lördag 20 juni 2020

Kokt sabut urad dal

Jag äääälskar ju indisk mat, och i måånga recept används dessa bönor. 
Hela, oskaldade=Sabut urad dal
Delade, oskalade=Urad dal chilka
Delade, skalade=Urad dal dhuli


Det finns också olika typer av mungbönor och kikärtor.

För att göra det enkelt för mig själv har jag googlat i timmar och sammanställt en egen tabell. Observera att jag inte kan till 100% garantera att alla namn är korrekta. 

BÖNOR

Svenska

Engelska

Telugu

Hindi

Tamil

Adzukibönor

Adzuki beans

Adzuki

Chori

Adzuki

Bondbönor

Broad beans

Chikkudu kayal

Bakla

Mochai 

Borlottibönor

Borlotti beans

Borlotti bins

Gadra


Guarbönor

Cluster beans

Goruchikkullu

Gavar

Kothavara

Haricots verts

Haricots verts

Bins

Farsi

Pirancu pins

Kidneybönor

Kidney beans

Yerra chikkudu ginjalu

Rajma

Rajma

Lablabbönor

Hyacinth beans

Suvasana gala bins

Val

Patumarakam pins

Limabönor

Lima beans

Venna bins

Guvar fali

Moccha kottai

Mothbönor

Moth beans

Cimmata bins

Matki

Narippayar 

Mungbönor, delade

Mung Beans, split

Pesara pappu

Moong dal

Kondai kadalai

Mungbönor, hela

Mung beans, whole

Pesala ginjalu

Sabut moong

Chiruppataru 

Navybönor

Navy beans


Safed Rajma


Pintobönor

Pinto beans

Pinto bins

Chitri-waale Rajma

Pinto pins 

Rosenbönor

Runner beans

Rannar bins

Sem kee phaliyaan,

Rannar pins

Sojabönor

Soy beans

Soya bins

Bhatma

Soya mochai

Svarta bönor

Black beans


Kali sem

Karuppu pins

Svärdbönor

Sword beans

Tamma kaya

Khadsampal

Valavaraikkai 

LINSER

Svenska

Engelska

Telugu

Hindi

Tamil

Bruna linser, hela

Brown lentils, whole


Sabut Masoor


Gröna linser

Green lentils


Moong dal

Paasi paruppu

Horse Gram

Horse Gram

Ulavalu

Kulthi

Kollu

Röda linser

Red lentils

Misur pappu

Masoor dal

Massoor paruppu

Svarta linser, delade

Split Black gram

Minapa pappu

Urad dal chilka

Ulutham paruppu


Svarta linser, hela

Whole Black Gram

Minapappu

Sabut urad dal

Muzhu ulundhu

Vita linser, skalade

White Gram

Minapa pappu

Urad dal dhuli

Ulutham paruppu 

ÄRTOR

Svenska

Engelska

Telugu

Hindi

Tamil

Black eyed peas

Black eyed peas

Bobbarlu

Lobhiya

Karamani 

Duvärtor

Pigeon peas 

Kandi pappu

Toor dal

Tovarum paruppu 

Duvärtor, gröna

Pigeon peas, green

Kandulu

Hara tuvar

Thuvarai

Gröna ärtor

Green peas

Pachchi Batanilu

Haree Matar

Pachai Pattani 

Gula ärtor

Yellow peas


Safed Vatana


Kikärtor, bruna

Chickpeas, brown

Kala cana

Kala chana

Kala chana

Kikärtor, delade, skalade

Chickpeas, split, skinned

Senagu pappu

Chana dal

Kadalai parupu 

Kikärtor, gröna

Chickpeas, green

Sanagalu

Hara chana

Konda kadalai

Kikärtor, vita

Chickpeas, white

Budda Sanagalu

Safed Chana

Konda

Svarta ärtor

Black peas


Kala Matar


Vita ärtor

White peas

Pachi batani

Safed Matar

Pattani


*Överst finns det "nya" sättet och underst finns det "gamla" sättet att koka sabut urad dal på.

Okokt/kokt sabut urad dal 

Kokt sabut urad dal (ny version)

Mängd: ca 1005 g

Ingredienser:
500 g TRS Urid Beans 
30 dl vatten 
40 dl vatten 

Instruktioner:
Skölj sabut urad dal i en sil. Häll sabut urad dal och vatten i en skål. Låt stå i 6 timmar. Värm en spisplatta på medelvärme. Skölj sabut urad dal i en sil. Häll sabut urad dal och vatten i en kastrull. Ställ på kastrullen och låt stå i 2 timmar utan att röra om. Skölj sabut urad dal i en sil.
 
Förvaring: Förvara i kylen.


Okokt/Kokt sabut urad dal 


Kokt sabut urad dal (gammal version)

Mängd: ca 1075 g

Ingredienser:
500 g TRS Urid Beans
25 dl varmt vatten 
25 dl varmt vatten 
40 dl varmt vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj sabut urad dal i en sil. Häll sabut urad dal och vatten i en stor kastrull. Koka i 5 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen och täck kastrullen med lock och låt stå i 4 timmar. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj sabut urad dal i en sil. Häll sabut urad dal och vatten i kastrullen. Koka i 1 minut utan att röra om. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen och låt svalna helt. Värm en spisplatta på låg värme. Tillsätt vatten. Ställ på kastrullen och låt stå i 1 timme utan att röra om. Skölj sabut urad dal i en sil. 

Förvaring: Förvara i kylen.

Beannachd leat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar