Det har för fan varit inkräktare idag igen!!! När jag kom hem från ICA var TVÅ KATTUNGAR ute!!!
Och de hade MAGE att TITTA PÅ MIG som om det är deras territorium!!!
Någon timme senare såg jag en grå kattunge!!!
Och drygt en halvtimme senare kom den fan tillbaka!!! 🙀🙀🙀
Och 14 kom den orangea hanen!!!
Och 15:40 såg jag honom igen!!!
Det är som jag säger, den här nya generationen lär sig inget hyfs! 😾
Moving on. 16 oktober är dag 3 på Baking Week och dag 16 på Dessert Month, men också World Food Day! Wikipedia skriver så här om World Food Day:
"World Food Day is an international day celebrated every year around the world on 16 October in honor of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945. The day is celebrated widely by many other organizations concerned with food security, including the World Food Programme and the International Fund for Agricultural Development."
Idag blir det Apple Crumble! 🍎
En crumble är en brittisk smulpaj som även äts i USA, Irland, Nya Zeeland och Australien. Men apple crumble betyder olika saker
"In the UK, the term 'crumble' refers to both a dessert similar to the American apple crisp, which is topped with rolled oats and brown sugar, or a dessert topped with a finer mixture of butter, flour, and brown sugar. In the US, the term only refers to the latter" (Wikipedia)
Duluth News Tribune säger:
"Apple Crumble is synonymous with Apple Crisp in the U.K. and Australia, but in Canada and the U.S., it is a slightly different dish."
Vad är crisp, då? Wikipedia förklarar:
"A crisp is a type of American dessert, usually consisting of a type of fruit, baked with a crispy topping, hence the name. The topping usually consists of butter, flour, oats, brown sugar and usually spices such as cinnamon and/or nutmeg. The most familiar type of crisp is apple crisp, where apples are baked with this topping."
Canadian Living säger att apple crisp bakas till smuldegen är "crisp and golden"
Vad skiljer crumble från crisp?
Smuldegen till crumble innehåller sällan havregryn eller nötter, men variationer kan innehålla det. (Canadian Living)
Smuldegen till crisp innehåller smör, mjöl, havregryn, brunt socker och ofta kryddor (Wikipedia). Smuldegen till crumble är klumpigare än till crisp (Canadian Living)
Vad är skillnaden mellan en crumble och en smulpaj?
En crumble gräddas längre, så att frukten bubblar och blir mjukare.
Och innan smuldegen strös någonting på/blandas med frukten. Kryddor, citrusskal och socker, t.ex.
Jag utgick från Freee Foods och Great British Chefs recept. Freee Foods recept säger att grädda på 180 grader i 55-60 minuter, vilket jag visste inte skulle funka då 175 grader på 30 minuter ger gyllenbrun yta. Så jag kollade på andra recept och tyckte att Great British Chefs 180 grader i 35-40 minuter lät mycket mera reasonable.
* Havresmuldegen passar även till en 27 cm i dm pajform
Mängd: 1 st 24 cm i dm pajform *
Ingredienser:
2 msk citronsaft
8 dl vatten
3 äpplen (~ 650 g)
1 nypa malen kryddnejlika
1 msk ICA Sötströ
1 msk vatten
Havresmuldeg:
4 msk ICA Sötströ
4 dl Sellton Havremjöl
85 g rumsvarmt Violife Vioblock Ingredienser:
Blanda citronsaft och vatten i en skål. Skölj äpple. Skala och kärna ur. Grovhacka. Häll i skålen. Häll ut vätskan. Tillsätt kryddnejlika, sötströ och vatten. Blanda. Sätt ugnen på 175 grader. Häll i en pajform. Blanda sötströ och havremjöl i en skål. Smula ner smör. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 42-43 minuter. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kylen.
Cheerio!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar