att du är villig att underordna dig hans suveränitet. En sådan kurs kommer att ge dig större lycka nu trots de prövningar som du kanske måste utstå. Och i framtiden kommer du att få leva i en värld utan något lidande. (Johannes 17:3)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003



Jättetröstande.... Och under underrubriken "HUR KAN VI UTHÄRDA LIDANDE?" kommer ännu tröstande grejer:

'Kasta allt ert bekymmer på [Gud].' (1 Petrus 5:7) Känslor av förvirring, ilska och övergivenhet är bara naturligt, när vi själva eller någon vi älskar får lida. Men du kan vara övertygad om att Jehova förstår våra känslor. (2 Moseboken 3:7; Jesaja 63:9) Precis som forntidens trogna män kan vi öppna vårt hjärta för honom och uttrycka våra tvivel och vår oro. (2 Moseboken 5:22; Job 10:1–3; Jeremia 14:19; Habackuk 1:13) Han kanske inte mirakulöst tar bort våra prövningar, men som svar på våra innerliga böner kan han ge oss vishet och kraft att ta itu med dem. (Jakob 1:5, 6)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003)  


Nja... Är nästa punkt bättre?

"'Bli inte förvånade över den smärtsamma prövning ni får genomgå, som om något konstigt hände er.' (1 Petrus 4:12, New International Version) Här talar Petrus om förföljelse, men hans ord kan lika väl tillämpas på alla former av lidande som en troende kan få utstå. Människor får utstå umbäranden, sjukdom och förlust av anhöriga. I Bibeln står det att 'tid och oförutsedd händelse' drabbar alla. (Predikaren 9:11) Sådant är en del av människans livsvillkor just nu. Att vi inser detta kommer att hjälpa oss att klara av lidande och motgångar när det inträffar. (1 Petrus 5:9) Framför allt skänker det tröst att komma ihåg att 'Jehovas ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop om hjälp'. (Psalm 34:15; Ordspråken 15:3; 1 Petrus 3:12)" (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003)  

Nope. Inte tröstande det heller. Här kommer tredje punkten:
'Gläd er i hoppet.' (Romarna 12:12) I stället för att hela tiden tänka på hur lyckliga vi var förut kan vi meditera över Guds löfte att han skall göra slut på allt lidande. (Predikaren 7:10) Detta välgrundade hopp kommer att skydda oss precis som en hjälm skyddar huvudet. Ett sådant hopp dämpar hårda stötar i livet och skyddar mot att vår mentala, känslomässiga och andliga hälsa blir skadad. (1 Thessalonikerna 5:8)"  (Vakttornet ((Studieupplagan)) 1 januari 2003)  




Jag fortsatte söka efter förklaringar och kom på idén att söka på "förintelsen" på Jw.org. Första resultatet var Bibelfrågor, "Varför inträffade förintelsen? Varför förhindrade inte Gud den?". De ger fyra myter och besvarar med "fakta". Den fjärde myten lyder:
"Om det finns en allsmäktig och kärleksfull Gud så skulle han ha förhindrat Förintelsen." 
Jag tycker att svaret är klart och tydligt "ja". Men vad säger "fakta"? 
"Även om Gud aldrig orsakar lidande, så tillåter han det för närvarande. (Jakob 1:13; 5:11)" 


Men vi går vidare. Under underrubriken "Varför tillät Gud Förintelsen?" står det:
"Gud tillät Förintelsen av samma skäl som han har tillåtit allt mänskligt lidande – för att besvara de moralfrågor som väcktes för länge sedan. Bibeln visar tydligt att det för närvarande är Djävulen, inte Gud, som styr världen. (Lukas 4:1, 2, 6; Johannes 12:31) Artikeln som är länkad till den här bibelfrågan ger ett utförligt svar på varför Gud tillåter lidandet, men de här två grundläggande tankarna från Bibeln ger en kort förklaring till varför Gud tillät Förintelsen.

1. Vems fria vilja orsakade Förintelsen? Gud sa till de första människorna, Adam och Eva, vad han förväntade av dem, men han tvingade dem inte att lyda. De valde i stället att själva bestämma vad de tyckte var rätt och fel, och deras dåliga beslut, och liknande beslut av människor historien igenom, har medfört fruktansvärda konsekvenser för mänskligheten. (1 Moseboken 2:17; 3:6; Romarna 5:12) Det är som det står i boken Statement of Principles of Conservative Judaism: 'Mycket av det lidande som finns i världen är en direkt följd av att vi missbrukat den fria vilja som vi utrustats med.' Så i stället för att ta bort vår fria vilja har Gud gett oss människor tid att försöka sköta oss själva oberoende av honom.

2. Gud kan och kommer att utplåna följderna av Förintelsen. Gud lovar att uppväcka miljoner människor som har dött, däribland Förintelsens offer. Han kommer också att utplåna de smärtsamma minnen som de som överlevt Förintelsen har. (Jesaja 65:17; Apostlagärningarna 24:15) Guds kärlek till människor är en garanti för att han kommer att uppfylla de här löftena. (Johannes 3:16)" (Bibelfrågor, "Varför inträffade förintelsen? Varför förhindrade inte Gud den?")

Men slutsatsen är upprörande:
"Genom att förstå varför Gud har tillåtit ondskan och hur han har tänkt utplåna dess följder kunde många av dem som var med om Förintelsen behålla sin tro stark och känna en mening med livet." (Bibelfrågor, "Varför inträffade förintelsen? Varför förhindrade inte Gud den?")



För att förklara varför Gud lät Ricardos fru dö, berättas det om arvssynden och Jesus död. 🙄 Och förintelsen skedde tydligen också pga det.
I min hjärna är det inte ett svar på varför en så kallad "kärleksfull" Gud tillåter hemskheter 
Och vad betyder detta angående Gwens död? Ich weiß nicht. 🤷‍♀️

Avsnitt 5: "The Way Forward"

• Kvinnofientlighet 

2018 spelade de in ett pilotavsnitt till "Weigh Down South" som skulle göra Gwen till en realitystjärna. I pilotavsnittet sa Gwen:
"I help a lot of women in marriages. You, know, we're all believer in the women having their role and just letting the men be men. And uh, how fun it is to be, you know, submissive and all that kind of stuff. To play the role of a woman is beautiful" (02:44 - 03:00)

Nu har jag ju redan skrivit om kvinnofientlighet men jag ville ha med det här citatet. Så jag tänkte på vad jag skulle kunna lägga till här om JV och kollade på mammas blogg. Och där hittade jag ett "matchande" citat av Samuel Herd. Samuel Herd är medlem i styrande kretsen sedan 1999 (Vakttornet ((Studieupplagan)) maj 2018). Herd säger ytterst misogynitiska saker i föredraget “The value of Our Theocratic sisters” från 1971 som finns i Youtube-kanalen jwfacts video "Watchtower's View Of Women":  



“You know, scientists say that the cranial capacity of a woman is 10% smaller than that of a man. So now this shows that she’s just not equipped for the role of headship. Her role is one of subjection to the man. Her role is that of submissiveness and that means that she should recognize that she is a woman and be glad to be a woman. Never want to be what you are not equipped to be. But we'll hear sisters say 'oh, if I were an elder I'd show them a thing or two'. Or sometimes we hear her say, 'oh if-if-if-if I-I were a man I’d do this and I’d do that', as if to be wishing to be something that she is not designed to be. Do you know what that borders on? That borders on homosexuality. And do you know what the Devil is doing nowadays? He’s taking women who want to be men and makes men out of them. And do you know what else he's doing? He’s taking men who want to be women and makes women out of them. And it's spreading, it's not a little thing, but homosexuality is something that is spreading!" (13:32 - 14:55)



• Homofobi 

Steven Darling var medlem 2014-2017 och var väldigt omtyckt. När han berättade för Gwen och Tedd Anger att han var gay gick Gwen ut ur rummet. Tedd sa att det var okej och att de hade "ändrat" 4 personer. Steven förklarade att de inte hade förändrats och att han inte skulle förändras. Tedd grälade med honom i 1 timme men Steven var stark och gav inte med sig. När han gick till kyrkan hade de berättat för folk för han blev ignorerad. Så Steven slutade gå dit.

Jag skriver om homofobi i Banana Chocolate Overnight Oats och Bananchokladbollar. För att sammanfatta: homosexualitet är en hemsk synd likställd med peodifli. Men goda nyheter! Homosexuella kan "ändras" till heterosexuella! 
"Men många homosexuella påstår att de inte kan ändra sig. De säger i själva verket att bibeln har orätt. Somliga hävdar: 'Jag kan inte rå för det; jag föddes homosexuell.' Eller också kan de säga att homosexualiteten är resultatet av deras uppfostran. Det råder inget tvivel om att det är många sociala och emotionella faktorer med i bilden, när någon vänder sig från heterosexuella till homosexuella förbindelser, och grundorsakerna till homosexualitet kanske inte är kända. Men ingen bör fatalistiskt påstå: 'Jag kan inte rå för det.' Varför det?

Därför att det mesta av de informationer som finns att få stämmer överens med bibeln: Homosexuella KAN ändra sig. Det är bara av sig själv och ingen annan som någon tvingas att förbli homosexuell."


Men samtidigt godkänner de inte hatbrott mot människor som "väljer" att vara homosexuella:

"Jehovas vittnen tror fullt och fast att det Bibeln säger är till deras bästa, och därför följer de normerna i den. (Jesaja 48:17) [2] Det innebär att de undviker all sexuell omoral, däribland homosexuella handlingar. (1 Korinthierna 6:18) [3] Det är den livsstil de har valt, och de har, precis som alla andra, rätt att själva välja hur de ska leva sitt liv.

[...]

"Samtidigt försöker Jehovas vittnen 'sträva efter fred med alla'. (Hebréerna 12:14, Bibel 2000) De tar avstånd från homosexuella handlingar, men de skulle aldrig tvinga på andra sin uppfattning. De skulle heller aldrig delta i homofobiska hatbrott eller bli skadeglada när de hör om sådana brott. De försöker leva efter den gyllene regeln och behandla andra som de själva vill bli behandlade. (Matteus 7:12)" (Vakna! nr 4 2016)


Under underrubriken "Är Bibels syn grym och känslokall?" ställs retoriska frågor: 
"Men hur är det då om man känner sig dragen till någon av samma kön? Är det medfött? Skulle det verkligen vara fel att följa sina känslor om så vore fallet?"

Vad kan svaret vara, tro? 
"Bibeln säger ingenting om de biologiska orsaker som kan spela in. Men den medger att vissa drag kan vara djupt rotade. Likväl är den tydlig med att vissa saker, däribland homosexuella handlingar, måste undvikas om man vill göra Guds vilja. (2 Korinthierna 10:4, 5)

En del skulle säga att Bibelns syn är grym och känslokall. Men det påståendet är grundat på antagandet att vi måste följa våra impulser och att sexuell attraktion varken ska eller kan hållas under kontroll. Men Bibeln säger att vi människor är mer än bara djur som måste följa sina instinkter. Vi är civiliserade varelser som kan välja att inte låta sig styras av enbart känslor. (Kolosserna 3:5)" (Vakna! nr 4 2016)


Längre ner i artikeln upprepas detta förargande skitsnack: 
"Bibeln säger inte att en kristen aldrig kan få homosexuella känslor. I stället säger den att han eller hon kan välja att inte låta känslorna styra handlingarna. En handling börjar med en tanke, och därför uppmanas kristna att slå bort alla olämpliga tankar. (Jakob 1:14, 15) 

[...]

Bibeln gör alltså skillnad på känslor och handlingar. (Romarna 7:16–25) Det är inte omöjligt att kontrollera tankar och känslor som skulle kunna leda till vredesutbrott, otrohet och stöld. Och på samma sätt är det inte omöjligt för någon med en homosexuell läggning att kontrollera sina känslor så att de inte tar över. (1 Korinthierna 9:27; 2 Petrus 2:14, 15)" (Vakna! nr 4 2016)




• Testamente 

Jonathan och Jessica Walters lämnade vårdnaden av barn i testamentet till kyrkan. Varför? För det rekommenderas av sekten! Brooks Binkley, barndomsvän till Jessica, berättar att 3 dagar efter kraschen tvingades Jessicas mamma skriva på papper att ge upp sina rättigheter. Dagen efter frågade de Jonathans mamma att leta efter testamentet. Patrick och Amy Stites, en högt uppsatt familj, tog vårdnaden av Jonathan och Jessicas barn. 
Nancy Staggs, barndomsvän till Elizabeth Shamblin Hannah, slår fast att det inte bara är Jessica som gjorde det. 

Jag frågade mamma om JV uppmuntras testamentera till organisationen. Japp! Pengar, försäkringar, egendomar tar sekten gärna emot. Jag frågade om vårdnaden av barn ifall det inte finns någon familj. Mamma sa att då ska det stå i testamentet att en väl ansedd JV-familj får vårdnaden. 

Jag frågade mamma då om det är så att ett JV-par har barn och har lite familj som inte är JV men vill ge vårdnad till en fin JV-familj. Mamma sa att då kommer JV kämpa för att JV-familjen ska få vårdnaden. 

Så jag sökte på "testamente" på Jw.org! 
I "Tjänsten för Guds kungarike" december 2012 ställs frågan "Vad behöver man tänka på om man vill att alla ens tillgångar eller delar av dem ska gå till trossamfundet Jehovas vittnen när man dör?". Artikeln säger inget specifikt, bara att man måste följa landets lagar, skriva tydligt testamente och skaffa testamentsexekutor.
"Så om vi har särskilda önskemål, till exempel att göra trossamfundet Jehovas vittnen till förmånstagare, är det viktigt att vi upprättar ett testamente som tydligt anger detta och att vi tänker oss för innan vi väljer testamentsexekutor." 


Vakttornet 1 december 1994 står det att man ska kontakta Sällskapet Vakttornet för att testamentera egendom:
"Egendom kan också testamenteras till Sällskapet Vakttornet genom ett i laga form upprättat testamente. Sällskapet bistår med utformningen av sådana testamenten, om testatorn så önskar." 

Men de tar också emot aktier, statsobligationer och livörsäkringar!
"Aktier och statsobligationer som löper med ränta kan överlåtas som gåva åt Sällskapet. Man kan även välja att överlåta endast avkastningen av sådana värdepapper åt Sällskapet. [...] Sällskapet Vakttornet kan också göras till förmånstagare för livförsäkringar och bör då meddelas om detta." (Vakttornet 1 december 1994




• Hjärntvätt 

Helen Byrd säger: 
"Remnant would like to tell you, if you leave the church that your life is going to be cursed and that, you know, God is gonna turn away from you" (37:10 - 38:18)

Ge'cobi Pittman, medlem 2006-2015, berättar om hur hon lämnade. Hon och hennes man skulle lämna men gick med på att träffa Gwen och Tedd en sista gång. Gwen sa att Ge'cobi skulle få en förbannelse över sig, som andra som lämnat. Hon var gravid då. Veckor senare fick hon missfall. Hon var så hjärntvättad att hon var övertygad att hon haft förbannelse över sig för att hon inte var underdånig och därför fick hon missfall. 

Adam Brooks säger:
"When you're in the group, they indoctrinate a giant sense of fear in you, that if you leave, if you leave God's way of doing things, you're gonna gain all your weight back. When people lose large amounts of weight, 95% of the time, people regain it all within 5 years, that's just science. So, yes, people leave the group, they wind up gaining their weight back, but they attribute it to a curse that was laid on them, a fear that was laid on them by the group. It's like you're carrying around this reminder of something that the prophet said, you know like, 'this is gonna happen yo you if you leave God's way'" (26:56 - 27:31)

När mamma var gravid med mig var hon fortfarande hjärntvättad och trodde att Jehovas vittnen ägde sanningen. Hon hade ångest för att hon visste att vi båda skulle dö i Armageddon. 😥

Jag vill avsluta med skratt, så här kommer roliga bilder:














Och den här skapade jag i torsdags: 


I lördags blev det den här:




Jag vill dela med mig om något i Vakttornet (Studieupplagan) mars 2016
som fick mig och mamma att skratta högt 😆

This totally happened... 
"Vi kanske får möjlighet att vittna för någon, och det är bara vi själva som känner till den här möjligheten. Anna, en gymnasieelev i USA, var med om det. Alla i hennes klass skulle skriva en uppsats om ett ämne de kände starkt för, och sedan skulle de försöka argumentera för sitt ämne inför klassen. Anna kunde ha låtit det här tillfället att vittna glida henne ur händerna, men hon kände att det var Gud som gav henne den här möjligheten. Hon förstod hur en del i klassen skulle reagera, och därför bad hon till Jehova. Sedan kände hon inombords att hon bara måste ta vara på det här tillfället. Hon skrev en uppsats med temat 'Evolutionen: Undersök bevisen'.

När Anna presenterade sin uppsats för klassen började en tjej som alla visste var evolutionist att bombardera henne med frågor. Men Anna lyckades försvara sin ståndpunkt. Läraren blev imponerad och gav henne ett pris för den mest övertygande uppsatsen. Sedan dess har Anna flera gånger pratat om skapelsen med tjejen som ifrågasatte hennes tro. Anna tog emot det här 'uppdraget' från Jehova, och hon säger: 'Nu predikar jag de goda nyheterna utan att känna mig rädd.'"


Nu till receptet. Bovetechokladbollar blir det på dag 4 på Baking Week och dag 17 på Dessert Month. Jag utgick från mitt recept på Chokladbollar 



Bovetechokladbollar 

Mängd: 5 st stora bollar

Ingredienser:
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver 
4 msk kakao 
1 dl riven kokos
1 1/2 dl ICA Sötströ 
200 g boveteflingor 
100 g rumsvarmt Violife Vioblock 
4 msk starkt kallt kaffe 
2 msk vatten 
Riven kokos

Instruktioner:
Blanda salt, vaniljpulver, kakao, kokos, sötströ och boveteflingor i en skål. Tillsätt smör och nyp ihop. Häll i kaffe och vatten. Knåda till en deg. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen. 

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar