söndag 22 september 2024

Tigadéguéna

Tigger och Mullis update!


25 augusti 😘



26 augusti 




27 augusti hälsade jag på Mullis 😍


28 augusti hälsade mamma på


30 fick hon fnatt av nåt på köksgolvet😆




1 september kom mamma med kattmyntamus! Tigger blev galen! 😻


7 september knådade hon mitt lår🥰



9 september kom mamma med nytt klösträd. Men det blev EN TILL KATTASTROF! 


Mamma lovade Tigger att ge henne SAMMA klösträdet, dvs det leopardmönstrade från ÖB, MEN de hade inte det. Igen. Så mamma köpte det gråa. Men det blev KATTASTROF för det är fel träd och högra pelaren gick inte på. Så mamma tog pelaren från födelsedagsKATTastrofen och snurrade på det nya. 



12 september knådade hon min mage 😍


14 september 




15 september hälsade mamma på.


18 september 



19 september 


På fredag var Mullis ENSAM hemma! 🙀 När jag kom beklagade hon sig! 😿 






Tog ut Tigger 13:28 igår. Hon nosade i buskar och fick löv på ansiktet 😆



Hon åt massa gräs. 😋


Fastän grannar hördes, bilar åkte förbi och människor gick förbi, var hon lugn. Hon la sig låg vid ett tillfälle. Kom hem 13:41. Slog förra rekordet på 11 minuter utomhus i år! ✨️🎉🎊🏆🏅




Idag 🥱🤣

Moving on. 22 september är dag 22 på Organic September och Malis nationaldag! 🇲🇱 Dagens recept är jordnötssmörsgrytan Tigadegena/Tigadèguèna/Tigadéguéna/Tiguadege Na/Tiga Dege Na/Tigadegué/Tiga dégué/Tigua Degué.

The Food Dictator förklarar att Tigadegena betyder rätten kom från Mandinka och Bambara-folken i Mali. "The proper name for it in the Mandinka language is domodah or tigadegena (lit. ‘peanut butter sauce,’ where tige is ‘peanut,’ dege is ‘paste,’ and na is ‘sauce’) in Bamanankan." 
Det är antingen en gryta eller sås, beroende på hur flytande den är.  

Varianter av Tigadéguéna har utvecklats i Västafrika och Centralafrika.
Tastes from the road säger: "This dish is incredibly similar to Maafe, a peanut stew from the bordering country of Senegal as well as Guinea and The Gambia."

Sauce d'Arachide i Elfenbenskusten, Mafé i Senegal, Azindezzi i Togo, Nkatindé/Aziin Nusunnu i Benin, Sauce Z’ara i Demokratiska republiken Kongo, Peanut soup i Liberia, Groundnut soup i Kamerun, Gbenben i Sierra Leone, Gnankati i Togo, 
Maffé i Guinea, Caldo de Mancarra i Guinea-Bissau, Maffi Tiga i Niger, Tighadouin i Mauretanien, Maafe i Burkina Faso, Domodah i Gambia, Daraba i Tchad, Moutchou i Gabon, Peanut sauce i Ekvatorialguinea, Peanut sauce i Ghana, Peanut sauce i Nigeria,  (AfrikEdible MosaicWikipedia, Rachel 'Round the World), New York Times Cooking, Ounje Aladun, African Gourmet, Fun Times Magazine, International Cuisine, African Spoon, Polkadot Passport).
Wikipedia om Peanut soup säger att groundnut soup i Ghana är "nkatenkwan in Akan language and 'Azidetsi' in Ewe language."

Wikipedia skriver att "Domodah is a sauce also used by Gambians, whose name has been borrowed from the Mandinka language", men i Senegal är det en soppa eklet gryta redd med mjöl. Tigadèguèna och senegalesisk Maafe skiljer sig åt i smak och konsistens (Wikipedia). 
"Unlike Malian tigadèguèna, which is traditionally more watery and prepared with unrefined shea butter, the type of maafe prepared and consumed in Senegal is a rice-based dish with a creamy peanut paste sauce, tomato, oil, meat, onion, garlic, vegetables and spices which give it a particular flavor" (Wikipedia). 

Se gärna mitt recept på Mafé och läs mer. 

Tastes from the road säger: "As is common with many traditional dishes, the recipe for Tigua Degue can vary across regions and households. Each cook may put their own spin on the ingredients and spice blend, enriching the diversity and splendor of Malian cuisine." 
"Recipes for the stew vary wildly", som The Food Dictator förklarar. Lamm, nötkött, kyckling eller köttfritt, i en sås med jordnötssmör och tomat. Vanliga ingredienser är kyckling, lök, vitlök, tomat, kål, bladgrönsaker eller rotsaker. Kan också innehålla okra, majs, morot, chili (Wikipedia). Tastes from the road ger exempel på grönsaker: morot, potatis, okra, kål och paprika. Kan kryddas med kanel, paprika, gurkmeja, spiskummin, svartpeppar, m.m. (Wikipedia). 

The Food Dictator använder lamm, lök, vitlök, färsk ingefära, ghee, tomat/krossade tomater, kycklingbuljongtärning, spiskummin, lagerblad, salt, smooth jordnötssmör, grönsaksbuljong, svartpeppar, malen koriander, "assorted chopped vegetables (sweet potato, cabbage, carrot, eggplant, etc.)", färsk spenat, habanero och "top-quality fish sauce such as Red Boat (optional but recommended) or use small dried fish, which is what would be used in Mali", och persilja som garnering. 

Tastes from the road tar kyckling, lök, vitlök, jordnötssmör, tomat, tomatpuré, olivolja/jordnötsolja, stjälkselleri, morot, potatis, sötpotatis, vitkål, okra, grön paprika, grön/röd chili, honung, vatten och Vegeta, plus koriander som garnering.

Food connects people gör Tigadéguéna med jordnötssmör, fårkött, majsolja, grönsaksbuljongtärningar, gul lök, schalottenlök, vitlök, aubergine, krossade tomater, okra och salt. 

Together women rise tar olja, nötkött/lamm/get/kyckling, lök, vitlök, salt, peppar, krossade tomater/tomat, tomatpuré, buljong, jordnötssmör, Herbes de Provence, morot, potatis och aubergine. Det står inte vilken ört men någon grön ört syns på fotot. 

World Vegetarian Recipes gör vegetarisk version med jordnötsolja/neutral olja, lök, vitlök, jordnötter, röd paprika, eventuellt chili, sötpotatis, "Additional vegetables of choice – carrot, turnip, peas, eggplant etc", krossade tomater, salt, svartpeppar, grönsaksbuljong, crunchy jordnötssmör, malen chili, spiskummin, kikärtor och spenat/grönkål. Tipsar att tillsätta kokosmjölk. Garnerade med färsk koriander/persilja, jordnötter och näringsjäst. 

Jag utgick från "Vegan Africa: Plant-Based Recipes from Ethiopia to Senegal" (2022) av Marie Kacouchia och The Food Dictator.

Maria gör vegansk version och tar arganolja/matolja, lök, vitlök, färsk ingefära, krossade tomater, grönsaksbuljongtärningar, jordnötssmör, aubergine, sötpotatis, vitkål, morot, majrova, habanero, färsk okra, salt och svartpeppar. Eventuellt jordnötter på. 
Jag hittade inte majrovor så jag skippade det. 
Jag la till steget att blanda jordnötssmör med kokhett vatten. 

Ett problem är att de flesta recept inte säger  hur stora bitar grönsakerna ska vara. 
Tastes from the road säger "big pieces" och "large pieces". Together women rise säger "large chunks". Undantag är World Vegetarian Recipes som säger att sötpotatis ska vara i 1.27 cm bitar och Food connects people skär aubergine i 2 cm kuber. 

Vad ska man servera med? Maria säger att tig kan ätas med vitt ris. The Food Dictator säger couscous är traditionellt. Tastes from the road säger att ris eller couscous är vanligt. Food connects people serverar med basmatiris och grön chili. Together women rise säger ris. World Vegetarian Recipes säger ris, hirs eller couscous. 


Tigadéguéna

Mängd: 3 st 100 cl skålar 

Ingredienser:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor 
15 g färsk ingefära
1 röd habanerochili (~ 15 g)
3 morötter (~ 250 g)
700 g vitkål 
1 sötpotatis (~ 160 g)
1 liten aubergine (~ 200 g)
12 okra (~ 75 g)
30 g solrosolja 
260 g krossade tomater 
2 msk Renée Voltaire Veggiebuljong 
15 dl vatten 
195 g Green Choice Peanut Butter Creamy
1 msk kokhett vatten 
2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar 

Garnering:
Färsk persilja
Rostade saltade jordnötter 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finriv ingefära. Skölj habanero. Skär bort toppen. Skär snitt på långsidan. Skala och skär morot i tärningar. Skölj vitkål. Skär vitkål i 4-5 cm bitar. Skala och skär sötpotatis i 3-4 cm bitar. Skölj aubergine. Skala, kärna ur och skär i 3-4 cm bitar. Skölj okra. Skär bort toppen. Skär i 4-5 cm bitar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, vitlök, ingefära och solrosolja i en kastrull. Fräs i 5 minuter. Häll i tomat, buljongpulver och vatten. Sänk värmen till låg. Sjuda i 10-11 minuter. Blanda jordnötssmör och vatten i en skål. Vispa ner jordnötssmör. Tillsätt habanero, morot, vitkål, sötpotatis och  aubergine. Sjuda under lock i 58-59 minuter och rör om då och då. Häll i okra, salt och svartpeppar. Sjuda under lock i 30-31 minuter och rör om ofta. Ta bort habanero. Häll i skålar. Skölj och finriv persilja. Strö över persilja och jordnötter. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

K'an bεn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar