tisdag 1 oktober 2024

Äpple- och päronsmulpaj

På söndag och igår var jag och mamma i Stockholm! Fint väder! Soligt och 10-12 grader. Vi kom fram vid lunch och gick till Livrustkammaren! Så kul med alla kläder! 😍 Ett av mina intressen är modehistoria (SE Abby Cox, Nicole Rudolph, Bernadette Banner, Karolina Zebrowska). 
Vi började med utställningen 1500-talet-2000-talet. Jag tog måååånga foton. 🤪 Några favoriter:




Gustav III och Sofia Magdalenas bröllopskläder från 1766. Det är en Robe de cour, dvs Robe à la française för hovet, i silverbrokad med spets i silver, ca 3 m släp. Midjan är bara 53.5 cm! 
Förvånande nog säger beskrivningen att innan 1700-talet sparades inte kungliga kvinnors kläder! 



Miniatyrporträtt! Vissa mindre än 50 öre! Beskrivningen säger:
"Att få ett miniatyrporträtt med regentens bild kunde ses som en ynnest. Under 1500-talet började Europas makthavare allt mer att sprida den typen av miniatyrkonstverk som var infattade i smycken och omgavs av ädelstenar.

Porträtten användes som gåvor till högt uppsatta personer och sändebud från andra länder. De kunde, liksom medaljer, bäras på klädedräkten. Det var ett sätt att visa bärarens status och sociala tillhörighet. Kanske uttryckte porträtten också lojalitet.

I Sverige anställdes den första miniatyrmålaren vid drottning Kristinas hov under 1600-talets mitt. En av de mer kända är fransmannen Pierre Signac som producerade flera exklusiva emaljer och miniatyrporträtt."



Drottning Fredrikas kröningsklänning från 4 april 1800. 


Prinsessan Sofia Albertinas hovklänning, förmodligen buren 1809. 


Josefinas sommarklänning från 1820-talet. Jag visste innan jag läste beskrivningen att det var 1820-tal från siluetten. 😊 Berättade lite för mamma hur 1820-tal skiljer sig från 1830-tal. 


Prinsessan Eugénies klänning hon bar 1835 när hon var 5. 


Kronprinsessan Josefinas redingote från 1810-talet. Här ser man hur utvecklingen gick! Midjan sjönk och ärmarna blev större. 



Kronprinsessan Lovias bröllopsklänning från 1850.


Kronprinsessan Victorias silverbröllopsklänning från 1906. 

På andra våningen var Teaterkungen




Drottning Sofia Magdalenas kröningsklänning från 1772. Släpet är nästan 5 m! 



Den här svarta och röda rocken är från mitten på 1780-talet och användes nog på vintern. 





Guiden berättade att klänningen syddes om på 1930-talet! Galet! 





"I Operans samlingar finns många vackra modeplagg från sent 1700-tal. De var inte skapade för scenen utan för publiken. När de blivit omoderna, såldes eller skänktes se till Operan och gjordes om till teaterkostymer."

Till sist gick vi ner till vagnarna. Längst bak fanns mer kläder! 




Drottning Lovisa Ulrikas kröningsklänning från 1751. Midjan är 49 cm! 

På måndagen tog vi spårvagn till Nordiska museet! Härligt väder igen, soligt, 10-13 grader. Började på plan 4 med “Nordbor: Livet i Norden genom 500 år och fyra årstider”. Superbra! Massa kläder! 


Damtofflor i sammet från 1600-1650. 


Damsko från 1650-1670. 
"En adelsperson förväntades konsumera lyx. Kläder och skor var viktiga ståndsmarkörer. Det gällde att hålla förväntad standard för att inte bli socialt degraderad. Det skulle synas på en adelsdam eller en adelsman att de tillhörde adeln, annars rubbades samhällsordningen. Högklackade skor i utstofferade material användes av både kvinnor och män. Damskon är av ripssiden och helt täckt med knypplad spets av guldtråd och paljetter. Garnerad med en stor rosett av infärgad grön linnelärft. Foder av brun sammet."

Det fanns flera dockhus och miniatyrer!


Dockhus från omkring 1700.
"När dockhusen först började tillverkas på 1600-talet var det inte barnen som var målgrupp, utan förmögna vuxna som använde skåpen till att visa heminredningsideal och olika sätt att möblera. Fascinationen över miniatyrer var stor, vilket också återspeglas i skåpens inredning.

I staden fanns en stor variation av byggnader, allt ifrån stadspalats och hantverksgårdar till enkla kyffen, där invånarnas levnadsstandard och livsvillkor skilde sig stort. Dockskåpet representerar de bättre bemedlades villkor.

På skåpets mellanplan är den öppna spisen i fokus. Där tillagades maten, men den var också en källa till värme och ljus. Maten bereddes främst över öppen eld, men under 1600-talet introducerades upphöjda härdar med små fyrkantiga kokhål med plats för kol - en slags kokplatta för mindre pannor och grytor."



Vacker klänning, troligen för 2-3 årig flicka, troligen från 1650-1700.


Oljemålning från 1750-1850. "Människans levnadslopp illustrerad på en målning med ett yngre och ett äldre par. Till vänster ett yngre par i modedräkter från 1700-talets mitt. Till höger åldrigt par i allmogedräkter. Den äldre kvinnan håller ett timglas i handen, en symbol för tidens flykt. Hon och maken är på väg mot en öppen grav. Motivet har sitt ursprung i livshjulet, ett medeltida motiv, som ofta återfinns i kyrkmålningar, som visar på livscykeln och ska påminna oss om vår dödlighet.

Från 1600-talet tar ålderstrappan över som bild för livscykeln. Motivet med ett yngre och ett äldre par i en cirkel förekommer i Tyskland och Skandinavien under 1700- och 1800-talet."


"Klänning som använts som svepning vid begravning av en okänd adelsflicka, i Jacobs kyrka i Stockholm. Av sidensatäng med puffärm, rosetter och stråveck, en skärning som var på modet i mitten av 1600- talet. Den omkring tre år gamla flickan har svepts i sin finklänning. Barn begravdes ofta i sina bästa kläder."


Siri Oxenstiernas livstycke från 1613-1614. "Livstycke som tillhört adelsflickan Siri Oxenstierna (1612-1651) och bärs av henne på porträttet här intill. Av röd sammet garnerat med guldband, foder av grön taft. Ärmar och rygg öppna och knyts samman av tre par silkesband."


Siri Oxenstierna.


Den här var... intressant. Målning från 1755-1800. "'Den quinnan har ei kiärligt hierta, Som giör sin man så bakvänd smärta'.

I tidskriftspressen varnade manliga skribenter för att kvinnorna höll på att ta över i samhället. Inlägg i debatterna handlade om hustrur och döttrar som slösade bort familjens pengar på överdriven konsumtion. Deras begär efter utländska modevaror, brist på lydnad och moral utmålades som ett hot om ett patriarkalt samhälle i upplösning.

Ursprunget till bildmotivet är en illustration till Johan Stagnells skådespel Ris-Bastugan 1755. Det handlar om en hämndlysten hustru som tillsammans med några väninnor pryglar sin man med ris på bara rumpan efter att han nekat henne en ny dyrbar päls."


Damskor från 1750-1780.


Kofta från 1760-1790. "En kofta, eller tröja som plagget kallats, tillverkades av alla möjliga textila material och ingick i de flesta kvinnors garderob. För de mer förmögna var det ett vardagsplagg för hemmabruk som ofta bars med kjol i samma material. För den lägre borgarklassen och bönderna var det även ett festplagg. Koftan är av siden med ärmslut av spets. Det tryckta fodret är en blandning av bomull och linne. Under senare delen av 1700-talet blev textilier billigare på grund av nya globala marknader och en begynnande industriell produktion. Allt fler fick tillgång till nya material i olika kvaliteter."


Oljemålning från 1730-1800. Ser ut att vara 1730-1770-tal. 


"Ett fruntimmer sitter och läser, kammarjungfrun kommer med Thé" av Peter Hilleström från 1775. 


Maria Catharina Falks (1752-1801) dockhus från omkring 1760. 


Kofta i lin och bomull från 1780-1800.


Jag lärde mig vad stays heter på svenska: snörliv. amsell Groths snörliv från 1750-1780 och snörliv för barn från 1750-1780. 


En till målning av Pehr Hilleström. Porträtt av Ulrica Hilleström, omkring 1790. "Flitiga kvinnohänder sysselsatte sig med sömnad. Även handarbetet blev en symbol för det goda moderskapet, hemmet och den privata familjelyckan." 


Klänning från 1850-talet. "Klänningen tillverkades av den tjugoåriga pigan Kristina Lindström på Gräddö, Rådmansö, i Stockholms norra skärgård, som erhållit garn som en del av sin lön. Av garnet vävde hon tyget som hon sedan sydde sin 'lönklädningen' av i tidsenligt modesnitt omkring 1850. Kläder var dyrbara och tog lång tid att tillverka, det förde med sig att man vårdade dem noga. Man tillverkade inte nytt för att modet svängde utan istället sydde man om och ändrade till det senaste snittet. När finkläderna hade använts tillräckligt länge kunde de ärvas av nästa generation."


Livstycke från omkring 1800.




Charlotta von Hofstens klänning buren till invigningen av järnvägslinjen mellan Göteborg och Stockholm 1862. 


Svenska kaffekoppar från omkring 1900. Men det är beskrivningen som är det lustiga 
"Inom nykterhetsrörelsen blev kaffe sällskapsdrycken framför andra. Kaffet blev en central del av möten och umgänge och kaffekonsumtionen mycket stor. Mot slutet av 1800-talet uppstod det diskussioner om att kaffemissbruk kanske var värre än alkoholmissbruk.

Kaffe blev en allt populärare dryck under 1700-talet, då det inrättades särskilda kaffehus. Under 1800-talet utvecklades kaffedrickandet till en umgängesform i hemmet, dit främst kvinnor bjöd väninnor. Ordet kafferep blir mot mitten av seklet benämning på denna umgängesform. Kaffekopp med öra introducerades under 1800-talets början."

Sen gick vi snabbt genom Dukade bord och Traditioner. 



Sen gick vi till British - Så in i Norden. Brittiskt mode i Sverige från 1800-tal till 1900-tal. 



Svea Beata Myhrmans bröllopsklänning från 1854. 



Johanna Efraima Wahlboms klänning från 1845-1855.


Krinolin! 1860-tal vilket man ser på elliptiska formen. "Vid 1800-talets mitt dikterade modet en mycket vid kjol. Från början skapades vidden med hjälp av underkjolar. Med den moderna krinolinen, en ställning av tunna metallband, kunde vidden göras ännu större.

Fransmännen var först med ett patent år 1856, men den brittiska stålindustrin var snabb och stark. I Sheffield tillverkades krinolinfjädrar till omkring 500 000 krinoliner i veckan, och 'engelska krinolinfjedrar' blev ett kvalitetsbegrepp i svensk reklam."



Robe à la française från 1730-1740.
"De svenska överflödsförordningarna förbjöd import av både ylle och siden under delar av 1700-talet. Men alla följde inte förbudet. Många plagg i dessa material finns nämligen bevarade i museer runtom i Norden. Aristokratin föredrog luxuösa material och ett importerat siden signalerade dessutom status.

Utländskt siden, framför allt från Frankrike och England, kunde köpas i till exempel Danmark. Den här klänningen är gjord av siden från sidenindustriområdet Spitalfields i London."

Sen ner till plan 2 och Folkhemslägenheten från 1940-talet.





Och till sist utställningen om Arktis.


Isländsk högtidsdräkt. "Att göra sig vacker är en del av vår överlevnadsinstinkt. I Arktis har kläder och frisyrer alltid varit extravaganta, både för män och kvinnor.

Den isländska högtidsdräkten för kvinnor består av liv, kjol och jacka. Till den hör svarta skor, knästrumpor, diadem, slöja och en huvudbonad. Ofta bärs också ett förkläde över kjolen. Dräktens utseende kan variera en aning, men sedan 1850-talet ser den ofta ut som den du ser här.

De isländska skorna tillverkades förr av en bit får-, fisk- eller sälskinn, med en mönstrad stickad sula. Både kvinnor och män kunde bära sådana skor."


Samiska kläder.

Vi tog spårvagnen tillbaka och gick i souvenirbutiker på Drottninggatan.


Fick magneter och mugg från mamma. 🥰

Sen åkte vi hem. Tigger skällde ut mig när jag kom hem.


Tigger är så duktig på att säga vad hon tycker och känner! 🔊

Sen myste vi.


Hon spann så fint!


Hon kom och myste flera gånger när jag lagt mig. Hon knådade och spann och sov bredvid mig. 😍

Moving on. 1 oktober är starten på Apple Month! National Day Calendar förklarar ursprunget:
"In 1905, Captian [sic] James Handly of Quincy, Il united growers across the United States to support an annual observance of National Apple Day. The movement joined growers, distributors, and sales in the purpose of increasing sales and improving awareness of the product they provided to the general public. Their endeavor that started in 1905 grew into a week and then a month-long celebration. By 1973, National Apple Month became an annual event that's looked forward to by producers and consumers alike."

Dessert Month börjar också idag! När och hur temamånaden skapades är okänt, men enligt mina googlesökningar fanns 2012.
Men exakt vad är dessert? Cambridge Dictionary säger: "sweet food eaten at the end of a meal".

"1: a usually sweet course or dish (as of pastry or ice cream) usually served at the end of a meal
2 British : a fresh fruit served after a sweet course"

Liknande säger Collins Dictionary:
"Dessert is something sweet, such as fruit or a pudding, that you eat at the end of a meal. [...]
[In British English]
1. the sweet, usually last course of a meal
2. mainly British
(esp formerly) fruit, dates, nuts, etc, served at the end of a meal
[...]
[In American English]
1. US
a usually sweet course, as of pie, cake, or ice cream, served at the end of a meal
2.  British
uncooked fruit served after, or in place of, the sweet course
[...]
[In American English]
1. cake, pie, fruit, pudding, ice cream, etc., served as the final course of a meal
2. Brit
a serving of fresh fruit after the main course of a meal

Britannica säger:
"Dessert, the last course of a meal. In the United States dessert is likely to consist of pastry, cake, ice cream, pudding, or fresh or cooked fruit. British meals traditionally end with nuts, fruits, and port or other dessert wine, while French practice is to end with fruit, cheese, and wine; in both Britain and France, a more elaborate meal would include a sweet course preceding the dessert offerings. In Spain, Portugal, and Latin American countries, desserts of flan (a baked caramel custard) are ubiquitous. Other rich sweets based on eggs, milk, and fruits also are preferred. The elaborate cakes and tarts of central and northern Europe make the dessert course a glory of these cuisines. Indian cuisine offers sweet puddings and dense cakes flavoured with rosewater, honey, and nuts."

Wikipedia säger:
"The term dessert can apply to many sweets, such as biscuits, cakes, cookies, custards, gelatins, ice creams, pastries, pies, puddings, macaroons, sweet soups, tarts, and fruit salad (fruit is commonly found in dessert courses because of its naturally occurring sweetness)."

Och idag börjar Vegetarian Month! Eller Vegetarian Awareness Month. New Zeeland Vegetarian Society använder båda namnen. 🤷‍♀️ Temamånaden skapades 1977 av North American Vegetarian Society (NAVS). "A year later, the International Vegetarian Union endorsed it, amplifying its reach and impact globally" (Days of the year). "The World Vegetarian Day was first established in 1977 by the North American Vegetarian Society and was further endorsed by the International Vegetarian Union in 1978. It evolved into a Vegetarian Awareness Month" (New Zeeland Vegetarian Society).

1-7 oktober är Vegetarian Week! Temaveckan skapades av brittiska Vegetarian Society 1992 som en temadag och har förlängts till en hel vecka (Wikipedia).
1-7 oktober är också International Vegetarian Week! Temaveckan skapades 2008 av International Vegetarian Union (Wikipedia).

Och, till sist, är 1 oktober World Vegetarian Day! Så här skriver Wikipedia:
"World Vegetarian Day is observed annually around the planet on October 1. It is a day of celebration established by the North American Vegetarian Society in 1977 and endorsed by the International Vegetarian Union in 1978, 'To promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.'" 

Dagens recept är Äpple- och päronsmulpaj! 🍎🍐😍 Jag utgick från Äppelsmulpaj

 * Havresmuldegen passar även till en 27 cm i dm pajform.

Äpple- och päronsmulpaj

Mängd: 1 st 24 cm i dm pajform *

Ingredienser:
2 msk citronsaft 
8 dl vatten 
2 äpplen (~ 340 g)
3 päron (~ 380 g) 

Havresmuldeg: 
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk riven kokos
4 dl glutenfritt havremjöl
85 g rumsvarmt Naturli' Ekologisk Vegan Block 

Ingredienser: 
Blanda citronsaft och vatten i en skål. Skölj äpple. Kärna ur. Grovhacka. Häll i skålen. Skölj päron. Skär bort toppen och botten. Kärna ur. Grovhacka. Häll i skålen. Häll ut vätskan. Sätt ugnen på 175 grader. Fördela äpple och päron i en pajform. Blanda kanel, sötströ, kokos och havremjöl i en skål. Smula ner smör. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 30-31 minuter. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kyl.

Jajohecha peve!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar