torsdag 16 maj 2024

Persiljahavregrynsgröt

16 maj är också Internationella Celiakidagen! International Celiac Disease Awareness Day har funnit sedan åtminstone 2004 (Coeliac UK). Celiaki är en autoimmun sjukdom. Så här står det på 1177
"Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Din tunntarm blir inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är magbesvär, trötthet och att gå ner i vikt." 

Svenska Celiakiförbundet beskriver celiaki så här:
"Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som drabbar tunntarmen hos runt 2% av alla svenskar där en inflammation bildas när proteinet gluten når tunntarmen."

Varför man får celiaki är inte fastställt. Celiaki drabbar kvinnor oftare än män och är vanligare hos barn. Om man har nära familj med celiaki är risken 10-15% att få celiaki. De säger också att 2/3 av de med celiaki har inte fått diagnosen ännu. På tal om det, detta skedde i det senaste avsnittet av New Amsterdam S4E20. 

När jag var 5-6 år hade jag ofta ont i magen så jag blev testad för celiaki. Det var negativt. Men testet för laktosintolerans var positivt. Jag har alltid fått ont i magen av gluten, så sedan början på 2017 äter jag inte gluten.

Dagens recept är lite udda... men gott! Persiljahavregrynsgröt är helt enkelt havregrynsgröt med torkad persilja 💚 Jag utgick från Havregrynsgröt.
Dekorerade med solrosfrön, hampafrön och valnötter. 


Persiljahavregrynsgröt

Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 675 g 

Ingredienser:
1/2 tsk salt 
1 msk torkad persilja 
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt
6 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 

Instruktioner:
Häll salt, persilja, havregryn och havremjölk i en kastrull. Värm en spisplatta på medelvärme. Puttra i 4-5 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.

Hej hej! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar