Tigger update!
11 juni knådade Tigger sin mamma! 😍
16 juni. VARFÖR tar det alltid FÖRJÄVLIGT LÅNG TID att få MJUK MAT???!!!
21 juni. Tiggerlina vänder sig alltid om för att se om mamma kommer egentligen.
22 juni kl 09:49 tog jag ut Tigger. Det var varmt.
Tigger nosade på busken och rullade sig på marken.
Vid granngården var det också nåt spännande. Sen åt hon gräs. Kom hem 09:59. Nytt rekord för 2025! 🎉✨️🎊
På fredag gick vi ut. Tiggerella nosade på busken och åt massa gräs. Var också ute i 10 minuter.
Lite om arbetsprövningen. 10 juni blev jag visad hur man gör açaí och sen gjorde jag de resterande 8. 12 juni gjorde jag alla. “Bra jobbat, Felicia!” sa ägaren.
14 juni gjorde jag curcumasmoothie och piña colada-smoothie.
På fredag gav en gäst mig beröm för att jag är “så gullig”, sa ägaren. 😊🤭
Nu till receptet. 29 juni är dag 29 på Fresh Fruit and Vegetables Month. Dagens recept är Lecsó, en paprikaröra från Ungern. 🇭🇺
Anikó Gergely skriver på sida 62 i "Ungerska specialiteter":
"Lecsó är en typisk ungersk rätt som består av tomater, chili-frukter och lök. Smaken på lecsó varierat allt efter vilka chilifrukter som använts. Några vill absolut ha de stingande starka bogyiszlói (bananchili), andra föredrar de söta, milda sorterna. Men det finns alltid utrymme för kompromiss genom att smyga ner några starka chilifrukter tillsammans med de mildare. Tänk dock på att visa återhållsamhet då en enda mycket stark chilifrukt kan göra en rätt oätlig för den som är ovan."
På sida 315 i "Please to the table: The Russian Cookbook (400 Glorious Recipes From the Baltics to Uzbekistan)" skriver Anya Von Bremzen och John Welchman:
"This is a Hungarian dish that is sold in cans throughout the Soviet Union, and that the Russians dearly love as their own - unlike many other Eastern European conserves that are still consumed, but with-out special passion. I devised this recipe for those occasions when a Russian or Polish store is not within easy reach. It took me a few attempts to realize that these peppers could actually be eaten in a civilized fashion (as a relish or side dish for grilled meats) rather than plucked straight from the skillet."
Hungarian Lecsó på sida 149 i "Pass the Plate : 100 Delicious, Highly Shareable, Everyday Recipes: A Cookbook" av Carolina Gelen innehåller 56.8 g neutral olja som solrosolja eller druvkärnolja, 3 tunt skivade medium gula lökar, en nypa jodfritt salt, 4 hackade vitlöksklyftor, 1 msk malen söt paprika, 1/2 tsk malen cayennepeppar, 4 skivade medium söta röda/gula ungerska paprikor, en nypa jodfritt salt, 794 g konserverade hela skalade tomater. Serveras med bröd som surdegsbröd, lantbröd eller ciabatta, och färsk persilja.
Olja värms på medelvärme "until quite hot, nearly smoking". Lök och salt fräses tills genomskinlig och mjuk, 4-5 minuter. "If the oil sputters too much or the onions begin to burn, reduce the heat to medium-low as needed." Vitlök, malen paprika och cayennepeppar tillsätts. Fräses i 1-2 minuter. Paprika och salt fräses på medelvärme i ca 15 minuter "until quite soft", och rörs om då och då. Tomater tillsätts och krossas med hand eller träsked. Värmen höjs till hög. Kokas upp. Värmen sänks till medellåg. Sjudas i 25-30 minuter "until most of the liquid has evaporated and the mixture has a stewy, jammy consistency". "You can add additional splashes of water to reach the desired consistency." Serveras med bröd och färsk persilja.
Tomato and Sweet Pepper Sauce (Lecsó) på sida 583 i "The World Cookbook : The Greatest Recipes from Around the Globe [Revised Edition]" (2014) av Jeanne Jacob och Michael Ashkenazi innehåller 4 skivor fettigt bacon, 1 msk ister/olja, 1 hackad stor gul lök, 1 tsk malen paprika, 454 g tomater, skalade och skurna i fjärdedelar, 907 g gröna paprikor, urkärnade och "cut into strips". Serveras med ris, nudlar eller potatis
Bacon fräses i ister/olja tills gyllene. Lök fräses tills mjuk. Malen paprika blandas i. Tomat, paprika och salt tillsätts. Sjudas under lock i 10-15 minuter. "Uncover and continue to simmer until tender and thickened." Serveras varmt med ris, nudlar eller potatis.
Receptet på Lecsó på sida 62 i "Ungerska specialiteter" av Anikó Gergely innehåller 1 kg paprika, minst 500 g tomater, 1 stor gul lök, 4 msk olja, 1 rågad msk malen paprika och salt.
Paprika kärnas ur och skärs till "fingerbreda ringar eller stavar". "Skaften" skärs bort på tomaterna och krossas eller skivas. Lök finhackas. Olja värms. Lök fräses tills genomskinlig. Tas bort från värmen. Malen paprika blandas i. Paprika och salt tillsätts. Täcks med lock. Sjudas i ca 10 minuter. Tomat hälls i och kokas tills de är mjuka.
Diana Henry gör Hungarian Lecsó i "Roast Figs, Sugar Snow: Food to Warm the Soul" med 1 msk solrosolja/jordnötsolja, 1 skivad stor lök, 500 g mix av röda och gröna paprikor, tunt skivade, 500 g tomater, hackade, 1/2 msk malen söt paprika, 1 1/2-1 tsk malen stark paprika, 1 1/2 msk socker, grovt havssalt och nymalen svartpeppar. Serveras med gräddfil och nudlar eller ris.
Olja värms i en traktörpanna. Lök fräses på låg värme i 5 minuter tills den mjuknar. Paprika tillsätts. Fräses i 10-15 minuter och rörs om ofta. Tomat, malen paprika, socker, salt och svartpeppar blandas i. Sjudas på medelvärme i ca 25 minuter och rörs om ofta. "The mixture should be completely soft and sloppy and neither too dry nor too wet (something akin to ratatouille)." "Serve the lecsó on its own, topped with soured cream, or with broad egg noodles, such as pappardelle, or rice".
Anya Von Bremzen och John Welchman på sida 315 i "Please to the table: The Russian Cookbook (400 Glorious Recipes From the Baltics to Uzbekistan)" gör Smothered Red Peppers Paprikash med 3 msk matolja, 2 tunt skivade medium lökar, 1 knapp tsk malen söt ungersk paprika, 6 stora röda paprikor, urkärnade, "seeded, and cut into medium-thick strips", 3 konserverade italienska plommontomater, avrunna och finhackade, 2 tsk tomatpuré, 79 ml kycklingbuljong, salt, nymalen svartpeppar, 1 1/2 msk rödvinsvinäger och 1/2 tsk socker.
Olja värms i en stekpanna på medelvärme. Lök fräses "until softened but not colored", 5-7 minuter. Malen paprika blandas i tills lök är "deeply colored". Paprika tillsätts. Fräses i 10 minuter och rörs om då och då. "Do not allow the vegetables to brown." Tomat, tomatpuré, kycklingbuljong, salt och svartpeppar blandas i. Värmen höjs till hög. Kokas upp. Värmen sänks till medelvärme. Sjudas under lock i 30-35 minuter "until very tender". Vätska kan tillsättas om det kondenserar. Tas bort från värmen. Rödvinsvinäger och socker blandas i. Svalnas.
Dagens Nyheter gör Lecsó - vegetarisk paprikagryta med 1 gul lök, 2 msk smör/baconfett/matolja, 4 röda paprikor, 3 tomater, 1 1/2 msk malen paprika, nymalen svartpeppar och salt.
Serveras exempelvis med kokt ris eller potatis och sallad som en vegetarisk rätt.
Lök skalas och skivas tunt. Matfett värms i en gryta. Lök fräses "tills den börjar mjukna och bli genomskinlig". Paprika kärnas ur och skärs i "halvcentimetertjocka strimlor". Paprika tillsätts. Puttras på låg värme i 15 minuter. Tomater blancheras. Snitt skärs i tomater. Vatten kokas upp. Tomater läggs i kokande vatten i 15-30 sekunder. Tomater doppas i isvatten eller sköljs i kallt vatten. Skalas, kärnas ur och tärnas. Tomat, malen paprika, svartpeppar och salt tillsätts till paprika. Sjudas i 15 minuter.
Jag utgick från "Pass the Plate : 100 Delicious, Highly Shareable, Everyday Recipes: A Cookbook", Dagens Nyheter, "Roast Figs, Sugar Snow: Food to Warm the Soul" och "Please to the table: The Russian Cookbook (400 Glorious Recipes From the Baltics to Uzbekistan)".
Lecsó
Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 1040 g
Ingredienser:
3 medium gula lökar 383-72
4 medium röda paprikor (~ 575 g) (~ 460 g efteråt)
55 g solrosolja
800 g konserverade hela skalade tomater
1 msk malen paprika
1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och skiva lök tunt. Skölj paprika. Kärna ur och skiva i 1/2-1 cm breda skivor. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll solrosolja i en stekpanna. Värm. Häll i lök. Fräs i 5 minuter. Tillsätt paprika. Fräs i 15-16 minuter och rör om ofta. Blanda i tomat och paprika. Krossa tomat. Höj värmen till hög. Koka upp. Sänk värmen till medel. Sjuda under lock i 35-36 minuter och rör om ofta. Ta bort från värmen. Blanda i salt och svartpeppar. Servera rumsvarmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Búcsú!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar