tisdag 13 september 2022

Raw banan- och chokladbollar

FYI: RECEPTET ÄR LÄNGST NER, MEN LÄS GÄRNA OM DU INTE VET MYCKET OM SEKTEN JEHOVAS VITTNEN 

Uppdaterad senast: 17/10-2022

Det här är åttonde blogginlägget där jag skriver om sekten Jehovas vittnen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Päron- och spenatbollar där jag skriver om överlappande generationer och blod. I Banan- och chokladkakor jämför jag JV med NXIVM och tar upp bl.a. sexuella övergrepp, skuldbeläggning och indoktrinering. Det fjärde inlägget, Banana Chocolate Overnight Oats, handlar om homosexualitet. Raw chokladbollar är femte blogginlägget och handlar om diverse saker, som vilka ord och uttryck som är förbjudna, samt varför de säger Jehova. Bananchokladbollar är det sjätte inlägget (och min favvo) där jag skriver om tv-serien Dicte och boken Sanningsbärarna, och tar upp bl.a. övergrepp, kvinnofientlighet, våvittnesregeln, dömande kommittén, homosexualitet. I sjunde inlägget, Plommon- och jordgubbssmulpaj, jämför jag JV med de exklusiva Plymouthbröderna. 


Först lite backstory: Jag är jätteintresserad av sekter. Min favoritpodd är Sekter, och mina andra favvisar är Cults och VAKNA med Karoline och gäster. Hur kom jag in på sekter, då? Jo för att min mamma föddes in i Jehovas vittnen och lämnade när hon var 21 år. Hon har en FANTASTISK blogg, Friheten är mitt paradis. Hon är också föreläsare och ska publicera en biografi. Mamma var gästen i Karolines podd i avsnittet "23. Sabina - I det dolda: Incest", så lyssna gärna på det! 


Nu en FYI: Jehovas vittnen har sin egen Bibel så när de nämner Bibeln är det inte den vanliga Bibeln de menar. I första avsnittet i Gud som haver barnen kär, säger Daniel Thurfjell, professor i religionsvetenskap: "Jehovas vittnen har ju en bibeltolkning som skiljer sig lite från huvudfåran av kristna inriktningar." (15:30-15:36). Till exempel så tror inte JV på treenigheten, helvetet, eller på att själen överlever den kroppsliga döden.



25 augusti lånade jag Clas Svahns bok Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen från 2012 igen. Den första delen handlar om hemliga sällskap, t.ex Tempelriddarorden, Illuminaterna, Frimurarna. Den andra är den bästa som handlar om sekter. Jehovas vittnen, scientologerna, Livets ord, Guds barn, Moonsekten, Korpelarörelsen. Tredje delen är om domedagsprofeter. 




• Blod

Något alla vet om Jehovas vittnen att de inte tar emot blod. Eller hur? 

"Ett Jehovas vittne tar heller inte emot blod eftersom detta skulle beröva honom eller henne det eviga livet. På samma sätt ger man heller inte blod till andra, inte ens till sitt eget barn även om det hotas av döden. I en intervju i DN 1953 förklarade JH Eneroth , som då arbetade som chef för den svenska filialen av Vakttornets bibel- och traktatsällskap, varför man inte kan tänka sig att ge eller ta emot blod: 'Blodet är bäraren av livet och Gud har förbjudit att det flyttas över från den ena individen till den andra. Om föräldrarna uppsåtligt bryter mot Guds vilja så kan både de och barnet förlora sitt eviga liv.' Många människor har också dött som en följd av detta beslut som grundar sig på tre Bibelverser: i Apostlagärningarna 15:29 där det står 'Att I skolen avhålla eder från avgudaoffers kött och från blod och från köttet av förkvävda djur och från otukt', 3 Mosebok 17:12 där det står 'Ingen av Er skall förtära blod' och 1 Mosebok 9:3-4 där det står 'Kött som har i sig sin själ, det är sitt blod , skolen I dock icke äta'. För de flesta Bibelläsare ser dessa tre verser ut att handla om att man inte ska äta blodmat. Men för ett Jehovas vittne är det en helt annan tolkning som gäller" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 139)

Clas bok kom ut 2012, men det stämmer inte riktigt längre. Jehovas vittnens lära om blod har ändrats många gånger. Mamma skriver i "FÖRBUD MOT BLODTRANSFUSIONER. 19/2-2020": 

"Den Styrande kretsen har hoppat lite fram och tillbaka i sin syn gällandes blodfrågan.

1: Fraktion av blod förbjudet. Vakna 1 februari 1956 sid 20.

2: Fraktion av blod tillåtet. Vakttornet 1 februari 1959 sid 95, 96.

3: Fraktion av blod förbjudet. Vakttornet 15 mars 1962.

4: Fraktion av blod tillåtet. Vakttornet 15 juli 1963.

5: Fraktion av blod förbjudet. Vakttornet 15 oktober 1974. 

I Vakttornet 28 juni 2012 står det att Jehovas vittnen inte får ta emot blod, vare sig det gäller helblod, koncentrerade röda blodkroppar, blodplasma eller blodplättar."



Jag var helt chockad! FICK JEHOVAS VITTNEN TA EMOT BLOD???!!! Sen försökte mamma förklara om blodfraktioner men jag förstod inte ett piss, så mamma visade en rolig video där ex-JV Jonas Skogstroll förklarar:


När jag såg den förstod jag heller inte, utan tänkte: VAD FAN ÄR DET HÄR FÖR JÄVLA BULLSHIT???!!! Jag frågade mamma när detta nya ljus kom. "2006 nämns det att det är en samvetsfråga att ta emot blodfraktioner"

I artikeln “Vad bör jag tänka på när det gäller blodfraktioner och behandlingsmetoder som inbegriper mitt eget blod?” i Tjänsten för Guds kungarike november 2006 beskrivs blodfraktioner:

"Blodfraktioner är komponenter i blodet som skils ut genom en process som kallas fraktionering. Plasma, en av blodets fyra huvudkomponenter, kan delas upp i följande ämnen: vatten, omkring 91 procent; proteiner (bland annat albumin, globuliner och fibrinogen), omkring 7 procent; och andra ämnen (bland annat näringsämnen, hormoner, syre, koldioxid, vitaminer, avfallsprodukter och salter), omkring 1,5 procent." (Tjänsten för Guds kungarike, s 3)

Sen står det att blodfraktioner kan vara tillåtet:

"Gäller befallningen att vi skall avhålla oss från blod också fraktionerna? Det kan vi inte säga med bestämdhet. Bibeln ger inga uttryckliga anvisningar när det gäller fraktioner.* Många fraktioner utvinns ur blod som har donerats i medicinskt syfte. Varje kristen måste följa sitt eget samvete och själv fatta beslut när det gäller om han eller hon skall säga ja eller nej till en behandling där dessa fraktioner ingår.

När du fattar ett sådant beslut bör du fråga dig: Inser jag att om jag säger nej till alla blodfraktioner, så betyder det att jag också säger nej till vissa läkemedel, till exempel en del läkemedel som bekämpar infektionssjukdomar eller som hjälper blodet att koagulera för att stoppa blödning? Skulle jag kunna förklara för en läkare varför jag säger ja eller nej till vissa blodfraktioner?" (Tjänsten för Guds kungarike, s 3, 4



Men! På JW.org hittade jag en tidigare text som sa i processen samma sak. På sida 30 i Vakttornet (studieupplagan) 15 juni 2000 står det: 

"Sådana behandlingsmetoder kan inte likställas med transfusioner av dessa huvudkomponenter; det är vanligtvis fråga om delar eller fraktioner av dem. Skall en kristen ta emot en medicinsk behandling där dessa fraktioner ingår? Vi kan inte säga det, då Bibeln inte ger några detaljer om detta, utan varje kristen måste enligt sitt eget samvete fatta sitt beslut inför Gud." 


På sida 31 står det:

"I 'Frågor från läsekretsen' i Vakttornet för 1 juni  1990 konstaterades det att proteiner (fraktioner) av plasman passerar över från en gravid kvinnas blod till fostrets separata cirkulationssystem. Modern överför således immunglobuliner till sitt barn, något som ger barnet värdefull immunitet. Och när fostrets röda blodkroppar fullbordar sin normala livscykel, omsätts deras syrebärande substans. En del av den blir bilirubin, som passerar placentan till modern och avlägsnas tillsammans med hennes utsöndringsprodukter. Somliga kristna kan dra slutsatsen att eftersom blodfraktioner i denna naturliga miljö kan passera över till en annan människa, kan de ta emot en blodfraktion som utvunnits ur blodplasma eller blodkroppar.

Kan man säga att den här frågan saknar betydelse, eftersom man kan ha olika uppfattningar och samvetsbetänkligheter när det gäller den? Nej, det är en allvarlig fråga. Men den grundläggande principen är enkel. Det som sagts här ovan visar att Jehovas vittnen motsätter sig transfusioner av helblod, liksom av blodets huvudkomponenter. Bibeln befaller de kristna att avhålla sig från ting som är offrade åt avgudar och från blod och från otukt. (Apostlagärningarna 15:29) Men när det gäller fraktioner av vilken som helst av huvudkomponenterna, måste varje kristen under bön och efter allvarlig begrundan själv fatta sitt beslut." 

4 år på dagen senare står det i Vakttornet (Studieupplagan) 15 juni 2004

"När det gäller att godta blodfraktioner har somliga resonerat så här: 'Det här är en samvetsfråga, så det är inte så viktigt.' Det är inte rätt att tänka så. Det faktum att något är en samvetsfråga betyder inte att det saknar betydelse. Det kan vara mycket allvarligt. En orsak till det är att det kan påverka andra, vilkas samvete skiljer sig från vårt. Vi kan förstå det av Paulus råd angående kött som kanske hade framburits till en avgud och som senare såldes på marknaden. En kristen bör vara angelägen om att inte såra 'deras samvete, som är svagt'. Om han får andra att snava och falla, kan han störta sin broder i fördärvet 'för vars skull Kristus har dött' och synda mot Kristus. Var och en måste fatta ett personligt beslut när det gäller mindre blodfraktioner, men det är något som bör tas på största allvar. (1 Korinthierna 8:8, 11–13; 10:25–31)" 

Så det är en samvetsfråga, eller "personligt beslut" som det benämns i Vakna! augusti 2006

Men svaret på hur du ska agera antyds i texterna

"Om ditt genom Bibeln övade samvete oroas av att du tar emot en mindre blodfraktion, så är det ingenting som du bör ta lätt på. Du bör inte heller vägra att lyssna till samvetets röst bara för att någon säger till dig: 'Det är helt i sin ordning att ta emot det här. Det är många som har gjort det.' Tänk på att det finns miljontals människor i våra dagar som inte bryr sig om sitt samvete, så att det görs okänsligt och tillåter dem att ljuga eller handla fel på annat sätt utan att de får samvetskval. De kristna vill till varje pris undvika att göra som de. (2 Samuelsboken 24:10; 1 Timoteus 4:1, 2)" (Vakttornet (Studieupplagan) 15 juni 2004)


Så jag var tvungen att kontrollera detta med mommy. Jag frågade om Jehovas vittnen 
 "får" ta blodfraktioner eller om de får på riktigt. 

Mamma svarade:

"Ja.

De får ta blodfraktioner....men många gör nog inte det....för det handlar om samvetet. Vill man verkligen riskera göra Jehova lite missnöjd?"





Det är sant som Clas skriver, att många har dött eller riskerat att dö pga detta.
I mammas blogginlägg "ÄLSKAR JEHOVA ATT BARN DÖR? 14/4 - 2022" infogar hon en video där Anthony Morris, medlem i styrande kretsen, ger ett "uppmuntrande" tal om en pojke som var så trogen Jehova att han dog



Jag har pratat med två ex-JV som berättade om hur de vägrade blod innan förlossning. 

I två avsnitt (6 och 8) av ex-JV Karolines podd Vakna! med Karoline och gäster, tas det upp. Gästen i avsnitt 6 var nära att dö, rusades till operationssalen och när hon överlevde fick hon komplimanger av församlingen för att hon var stark nog att vägra blod. Om hon hade dött hade hon hyllats som en martyr. 


• Våldtäkt 

Som det sig bör när man berättar om JV, skriver Clas om övergrepp. Clas intervjuade Anders som blev utsatt för sexuella övergrepp i 10 år. Så till slut kontaktade han äldste och berättade allt för dem. Vad hände? 

"Anders berättelse gjorde att äldstebröderna startade sin egen utredning. Föräldrarna till de båda pojkarna och den utpekade förövaren själv kallades in. Allt skulle lösas med församlingens bästa för ögonen. Anders själv fick några artiklar från Vakna! och Vakttornet som handlade om sexuella övergrepp. 
-Till slut kom de fram till att det gällde att förlåta varandra och gå vidare. Vi skulle se framåt istället. Jag fick ett förlåt på en parkeringsplats. Mer än så blev det aldrig." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 142) 


Anders blev utesluten men förövaren stannade kvar och flyttade till en annan församling.
Hur blev det så? Bananchokladbollar går jag noggrant igenom varför det blev så. 

• Uteslutning
Bananchokladbollar skriver jag utförligt om uteslutning. Clas pratade med Roger Carlsson, ex-JV och grundare av Hjälpkällan. På sida 101 skriver han: 

"När jag talar med Roger Carlsson ger han rader av exempel på hur framför allt unga människor behandlats av Jehovas vittnen. En sextonårig flicka som valt att lämna sekten kastades ut från familjen sedan pappan och mamman, som båda var vittnen, diskuterat saken med församlingens äldstebröder. Äldstebröderna gjorde klart för föräldrarna att det var omöjligt för dem att låta flickan bo kvar, särskilt som de hade en lägenhet i Rikets sal där pappan arbetade som vaktmästare. För flickan fick detta svåra konsekvenser. Ensam tvingades hon sluta skolan och ta ett jobb som kassörska på ett varuhus. 
- Men pappan fick dåligt samvete och frågade kretstillsyningsmannen om han inte kunde hjälpa henne med lite mat åtminstone. Det fick han. Men då var han tvungen att ställa maten utanför dörren och absolut inte ta kontakt med sin dotter. Rädslan för avfällingar finns i alla sekter. Oron för hur deras exempel ska påverka församlingen i övrigt är stor. Märkligt nog är denna utfrysning och kvalificerade mobbning något som växt fram hos Jehovas vittnen sedan 1950-talet. Innan dess var sekten mer liberal. 
- De flesta religioner går ju åt motsatt håll, man börjar som sekt och slutar som religion. Här har man börjat som religion och slutat som sekt, säger Roger Carlsson" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 101) 

Clas förklarar lite hur JV ser på uteslutning:
"Genom att frysa ut en avhoppare och behandla denne som 'död' tror medlemmarna att man ska få avhopparen på bättre tankar. Förhoppningen är att det förlorade fåret ska återvända till fadershuset och därmed räddas till det eviga liv som han varit nära att förlora. På det sätt blir mobbningen en god gärning i Jehovas vittnens ögon" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 144) 




• Image 
Image är viktigt för organisationen.
Anders sa till Clas: "Man vill alltid lösa problemen inom församlingen eftersom sådana här problem egentligen 'inte finns' inom Jehovas vittnen. Det är ju tanken."  (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 142) 

Clas intervjuade Bengt, före detta äldste, som sa:
"När en medlem dömdes för att ha förskingrat pengar på det företag han jobbade valde man helt enkelt att utesluta honom men struntade i att anmäla att han också stulit pengar från församlingens kassa. Man ville helt enkelt inte att det skulle märkas att Jehovas vittnen också kunde vara brottslingar. 
- Men min församling var en spegelbild av samhället i övrigt, säger Bengt. När jag blev äldstebroder i slutet av 70-talet såg jag plötsligt hur det egentligen var ställt med medlemmarna. De slog sina fruar, begick äktenskapsbrott och ljög precis som de vi hade lärt oss att se som våra fiender. Samtidigt blev vi hela tiden itutade att vi var speciella medan alla andra var illa ute. De var våra fiender, ja hela världen utanför sågs som en fiende" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 143) 

• Armageddon 

Jehovas vittnen har trott på Armageddon sedan starten. Clas Svahn skriver att Charles Taze Russell, grundaren, sa att "Jesus skulle återuppstå på jorden på påskdagens morgon år 1874 och att frälsaren sedan skulle vandra hos oss." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 135) 

Vad hände sedan då? Clas fortsätter: "När ingen frälsare sågs återvända förslogs att Kristus istället kanske uppstått i osynlig gestalt" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 135) 



Man skulle kunna tro att sektledare ger upp  när profetiorna misslyckas..... Nästa år var 1878. 

"Trots motgången med Jesus återkomst forutspåddes också att de döda skulle återuppstå, närmare bestämt 1878. Men även om ingen människa kunde se någon av dessa fantastiska förändringar var det de indirekta bevisen som övertygade Jehovas vittnen. I en skrift publicerad långt senare konstaterade sektens andre ledare, Joseph Rutherford, att det fram för allt var de fantastiska upptäckter och uppfinningar som gjorts sedan 1874 som bevisade att Jesus faktiskt återvänt: räknemaskiner, flygplan, bilar, kassaapparater, cyklar, celluloid, dammsugare och kablar var alla belägg för att Jesus nu var här igen, enligt Rutherford." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 135) 


Då var man klar, då? NOPE. Clas säger att Armageddon har förutspåtts att ske 1918, 1920, 1925, 1941 och 1975. 
"1942 förkunnade Vakttornet att det bara återstod månader till Harmagedon och 1984 slog man fast att det fanns 'många indikationer på' att slutet var mindre än 16 år bort" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 135) 

Clas intervjuade ett ex-JV som berättade om när 1975 misslyckades med att "det hade blivit en feltolkning och att det kunde vara 1985 eller 1995 istället" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 135) 

Han skriver också om när vittnen knackade på hans dörr och han frågade "hur det kom sig att de så ofta genom sin historia har förutspått Jesus återkomst" fick han svaret att "den sortens förutsägelser aldrig varit förankrade hos Vittnenas ledning utan föreslagits av enskilda människor" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 405, 406) 




Men mamma berättar att de fortsatte att predika efter det:
"Under min barndom itutades jag att Guds heliga krig skulle bryta ut på åttio-talet, ja allra senast på nittiotalet!" ("DEN ÖVERLAPPANDE GENERATIONEN. 20/2 - 2020") 


• 144 000 

144 000 är något som andra sekter även använder. Vad handlar det om? Det kommer från "Uppenbarelsebokens 7:e kapitel där det sägs att 144 000 av Guds tjänare ska märkas på sina pannor med Guds sigill innan det sista stora slaget mellan Gud och Satan ska stå." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 136) 

De 144 000 är "den lilla hjorden". Men problemet kom när de platserna var "inbokade" och fyllda 1932. För att vara med i de 144 000 måste namnet vara med på huvudkontorets lista. De 144 000 kommer vara med Gud efter Armageddon. 
Men vad händer med de andra vittnena? De är "den stora skaran" och de kommer leva i paradiset på jorden. (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen) 






• 1914 

Men 1914, då? Det är ett viktigt år för JV för då kom Jesus, i osynlig gestalt, ner till jorden. I "1914 -  ett viktigt år enligt Bibelns profetior" i Vad lär Bibeln? (2005) förklaras varför: 

"Enligt Lukas 21:24 sade Jesus: 'Jerusalem skall trampas ner av nationerna tills nationernas fastställda tider ['hedningarnas tider', 1917] har löpt ut.' Jerusalem hade varit den judiska nationens huvudstad – regeringssäte för kungarna i den släktlinje som utgick från kung David. (Psalm 48:1, 2) De här kungarna var unika jämfört med andra nationers ledare. De satt på 'Jehovas tron' som representanter för Gud själv. (1 Krönikeboken 29:23) Jerusalem var därför en symbol för Jehovas herravälde." (Vad lär Bibeln?, s 216)


År 607 före vår tidsräkning erövrades Jerusalem av babylonierna, dvs, Guds herravälde började trampas ner av nationerna. Det skulle sluta när det inte var någon på Jehovas tron och Jesus blev kung. Och när skulle det ske? 

"Jesus sade att hedningarna skulle härska under en bestämd tidsperiod. Det fjärde kapitlet i Daniels bok ger oss nyckeln till att förstå hur lång den här perioden skulle vara. Det berättas där om en profetisk dröm som Nebukadnessar, Babylons kung, hade. Han såg ett kolossalt träd som blev nerhugget. Stubben kunde inte växa, eftersom den var bunden med band av järn och koppar. En ängel sade: 'Sju tider skall gå fram över den.' (Daniel 4:10–16)" (Vad lär Bibeln?, s 217)

Så trädet symboliserar herraväldet och att herraväldet skulle avbrytas. Men nertrampandet av Jerusalem skulle pågå i ”sju tider”, vilket är 2 520 år. Och det började enligt JV i oktober år 607 f.v.t., vilket innebär att det slutade i oktober 1914 och "Jesus Kristus blev insatt som Guds kung i himlen."  (Vad lär Bibeln?, s 217)

Hur vet JV då att han kommit tillbaka??? 
"Precis som Jesus förutsade har hans 'närvaro' som himmelsk kung kännetecknats av dramatiska händelser i världen – krig, hungersnöd, jordbävningar, farsoter. (Matteus 24:3–8; Lukas 21:11). Dessa händelser visar tydligt att 1914 verkligen var det år då Guds himmelska kungarike upprättades och 'de sista dagarna' för den nuvarande onda världsordningen började. (2 Timoteus 3:1–5)" (Vad lär Bibeln?, s 218)


• Hur förklarar JV att Armageddon inte skett än?

Jag frågade mamma som svarade:
"Det beror på GUD JEHOVAS 'KÄRLEK' för han vill/önskar att så många som möjligt ska få lära känna 'Sanningen', bli Jehovas vittnen genom helkroppsdop och på så vis överleva Harmageddon och få leva för evigt i ett paradis på jorden. Guds kärlek är så stor att han väntar in till det sista. 
Detta ältades av äldstebröderna i deras föredrag när mamma växte upp i sekten. När mamma fick läsa om Andra världskriget under historielektionerna i högstadiet började mamma ifrågasätta (tyst för mig själv) 'Guds kärlek'....Jag hade ju hellre stoppat utrotningen av 6 miljoner judar plus alla andra mord än att låta denna förintelse pågå bara för att ge människor som ännu INTE ens var födda, som mamma till exempel, en 'chans' till evigt liv." 

• Varför stannar vittnen? 
Bananchokladbollar ger jag flera anledningar till att vittnen stannar. Clas ger en förklaring till varför Jehovas vittnen stannar trots misslyckade profetior:

"Den amerikanske sociologen Leon Festinger intresserade sig på 1950-talet för detta fenomen och fann då att grupper som mötts av liknande motgångar valde att sätta sin tilltro till det som kändes gammalt och invant istället för det nya och obehagliga som plötsligt hotade gruppen. Omvärldens kritik ses helt enkelt som ett yttre hot mot gruppen, och gruppen betyder trygghet - även om en liten detalj som jordens undergång skulle utebli" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 431) 




• Varför stannar vittnen? Gudstro

Clas intervjuade Gudrun Swartling, arbetsterapeut:
"Sektmedlemmar fungerar väldigt lika oavsett om de kommer från scientologerna , Livets ord, Moonrörelsen eller Hare Krishna. De är alla övertygade om att det är just de som har den absoluta sanningen och alla har en auktoritär ledning. Lämnar man gruppen är man livrädd att man lämnar Gud, säger hon" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 100) 

Och allt som världsliga säger är ju ändå från Satan. 

• Varför stannar vittnen? Hjärntvätt 

Bananchokladbollar skriver jag om hjärntvätt och tankekontroll. 
Hjärntvätt/tankekontroll handlar om att kontrollera tankar, känslor, information och förhållanden. 

"Två drag som återfinns hos de sekter vi tittar närmare på i denna bok är kontroll över människor, och därmed bristande respekt för den fria viljan, samt svårigheterna att lämna sekten om man så skulle vilja. Ett tredje drag är att alla inom sekten måste tycka och tänka på samma sätt. Detta sammantaget gör att olika former av hjärntvätt används av flera sekter. Inte sällan sker detta genom ett selektivt val av vilken information som medlemmen får läsa eller ta del av" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 112) 

Clas Svahn slår fast: "Jehovas vittnen är en auktoritär organisation där kritik inte är välkommen"  (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 140) 

Före detta äldste Bengt sa till Clas: "Någon kritik av den egna verksamheten får inte förekomma. Man ska tycka och tro det som står i Vakttornet [...] Under mina år som medlem hände det aldrig att någon ifrågasatte något i Vakttornet. Då skulle man ha stämplats som upprorisk och då kan man åka ut" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 143) 


När man är med i en sekt ifrågasätter man inte, för det är att ifrågasätta Gud. (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen) 


"Per Kornhall [fd medlem i sekten Livets ord.] räknar upp de punkter som han tycker gör Livets ord till en manipulativ och auktoritär sekt. Jag citerar här några av dessa: 
Auktoritärt ledarskap. Ledarskapet vilar på en eller flera personer som anses ha fått denna ställning av Gud. I Livets ord är detta uppenbart. Det är Ulf Ekman som bestämmer. 
Kritik och kritiker demoniseras. Kritik mot Ulf Ekman eller rörelsen demoniseras (bokstavligen). De människor som genom åren varit offentligt kritiska har i predikningar utpekats som drivna av demoner eller kallats avfällingar eller förvirrade. 
Kontroll av information. Det finns inget fritt flöde av information inom Livets ord. Möten där vem som helst får prata existerar inte.
Elitism. Man har den bilden av sig själva att man har en högre sanning. Denna inställning gör att man också tycker att man är lite bättre än alla andra, inklusive alla andra kristna. 
Allt eller inget. Medlemskap kräver att man ger allt. Man kan inte vara med i Livets ord lite grann. 
Svårigheten för människor att bryta med organisationen. Eftersom organisationen använder sig av tankekontroll är ett utträde manga gånger mycket smärtsamt. Fruktan för straff från Gud eller skuldkänslor kan hänga kvar hos en avhoppare under lång tid" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 260, 261) 






• Predika / gå i tjänsten / knacka dörr 

Många vet nog att Jehovas vittnen predikar, eller som säger, går i tjänsten. 
Så här skriver Clas:
"Men den tid vi ägnade åt dörrknackning var i princip bortkastad, säger Bengt som tidigare varit äldstebroder i en församling utanför Stockholm. Dörrknackningen är nog världens mest ineffektiva marknadsföring. Man lägger ned ungefär 7000 timmar för att få en ny medlem. Istället fungerar den mer som ett sätt att skapa en sammanhållande aktivitet för att knyta medlemmarna hårdare till församlingen. Det var ett sätt att skapa vi-känsla. Andra menar att dörrknackningen liksom andra aktiviteter också syftar till att ge medlemmarna en ständig känsla av otillräcklighet och dåligt samvete. Och när jag själv har frågat de Vittnen som knackat på min dörr hur många personer de har värvat blir svaren 'ingen' eller 'vi arbetar långsiktigt'." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 138)



• Siffran 7

Något jag uppmärksammade den här gången var att flera sekter är besatta av siffran 7. Varför? I kapitlet Raëliska religionen förklarar Clas varför: "Allt bygger på siffran 7 som blir ett magiskt tal i raëlianernas värld. Man hämtar en del ur Bibeln som att '... sju årsveckor det är sju gånger sju år; så att tiden för de sju årsveckorna blir fyrtionio år'. [...] Samma fixering vid siffran sju kan vi till exempel hitta hos Jehovas vittnen" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 215)

Så jag sökte på "sju" på Jw.org. 

Insikt i Skrifterna, band 2 står det jättemycket om tal och siffror. Såhär står det om 7:

"Sju används ofta i Bibeln som en bild av fullständighet. Ibland syftar det på fullbordandet av ett arbete. Men det kan också syfta på en hel period av något som Gud har fastställt eller tillåtit. Genom att Jehova fullbordade sitt arbete i förbindelse med jorden på sex skapelsedagar och vilade på den sjunde dagen angav han mönstret för hela sabbatsanordningen, från sjudagarsveckan till jubelåret, som inföll efter en period på sju gånger sju år. (2Mo 20:10; 3Mo 25:2, 6, 8) Både det osyrade brödets högtid och lövhyddohögtiden varade i sju dagar. (2Mo 34:18; 3Mo 23:34) Talet sju förekommer ofta i de levitiska föreskrifterna för offer (3Mo 4:6; 16:14, 19; 4Mo 28:11) och för rening (3Mo 14:7, 8, 16, 27, 51; 2Ku 5:10).

De 'sju församlingarna' med sina kännetecknande drag, som omnämns i Uppenbarelseboken, ger en fullständig bild av alla Guds församlingar på jorden. (Upp 1:20–3:22)

Vilddjurets 'sju huvuden' (Upp 13:1) visar i vilken omfattning vilddjuret skulle få lov att utvecklas. Fastän det 'scharlakansröda vilddjuret' kallas 'en åttonde kung' härrör det från de sju och existerar inte åtskilt från det sjuhövdade vilddjuret. (Upp 17:3, 9–11) Detsamma gäller vilddjurets bild. (Upp 13:14) Också det tvåhornade 'vilddjuret' existerar samtidigt som det ursprungliga 'vilddjuret', vars 'märke' det försöker sätta på alla människor. (Upp 13:11, 16, 17)

Jehova var tålmodig mot israeliterna, men han sade varnande till dem att om de inte lyssnade till hans tillrättavisning skulle han tukta dem 'sju gånger', dvs. grundligt, för deras synder. (3Mo 26:18, 21, 28)

I Bibelns historiska avsnitt betecknar talet sju ofta fullständighet eller att ett arbete fullgörs helt. Israeliterna visade obetingad tro och lydnad genom att marschera runt Jeriko i sju dagar och på den sjunde dagen göra det sju gånger, varefter stadsmuren störtade samman. (Jos 6:2–4, 15) Elia sände upp sin tjänare på berget Karmel sju gånger innan ett regnmoln syntes, och därigenom visade Elia att han fullständigt litade på att hans bön till Gud skulle bli hörd. (1Ku 18:42–44) Den spetälske Naaman måste doppa sig sju gånger i Jordanfloden. Det krävdes stor ödmjukhet av denne mäktige arameiske härförare för att han skulle följa profeten Elisas anvisningar, men då han lydigt gjorde det blev han renad av Jehova. (2Ku 5:10, 12) Med poetisk styrka och intensitet liknas Jehovas rena och fullständiga, fullkomliga och vackra ord vid silver som är luttrat i en smältugn, renat sju gånger. (Ps 12:6) Jehovas barmhärtighet upphöjs med orden: 'Även om den rättfärdige faller sju gånger, reser han sig igen.' (Ord 24:16) Att Jehova är värd all lovprisning framgår av psalmistens ord: 'Sju gånger om dagen lovprisar jag dig.' (Ps 119:164)

I Uppenbarelseboken används talet sju mycket ofta i symbolisk betydelse i förbindelse med det som har med Gud och hans församling att göra samt i förbindelse med Guds motståndare Satan, Djävulen, i hans totala krig mot Gud och hans folk. (Upp 1:4, 12, 16; 5:1, 6; 8:2; 10:3; 12:3; 13:1; 15:1, 7; 17:3, 10 och andra bibelställen)

Multipler av sju används också som uttryck för fullständighet. Talet sjuttio (tio gånger sju) används profetiskt i uttrycket 'sjuttio veckor' i Daniels profetia om Messias ankomst. (Dan 9:24–27; se SJUTTIO VECKOR.) På grund av sin olydnad mot Gud låg Jerusalem och Juda öde i 70 år, 'tills landet [helt] hade gottgjort sina sabbater'. (2Kr 36:21; Jer 25:11; 29:10; Dan 9:2; Sak 1:12; 7:5)

Sjuttiosju – en upprepning av talet sju – hade också innebörden 'till oöverskådlig tid' eller 'utan gräns'. Jesus gav de kristna rådet att förlåta sina bröder på ett sådant sätt. (Mt 18:21, 22) Eftersom Gud hade bestämt att vem som än dödade mördaren Kain skulle 'drabbas av hämnd sju gånger', sade Lemek, som antagligen hade dödat en man i självförsvar: 'Om Kain blir hämnad sju gånger, då blir Lemek hämnad sjuttiosju gånger.' (1Mo 4:15, 23, 24)" (Insikt i Skrifterna, band 2, s 1053, 1054)

Och på sida 1166 i Insikt i Skrifterna, band 2 står det:
"Talet sju tycks spela en viktig roll i boken. Sju sigill bryts, sju trumpeter ljuder och sju hemsökelser töms ut. Det talas om sju lampställ, sju stjärnor, sju åskdunder och många andra ting som är sju till antalet, uppenbarligen för att talet sju här står för fullständighet och boken behandlar fullbordandet av Guds heliga hemlighet. (Upp 10:7; se HELIG HEMLIGHET.)" 



Nu till receptet. 13 september är dag 17 på Fruit & Veg Month och dag 13 på Fruit & Veggies Month, men 13 september är också International Chocolate Day!

OBS! International Chocolate Day är inte World Chocolate Day. International Chocolate Day är varje 13 september och World Chocolate Day firas varje 7 augusti (DaysoftheyearWikipedia). 

På Wikipedia står det att the U.S. National Confectioners Association säger att 13 september är International Chocolate Day, vilket är Milton S. Hersheys födelsedag (grundaren till chokladtillverkaren Hershey's). 

"In the 1990’s the French declared September 13 International Chocolate Day as a tribute to the birth of novelist Roald Dahl."

"The origin of the festival arose in France in 1995, although he quickly obtained the consent of USA since also that same day, but in 1857, he was born Milton S. Hershey, the founder and owner of 'The Hershey Chocolate Company', one of the famous brands known for producing large scale chocolate already values ​​accessible to all audiences."

Det finns många temadagar som firar choklad ⬇️
19/2: National Chocolate Mint Day (USA)
15/5: National Chocolate Chip Day (USA)
7/7: World Chocolate Day
28/7: National Milk Chocolate Day (USA)
13/9: International Chocolate Day (USA)
22/9: National White Chocolate Day (USA)
28/10: National Chocolate Day (USA)
11/11: Chokladens Dag (Sverige) 
16/12: National Chocolate Covered Anything Day (USA)
28/12: National Chocolate Day (USA)


Och dagens chokladiga recept är Raw banan- och chokladbollar! 😍🍌🍫🥥


OBS! Många ingredienser som används i raw recept är faktiskt inte raw. Karin Haglunds sida "Raw food eller inte?" där hon går igenom flera ingredienser. Jag har valt ut några här:

1: Havregryn 

"Havregryn kan ingå i en del desserter som säljs som raw food men havregryn är generellt inte raw. Det finns dock att få tag på raw men är mycket dyrare och svåra att få tag på."

I någon av Erica Palmcrantz Aziz böcker skrev hon att det finns raw havregryn i USA.

Victoria Vesterlunds blogg Rawvegan.se är fantastisk. I ett inlägg skriver Victoria: 

"Havregryn är inte raw, vill du göra en helt raw variant ska du köpa något som heter nakenhavre flingor, dessa kan du hitta i hälsokostbutiker och på nätet, dem har lite mer tuggmotstånd och lite mer smak."

2: Riven kokos  

"Kokosflingor är inte raw om man inte köpt från ett märke som tydligt visar att det är raw (har återigen en mycket dyrare prislapp än andra), se ex här. Man kan absolut ta ett raw food-recept och använda vanliga kokosflingor om man vill vilket jag själv ibland gör."


3: Agavesirap 

"Agavesirapen du köper i butik är oftast inte raw utan istället väldigt processad. Vill du köpa sötning som faktiskt är raw så var noga med att det står på paketet."

4: Nötter

"Många nötter och frön kan vara värmebehandlade och är då inte raw. Exempel kan de ha hettats upp för att kunna skalas. Väldigt vanligt med caschewnötter som är svåra att få tag på ekologiska och helt raw. Så att göra ”raw food-bollar” med vanliga cashewnötter är egentligen inte raw. Samma sak om nötterna är rostade, då är de givetsvis inte raw heller." 

5: Torkad frukt

I juli 2021 mejlade jag med Erica. Jag skrev:

"När det står torkad frukt/nötter på ingredienslistor i raw recept, hur viktigt är det att själva ingredienserna är raw? Frukt torkas ofta på högre än 42. Är det fortfarande tex raw bollar om russinen torkas på 60 grader?" 

Ericas svar:
"Det är lite gränsfall och egentligen för att vara hundra hundra raw ska man fråga leverantören menjag använder vanliga eko. Får se lite mellan fingrarna ibland;)" 

Efter detta mejlade jag tillverkare och samlade svar i dokument. Den här tabellen är på raw torkad frukt, enligt tillverkarna. Observera att jag fick svaren i juli/augusti 2021 så det kan ha ändrats. 




Och jag tror att alla Rawfoodshops torkade frukter är raw. 

De som inte är raw samlade jag också i en tabell:



Självklart finns det massa med tillverkare, men jag valde att fråga de som jag redan hade samlat innan dess. Dvs de med lägst kcal. 

Slutsats
Jag försöker vara så noga som möjligt och kollar i dokumentet. Men för att använda Ericas ord, måste man ibland se mellan fingrarna med ingredienser. 




Raw banan- och chokladbollar 

Mängd: 9 st stora bollar 

Ingredienser:
3 bananer (~ 590 g)
10 ICA I Love Eco Ekologiska Dadlar Soft (~ 70 g)
1 dl Rawfoodshop Raw Cacao Powder 11% Fat 
10 dl mandelmjöl 
2 dl kokosmjöl 
50 g Rawfoodshop Virgin Coconut Oil 
Riven kokos 

Instruktioner:
Skala banan. Grovhacka. Häll banan och dadlar i en mixer. Mixa i 1 minut. Tillsätt kakao, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja. Mixa i 1-2 minuter. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen. 

Farvel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar