9 december är Pepparkakans dag! Annas Pepparkakor skapade temadagen 1996 eller 2006 säger Wikipedia. Matkalender säger att temadagen funnits sedan 1996.
Apelsinpepparkakor är dagens recept. Jag utgick från Citronpepparkakor. Se också Pepparkakor.
Apelsinpepparkakor
Mängd: 38 st hjärtan, ca 220 g, ca 330 g deg
Ingredienser:
3 msk rivet apelsinskal (från 3 apelsiner)
15 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
1 nypa salt
3 msk pepparkakskrydda
40 g kokossocker
20 g agavesirap
4 msk Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free
1 msk apelsinsaft
1/2 tsk bakpulver
10 g rismjöl
20 g bovetemjöl
100 g potatismjöl
5 g malen psylliumhusk
1 tsk pofiber
~ 20 g potatismjöl
Instruktioner:
Skölj apelsin. Finriv. Värm en spisplatta på medelvärme. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen. Tillsätt salt, pepparkakskrydda, kokossocker, agavesirap, havremjölk och apelsinsaft. Blanda. Blanda bakpulver, rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda psylliumhusk och pofiber i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda med sked i 1 minut. Forma degen till boll och lägg i skål under lock. Kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Lägg bakplåtspapper på bordet. Strö på potatismjöl. Lägg på en bit deg. Lägg på en bit bakplåtspapper. Pressa ut degen tunt, några millimeter. Dra av biten av bakplåtspapper. Stansa ut former. Upprepa. Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter. Låt svalna minst 30 minuter. Servera rumstempererat.
Förvaring: Förvara lufttätt.
Hejsan svejsan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar