måndag 29 augusti 2022

Plommon- och jordgubbssmulpaj

FYI: RECEPTET ÄR LÄNGST NER, MEN LÄS GÄRNA OM DU INTE VET MYCKET OM SEKTEN JEHOVAS VITTNEN 

Uppdaterad senast: 17/10-2022

Det här är sjunde blogginlägget där jag skriver om sekten Jehovas vittnen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Päron- och spenatbollar där jag skriver om överlappande generationer och blod. I Banan- och chokladkakor jämför jag JV med NXIVM och tar upp bl.a. sexuella övergrepp, skuldbeläggning och indoktrinering. Det fjärde inlägget, Banana Chocolate Overnight Oats, handlar om homosexualitet. Raw chokladbollar är femte blogginlägget och handlar om diverse saker, som vilka ord och uttryck som är förbjudna, samt varför de säger Jehova. Bananchokladbollar är det sjätte inlägget (och min favvo) där jag skriver om tv-serien Dicte och boken Sanningsbärarna, och tar upp bl.a. övergrepp, kvinnofientlighet, våvittnesregeln, dömande kommittén, homosexualitet. 


Först lite backstory: Jag är jätteintresserad av sekter. Min favoritpodd är Sekter, och mina andra favvisar är Cults och VAKNA med Karoline och gäster. Hur kom jag in på sekter, då? Jo för att min mamma föddes in i Jehovas vittnen och lämnade när hon var 21 år. Hon har en FANTASTISK blogg, Friheten är mitt paradis.  Hon är också föreläsare och ska publicera en biografi. Mamma var gästen i Karolines podd i avsnittet "23. Sabina - I det dolda: Incest", så lyssna gärna på det! 


Nu en FYI: Jehovas vittnen har sin egen Bibel så när de nämner Bibeln är det inte den vanliga Bibeln de menar. I första avsnittet i Gud som haver barnen kär, säger Daniel Thurfjell, professor i religionsvetenskap: "Jehovas vittnen har ju en bibeltolkning som skiljer sig lite från huvudfåran av kristna inriktningar." (15:30-15:36). Till exempel så tror inte JV på treenigheten, helvetet, eller på att själen överlever den kroppsliga döden.


Lördag 13 augusti gick jag till biblioteket och lyssnade på ett avsnitt av min favoritpodd Sekter, Rebellerna i Sverige. Gästen var Magnus Utvik och de pratade lite om boken ha skrivit om Hans Scheike och hans så kallade "sexsekt". När jag kom till biblioteket var jag så nyfiken på hans bok att jag ville läsa den och hade turen att kunna låna den då. Jag var inte besviken! Jag hade 2021 lyssnat på Sekters avsnitt Scheikes sexsekt, men hade glömt mycket. Jag kände igen lite men var förvånad av det mesta. 

I alla fall, boken var jättebra och väldigt intressant. Efter det började jag lyssna om på de tidiga avsnitten av Sekter, däribland avsnittet om Scheike. Detta ledde till att jag torsdag 25 augusti lyssnade på avsnittet Plymouthbröderna i Småland

Bara nån minut in nämndes flera likheter med Jehovas vittnen att jag visste att jag skulle skriva ett inlägg om det. Samma dag lånade jag före detta Plymouthbrodern Christer Nilssons bok Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna från 1986, och Clas Svahns bok Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen från 2012. 

Så i det här inlägget kommer jag jämföra de exklusiva Plymouthbröderna med Jehovas vittnen




Plymouthbröderna skapades 1829 i Dublin  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland). 1848/1849 delades sekten in två separata grener: de öppna, "open brethren", och de exklusiva, "closed brethren" /  "exclusive brethren" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen). 

Så här beskriver Clas skillnaden: "Den stängda, eller exklusiva, delen ansåg att man måste fjärma sig från allt ont även om detta innebar att också bryta banden med den egna familjen. Den öppna delen ansåg däremot att det inte var deras uppgift att sitta till doms över sådant som hände på andra platser, särskilt som man inte alltid hade alla fakta. Den delen kallar sig i dag för De kristna bröderna." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 145)


Den exklusiva grenen blev mer exklusiva på 1960-talet när Jim Taylor Jr. införde den striktare Avskildhetsprincipen  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna)

I Sverige finns sedan 1870-talet den mest extrema exklusiva grenen som följer Taylorismen, vilket är vad böckerna och poddavsnittet handlar om (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland)


• Isolering

Båda sekterna är egna samhällen i samhället. De exklusiva Plymouthbröderna är mer extrema än Jehovas vittnen i sin isolering från samhället. Varför måste de isolera sig själva?

"I brödernas handbok 'Vi lever enligt vår tro' förklarar man att isoleringen från samhället är en viktig del av rörelsen eftersom Satan dominerar världen och Gud dominerar människans själ, ska dessa två hållas separerade" ((Plymouthbröderna i Småland, 06:21 - 06:35)


• Avskildhetsprincipen / separationsprincipen

Man får inte umgås och äta med utomstående inom de exklusiva Plymouthbröderna. Alex frågar Clas om man får prata med andra, och det får man ju eftersom man är så illa tvungen, men man får bara umgås med medlemmarna och Gud (Plymouthbröderna i Småland

Men de ska inte vara otrevliga. "I församlingens handbok 'Vi lever enligt vår tro' avråds inte medlemmarna från att prata med människor utanför Plymouthbröderna.  Tvärtom uppmanas församlingsborna att leva i fred och vänskap med sin omgivning." (Plymouthbröderna i Småland, 12:32 - 12:45)



Men sen förklarar berättarrösten Avskildhetsprincipen: 

"Men i häftet står också detaljerade föreskrifter om den så kallade avskildhetsprincipen som är central för församlingsborna. Eftersom den innebär att en broder varken får äta eller dricka tillsammans med en person utanför blir det i princip omöjligt att umgås och skaffa vänner utanför församlingen" (Plymouthbröderna i Småland, 12:45 - 13:06)


Jag blev förvånad när jag hörde Clas Svahn säga att det till och med är förbjudet att äta själv i en restaurang. Man får köpa take-away och äta hemma men inte äta i själv restaurangen (Plymouthbröderna i Småland)

Clas kallar det för separationsprincipen i Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen. 


• Möten 

De har inte kyrkor. Plymouthbröderna har möten i fönsterlösa möteslokaler

(Plymouthbröderna i Helsingborg)


 Jehovas vittnen har möten i Rikets salar.


(Rikets sal i Helsingborg)

Deras gudstjänster kallas för möten (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna). 


• Ritualisering 

Ritualisering innebär att hålla medlemmarna konstant upptagna med aktiviteter så att de inte har tid att tänka kritiskt och umgås med andra som kan leda bort en från sekten. I avsnitt 1 av dokumentärserien "Seduced: Inside the NXIVM Cult" intervjuas Rachel Bernstein, "cult exist specialist" och terapeut, som pratar om detta: 

"Kulter är väldigt bra på att ritualisera så mycket beteende och det är en del av hamsterhjulet, gör många aktiviteter, gör många saker som alla måste göra regelbundet. Och det håller människor så involverade, så upptagna, och också vanligtvis ganska utmattad." (35:21 - 35:37)

Detta gör Jehovas vittnen. Jag frågade mamma om aktiviteterna. Nuförtiden är det oftast 2 gånger i veckan vittnen ska vara i Rikets sal på 2 timmar långa möten. 

Innan möten måste man förbereda sig, på Vakttornsstudier. En gång i veckan där en studieartikel ska studeras. 

Bibelstudier är en gång i veckan.  Familjestudium är också i alla fall en gång i veckan, där man läser någon av sekten böcker om familjen eller ser på sektens hemska barnfilmer, (sök på Caleb and Sophia på Youtube. Uppdatering 6/9-2022: se alla svenska filmerna i den här videon)

Personliga studier ska man naturligtvis också ha! Då läser man själv JV:s skrifter och böcker, JV:s Bibel. Minst en gång i veckan.

De exklusiva Plymouthbröderna är mer extrema än JV då de träffas VARJE DAG (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland).  Christer Nilsson skriver att det är bönemöte på måndag, "möte för tjänst" på tisdag, bibelläsning på onsdag, torsdag, fredag och lördag, och på söndag är det nattvard, bibelläsning och predikan (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 29). 


• Hålla församlingen ren 

Församlingen måste hållas ren! Christer Nilsson förklarar varför: 

"Den ursprungliga församlingen är splittrad i kyrkor, sekter och samfund. Men alla sant troende tillhör 'Kristi kropp', som är förenad med Huvudet, Kristus: '.. så äro vi, som äro många, en enda kropp i Kristus, och var för sig varandras lemmar.' (Rom 12:5). Eftersom Kristi kropp endast är en, kan man inte godta någon världslig organisation, d v s kyrkosystem eller sekter. Varje lem i denna kropp har sin funktion. (1 Kor 12:7-14). Att utse människor till olika ämbeten (=  prästerskap) är emot Guds ord, utan den Helige Ande kan verka genom vem som helst av de troende. Kroppen eller församlingen är en universell andlig enhet, en andlig familj. Därför erkänner bröderna exempelvis inga blodsband; d vs släktskap i vedertagen bemärkelse existerar inte. Denna andliga familj är 'transparent',och inga hemligheter får finnas bröderna emellan. Genom att nogsamt kontrollera varandra och vara uppmärksam på eventuellt avvikande beteende, försöker man hålla kroppen intakt och, om det blir nödvändigt, avlägsna den lem som 'förleder dig'. (Matt 18:7-9)." (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 13, 14)

Avhoppare är orena och måste hållas borta för att inte smitta församlingen! 

I Insikt i Skrifterna, band 2, s 1190 ges liknande argument:
"I Guds församling tillämpas [uteslutning] för att församlingen skall hållas ren när det gäller läror och moral. En sådan ordning är nödvändig för att en organisation skall kunna bestå, och detta gäller i synnerhet den kristna församlingen. Församlingen måste förbli ren och behålla Guds ynnest för att kunna representera honom och bli använd av honom. I annat fall skulle Gud utestänga eller förkasta hela församlingen. (Upp 2:5; 1Kor 5:5, 6)"

• Angiverikultur 

Båda sekterna har en angiverikultur. För att se till att församlingen hålls ren rapporteras allt felaktigt beteende (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). 

Clas påpekar: "Man ser sig själva som en enda familj där ingen får ha några hemligheter för de andra. Allt måste berättas, vilket i sig blir en kontrollmekanism där avvikare snabbt upptäcks" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 147) 

• Hjärntvätt 

Nationalencyklopedin definierar hjärntvätt som en "benämning på metoder att förändra människors attityder, lojaliteter och värderingar"

American Psychological Association definierar mind control som "an extreme form of social influence used to indoctrinate an individual in the attitudes and beliefs of a group, usually one that is religious or political in nature." 

Hjärntvätt/tankekontroll handlar om att kontrollera tankar, känslor, information och förhållanden. Först så märker inte rekryter av det och ju mera som kontrolleras, desto mer avtrubbad blir de. 

Båda sekterna utövar hjärntvätt/tankekontroll. 

Christer Nilsson skriver: "Skulle barnet mot förmodan trilskas och ifrågasätta 'sanningen', kan han/hon bli utsatt för församlingstukt, med de psykiska konsekvenser detta medför. Barnet fostras alltså in i en gemenskap, som det inte kan bryta sig ur, därför att han/hon inte kommer att klara sig själv utanför! Genom gudstjänsterna styrs barnens andliga liv och livssyn in i 'rätt' fålla. Eftersom det är möte varje dag, har barnet inte någon större möjlighet att 'komma undan', utan blir med åren helt indoktrinerad i brödernas föreställningsvärld" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 43)

"Avhoppade vittnen berättar om en fullständig hjärntvätt där församlingsborna får ytterst få influenser från omgivningen" (Plymouthbröderna i Småland, 17:35 -17:43)

Berättarrösten återger sen ett citat från John i artikeln "Så lyckades John lämna sekten" i Dagens arbete av Marcus Derland och Mikael Färnbo:

"Sekten handlar om bestraffning, utfrysning och kontroll av samvetet och den fria tanken. Alla är samvetsfångar. Det finns många fängelser i världen. Värst är fängelserna som saknar murar eller stängsel. Håller man tyst och nöjer sig är tillvaron ganska bra. Men människan är född tvivlare och det blir hemskt när man börjar fundera"


Clas Svahn beskriver Jehovas vittnens organisation som sluten, auktoritär, elitisk.

Clas intervjuade ex-JV Bengt som sa "Någon kritik av den egna verksamheten får inte förekomma. Man ska tycka och tro det som står i Vakttornet [...] Under mina år som medlem hände det aldrig att någon ifrågasatte något i Vakttornet. Då skulle man ha stämplats som upprorisk och då kan man åka ut." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 143)

Clas berättar vidare hur Jehovas vittnen kontrolleras: "För att ingen skulle tycka annorlunda eller börja ställa kritiska frågor hade varje församling vad Bengt kallar för 'andliga poliser'. Dessa skulle rapportera om någon rörde sig utanför ramarna." (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 144). 

Att ifrågasätta existerar inte i en sekt, men om, som Christer Nilsson uttrycker det, "övertygelse och grupptryck [inte räcker] till att hålla fåren i fållan", då straffas man (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 51). Om en Plymouthbröder ifrågasatt "'the current ministry' i något avseende" var det grund till församlingstukt (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 52).

• Föds in 

Plymouthbröderna växer genom att barn föds in, vilket är primärt hur JV växer. Men, till skillnad från JV, värvar man sedan 1950-talet inte nya medlemmar (Plymouthbröderna i Småland)

• Indoktrinering

Indoktrineringen börjar från födseln i båda sekterna. "De små barnen döps in i gemenskapen, och får redan som spädbarn delta i nattvarden, 'Herrens måltid'. I och med detta är barnet fast" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 42)

Vakttornet 1 januari 1964 argumenteras det så här: 

"Skyddet åt den nya generationen bör ges alltifrån dess späda ålder. Att det är under barnens späda år som det är lämpligt att börja framgår klart och tydligt av det som den store beskyddaren, Jehova Gud, har sagt. I hans ord heter det: 'Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej därifrån, när han bliver gammal.' Ju yngre barnet är, desto lättare kan det förvärva goda vanor. Ett barn är ojämförligt mycket lättare att fostra än den förståndigaste hund. Man kan lära ett barn att springa, klättra, simma, att stå och gå och till och med att tala flera språk. Redan när barnen är mycket små kan man också lära dem goda vanor i moraliska frågor, som blir till ett skydd för dem. Man brukar lära hundar att inte stjäla. Skulle föräldrar då lära hundar att inte stjäla och så underlåta att lära barnen detsamma? Ge dem en rätt fostran alltifrån späd ålder. — Ords. 22:6." (Vakttornet 1/1-1964, s 7)

Det de egentligen säger är att det är enklare att indoktrinera barn när de inte kan tänka själva...



Vad är det JV-barnen måste skyddas från?

"Barnen behöver skydd mot affärsvärldens exploateringssyften, tendensen till omoraliskhet, benägenheten för att låta sig gripas av ungdomliga vurmer, som har faror i släptåg, och alla andra frestelser som de utsätts för i denna onda tid." (Vakttornet 1/1-1964, s 6)

• 12 år 

När barnen är 12 år gamla måste de välja om de vill vara med eller lämna (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). Det kallas att "ha erkänt" och "vara omvänd"  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 67)

Fastän man då är barn och inte vet något annat får man chansen att lämna att man känner, familj och vänner, om man vill. 

Som Alex Letic slår fast: "Alltså, vilken 12-åring skulle välja att lämna det man känner till och ge sig ut i en helt okänd värld?" (Plymouthbröderna i Småland, 09:40 -09:44)

Om 12-åringen väljer att stanna väljer hen att följa sektens regler. Om hen väljer att lämna appliceras Avskildhetsprincipen och barnet får alltså inte längre dricka och äta med sin familj (Plymouthbröderna i Småland


• Uteslutning 

Båda använder uteslutning. Plymouthbröderna har samma tänk som JV: den som lämnar ses som död (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland

"Den som väljer att lämna rörelsen ses som oren för all framtid" (Plymouthbröderna i Småland, 01:57-02:00). 


Berättarrösten säger:  

"När han [ledaren Bruce Hales] säger att de som trots allt vågar hoppa av rörelsen ska behandlas som råttor, då följer man hans ord" (Plymouthbröderna i Småland, 16:12 - 16:19)

Clas Svahn säger att Bruce Hales påstås ha sagt att avhoppare "kan lika gärna skjuta sig i huvudet eller ta gift för de är inte värda nånting", vilket förnekats av talespersoner som sagt att det bara varit talesätt (Plymouthbröderna i Småland, 21:10 - 21:29)


Vad är det för jävla talesätt??? 


I alla fall, Plymouthbröderna har också undantaget som Jehovas vittnen har. Om man döpt sig och sedan inte vill bara JV får familjen inte umgås med en. Men! Om man inte döpt sig och sedan inte tror på Jehovas vittnens lära kan familjen ändå umgås med en. 

Plymouthbröderna har samma princip:

"Eftersom jag aldrig 'varit med, d v s deltagit i 'Herrens måltid' (nattvarden), hade jag således inte förkastat sanningen, utan för mig hade det alltsedan dess funnits hopp, och jag var ett 'bönens barn' bland bröderna. Tack vare detta, hade jag inte förklarats 'spetälsk', utan kunde ha viss kontakt med bl a mina föräldrar och min syster genom åren" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 7) 


Det värsta straffet för en Plymouthbroder är att ses som spetälsk (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland). "Den som en gång accepterat gemenskapen och 'varit med', men senare lämmat bröderna, betraktas som andligt spetälsk, en avfälling som förkastat sanningen. Här är reglerna strängare, rentav omänskligt hårda. Han/hon får inte tilltalas, och att skaka hand med denne vore ett svårt brott. Det finns exempel på 'spetälska', som inte får ha någon som helst kontakt med sin familj - som inte ens vet om syskon eller föräldrar är sjuka eller rentav avlidna"  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 16)

Men i upplagan av Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen från 2012 står det: "Detta hårda straff har under senare år mildrats enligt både avhoppare och Plymouthbröderna själva men har varit verksamt tills för inte så många år sedan" (s 147) 

Icke-medlemmar får inte närvara på begravningar av medlemmar (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna). Christer fick reda på att hans syster dött två veckor efter hon blev begravd och fick inte vara med på begravningen (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen). Clas intervjuade Christer som sa:

Men attityderna gentemot dem som lämnar sekten har lättats något sedan dess. [...] De ringde faktiskt mig sommaren 2006 och frågade om de hade gjort mig något illa. Jag svarade att de har ju tagit min familj ifrån mig och min syster är ju död, så helt obemärkt har det väl inte gått förbi" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 149)


• Församlingsmöte / dömande kommittén 

Båda straffar medlemmarna. 

Plymouthbröderna använder sig av "församlingstukt" för att kontrollera och straffa medlemmarna. Christer Nilsson beskriver Församlingstukt så här: 

"Församlingstuktens olika 'instanser' är följande:

1. Först försöker man tala vederbörande tillrätta, och förmå honom/henne att inse sin skuld och göra bättring: 'Men vi uppmana eder, bröder, tillrättavisen de oordentliga, bistån de svaga, varen tålmodiga mot alla.' (1 Tess 5:14). 'Den vilkens öra hör på hälsosam tillrättavisning, han skall få dväljas i de vises krets.' (Ords 15:31). 

2. Hjälper inte detta, eller 'brottet' är grovt, tas den felandes fall upp på omsorgsmötet: 'Dem som synda, tillrättavisa inför alla, på det att de övriga också må hysa fruktan.' (1 Tim 5:10). Om den felande inte ångrar sitt beteende och gör avbön, kan det omgående leda till en tillfällig avstängning från gemenskapen, s k 'shut up'.

3. 'Shut up'-tiden kan variera från ett par månader upp till kanske ett par år. Under denna tid är den anklaga de helt utestängd, inte bara från mötesgemenskapen, utan också från den sociala, vilket inbegriper familje gemenskapen.' Men om någon icke lyder vårt ord genom brevet, så given akt på den mannen och hållen icke sällskap med honom, på det att han må blygas.' (1 Tim 3:14). 

4. Under tiden församlingstukten pågår, får vederbörande 'syndare' besök av minst två bröder var och varannan vecka, för att dessa bl a skall kontrollera vilken sinnesstämning som råder och försöka tillrättavisa honom/henne: 'Och ansen honom icke såsom en fiende, utan tillrättavisen honom såsom en broder.' (1 Tim 3:15). Någon terapeutisk verksamhet i egentlig bemärkelse bedrivs inte under 'shut up'-tiden, utan den felande skall genom bön och självrannsakan inse sitt syndfulla beteende och komma till sinnesändring, dvs villkorslös kapitulation. 

5. När 'kontrollanterna' finner tiden mogen, kallas han/hon till s k församlingsmöte. Detta kan liknas vid en domstol, där församlingen är käranden och den olydige svaranden. Här får den 'anklagade' en formell förfrågan om denne ångrar sig (repent) och vill göra avbön. I så fall förlåtes han/hon och återupptas i gemenskapen under bön och tacksägelse: '... Om din broder skulle synda, så tillrättavisa honom, och om han skulle ångra sig, så förlåt honom.' (Luk 17:13). 

6. Skulle vederbörande utebli från församlingsmötet eller 'förbliva hårdnackad', förklaras han/hon 'spetälsk' och utesluts från gemenskapen med bröderna: 'Men hav intet att skaffa med en kättersk människa efter en första och en andra tillrättavisning, vetande att en sådan är förvänd och syndar och är fördömd av sig själv.' (Tit 3:10-11). Spetälskeförklaringen är universell, och den 'spetälske' kan således inte ta kontakt med någon annan församling, som erkänner sig till Taylorismen." (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 52, 53)


Shut up är ett annat sätt att säga församlingstukt. Att bli shut up är att bli bestraffad genom församlingstukt (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna)



• Vårdnad av barn

När en make vill lämna och få vårdnad om barn får maken som är kvar allt stöd. Det beskriver Christer Nilsson och Jenny Küttim i Sanningsbärarna. 

"Man gör också allt för att den make, som är kvar i gemenskapen, skall få omvårdnaden om barnen, så att inte dessa skall 'dras med i fördärvet'" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 42) 

I Sanningsbärarna berättar Jenny om hur en kvinna och henne son Ben misshandlades av maken. Äldste visste om det och hade sett blåmärken, men trots det vittnade tre bröder för maken. Hon hade alltså lämnat sekten och var därför en avfälling och maken var fortfarande ett vittne. Därför tog äldste hans sida. Detta är vanligt. När ett par separerar och en lämnar sekten får sektmedlemmen allt stöd och resurser, speciellt när det gäller vårdnad om barn.


• Sanningen

Båda säger att de har "Sanningen" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna")


• Rösta 

Jehovas vittnen och Plymouthbröder får inte rösta (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). 

Clas förklarar hur Plymouthbröderna tänker: "Men samtidigt väljer sektens medlemmar att avstå från att rösta, ett beslut man grundar på Johannes 17, verserna 14-16 där det står: 'De äro icke av världen, likasom icke heller jag är av världen.' 'De' är de troende Bröderna och 'jag är Jesus. Plymouthbröderna är alltså inte av denna världen" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 147) 

Och så här sammanfattar Clas JV:s syn: "Att engagera sig politiskt eller socialt strider mot Guds ord. Att rösta eller göra värnplikt skulle vara att hjälpa Satan" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 134) 



• Föreningar 

Plymouthbröder får inte vara med i föreningar  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). Jag frågade mamma om JV får vara med i föreningar:

"Helst inte. För det tar tid ifrån 'Sanningen', gå ut och knacka dörr, predika, studera bibeln/Vakttornet mm, mötesbesöken.

Absolut förbjudet att engagera sig i en politisk ungdomsförening. Man får inte engagera sig politiskt"


• Riksdagens hemsida

På datorerna i skolorna som Plymouthbrödernas barn kan man inte se riksdagens hemsida (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland

Jag hade för mig att JV inte heller får det men frågade ändå mamma:

"Eftersom politiskt engagemang är förenligt med döden för JV så är riksdagens hemsida en big No no"



• Högtider  

Plymouthbröder firar inte högtider (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). Det ges inga anledningar till det. 

Men Jehovas vittnen ger många anledningar. I Varför firar inte Jehovas vittnen vissa högtider? förklaras det att jul 
 och påsk är fel då de "har sin grund i tillbedjan av andra gudar än Jehova" och är fel då Jesus sa ”'Det är Jehova, din Gud, du ska tillbe, och det är bara honom du ska tjäna.' (Matteus 4:10)" 


Nationaldagen är förbjudet för "Jesus sa om sina efterföljare: 'De är inte någon del av världen, precis som jag inte är någon del av världen.' (Johannes 17:16)" ("Varför firar inte Jehovas vittnen vissa högtider?")

Midsommar är självklart otillåtet då Midsommar "har sin grund i vidskepelse" och Bibeln säger 'att de som 'dukar ett bord åt guden Lyckan' hör till dem 'som sviker Jehova'. (Jesaja 65:11)" ("Varför firar inte Jehovas vittnen vissa högtider?")

Så här beskrivs Midsommar:

"Midsommar (Ivan kupala). Från början var firandet en hednisk högtid i samband med sommarsolståndet. 'Även om det folkliga midsommarfirandet sammanfaller med firandet av Johannes Döparen finns det också en stark koppling till naturåret. ... Det var ... då man tog tydor om vad som skulle hända i framtiden', kan man läsa i Nationalencyklopedin. I boken The A to Z of Belarus kan man läsa följande om Ivan kupala: 'Enligt folktro släpper naturen lös sina magiska krafter under den här natten, och med hjälp av mod och tur kan de fångas.'" ("Varför firar inte Jehovas vittnen vissa högtider?")

Halloween firas inte för att Bibeln säger: ”'Bland er får det inte finnas någon som ... håller på med spådom, magi eller teckentydning, någon trollkarl, någon som uttalar besvärjelser, någon som rådfrågar ett andemedium eller en spåman eller någon som söker vägledning hos de döda. De som håller på med sådant är avskyvärda för Jehova.' (5 Moseboken 18:10–12)" ("Varför firar inte Jehovas vittnen vissa högtider?")


Det finns många andra förbjudna högtider i artikeln. 

 

• Abort 

Abort är strikt förbjudet  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland


• Blod

Båda sekterna har haft problem med blod. 

Plymouthbröder får ta blodtransfusioner om det är verkligen nödvändigt, men inget blod från någon utanför sekten, sägs det i Plymouthbröderna i Småland. "Man kan inte tänka sig att bland sitt blod med 'orent blod. Skulle någon i gemenskapen behöva blodtransfusion, ställer bröderna upp som blodgivare" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 17)

Men Clas Svahn skriver:

"Numera får en medlem också ta emot blod från en icke-medlem, något som tidigare ansågs som orent" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 148)

Päron- och spenatbollar skriver jag utförligt om blodfrågan, men kortfattat får Jehovas vittnen nu ta emot blodBESTÅNDSDELAR. Detta skitsnack förklarar fd vittnet Jonas Skogstroll


Det går inte att förklara, så kolla bara på videon. 


• Skrifter

Plymouthbröderna har egen Bibel  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, Plymouthbröderna i Småland). Det har ju JV också, men till skillnad från Plymouthbröderna har JV också egna skrifter utöver Bibeln. 

Det är inte tillåtet för Plymouthbröder eller Jehovas vittnen att läsa förbjudet material (Plymouthbröderna i Småland)




• Donera 

Medlemmar ska donera till sekterna.  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen). Jag frågade mamma hur mycket JV ska donera: 

"Finns ingen regel utan ledarna uppmanar medlemmarna att donera - TROTS om de har det svårt ekonomiskt."

Likt skriver Christer: "var och en bidrar efter sin förmåga, och kollektkorgen är öppen, så att alla kan se hur mycket man lägger i den" 
(Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 54)

• Kvinnofientlighet / Misogyni  

Sekternas kvinnosyn är förlegade. 

"Den avhoppade medlemmen Ann-Marie berättar i Aftonbladet om hur männen leder gudstjänsterna [och] om hur kvinnorna förväntas tiga i församlingen. De får inte heller avbryta sin man när han talar" (Plymouthbröderna i Småland, 14:25 - 14:38)

Christer Nilsson skriver: "Däremot deltar de för övrigt inte muntligen i mötena, förutom i sången naturligtvis. 'Edra kvinnor tige i församlingarna, ty det är icke tillåtet för dem att tala, utan de skola vara underdåniga, såsom ock lagen säger.' (1 Kor 14:34)" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 32)


Plymouthbröderna och Jehovas vittnen anser att kvinnorna ska försörjas av männen

"I Plymouthbrödernas handbok bedrivs hur familjen ska skötas. 'Mannen betraktas som den huvudsakliga familjeförsörjaren och förväntas vara den som sörjer för stabilitet och uppehälle. Hustruns viktiga roll är att ta omsorg om maken och eventuella barn'" (Plymouthbröderna i Småland, 15:16 - 15:36)

Alex frågar: "Det är ju väldigt tydligt att mannen är överordnad kvinnan och så vidare, hur ser det ut med det idag?" 

Clas berättar för Alex:
"Ja, det har förändrats lite där också faktiskt, men det är fortfarande väldigt så att kvinnan ska ta hand om hemmet, ska vara den som ser till att det går bra för mannen, och sköta om barn och hushåll, det är fortfarande så" (Plymouthbröderna i Småland, 35:27 - 35:44)

Gifta kvinnor får bara arbeta om det finns synnerliga skäl till det. Men så får hon inte ta ett jobb där hon har överordnad ställning över en man (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland). En man kan inte ha en kvinna i överordnad ställning (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna). Både Christer och Sekter tar upp det absurda exemplet lärare; hon får inte ta jobbet om hon ska lära ut till män/pojkar. David Skinner, som var ansvarig för Plymouthbrödernas information i Sverige, förnekade det 2012  (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen)

 

I studieartikel 6, "Mannen är kvinnans huvud", står det:

"ALLA kristna står under Jesus fullkomliga ledarskap. Men när en kristen kvinna gifter sig måste hon underordna sig en ofullkomlig man, och det kan vara en utmaning."

Sedan besvaras frågor som systrar ska tänka på när de ska gifta sig. Extra intressant är fråga 4: "Varför skulle en kvinna kunna tycka att det känns förnedrande att underordna sig sin man?"

Så här svarar JV: 

"4 På grund av sin bakgrund skulle en kvinna kanske kunna tycka att det känns förnedrande att underordna sig sin man. Marisol, en syster som bor i USA, säger: 'Där jag växte upp fick kvinnor hela tiden höra att de måste vara jämställda män på alla områden. Jag vet att det är Jehova som har gjort anordningen med ledarskap och att han inte har gett kvinnor en ledande roll men en som förtjänar respekt. Men det är inte alltid enkelt att ha en balanserad syn på det här med ledarskap.'" 

Observera att det enligt mig och mamma är ytterst tveksamt att dessa vittnen som citeras i materialen finns på riktigt. Vi anser att det är troligt att de bara hittar på. 

Men tillbaka till artikeln. Även fråga 7 är skrattretande: "Vad kan göra det lättare för en gift kvinna att underordna sig sin man?" JV: svar lyder: 

"Vi förstår att en gift kvinna verkligen måste anstränga sig för att underordna sig en ofullkomlig man. Men det kommer att bli lättare för henne att fullgöra den roll som Jehova har gett henne om hon förstår och håller med om de bibliska skälen till att hon ska underordna sig."

Hela artikeln är ju full av denna dynga, men jag vill ta upp lite mer. Fråga 9 lyder,"Vad blir resultatet när en syster respekterar sin mans myndighet?"

Svar: "Budskapet i den här världen är att kvinnor ska strunta i Jehovas normer och att det är förnedrande att underordna sig. Men de som för fram sådana tankar känner inte vår kärleksfulle Gud. Jehova skulle aldrig ge sina älskade döttrar en befallning som är förnedrande för dem. En syster som verkligen försöker fullgöra den roll som Jehova har gett henne bidrar till friden i familjen. (Ps. 119:165) Det blir till nytta för hennes man, för henne själv och även för deras barn."



• Kläder / utseende 

Fastän det gått över 30 år sedan Christers bok får de exklusiva Plymouthkvinnorna - och flickorna fortfarande bara bära kjol  (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland). Christer skriver 1986 att kvinnor inte får klippa håret eller ha smink. Män måste vara kortklippta och får inte ha mustasch och skägg (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna) 

"Pojkarna klär sig enkelt och är kortklippta som de vuxna bröderna. Flickorna har aldrig långbyxor, utan är klädda i kjol eller klänning, ty 'en kvinna skall icke bära vad till en man hör, ej heller skall en man sätta på sig kvinnokläder; ty var och en som så gör är en styggelse för Herren, fin Gud.' (5 Mos 22:5). Flickorna bär ofta den obligatoriska sjalen på huvudet - även vintertid - och har, liksom de äldre systrarna, håret vare sig klippt, permanentat eller uppsatt" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 45) 

För att visa sin underdånighet ska kvinnorna "bära en 'makt' eller 'myndighet' - ett kännetecken- i håret. Detta har fått formen av ett litet sammetsband" ("Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna", s 39). Att ha otäckt huvud, på möten och hemma, är att vara oanständig


(Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 28)

JV-kvinnor måste inte täcka huvudet. Men sekten har massa andra regler. I Vakttornet (studieupplagan) september 2016 står det: 


"EFTER ett möte för kyrkliga ledare skrev en holländsk dagstidning: 'Många var fritidsklädda, särskilt när det var varmt.' I samma artikel sades det att det såg annorlunda ut när Jehovas vittnen hade sammankomst. Pojkar och män hade 'kavaj och slips', och flickornas och kvinnornas kjollängd var 'smakfull men modern'." 

Kjolarna får ALDRIG vara OVANFÖR KNÄNA!!! Det fick mamma utskällning för 

Vad ska Jehovas vittnen undvika?
"När vi undersöker Guds lag förstår vi att han inte tycker om klädstilar som får män att se ut som kvinnor och kvinnor att se ut som män eller som gör det svårt att se någon skillnad på män och kvinnor." (Vakttornet (studieupplagan) september 2016


Något mer? 

"Principerna i Bibeln bör få oss att undvika kläder som är för åtsittande, avslöjande eller sexuellt utmanande. Det inbegriper även kläder som framhäver privata kroppsdelar. Vi vill inte att andra ska behöva känna sig besvärade eller tvungna att titta bort när de ser hur vi är klädda.

[...]

Vi undviker också att vara alltför fritidsklädda, eller rentav slarvigt klädda, när vi checkar in och ut på hotell och kopplar av före och efter sammankomstprogrammet." (Vakttornet (studieupplagan) september 2016




Finns det undantag? NÄÄÄÄÄÄÄÄ

"Och när vi är på stranden eller vid en pool behöver vi tänka på att ha blygsamma och anständiga badkläder. (Ords. 11:2, 20) Många i världen omkring oss har avslöjande badkläder, men vi vill alltid vara noga med att välja kläder som är till ära för vår helige Gud, Jehova." (Vakttornet (studieupplagan) september 2016




Hur är det med ansiktshår då?

"I Moses lag blev männen befallda att ha skägg. Men vi som kristna står inte under Moses lag och har inte heller någon skyldighet att följa den. (3 Mos. 19:27; 21:5; Gal. 3:24, 25) I en del länder och kulturer är det allmänt accepterat att män har välansade skägg, och där kanske det inte alls drar bort uppmärksamheten från de goda nyheterna. Till och med en del förordnade bröder har skägg. Men en del bröder kanske ändå väljer att inte ha skägg. (1 Kor. 8:9, 13; 10:32) I andra delar av världen är det inte lika vanligt med skägg, och där anses det inte vara lämpligt för Jehovas vittnen. Om en broder i en sådan kultur har skägg skulle det faktiskt kunna hindra honom från att ära Gud och att 'vara oförvitlig'. (Rom. 15:1–3; 1 Tim. 3:2, 7)" (Vakttornet (studieupplagan) september 2016


Vakna! juni 2011 står det: "KOM IHÅG! Ditt utseende kan precis som en röntgenbild avslöja hur du är på insidan" och 
"Bibeln rekommenderar 'välordnad klädsel' som vittnar om 'blygsamhet och sunt sinne'. (1 Timoteus 2:9)"




Varför är det så förbannat jävla viktigt med kläder och utseende???

"Vi som tillhör Jehovas folk har höga normer för vår klädsel, eftersom det är något som är viktigt i Jehovas ögon. (1 Mos. 3:21) I Bibeln framgår det tydligt att Jehova, den högste i universum, har normer för klädsel och yttre som han vill att hans tjänare följer. Därför bör vi inte bara gå efter vad vi själva föredrar eller tycker om. Vi behöver också tänka på vad som är godtagbart i Jehovas ögon.

[...]

När vi är rena, prydliga och anständigt klädda blir det lättare för människor att respektera oss som Jehovas tjänare. Det kanske också gör att de dras till den Gud vi tillber, får större respekt för vår organisation och vill lyssna på vårt livräddande budskap." (Vakttornet (studieupplagan) september 2016)



• Armageddon / apokalypsen

Armageddon tror Jehovas vittnen på och Plymouthbröderna tror på apokalypsen. Båda menar att de lever i den yttersta tiden (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, Plymouthbröderna i Småland). 

Uppdatering 29/8-2022: Såg den här på Facebook 😆



Clas:

"De går också och väntar på att apokalypsen ska komma då med millennialister då som tror att Guds, Jesus återkomst är nära." 

Alex: "Mm."

Clas: "Det är inte, som de säger, inte som Jehovas vittnen att det är jätteviktigt för dem, de räknar inte ner dagarna till något datum."

Alex: "Ja för där kretsar ju väldigt mycket kring just apokalypsen, men det gör det alltså inte här." 

Clas: "Nä, utan de tror att de lever i den yttersta tiden, men de vet inte när Jesus kommer tillbaka." (Plymouthbröderna i Småland22:00 - 22:27)

JV tror att bara troende Jehovas vittnen kommer överleva i paradiset på jorden, men där skiljer sig lärorna åt: 

"Men han [Jesus] kommer tillbaka och kommer då och hämtar givetvis de som fortfarande lever av Plymouthbröderna, och även andra. För till skillnad mot Jehovas vittnen så tror man att även andra kan nå frälsning, faktiskt så, och nå Gud" (Plymouthbröderna i Småland, 22:27 - 22:39)


WHAT? Clas förklarar:

"De tror att man kan nå Gud även på andra vägar än just genom sekten. Men sekten är en garanti för att du verkligen kommer att göra det, om du lever som sekten lär, så gör du det verkligen" (Plymouthbröderna i Småland, 22:42 - 22:53)

Alex liknar det med att det är enkelbiljett in i himlen och det håller Clas med om. Så är det ju inte för Jehovas vittnen. Man måste vara andlig och troende för att överleva Armageddon. 


Båda ser tecken överallt på att det är den yttersta tiden. Clas intervjuade Stanislas Hayes, som var med i Plymouthbröderna i över 30 år:

"De tror att vi lever i de yttersta dagarna [...] Översvämningar, krig och allt som står i Bibeln tolkas som tecken. De ser hur allting blir ondare och mera dekadent. Det finns inget eftersträvansvärt i att vara en del av ett sådant samhälle" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 151). 



Jehovas vittnen håller med! I "Har Bibeln förutsagt stora jordbävningar?" står det:

"Jesus förutsade alltså att det skulle vara stora jordbävningar på den ena platsen efter den andra samtidigt som det var krig, svält och epidemier. Alla de här sakerna tillsammans skulle visa att en särskild period i mänsklighetens historia hade börjat, en period som Bibeln kallar 'avslutningen på världsordningen', eller 'de sista dagarna'. (Matteus 24:3; 2 Timoteus 3:1) Om man undersöker Bibelns kronologi närmare så upptäcker man att de sista dagarna började 1914 och att de fortfarande pågår." 



"Bibelns förutsägelser om jordbävningar uppmärksammar oss på vad som ska hända i en nära framtid. Jesus sa: ”När ni ser allt det här hända, [vet ni] att Guds rike är nära.” (Lukas 21:31)" (Har Bibeln förutsagt stora jordbävningar?)


• Utbildning 

Tidigare var barnen tvungna att gå i kommunala grundskolor för att sekten inte gick skapa egna skolor. Men då skulle barnen gå hem på lunchen för de fick ändå inte äta med klasskamrater. Men sen fick de lov att starta fd Labora-skolan, nu One School Global. Bara sektens barn går på skolan. 

Berättarrösten säger: "I en intervju med Dagens arbete säger John [fd Plymouthbroder] att skolan är ytterligare ett sätt att kontrollera medlemmarna. Genom att rörelsens barn har nu en egen skola isoleras de ännu hårdare" (Plymouthbröderna i Småland, 05:13 - 05:25)


Christer Nilsson skriver: 

"Ungdomarna får inte fortsätta sin skolutbildning efter den obligatoriska grundskolan, bl a för att de skall kunna hållas under uppsikt och inte hamna i 'frestarens garn'. Detta gäller såväl gymnasiala som högskolestudier. Undantag kan ges pojkarna för viss praktisk yrkesutbildning, som bedöms nödvändig, men för flickorna är detta numera helt uteslutet" (Sekternas sekt: de exklusiva Plymouthbröderna, s 43)


Men har det ändrats? Clas skriver: 

"I en intervju med Aftonbladet i april 2012 sa Laboraskolans ordförande Martin Åkesson, alltså den ansvarige för Plymouthbrödernas friskolesatsning, att det fortfarande är skillnad mellan män och kvinnor: 'Vi tror att vi har olika roller att fylla i samhället. Vi är tacksamma för människor som utbildar sig, men det är inget för oss', säger han med hänvisning till flickornas möjligheter att studera vidare på högskolor och universitet" (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 149)

David Skinner mejlade till Clas "att Plymouthbröderna 'aktivt uppmuntrar både flickor och pojkar att söka sig vidare till hög studier' och att 'man nu anser det viktigt att både flickor och pojkar får en högkvalitativ och bred utbildning' (Sekter, hemliga sällskap och domedagsprofeter i Sverige och världen, s 149). 

I poddavsnittet säger Clas:
"Men enligt talespersoner jag pratat med för Plymouthbröderna, så säger man inte längre nej till att kvinnor också utbildar sig, man får faktiskt göra detta" 

Alex frågar: "Men det uppmuntras kanske inte?" Clas svarar: "Det gör nog inte det och samtidigt kommer de här signalerna från Bruce Hales i Australien, som säger att kvinnofrigörelse och emancipation och jämställdhet och så, det är Satans påfund, va, och det är ju inte så uppmuntrande" 

Alex : "Nä, det får man ju säga, att det inte är då" (Plymouthbröderna i Småland, 35:45 - 36:14)

Jehovas vittnen har samma taktik, de säger till utomstående att man "får" studera på högskola, men det uppmuntras verkligen INTE. Faktiskt, så VARNAS Jehovas vittnen: 

"Jehovas vittnen anser att miljön på vissa universitet och högskolor kan utgöra en fara andligt och moraliskt sett. Många vittnen har därför valt att inte utsätta sig själva eller sina barn för en sådan miljö." ("Hur ser Jehovas vittnen på utbildning?") 



Självklart finns det många skillnader med. Till exempel så tror Plymouthbröderna på treenigheten vilket Jehovas vittnen inte gör, och de utför barndop, vilket Jehovas vittnen inte gör. 


I lördags var jag återigen på biblioteket

 
Självklart kommer nu mina rekommendationer: 

"Baka & ta tillvara: Blomster, bakverk och säsongens råvaror. Med eller utan gluten" av Annelie Andersson 

"Orientens mat & kultur" av Barbara Lutterbeck och Jürgen Christ 

"Mexikanskt: Äkta burritos, tacos, salsor och mycket mer" av Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham


Igår drömde Tigger så sött 😍



Man ser hennes ögon röra på sig 😴


Idag började min nya kurs, Ungdomskultur i skola och samhälle. I studiehandledningen står det:

"Kursen ger dig grundläggande kunskaper om teoribildningen, perspektiv och begrepp om ungdomskulturer i skola och samhälle. Vi bekantar oss med centrala, klassiska och samtida studier om ungdomskulturer samt tar upp problemställningar om ungdomskulturella perspektiv i skola och samhälle. Vi arbetar successivt med formuleringen av vardagliga problem om ungdomskulturer i skola och samhälle. 

 

I kursen studeras inledningsvis hur sociologins klassiker kan relateras till ungdomskulturbegreppet och relationen mellan ungdom, kultur och samhälle lyfts fram. Därefter behandlas moderna teorier och frågor om kulturens roll i vardagen samt kulturens skiftande betydelser för ungdomar. Ungdom och ungdomskulturer är begrepp som inte är homogena, de är kopplade och påverkade av globala förändringsprocesser. Ungdomars livserfarenheter präglas och korsas av flera identitetsprocesser och ibland snabba samhälleliga förändringar.


Förändringar i utbildningssystemet och i skolans värld präglar också ungdomars livserfarenheter och identitetsskapande. Det är exempelvis viktigt att känna till grundläggande förändringar i utbildningssystemet (som kommunalisering och decentralisering) och inflytandet på formationen av ungdomars vardagsliv. "


Den är på 15 hp och pågår alltså hela hösten. Fastän det är en lång kurs kändes mängden arbete inte överväldigande. Det är 4 delprov, två skriftliga uppgifter och två gruppdiskussioner. Men det är ganska mycket litteratur!


Först är det mest läsande. Vecka 43 ska första uppgiften lämnas in, så jag känner inte mig stressad (än). 


Och nu till receptet. Idag, 29 augusti, är starten för Fruit & Veg Month! Första receptet är Plommon- och jordgubbssmulpaj! 🍓

Observera att Fresh Fruit and Vegetables Month, Fruit & Veg Month och Fruit & Veggies Month är inte samma sak. De har liknande namn men är inte samma sak. 

 

 

Fresh Fruit and Vegetables Month var i juni. Skapades av Fresh Fruit and Vegetable Association 1991. Sker varje år i juni.

 

Fruit & Veg Month är i år mellan 29 augusti och 23 september. Organiseras av NSW Health. NSW står för New South Wales, en delstat i Australien. Sker varje år. 

 

Fruit & Veggies Month är hela september. Amerikansk kampanj som sponsras av Produce for Better Health Foundation. Sker varje år i september. 

 

Healthy Kids Association skriver:
"Fruit & Veg Month is a health promotion event that aims to encourage increased fruit and vegetable consumption amongst NSW primary school children through engaging activities for the classroom, whole of school and at home."


Naturskyddsföreningen säger att svenska plommon är i säsong juli-september. Säsongens bästa säger att svenska jordgubbars säsong är maj-september. Man får passa på innan det blir höst på riktigt!


* Havresmuldegen passar även till en 27 cm i dm pajform



Plommon- och jordgubbssmulpaj

Mängd: 1 st 24 cm i dm pajform *

Ingredienser:
400 g plommon
200 g jordgubbar

Havresmuldeg: 
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk riven kokos
4 dl Sellton Havremjöl 
85 g rumsvarmt Violife Vioblock 

Instruktioner:
Skölj plommon. Kärna ur. Grovhacka. Skölj jordgubbar. Skär bort toppen. Grovhacka. Sätt ugnen på 175 grader. Fördela plommon och jordgubbar i en pajform. Häll i en pajform. Blanda kanel, sötströ, kokos och havremjöl i en skål. Smula ner smör. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 24-25 minuter. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kylen
.

Hei hei!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar