11 juli är International Raw Food Day! Kokboksförfattaren Karen Knowler skapade temadagen (International Days) och har firats sedan åtminstone 2013 (The Fast Diet).
"Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp - eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och 'hel', obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk. Det enda processning som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten. Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad."
OBS! Många ingredienser som används i raw recept är faktiskt inte raw. Karin Haglunds sida "Raw food eller inte?" där hon går igenom flera ingredienser. Jag har valt ut några här:
1: Havregryn
"Havregryn kan ingå i en del desserter som säljs som raw food men havregryn är generellt inte raw. Det finns dock att få tag på raw men är mycket dyrare och svåra att få tag på."
I någon av Erica Palmcrantz Aziz böcker skrev hon att det finns raw havregryn i USA.
Victoria Vesterlunds blogg Rawvegan.se är fantastisk. I ett inlägg skriver Victoria:
"Havregryn är inte raw, vill du göra en helt raw variant ska du köpa något som heter nakenhavre flingor, dessa kan du hitta i hälsokostbutiker och på nätet, dem har lite mer tuggmotstånd och lite mer smak."
2: Riven kokos
"Kokosflingor är inte raw om man inte köpt från ett märke som tydligt visar att det är raw (har återigen en mycket dyrare prislapp än andra), se ex här. Man kan absolut ta ett raw food-recept och använda vanliga kokosflingor om man vill vilket jag själv ibland gör."
3: Agavesirap
"Agavesirapen du köper i butik är oftast inte raw utan istället väldigt processad. Vill du köpa sötning som faktiskt är raw så var noga med att det står på paketet."
4: Nötter
"Många nötter och frön kan vara värmebehandlade och är då inte raw. Exempel kan de ha hettats upp för att kunna skalas. Väldigt vanligt med caschewnötter som är svåra att få tag på ekologiska och helt raw. Så att göra ”raw food-bollar” med vanliga cashewnötter är egentligen inte raw. Samma sak om nötterna är rostade, då är de givetsvis inte raw heller."
5: Torkad frukt
I juli 2021 mejlade jag med Erica. Jag skrev:
"När det står torkad frukt/nötter på ingredienslistor i raw recept, hur viktigt är det att själva ingredienserna är raw? Frukt torkas ofta på högre än 42. Är det fortfarande tex raw bollar om russinen torkas på 60 grader?"
Ericas svar:
"Det är lite gränsfall och egentligen för att vara hundra hundra raw ska man fråga leverantören menjag använder vanliga eko. Får se lite mellan fingrarna ibland;)"
Efter detta mejlade jag tillverkare och samlade svar i dokument. Den här tabellen är på raw torkad frukt, enligt tillverkarna. Observera att jag fick svaren i juli/augusti 2021 så det kan ha ändrats.
Och jag tror att alla Rawfoodshops torkade frukter är raw.
De som inte är raw samlade jag också i en tabell:
Observera att jag inte tror att raw food är det bästa någonsin och att det är överlägset tillagad eller processad mat. Jag tycker dock det är kul att variera, experimentera och utmana mig i köket. Till exempel genom att göra raw food.
Banan- och äpplesmoothie är dagens recept.
Jag utgick från Nilla's Kitchen.
Banan- och äpplesmoothie
Mängd: 3 st 33 cl glas
Ingredienser:
3 bananer (~ 480 g)
75 g torkade aprikoser
3 dl vatten
2 äpplen (~ 310 g)
3 msk apelsinsaft (från 1 apelsin)
1 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1/2 tsk malen kanel
Instruktioner:
Skala banan. Grovhacka. Frys i 1 timme. Häll aprikos och vatten i en skål. Blötlägg i 1 timme. Häll aprikos i durkslag. Skölj äpple. Skala, kärna ur och grovriv. Dela apelsin. Pressa saft i en skål. Häll banan, aprikos och äpple i en matberedare. Mixa i 1-2 minuter på hög hastighet. Tillsätt apelsinsaft, kokosmjölk, vatten och kanel. Mixa i 10 sekunder. Servera kallt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Leben kami!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar