23 september dag 23 på Organic September och det är EU:s ekologiska dag (EU Organic Day)! Temadagen skapades av EU 2022 och "som anordnas bland annat av EU-kommissionen och IFOAM Organics Europe, där hela EU deltar i en gemensam rörelse för ökad konsumtion och produktion av ekologiska livsmedel" (Eko Lantbruk).
Pasta med äpple- och tomatsås är dagens recept. 🍎🍅🧄🍝 Pastan, Pasta Natura Gluten Free Paccheri, och smöret är ekologiskt.
Jag inspirerades av sida 33 i "25 underbara äppelrecept : Wow! Fräscht, naturligt & smakrikt!" av Victoria Vesterlund.
Pasta med äpple- och tomatsås
Mängd: 2 st 100 cl skålar, ca 1330 g, ca 930 g sås
Ingredienser:
250 g Pasta Natura Gluten Free Paccheri (~ 425 g kokt)
Sås:
2 stora vitlöksklyftor
6 äpplen (~ 720 g) (~ 480 g efteråt)
4 tomater (~ 395 g)
20 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
80 g tomatpuré
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
2 tsk torkad persilja
Instruktioner:
Skala och finhacka vitlök. Skölj äpple. Skala, kärna ur och grovhacka. Skölj tomat. Grovhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll äpple och smör i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Tillsätt tomat och tomatpuré. Fräs i 1 minut. Häll i vitlök. Fräs i 30 sekunder. Höj värmen till hög. Häll i vatten. Koka under lock i 19-20 minuter och rör om då och då. Ta bort kastrullen. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Häll i pasta. Koka i 11-12 minuter och rör om då och då. Häll i durkslag. Mixa sås grovt med stavmixer. Blanda i salt, vitpeppar, oregano, basilika och persilja. Häll i pasta och blanda. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Nag palaam!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar