tisdag 17 juni 2025

Bön- och paprikasallad

17 juni är dag 17 på Fresh Fruit and Vegetables Month och Eat Your Vegetables Day! Temadagen har funnits sedan åtminstone 2001 (Cook's Info).

Bön- och paprikasallad är dagens recept. 🧅🍅🥦🫑🥒🍎🫘🥗 Jag utgick från Bön- och potatissallad.


Bön- och paprikasallad

Mängd: 5 st 100 cl skålar, ca 2405 g

Ingredienser:
1 medium gul lök
1/2 gurka (~ 155 g)
1 röd paprika (~ 250 g) 
1 gul paprika (~ 250 g) 
1 grön paprika (~ 175 g) 
1 äpple (~ 190 g) 
4 tomater (~ 355 g) 
120 g babyplommontomater 
150 g gula cocktailtomater
150 g grönkål 
200 g fryst broccoli 
100 g kokta röda kidneybönor 
200 g kokta limabönor 
200 g kokta svarta bönor 
100 g kokt quinoa 

Dressing: 
40 g olivolja 
1 msk citronsaft 
1/2 tsk malen svartpeppar 
1 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen paprika 
1 msk torkad persilja 
1 msk salt 

Instruktioner: 
Skala och finhacka lök. Skölj och finhacka gurka. Skölj, kärna ur och finhacka paprika. Skölj, kärna ur och finhacka äpple. Skölj och finhacka tomat. Skölj och dela babyplommontomater. Skölj och riv grönkål. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull. Koka upp. Tillsätt broccoli. Koka i 5-6 minuter. Häll i durkslag. Skär i mindre buketter. Skölj bönor. Häll lök, gurka, paprika, äpple, tomat, grönkål, potatis, broccoli, bönor och quinoa i en skål. Blanda olivolja, citronsaft, svartpeppar, ingefära, paprika, persilja och salt i en skål. Häll i dressingen och blanda. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kyl.

Bàibài! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar