3 oktober är dag 3 på Vegetarian Month, (brittiska) Vegetarian Week och International Vegetarian Week. Och Tysklands nationaldag! 🇩🇪 Kürbiscremesuppe är dagens recept. Kürbis är pumpa, creme är kräm (grädde), och suppe är soppa.
Det finns många versioner. Ingredienserna och tillagningsmetoden skiljer sig åt.
Vilken sorts pumpa används? My Dinner förklarar:
"Many pumpkin varieties are grown in Germany, but the most popular and common one is the Hokkaido pumpkin. The Hokkaido pumpkin is also known as red kuri squash. A round, small, orange pumpkin that is known for its edible skin and its sweet and nutty flavor. The Hokkaido pumpkin is named after its place of origin the Japanese northern island of Hokkaido."
My Dinner använder gul lök, vitlök, morot, potatis, hokkaidopumpa/kuri squash, matolja, grönsaksbuljong, grädde, malen muskotnöt, salt, peppar, färsk persilja.
German Recipes and more tar pumpa, silverlök, vitlök, smör, lagerblad, malen paprika, grönsaksbuljong, malen brödkummin, salt, peppar, grädde.
I All tastes Germans recept är det
Ambercuppumpa, Carnival squash, lök, morot, purjolök, rotselleri, matolja, smör, vitlökspuré/vitlök, salt, peppar, malen muskotnöt, vispgrädde. Pumpafröolja till garnering.
Receptet från farmen Hitscherhof i sydvästra Tyskland använder lök, smör, kycklingbuljong, torr Riesling, Halloweenpumpa/hokkaidopumpa/muskatpumpa, citronsaft, salt, peppar, socker, Tabasco, vispgrädde, crème fraîche. Garneras med spraygrädde, gröna pumpafrön och gräslök. Pumpan rostas i ugnen.
Sarah Pflugradt utgick från Hitscherhof och tog smör, lök, citronsaft, Riesling, pumpapuré, kycklingbuljong, salt, svartpeppar, vispgrädde/half and half. Garnerad med pumpafrön, gräslök, red chili flakes och svartpeppar. Sarah rostade inte pumpan.
My Ingredients recept kommer från Bayern och innehåller pumpa, lök, vitlök, malen spiskummin, malen kanel, lagerblad, färsk timjan, brandy, olivolja, grönsaksbuljong, salt, peppar. Garneras med double cream, balsamvinäger. Eventuellt tryffelolja eller valnötsolja.
"Raffiniert kombiniert: die Erfolgsrezepte von WDR 4" av Ulla Scholz tar hokkaidopumpa, lök, vitlök, socker, currypulver, lagerblad, olivolja, crème fraîche, salt och peppar. Garneras med vispgrädde, färsk persilja och gröna pumpafrön.
Oskar-Georg Rohdes familjerecept i "Familienrezepte: Die leckersten Rezepte der WDR-Zuschauer, Volym 1" använder hokkaidopumpa, silverlök, färsk ingefära, solrosolja/rapsolja, brunt socker, vitt vin, grönsaksbuljong, malen chili, salt, peppar, crème fraîche och apelsinjuice. Garneras med färsk koriander.
The Busy Baker använder sugar pumpkin, havssalt, smör, vitlök, lök, vitpeppar, kycklingbuljong, torrt vitt vin, vispgrädde. Garneras med vispgrädde och pumpafrön. Pumpan rostas i ugn.
The Kitchen Maus tar smör, lök, vitlök, torrt vitt vin, grönsaksbuljong, pumpapuré, vispgrädde, salt och peppar. Garneras med nyriven muskotnöt, rostade pumpafrön och balsamvinäger.
I My German Tables recept är det
butternut squash, olivolja, salt, rödlök, apelsinjuice, kycklingbuljong, vispgrädde, nyriven gurkmeja, nyriven muskotnöt, svartpeppar, citronsaft. Garneras med färsk koriander, rostade pumpafrön och olivolja. Pumpan rostas i ugnen.
Receptet på My Best German Recipes är från Schwarzwald-regionen och innehåller pumpa, potatis, purjolök, ghee, brödkumminfrön, korianderkorn(?), pepparkorn, färsk timjan, grönsaksbuljong, salt, peppar, vispgrädde. Garneras med färsk persilja och pumpafröolja.
Pretzel and Me tar butternut squash, lök, vitlök, potatis, grönsaksbuljong, vispgrädde/kokosmjölk, olivolja, malen spiskummin, malen muskotnöt, salt och peppar. Garneras med rostade pumpafrön.
Jag utgick från My Dinner. Gjorde som många andra recept och smaksatte med muskotnöt och brödkummin.
Kürbiscremesuppe
Mängd: 3 st 100 cl skålar
Ingredienser:
1 gul lök
2 morötter (~ 300 g)
2 potatisar (~ 220 g)
1 Hokkaidopumpa (~ 980 g) (~ 675 g efteråt)
20 g solrosolja
15 dl vatten
3 msk Renée Voltaire Veggiebuljong
1/2 tsk malen muskotnöt
1/2 tsk malen brödkummin
2 dl Valio Oddlygood Easy Cooking Gluten Free
2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Instruktioner:
Skala och grovhacka lök. Skala morot. Skär bort toppen och botten. Skär i 2 cm bitar. Skala potatis. Skär i 2 cm bitar. Skala pumpa. Kärna ur. Skär i 3 cm bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök och solrosolja i en kastrull. Fräs i 6 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor. Fräs i 30 sekunder. Häll i morot, potatis och pumpa. Fräs i 5 minuter. Häll i vatten, buljongpulver, muskotnöt och brödkummin. Sjuda i 29-30 minuter och rör om ibland. Ta bort kastrullen. Mixa slätt med stavmixer. Blanda i matlagningsgrädde, salt och vitpeppar. Servera varmt.
Förvaring:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar