lördag 20 maj 2023

Aprikos- och mullbärsmüsli

Det är alltid någonting som händer i Tiggers liv och tyvärr har det varit fler trauman!! Igår var vi ute i 7 minuter och hade det jättetrevligt! 🥰 


Tigger åt supersmaskigt gräs! 🌿🌱☘


Hon spenderade nästan all tid ute med att äta 🤤


Idag när jag gick och handlade såg jag en av de orangea katterna som kom fram och mjauade 


När jag kom tillbaka gick jag ut med Tigger. Och det var då TRAUMAN skedde. Det började bra, vi gick till busken. Jag filmade Tigger när hon åt gräs och märkte att hon såg något.... 🙀


Hon gick runt orangea katten, som stannade kvar, och trippade hemåt. 

Men när vi kom hem och Tigger bevakade sitt territorium kom nästa CHOCK! 🙀


Och 6 minuter såg hon den andra orangea katten! 🙀
Jag såg de båda med 2 minuters mellanrum (men det såg inte Tigger). 

Moving on. På dag 6 på British Vegetarian Week är receptet Aprikos- och mullbärsmüsli 🥰 Men vad är granola? Och vad är skillnaden mellan müsli och granola? När uppfanns de?
1863 skapade en amerikansk läkare, James Caleb Jackson, granola (Wikipedia). 
Runt 1900 skapades müsli av läkaren Maximilian Bircher-Benner i Schweiz (Wikipedia).
Ingredienser? Granola är baserad på havregryn. Övriga ingredienser är nötter, torkad frukt, olja, och sötas med honung, lönnsirap eller rörsocker (Healthline). Andra ingredienser kan vara gryn, rispuffar och choklad (HealthlineWikipedia). 
Müsli är också havrebaserad och samsas med ingredienser som "grains, nuts, seeds and fresh or dried fruits." (Wikipedia). Healthline säger dessutom att müsli inte sötas "typically", men att det finns sötad müsli. 

Vad är skillnaden då? To bake or not to bake, that is the question... 
Granola "is usually baked until it is crisp, toasted and golden brown." (Wikipedia). 
Skillnaden är att müsli inte bakas och granola bakas. (Healthline)



Aprikos- och mullbärsmüsli

Mängd: ca 650 g

Ingredienser: 
100 g torkade aprikoser 
50 g torkade tranbär
50 g naturella mandlar
20 g rostade finhackade hasselnötter 
80 g torkade mullbär 
25 g russin 
10 g hampafrön 
1 dl riven kokos  
6 dl ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
2 msk ICA Sötströ 
1 tsk malen kanel 

Instruktioner: 
Finhacka aprikos. Dela tranbär. Finhacka mandlar. Häll allt i en skål. Blanda. 

Förvaring: Förvara i skafferi. 

Nagaatti! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar