tisdag 9 december 2025

Havregrynspepparkakor

9 december är Pepparkakans dag! Annas Pepparkakor skapade temadagen 1996 eller 2006 säger WikipediaMatkalender säger att temadagen funnits sedan 1996. 
Havregrynspepparkakor är dagens recept.


Jag utgick från Pepparkakor. Se också Citronpepparkakor, Apelsinpepparkakor, Fröpepparkakor och Nyponpepparkakor.


Havregrynspepparkakor

Mängd: 75 st hjärtan, ca 285 g, ca 400 g

Ingredienser:
30 g Flora Plant Butter 
1 nypa salt 
3 msk pepparkakskrydda
40 g kokossocker
20 g agavesirap 
1 dl Valio Oddlygood Oat Drink Gluten Free 
1/2 tsk bakpulver 
60 g ICA Ekologiska Små Och Fina Havregryn Glutenfritt 
10 g rismjöl
20 g glutenfritt havremjöl
100 g potatismjöl
5 g malen psylliumhusk
1 tsk pofiber 
~ 20 g potatismjöl 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. 
Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen. Tillsätt salt, pepparkakskrydda, kokossocker, agavesirap och havremjölk. Blanda. Blanda bakpulver, havregryn, rismjöl, bovetemjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda psylliumhusk och pofiber i en skål. Tillsätt under omrörning. Blanda med sked i 1 minut. Forma degen till boll och lägg i skål under lock. Kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Lägg bakplåtspapper på bordet. Strö på potatismjöl. Lägg på en bit deg. Lägg på en bit bakplåtspapper. Pressa ut degen tunt, några millimeter. Dra av biten av bakplåtspapper. Stansa ut former. Upprepa. Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter. Låt svalna minst 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Förvara lufttätt.

Hejsan svejsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar