18 december är Bake Cookies Day! 🍪 Holiday calendar säger att temadagen funnits sedan mitten på 1980-talet.
Bönpepparkakor är dagens recept! Alltså Pepparkakor med svarta bönor. Varför? Jag var helt enkelt nyfiken.😉🤪 Nej, de smakar inte bönor.
Jag utgick från Pepparkakor. Se också Citronpepparkakor, Apelsinpepparkakor, Fröpepparkakor, Nyponpepparkakor och Havregrynspepparkakor.
Bönpepparkakor
Mängd: 54 st hjärtan, ca 265 g, ca 370 g deg
Ingredienser:
100 g kokta svarta bönor (~ 85 g mosade)
15 g Flora Plant Butter
1 nypa salt
3 msk pepparkakskrydda
50 g kokossocker
40 g agavesirap
2 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1/2 tsk bakpulver
10 g rismjöl
20 g bovetemjöl
100 g potatismjöl
5 g malen psyllium
1 tsk pofiber
Instruktioner:
Skölj bönor. Häll i skål. Mixa så slätt det går med stavmixer. Värm en spisplatta på medelvärme. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen. Tillsätt bönor, salt, pepparkakskrydda, kokossocker, agavesirap och havremjölk. Blanda. Blanda bakpulver, rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda psylliumhusk och pofiber i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda med sked i 1 minut. Forma degen till boll och lägg i skål under lock. Kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på tre bakplåtar. Lägg bakplåtspapper på bordet. Lägg på en bit deg. Pressa ut degen tunt, några millimeter. Stansa ut former. Upprepa. Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter. Låt svalna minst 30 minuter. Servera rumstempererat.
Förvaring: Förvara lufttätt.
Hejsan svejsan!


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar