lördag 21 september 2024

Nvig

21 september är dag 21 på Organic September men också Armeniens nationaldag! 🇦🇲 
Nvig/Neeveeg/Nevik är dagens recept. Det är mangold/spenat och kikärtor. 
Jag utgick från ”Middle Eastern Cookery” av Arto der Haroutunian. Beskrivningen säger:
"An Armemian dish served during the forty days of Lent when traditionally no meat, poultry or fish dishes were permitted. 

Makes an excellent appetizer or a side dish with roasts and kebabs or an excellent light lunch or supper dish with pickles, salads, breads and yoghurt."

Ingredienserna varierar lite.  Taste of Beirut säger att det är mangold och kikärtor, men säger att mangold kan bytas mot spenat eller grönkål. 

Middle Eastern Cookery använder kikärtor, spenat, vatten, tomatpuré, smör, salt, socker, svartpeppar och spiskummin.

Taste of Beirut har i lök, salt,
Aleppo pepper eller malen paprika, olja, tomatpuré, red pepper paste(?), citronsaft, plus eventuellt koriander och vitlök.

Wanderlust Queen tar spenat, kikärtor, lök, vitlök, olivolja, vatten, tomatpuré, spiskummin, malen koriander, malen Aleppo pepper, malen sumak, eventuellt färsk dragon och dill.

Alwadi använder mangold, vatten, smör, lök, kikärtor, tomatpuré, citronsaft, salt, stark röd chili, malen vitpeppar.

Mom's Notes tar mangold, kikärtor, lök, koriander, tomatpuré, Pepper paste, vatten, matolja, malen koriander, malen spiskummin, salt och peppar.

En sista grej: temperaturen. Middle Eastern Cookery säger "Chill before serving". Wanderlust Queen säger "Best served at room temperature with plenty of crusty bread (ideally Armenian) or pitta". Jag föredrar rumsvarmt. 


Nvig

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 930 g

Ingredienser:
450 g spenat 
3 dl vatten
65 tomatpuré
50 g Naturli' Ekologisk Vegan Block 
1 tsk salt
1 tsk ICA Sötströ
1/2 tsk malen svartpeppar 
1 msk malen spiskummin 

Instruktioner: 
Skölj spenat. Grovriv. Skölj kikärtor. Gnugga bort skalen. Häll alla ingredienser i en kastrull. Värm en spisplatta på hög värme. Koka upp. Sänk värmen till låg. Sjuda i 43-44 minuter och rör om ofta. Servera rumsvarmt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Hajoghutyun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar