24 januari är dag 24 på Fiber Focus Month och även Peanut Butter Day! Cook's Info skriver att temadagen har funnits sedan åtminstone 1997. Dagens recept är Mafé! En ljuvlig gryta med jordnötssmör från Senegal. Jag utgick från Coura Mbayes recept på sida 23 i Buffé nr 1 2024. Om receptet står det "Den typiska jordnötsgrytan kan göras med olika ingredienser, här är en vegansk version. Grönsaker kan varieras efter säsong och smak, men kål och pumpa är måsten."
Innan jag handlade kollade jag på andra recept. Receptet på Mafé på sida 35 och 36 i "Holidays of the World Cookbook for Students: Updated and Revised" (2011) av Lois Sinaiko Webb och Lindsay Grace Cardella använder kött/lamm, gul lök, morot, majrova och spenat. Malen cayennepeppar är valfritt.
Vegansk Mafé på sida 106 i "Smaker från Afrika" av Khadija Mohamud använder gul lök, vitlök, sötpotatis, morot, tomatpuré, krossade tomater, kokosmjölk, kidneybönor, vitkål och svartkål. Ingen chili.
Root vegetable mafé på sida 188 i "Simply West African: Easy, Joyful Recipes for Every Kitchen: A Cookbook" av Pierre Thiam gul lök, vitlök, Scotch bonnet/habanero chili (valfritt), morot, färsk/fryst cassava eller russetpotatis, majrova, sötpotatis, och okra (valfritt).
Pierre Thiam säger "The classic West African mafé almost always has lamb, chicken, or fish, but I love the simplicity and elegance of the vegan version that I'm introducing here. [...] Traditionally, the vegetables are cooked together in the same pot with the sauce, but I prefer to blanch the various vegetables (see facing page) because this allows me to have better control of the cooking of each individual vegetable. When they are ready to serve, I simply add them to the stew to finish cooking and to reheat."
Dyfed Lloyd Evans säger: "Mafé (also known as Mafe, Maffé, Maffe, or Maafe) is a traditional Wolof dish (common to Sénégal and The Gambia) and another version of the traditional African Groundnut Stew. In general it is made with mutton, but can also be made with fowl, fish, or simply with vegetables."
Ba beneen!
Habanero eller chiliflingor används i Coura Mbayes recept. Jag tog en habanero. Serverade med ris som flera recept säger.
Mafé
Mängd: 2 st 100 cl skålar
Ingredienser
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tomater (~ 170 g)
1 sötpotatis (~ 230 g)
1/2 butternut squash (~ 400 g) (~ 375 g efteråt)
300 g vitkål
65 g spenat
30 g solrosolja
40 g tomatpuré
1 habanero
8 dl vatten
1 lagerblad
1 msk Rawfoodshop Bouillon Powder
75 g creamy jordnötssmör
2 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj pch finhacka tomat. Skala sötpotatis. Skär i ca 2 cm stora bitar. Skala och kärna ur butternut squash. Skär i ca 2 cm stora bitar. Skölj vitkål. Skär i ca 2 cm stora bitar. Skölj spenat. Grovriv. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll lök, vitlök och solrosolja i en kastrull. Fräs i 9-10 minuter. Tillsätt tomat och tomatpuré. Fräs i 2-3 minuter. Skölj habanero. Häll i habanero, sötpotatis, butternut squash, vitkål, vatten, lagerblad och buljongpulver. Puttra i 16-17 minuter under lock. Ta bort kastrullen. Lyft upp grönsakerna och häll i en skål. Släng habanero och lagerblad. Höj värmen till hög värme. Vispa ner jordnötssmör under omrörning. Tillsätt spenat. Koka i 1-2 minuter och rör om hela tiden. Stäng av spisplattan. Blanda i grönsaker, salt och svartpeppar. Servera varmt med ris.
Förvaring: Förvara i kyl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar