söndag 21 maj 2023

Havre- och chaibollar

21 maj är sista dagen på British Vegetarian Week. 21 maj är också International Tea Day. Temadagen skapades av FN och började 2020 (Wikipedia). Wikipedia skriver: 

"The International Tea Day aims to raise awareness of the long history and the deep cultural and economic significance of tea around the world. The goal of the day is to promote and foster collective actions to implement activities in favour of the sustainable production and consumption of tea and raise awareness of its importance in fighting hunger and poverty."

Receptet är Havre- och chaibollar. Chai är hindi för te men det som ofta menas är Masala Chai. Masala Chai är hindi för "mixed-spice tea" och är alltså te gjort med blandade kryddor. Masala Chai kan göras på många olika sätt och kan därför ses som "a class of tea" istället för "a specific kind." (Wikipedia). "However, masala chai has seven basic components which are almost always present: water, tea leaves, milk, sugar, cardamom, black pepper, and ginger." (Wikipedia).

Jag använde Yogi Tea Classic Chai, en ayurvedisk blandning av kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och svartpeppar. 
Jag utgick från mitt recept på Havre- och tebollar. (Matsvinn? Näpp, jag bryggde nytt te med dem).


Havre- och chaibollar 

Mängd: 4 st stora bollar

Ingredienser:
2 dl kokhett vatten 
10 Yogi Tea Classic Chai
1 dl ICA Sötströ 
4 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
3 dl Sellton Havremjöl  
80 g rumsvarmt Violife Vioblock 
5 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
Riven kokos  

Instruktioner:
Koka upp vatten. Häll vatten och tepåsar i en kopp. Låt stå i 5-6 minuter. Ta bort tepåsar. Kyl i 10 minuter. Blanda sötströ, havregryn och havremjöl i en skål. Smula ner smör. Tillsätt te och havremjölk. Knåda till en deg. Lägg kokos på en tallrik. Forma bollar. Rulla i kokos. Frys i 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen. 

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar