fredag 10 november 2023

Pepparkakor

Julen har börjat! För min familj i alla fall. I söndags pyntade vi hos mamma och pappa. 


Jag ska pynta hos mig idag. ☺️ 
Anyway, julen har börjat och efter några försök har jag lyckats med PERFEKTA pepparkakor! 😍😍😍 
Lite historia om pepparkakor. Västergötlands museum säger:
"Pepparkakan har en lång historia. Kakor med honung och starka kryddor bakades redan för 4000 år sedan i det forna Egypten. Av kakans namn framgår att den förr ofta innehöll peppar. Namnet kan även förklaras med att peppar förr var den folkliga benämningen på alla exotiska kryddor. På medeltiden var peppar en av de viktigaste handelsvarorna från Orienten. Den ansågs vara bra mot matsmältningsbesvär och ha en lugnande effekt. Idag förekommer sällan peppar i kakorna.

Idag förknippar vi först och främst pepparkakan med jul men förr var den en året-runt-kaka som såldes i medicinska syften. I Tyskland kallades pepparkakorna även för medicinplättar. De ansågs bl.a. vara sexuellt upphetsande för män -men preventivmedel för kvinnor. De olika kryddorna i pepparkakorna ansågs tillsammans bli ett slags livselixir.

I noteringar från Vadstena kloster år 1442 framgår det att nunnorna bakade och åt pepparkakor för att underlätta sin matsmältning. Pepparkakorna användes som handelsvara på 1500-talet; de såldes i klosterapotek, bagerier och på marknader. Det importerades även färdiga pepparkakor, framför allt från Nürnberg i Tyskland, som var ett centrum för medeltida pepparkakstillverkning. Gustav Vasa sägs ha skrivit ett brev om ett skepp som förlist vid Öland, där lasten med bland annat pepparkakor blev förstörd.

Det var först på 1700-talet som pepparkaksrecept i kokböcker började förekomma i Sverige och därmed blev pepparkaksbak i hemmen vanligare. Under 1800-talet blev pepparkakan förknippad med julen i Sverige. Förmodligen för att allt fler fick möjlighet att köpa både mjöl och socker och till jul skulle det göras storbak av diverse kakor och då var pepparkakan en given favorit." 

Nä, dessa pepparkakor innehåller inte peppar. I min pepparkakskrydda är det ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika. 


Jag utgick från sida 117 i "Baka gott utan gluten" (2022) av Jessica Frej och Maria Blohm. Boken rekommenderas varmt! 
De använder "handvisp, elvisp eller hushållsassistent" men jag tar bara sked för att blanda.
Jag kyler bara 1-2 timmar för jag är otålig 🤪, men om du kyler längre så måste du tänka på att ta ut degen tidigare så den kan arbetas. 
Försök få så tunn deg som möjligt för that crunch: 


#pepparkaksASMR 😆 

Jag tog bara hjärtan och fick 29 stycken men antalet beror på vilka formar man använder. Behold my beauties! 


Pepparkakor 

Mängd: 29 st hjärtan, ca 225 g, ca 275 g deg

Ingredienser:
15 g Naturli' Ekologisk Vegan Block 
1 nypa salt 
40 g kokossocker
10 g agavesirap 
4 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
1/2 tsk bakpulver 
10 g rismjöl
20 g bovetemjöl
100 g potatismjöl
5 g psylliumhusk
1 tsk pofiber 
~ 20 g potatismjöl 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. 
Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen. Tillsätt salt, pepparkakskrydda, kokossocker, agavesirap och havremjölk. Blanda.
Blanda bakpulver, rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda psylliumhusk och pofiber i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda med sked i 1 minut. Forma degen till boll och lägg i skål under lock. Kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Lägg bakplåtspapper på bordet. Strö på potatismjöl. Lägg på en bit deg. Lägg på en bit bakplåtspapper. Pressa ut degen tunt, några millimeter. Dra av biten av bakplåtspapper. Stansa ut former. Upprepa. Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter. Låt svalna minst 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Förvara lufttätt.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar