17 januari är International Day of Italian Cuisines! Temadagen skapades 2008. Belle vitæ skrev 2012:
"Every January 17th — for the last five years — the Virtual Group of Italian Chefs (GVCI) promotes one authentic Italian recipe on its International Day of Italian Cuisines (IDIC). We were honored to participate the last two years with a couple of Bellavitae signature dishes: Tagliatelle al Ragù Bolognese, and Pesto Genovese. The previous years featured Pasta alla Carbonara and Risotto alla Milanese.
The International Day of Italian Cuisines is born from a mission, as explained by Rosario Scarpato, GVCI Honorary President and last year’s IDIC Director:
'We certainly aim at educating worldwide consumers, but more than anything else, we want to protect their right to get what they pay for when going to eateries labeled as "Italian"; that is, authentic and quality Italian cuisine.'”
Italy Magazine skriver:
"It is difficult to find two exact copies of pesto in Genoa today, but the aim of the IDIC is to protect the authenticity and quality of food labeled 'Italian.' The strict adherence to traditional recipes and ingredients reflects the mission to preserve the integrity of Italian food and refuse to accept imitations."
Risotto Bianco, dvs vit risotto, är dagens recept. Visste du att risotto är diminutivform av ris? Risotto är vanligt i norra Italien men andra lokala varianter finns (Wikipedia).
Lins Food skriver om historien och säger att mellan 1200- och 1600-talet var risotto bara ris kokt i vatten och därför bara fattigmansmat. Först på sena 1700-talet frästes ris i smör och sjudades i buljong (Lins Food).
Fastän ingredienserna varierar sig så är metoden typ detsamma. Ris fräses i med lök och smör eller olivolja. Varje gryn täcks av fett, s.k. tostatura. Vitvin tillsätts och avdunstar. Varm buljong hälls i lite i taget under omrörning (Wikipedia). Sista steget är mantecatura där parmesan och kallt smör kraftigt blandas i (Lins Food).
Risgrynen ska vara al dente och separata. "The traditional texture is fairly fluid, or all'onda ('wavy' or 'flowing in waves'). It is served on flat dishes and should easily spread out but not have excess watery liquid around the perimeter" (Wikipedia).
Lins Food säger: "The texture of risotti found in Italy, from region to region, and cook to cook, does vary. Some people like the thick, compact and almost dry risotto, like in the West (think Lombardy and Piedmont). And some people prefer the loose and almost soupy, like in the East (think the Veneto)."
En känd variant är saffransrisotto från Milano, Risotto alla Milanese. Den innehåller köttbuljong, benmärg, ister, ost och saffran.
Risotto al Barolo kommer från Piedmont och görs med rödvin och kan inkludera korv eller borlottibönor.
Venetos Risotto al nero di seppia är svart pga bläckfisk.
Risotto alla zucca innehåller pumpa, muskotnöt och ost.
Risotto alla pilota kommer från Mantua, Lombardiet och använder korv, fläsk och parmesan.
Svamprisotto, Risotto ai funghi, görs med olika svampar (Wikipedia).
Oftast valda ristyperna i Italien är Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma och Vialone Nano (Wikipedia).
Jag utgick från Lins Food.
Risotto Bianco
Mängd: 1 st 100 cl skål, ca 700 g
Ingredienser:
1/2 medium gul lök
12 dl vatten (tog 6 1/2 dl)
2 tsk Renée Voltaire Veggiebuljong
15 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
15 g olivolja
200 g arborioris
4 msk vitt matlagningsvin
15 g Naturli' Ekologisk Vegan Block
30 g Valio Oddlygood Grand Italian Style
2 krm salt
1 nypa malen svartpeppar
Instruktioner:
Skala och finhacka lök. Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten och veggiebuljong i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Värm en spisplatta på låg värme. Häll lök, smör och olivolja i en kastrull. Fräs i 3 minuter. Häll i ris och blanda. Fräs i 3 minuter. Höj värmen till medel. Tillsätt vin. Blanda och låt avdunsta. Häll i 3 dl sjudande buljong. När det sjudar, sänk värmen till låg och sätt alarm på 19 minuter. Häll i 1 dl buljong i taget och rör om ofta. Ta bort kastrullen. Häll i smör och parmesan. Blanda kraftigt i 30 sekunder. Häll i salt och svartpeppar och blanda. Låt stå i 2 minuter. Servera varmt.
Förvaring: Förvara i kyl.
Arrivederci!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar