fredag 17 maj 2024

Fruktgrøt med melk

Glad Syttende Mai! 🇳🇴 Fruktgrøt med melk är dagens recept, dvs fruktgröt med mjölk. Jag utgick från Tine Kjøkken och Recipe Reminiscing
Tine Kjøkken säger:
"Fruktgröt med mjölk är en gammal klassiker som är lika god idag. En snabb, fruktig och fräsch dessert. [...] Detta är ett bra sätt att använda övermogen frukt. Du kan också använda frukt som päron, aprikos och nektarin." 

"Indulge in a classic everyday Norwegian dessert when you feel like feeding your sweet tooth after the meatballs or fish patties. This fruit porridge is made with apples and plums, but there is room for variations here!" 

Tine Kjøkken använder 3 äpplen men det står inte vikt. Mina äpplen var ganska stora, så jag tog 2. Det skulle bli 4 portioner men jag förstår inte hur! 🫣😝


Fruktgrøt med melk

Mängd: 1 st 100 cl skål 

Ingredienser: 
6 plommon (~ 385 g)
2 persikor (~ 245 g)
2 äpplen (~ 415 g)
4 msk ICA Sötströ 
2 1/2 dl vatten
20 g potatismjöl
2 msk kallt vatten 
4 dl kall Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Skölj plommon och persika. Skär ett kryss ovanpå. Lägg i. Koka i 3 minuter. Häll iskallt vatten i en skål. Lägg plommon och persika i skålen. Dra av skal. Kärna ur och grovhacka. Skölj äpple. Skala, kärna ur och grovhacka. Värm en spisplatta på hög värme. Häll äpple och vatten i en kastrull. Koka i 10-11 minuter. Tillsätt plommon och persika. Koka i 5-6 minuter och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Stäng av spisplattan. Blanda potatismjöl och vatten i en skål. Tillsätt i en tunn stråle under omrörning. Blanda i 1 minut. Häll i en skål. Täck ytan med plastfolie. Kyl i 1 timme. Häll i havremjölk. Servera kallt. 

Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar